Dromen over een baby of zwangerschap

Dromen over een baby of zwangerschap

De afgelopen weken maakte ik met mijn gezin weer de overgang van vakantie naar ons dagelijks ritme van werk en school. Het is alsof we weer op de rijdende trein springen van school, sportclubs, werk. Ik realiseerde me dat we weer langzaam overgaan van een ontspannen natuurlijk ritme, met ruimte voor spontane acties, naar een vaak strakke planning. Ik realiseerde me ten volle hoeveel tijd ons dagelijks leven bestaat uit routines en automatismen. We zijn het ons vaak niet bewust. Wanneer je helemaal meegesleept wordt door de stroom van de dag of juist nu in deze periode als je de overgang maakt van vakantie naar de invulling van het dagelijks ritme, is er een kans dat je een droom krijgt over een baby of een zwangerschap (ook mannen kunnen dromen over zwanger zijn of een baby krijgen).

Vaak gaat het niet over een fysieke zwangerschap

In 99% van de deze dromen gaat het niet over een fysieke zwangerschap. Dromen over baby’s gaan vaak over het nieuwe dat zich aandient in je leven. Dat wat ‘geboren’ wil worden in je bestaan ondanks het vaststaande. Het gaat daarbij over een verlangen dat in je onbewuste leeft en dat je nog niet helder hebt. Zo’n kwetsbaar idee waarbij je, als je stilstaat en jezelf eerlijk onder ogen komt, durft te denken; eigenlijk zou ik graag…

Nieuwe impuls – dromen over een baby

De nieuwe impuls kan gaan over een relatie, je wensen qua werk of vriendschappen. We leven vaak met vaste omgangsvormen op je werk, met jarenlange vaste patronen in je familie. Of je hebt een vaststaand beeld over wie je bent en hoe je je gedraagt. Dan kan het ook gaan over een nieuwe manier van kijken naar jezelf, je denken en je handelen.

Dromen over baby’s markeren vaak een nieuwe periode. Daarbij zijn allerlei variaties mogelijk.

Naar iets nieuws toegroeien

Zwanger zijn in dromen

Wanneer je zwanger bent in je droom laat het je zien dat je toegroeit naar iets nieuws. Je bent aan het ‘broeden’. Het heeft nog geen vorm maar er is iets nieuws dat zich aandient in je leven. En net als bij een echte zwangerschap is het belangrijk dat je je er op instelt en ruimte en tijd maakt om het te verwelkomen.

Dromen over baby’s waar wat mee is

Het kan ook zijn dat je in je droom al een baby hebt. Vaak is er iets met de baby. Je bevalt bijvoorbeeld van een reuzenbaby of een baby met een afwijking of een baby die direct groeit tot een peuter. Wat daarbij heel vaak voorkomt, is dat de baby wordt verwaarloosd. Er wordt niet naar omgekeken of het wordt niet goed gevoed. De nieuwe impuls in je bestaan vraagt aandacht en zorg.

Let goed op de details

Kijk daarom goed naar de persoonlijke details in de droom. De baby zelf, de omstandigheden. Daarin zitten voor jou de specifieke aanwijzingen die je helpen helder te krijgen wat er zich aan nieuw leven en nieuw avontuur aandient.

Wat je kan helpen is om te kijken hoe oud de baby in je droom is. Is de baby zo’n vier maanden, kijk dan eens vier maanden terug in de tijd en onderzoek wat in dat moment actueel was wat je mogelijk als nieuwe impuls in je bestaan over het hoofd hebt gezien.

Soms is het fijn om in samenspraak met anderen te onderzoeken welke nieuwe ontwikkelingen zich in je leven aandienen en welke oude patronen je graag wilt loslaten. Het Persoonlijk Traject is een fijne plek om daarin stappen te zetten. Ook kun je je dromen sturen. Dan kijken we er samen naar. Lees gerelateerde dromen: kinderdromen.

Geschreven door Nanske Kuiken en Mirjam Tirion

71 gedachten over “Dromen over een baby of zwangerschap”

 1. Ik droomde (de nacht na thuiskomst van een ITIP blok!) dat ik een baby had, en die borstvoeding gaf. Er kwam zoveel melk uit mijn borst dat de baby t niet allemaal kon opdrinken, zich verslikte en t over zijn gezichtje stroomde. Ik probeerde het nog op te vangen (op te drinken ook zelfs, geloof ik) maar het bleef maar stromen. Uiteindelijk nam mijn man de baby over en gaf me een grote beker om de melk in op te vangen. Ik kolfde met mijn handen de beker vol. Uit mijn linkerborst kwam heel vloeibare, dunne melk, vreemd genoeg ook nog met wat onverteerde zaden of zonnebloempitten erin. Ik wist niet zeker of dat wel goed was voor de baby. Vervolgens kwam er uit mijn rechterborst juist heel dikke room, waarvan ik dacht ‘dit is echt gezond, voedzaam spul’
  In mijn leven heb ik net een sollicitatiebrief voor een nieuwe baan gestuurd. Het is een baan in de creatieve sector, een heel nieuw werkveld voor mij. Het lijkt me geweldig en ook spannend omdat ik nog geen ervaring heb in t veld.

  1. Lieve Saskia,

   Wat een prachtige droom heb je gehad! De baby staat wat mij betreft voor het nieuwe in jou dat geboren is, maar wat wel nog heel kwetsbaar is (een baby!). In je droom wil je de baby heel graag voeden, maar geef je het zoveel dat deze baby het niet kan opdrinken en zich zelfs verslikt. Dan komen er ook nog zaden en zonnebloempitten uit die onverteerbaar zijn. Waar zou de baby in jouw droom voor kunnen staan? Wat is het nieuwe in jou dat uit je gekomen is, maar nog heel kwetsbaar is? De droom wil je volgens mij laten zien dat je dit te graag? of teveel? wil voeden met wat het nog helemaal niet aankan. Maar! Wat wel heel belangrijk is om dat te laten stromen. Dat stromen roept bij mij waterm gevoel, tranen op. Roept dit iets bij je op? En laten stromen en laten wegvloeien is iets anders dan met dat gevoel, die tranen iets nieuws willen voeden. Waar zou dat over kunnen gaan? Het mooie in jou droom vind ik dat jouw man je een beker geeft waarin je deze melk kunt opvangen. Dat klinkt voor mij alsof je man er is om dat wat er bij jou nu uit moet, dat hij je daarin opvangt. Klopt dat? En hoe mooi is het dan, als er dan uit jou andere borst een hele dikke room komt waarvan jij innerlijk weet: wat een gezond voedzaam spul! Prachtig!
   De droom wil je hiermee volgens mij laten zien hoe belangrijk het is om alles wat er bij jou uit wil er uit te laten komen en dat je je hierin laat opvangen (de dunnen melk in de beker), zodat daarna als het ware als vanzelf voedzame ‘melk’ uit je stroomt die echt voedzaam is voor het nieuwe in jou (de baby).

   Je schrijft over je werk, een sollicitatie in een nieuwe sector, de creatieve. Hoe zou je hier de koppeling naar kunnen maken met deze droom? Wat betekent dit dan voor jou en je sollicitatie? In ieder geval klinkt het veelbelovend, voedzame room om een baby te voeden, nadat je het dunne uit je het laten stromen.

   Ik wens je alvast heel veel plezier en voldoening toe in je nieuwe werkveld. En ik ben heel benieuwd wat mijn uitleg bij je oproept.

   Lieve groet,
   Mayke

   1. Dankjewel Mayke,

    Wat heb je er een boel symboliek uitgehaald.
    Het gevoel dat je uitleg bij me oproept is ontspanning: ik hoef niet bang te zijn om iets (energie, inzet, kansen) te verkwisten of te verspillen. Ik hoef niet alles van mezelf in te zetten voor groei/verandering. Ik mag t ook gewoon laten wegstromen in het vertrouwen dat er nog iets (beters) achteraan komt.
    Wat mooi dat je dat beeld belicht van de beker, aangereikt door mijn man. Dat is zeker zijn rol, een luisterend oor bieden, mij opvangen en ruimte geven om gewoon een beetje te stromen zonder dat het direct ergens toe moet leiden.
    Ik heb de afgelopen tijd met heel veel inzet en energie ‘aan mezelf gewerkt’. Misschien tijd om de teugels daarin wat te laten vieren en erop te vertrouwen dat de echte voeding dan vanzelf wel komt.
    Hmm interessant, dit is wel echt een andere uitleg dan waar ik in eerste instantie aan dacht (mijn sollicitatie), maar wel heel passend bij waar ik nu sta. Dankjewel!

    1. Hallo lieve Saskia,

     Dankjewel voor je reactie en wat fijn om te lezen dat deze uitleg bij jou ontspanning oproept. Nee, ik denk zeker niet dat je bang hoeft te zijn dat je iets verkwist of verspilt, maar laten wegstromen lijkt mij hier het beeld dat de droom je aanreikt. Ik denk dat de droom je ook iets over je sollicitatie zegt, namelijk het werk blijven doen wat je al doet (het aan jezelf werken) en je laten opvangen, zodat er juist daarna ‘romige en voedzame melk’ uit je kan stromen, ook in je werk. En hoe mooi komt het dan samen in de creatieve sector!

     Ik wens je vooral dat je de rust kunt vinden, zodat die romige voedzame melk kan stromen. Bij moeders die de borst geven aan een hun baby werkt dat net zo: er komt echt alleen maar romige voedzame melk vanuit de rust en ontspanning (anders niet!). Wat een mooi proces maak je door! Geniet ervan, prachtig!

     Lieve groet,
     Mayke

 2. Goedemorgen, droomde dat mijn lievelingsneef met een baby komt aanzetten. Ik raak in paniek en vraag van wie de baby is, hij zegt is van hem, maar voelt als het niet met zijn huidige vrouw is, ik werd dan wakker.

  1. Goedemorgen Moen,
   Dromen over babies gaan over wat er uit jou geboren mag worden, over iets nieuws in je leven. Omdat je lievelingsneef de baby laat zien: als je je verplaatst in hem en wat het is in hem waar je zo van houdt: wat zou hij tegen jou zeggen over het verlangen in jou dat geboren mag worden, je mag gaan toestaan in je leven? Waartoe nodigt hij je uit? Of: welke kwaliteiten of eigenschappen die jij in hem ziet die jij ook hebt mogen meer in de wereld komen?
   Ben benieuwd!
   Hartelijke groet,
   Hilde

 3. Hai Esther, dank voor de hele snelle reactie en analyse. Je uitleg raakte me meteen en het sluit ook aan bij mijn leven op dit moment. Helaas 🙂 Veel dank, Mies

 4. Ik heb een terugkerende droom waar babys in voorkomen, en vannacht droomde ik het weer. Ik ben ergens (een picknick) en de mensen om me heen zijn in de weer met hun kleine kinderen, ik ben enthousiast maar hou me een beetje op de achtergrond omdat ik voel dat mijn armen slap zijn en ik bang ben dat als ik een baby vast zal houden ik die ga laten vallen. Op een goed moment geeft iemand me toch even zijn kind omdat dat zo uitkomt en ik wil helpen maar ik voel dat mijn armen het gewicht niet kunnen dragen en het kind valt, soms weet ik het nog net weer op te vangen of doe ik alsof het een spelletje is. Er overkomt de kinderen niets ergs, en niemand is boos maar ik voel me zelf slap en machteloos.

  1. Esther van Nieuwburg

   Hallo Mies,

   Baby’s in dromen gaan vaak over het nieuwe dat zich aandient in ons leven. Over dat wat uit ons geboren wil worden. In jouw droom lijkt het wel alsof jij jezelf niet toevertrouwd aan dat nieuwe leven. Dat je de overtuiging hebt, dat je niet sterk genoeg bent om aan iets nieuws te beginnen of een hele nieuwe weg in te slaan. Dat je bang bent, dat niet te kunnen dragen. Herken je dat? En voelt het alsof mensen om je heen wel van alles ondernemen, maar dat jij niet goed durft? Voel je je daardoor slap en machteloos en maak je je er voor de buitenwereld af met een grapje?

   Ik denk dat de droom je er vooral op wil wijzen, dat jij je eigen weg hebt te gaan. Dat je leert te vertrouwen op dat wat jij wilt en kunt. En je niet vergelijkt met anderen. Eenieder van ons heeft een eigen kracht en kwaliteit. Ook jij! Ga op zoek naar jouw eigen “kind”, je eigen weg in dit leven. Dat gun ik je van harte.

   Esther

    1. Esther van Nieuwburg

     Hallo Hanny,

     Ja, in dromen kan alles. Dat blijkt maar weer. De vraag die je jezelf kunt stellen is: Van welke ideeën, gedachten of gevoelens ben ik ‘zwanger’? Wat is gaande nu waarop ik mij moet voorbereiden? Wat is er nieuw dat gaat komen en waarop ik mij verheug? Wat wil er uit mij geboren worden? Dát is waar de droom over gaat.

     Esther

   1. Hoi Esther,

    Ik heb gedroomd dat mijn zoontje van 1,5 opnieuw geworden werd. Maar op een gekke manier. De eerste keer werd hij met een soort van stofzuiger uit de zijkant van mijn buik ‘gezogen’ en vlak daarna droomde ik dat ik op ok lag en een keizersnede aan de zijkant van mijn buik kreeg en mijn zoon opnieuw geboren werd. Het voelde in mijn droom heel fijn en goed om hem in mijn armen te hebben. Kan jij hier iets over vertellen?

    1. Esther van Nieuwburg

     Hallo Kim,

     Dromen over geboorte gaan vaak over het nieuwe dat zich aandient in ons leven en jouw droom is een prachtig en krachtig voorbeeld daarvan. Er zijn een paar aspecten in je droom, die je zou kunnen onderzoeken. Ten eerste dat het je eigen zoon is, die je opnieuw baart en ten tweede dat de bevalling via de zijkant van je buik gaat en in beide gevallen met hulp/onder druk van buiten (de stofzuiger en de keizersnede). Verder voelde het fijn en goed in je droom. Ook dat is een belangrijk element.

     Dus wat is er gaande in je leven Kim, dat nieuw is of wat staat er te gebeuren? Je baart je eigen zoon in de droom; Waar staat hij symbool voor in je leven? Ik zou denken dat het over iets gaat dat uit jou geboren wordt uit pure liefde, dat wat je onvoorwaardelijk lief hebt. Maar de geboorte zelf lijkt onder druk te staan door kracht(en) van buiten, alsof het niet de tijd wordt gegund om op natuurlijke wijze in de wereld te komen. Echter kan het ook zo zijn dat die krachten van buiten je tot hulp zijn en de geboorte juist ondersteunen en stimuleren. Tenslotte herinnert de geboorte uit de zijkant van je buik mij aan het verhaal over de geboorte van de Boeddha, die uit de heup van zijn moeder ter wereld kwam. Misschien interessant om dat verhaal eens op te zoeken.

     Als je dit zo leest allemaal, waar zou je droom dan over kunnen gaan? Heb je daar al zicht op en begint er zich iets te roeren in jou? Het feit dat de droom zo prettig eindigt met je zoon in je armen, wijst voor mij op een positieve betekenis. Welke zou dat kunnen zijn?

     Esther

 5. Ik droom de laatste tijd veel over zwanger zijn en het krijgen van baby’s. Vannacht droomde ik in eerste instantie dat ik aan het bevallen was. Er kwamen twee baby’s, maar ik voelde beweging in mijn buik en wist dat er nog een baby kwam. De weeën stopten echter. Even later blijk ik 6 baby’s te hebben gekregen en nog even later zelfs 10. Ik leg de baby’s op 1 kamer bij elkaar en laat ze alleen. Ik denk alleen maar: hoe ga ik dit doen?! Hoe kan ik 10 kinderen tegelijk nabijheid bieden nu in die eerste fase waarin ze hun moeder zo nodig hebben? Hoe geef ik 10 baby’s nabijheid, borstvoeding, warmte? Hoe ga ik ooit nou slapen? Ik vraag me af hoe ik ooit kan werken met zoveel kinderen. Ik denk niet aan praktische gevolgen (financieel, auto, etc.)

  Ik droom de laatste tijd zoveel over het krijgen van een baby. In mijn droom ben ik dan ook verbaasd dat er nog een baby komt. Ik heb drie dochters en ons gezin is compleet. Al is het wel soms moeilijk die fase nu echt afgesloten te hebben. Wat zouden deze dromen kunnen betekenen? Ik kom er maar niet uit.

  1. Hallo Jet,

   Dat klinkt als een hele vruchtbare droom, zelfs zo dat je je zorgen maakt over hoe je nabijheid en warmte kan geven. Als zwangerschap in een droom voorkomt, gaat dat meestal niet over jouw echte gezin (dat voelt compleet), maar over de geboorte van iets nieuws in jezelf. Van twee baby’s ben je al aan het bevallen. Is er iets dat nu wordt ‘geboren’ in jou of in jouw leven? Of dat voelt als een bevalling? Zijn er ontwikkelingen gaande? Het komt op mij over of je letterlijk in een heel vruchtbare, productieve en vernieuwende periode in jouw leven zit.

   Dat is iets moois, tegelijk geven jouw droom, het grote aantal baby’s en jouw gevoel daarbij ook de indruk dat het wel erg veel is. De vraag is dan inderdaad of je alles wat gebeurt nog voldoende nabijheid, (borst)voeding en warmte kan geven. Herken je dit in jouw leven nu?

   Ik ben benieuwd!

   Lieve groet,
   Anita

   1. Wat een snelle reactie en fijne uitleg! Ik ben wel erg bezig met persoonlijke ontwikkeling op dit moment. Mijn bewustzijn vergroot hard de laatste tijd. Ik ben erg bezig met wie ben ik? Wat zijn mijn dromen en wensen? Wat wil ik? Hoe combineer ik dat met de zorg voor de kinderen, die altijd op nummer 1 staan. En wat je zegt dat het erg veel is, herken ik wel. Ik ben erg hooggevoelig en vind de wereld erg overweldigend op dit moment. Ik sta erg open. Ik laat de uitleg even bezinken. Heel erg bedankt voor het meedenken!

  2. Ik ben een man, 73 jaar, en ik droomde over meisjes gave baby zo groot als een pop maar leek op een volwassen vrouw volkomen in orde. Het werd gebracht door een klein dier, een grote muis of rat. Het was nacht. Via internet stroomuitval vond ik nieuwe fase, creativiteit gebruiken. Ik woon alleen en ik heb een vriendschappelijke relatie met vriendin. Hoe interpreteer jij mijn droom? Met vriendelijke groet, Robert

   1. Beste Robert,

    Wat een mooie droom waarin een klein dier jouw een baby komt brengen. Dromen over een baby gaan vaak over een nieuwe impuls in jou die geboren is. In jouw droom gaat het om een meisje/volwassen vrouw. Zouden dat eigenschappen in jezelf kunnen zijn die jij met vrouwelijkheid associeert? Misschien wil de droom je iets vertellen over jouw persoonlijke ontwikkeling waarin je meer ‘vrouwelijke kwaliteiten’ van jezelf ontwikkeld. Herken je daar iets in?

    In jouw droom wordt je meisjes/vrouw baby gebracht door een klein dier, een grote muis of rat. Dat roept bij mij iets kwetsbaars op. Voor welke eigenschappen staan voor jou een muis of een rat? Ken jij de energie van het ‘klein’ zijn in je dagelijkse leven? Of juist niet? Zou jij daar meer of minder van kunnen gebruiken? In je droom komt deze energie, namelijk het ‘kleine’ dier jouw de meisjes gave baby brengen. Ik lees dat als de ‘vrouwelijke kwaliteiten’ hebben het ‘kleine’ in jou nodig, alsof ze daardoor meer naar voren mogen/kunnen komen. Herken je daar iets in?
    In jouw droom gebeurt dat in de nacht. Niet op de dag, in het licht. Zou dat ‘kleine’ in jou, deze eigenschap nog in de schaduw kunnen liggen, dwz een schaduwdeel van jezelf kunnen zijn? Deze eigenschap mag wellicht nog meer in het licht komen.

    Dan is er nog iets in je droom: je noemt je baby een pop. Een pop is levenloos. In de droom vind je een nieuwe fase door ‘internet stroomuitval’, je gebruikt daarin je creativiteit. Hoeveel leven zit er nog in jouw nieuwe impuls? Stroom is energie, internet is een verbinding, een netwerk. Door de uitval van de energie (stroom) in de verbinding /netwerk komt er weer nieuwe creativiteit schrijf je. Is dit nog in je droom (dat is me niet helemaal duidelijk)? Zo ja, hoe zou het wegvallen van energie in de het netwerk/verbinding tot meer creativiteit kunnen leiden in je dagelijkse leven?

    Ik hoop dat ik je een richting in je droom heb kunnen geven waar je meer verder kan. Ik ben erg benieuwd wat het in je oproept. Laat je het nog weten?

    Hartelijke groeten,
    Mayke

    1. Beste Mayke, Dankjewel voor je moeite mijn droom te duiden. De vrouw/ baby had de grootte van een pop maar was hartstikke levend. Dus niet dood. Het was een volmaakte mooie vrouw maar dan de grootte van een baby of een speelpop. Maar levend. De rat zie ik als mijn wijze therapeut. De vrouw mij nog nieuwe ik, wat nog moet groeien door zijn gevoelens te accepteren en te uiten al verlies ik daar mensen mee. Ik zoek niet meer erkenning maar accepteren van wat ik voel. De vrouw als baby staat voor mij voor gevoel en de rat voor slim en wijs en helpende. De nacht is dat ik nog verlegen of het nog eng vind mijn ware ik te uiten. Maar het komt naar buiten en naar het licht. Het moet nog groeien naar een sterker zelf( vertrouwen). Klein houden is het niet meer dat het echt voelen wat je voelt nog kwetsbaar is omdat ik daardoor al een paar contacten verbrak die niet meer klopten bij wie ik ben en waar ik me verbonden mee voel. Hartelijke groeten, Robert

     1. Beste Robert,

      Graag gedaan. Ik wens je van harte toe dat je naar buiten mag uiten wat je van binnen voelt. Mooi dat de wijze rat je hierin helpt.

      Harte groet,
      Mayke

 6. Dag Marielle, omdat ik overdag veel nadenk over moederschap (ben ik wel geschikt?) denk ik dat mijn dromen er wel echt verband mee houden. Maar wie weet heb ik het mis. Ik droom heel vaak dezelfde droom. Namelijk dat ik zwanger en bijna uitgerekend ben, maar dat ik helemaal niet dik word waardoor er verwarring en onduidelijkheid ontstaat of ik wel echt in verwachting ben. De droom gaat soms door tot aan de verloskamer, maar er komt nooit echt een baby. Krijg er altijd een raar gevoel van. Heb je een idee wat het betekent?

  1. Hallo Lisanne,
   Dank je wel voor je bericht! Door wat je schrijft denk ik inderdaad dat er een verband is tussen het nadenken over het moederschap en de dromen die je beschrijft. Het leest alsof jij je, als het om het moederschap gaat, op dit moment in je leven tussen twee krachten bevindt. Aan de ene kant het verlangen naar een kind en aan de andere kant het je afvragen of je er geschikt voor bent. Ter geruststelling: ik denk dat veel vrouwen dit herkennen en hierin dus met jou zijn.

   In je dromen komt dit krachtenveld terug: aan de ene kant raak je zwanger, ben je bijna uitgerekend en kom je zelfs een keer in de verloskamer en aan de andere kant word je niet dik, ontstaat er verwarring en onduidelijkheid of je wel echt in verwachting bent en komt er geen baby. Misschien helpt het om te beginnen om te erkennen dat dit is waar je nu staat in je proces. Aan de ene kant is er het verlangen en aan de andere kant is er de twijfel.

   Misschien kan je op een plek waar je zeker weet dat je niet gestoord wordt twee A4tjes op de grond leggen. Op de één schrijf je het woord verlangen en op het andere velletje schrijf je het woord twijfel. Ga dan met je ogen gesloten op één van die velletjes staan en gebruik heel je lichaam om contact te maken met hoe het verlangen naar een kind voor jou voelt. Als je het gevoel hebt dat je hier volledig contact mee hebt gehad schud je dat gevoel even van je af en verhuis je naar het velletje waar twijfel op staat (je kan ook eerst je twijfel onderzoeken en daarna je verlangen). Ook hier sluit je je ogen en gebruik je je hele lichaam om contact te maken met waar die twijfel voor jou over gaat. Wat komt er boven, wat raakt je, etc. Vind je het lastig om deze oefening zelf te doen, dan kan je ook vragen of iemand je er mee wil helpen.

   Ter afsluiting onder mijn bericht nog een gedicht waar ik aan moet denken.
   Harte-groet aan jou,
   Marielle

   Men moet de dingen
   de eigen stille
   ongestoorde ontwikkeling laten
   die diep van binnen komt.
   Die door niets gedwongen of versneld
   kan worden.

   Alles in het leven is groeien
   en vormt zich,
   rijpt zoals de boom,
   die zijn sapstroom niet stuwt
   en rustig in de lentestormen staat,
   zonder de angst
   dat er straks geen zomer zal komen.

   Die zomer komt toch!
   Maar slechts voor de geduldigen
   die leven alsof de eeuwigheid voor hen ligt,
   zorgeloos,
   stil en weids.

   Men moet geduld hebben
   met onopgeloste zaken in het hart
   en proberen de vragen zelf te koesteren
   als gesloten kamers
   en als boeken
   die in een zeer vreemde taal geschreven zijn.

   Het komt erop aan alles te leven.
   Als je de vragen leeft,
   leef je misschien langzaam maar zeker,
   zonder het te merken,
   op een goede dag
   het antwoord in.

   Naar Rainer Maria Rilke

 7. Lieve Marielle,

  Vannacht droomde ik dat ik op een mooie plek in de natuur, met de zon die heerlijk scheen, aan het ontspannen was in een helder blauw zwembad. Op een gegeven moment hoor ik kinderstemmen. Hoewel ik een liefde voor kinderen heb, bedenk ik me wel dat het gedaan zal zijn met de rust. Het zwembad is te bereiken via brede grote trappen. Als de kinderen bijna bij het zwembad zijn hoor ik paniek in de stemmen. Ik verlaat zo snel mogelijk het zwembad om te kijken wat er is en of ik kan helpen. Naast de trap is een smalle opening/gleuf waarin een naakt baby’tje is gevallen. Het kindje heeft zich helemaal verkrampt opgerold. Waardoor het net niet naar beneden valt. Als het zich zou ontspannen dreigt het naar beneden te vallen. Omdat de andere kinderen ervoor staan en ik er niet meteen bij kan en het zaak is dat er snel gehandeld wordt. Leg ik duidelijk en snel uit dat 1 van de kindjes haar of zijn hand mag uitreiken met de vingers gestrekt naar de hand van de baby. De baby pakt instinctief de vingers stevig beet waardoor het uit de gleuf getrokken kan worden. Ik neem de baby aan en hou deze in mijn armen. De baby begint zich meteen te ontspannen. De opluchting is voelbaar bij mij de kinderen en het baby’tje.
  Ik ben verbaasd dat de moeder van dit baby’tje haar kind heeft meegegeven aan zulke jonge kinderen. Kinderen waren in de leeftijd tussen 7 en 9 denk ik. Ik vraag waar de moeder is. 1 van de kinderen is de moeder gaan halen. Tot mijn verbazing komt ze de laatste trap niet omhoog. Ze blijft op een soort tussenverdieping staan achter haar zie ik een bruin rood kleurige rotspartij. Ze vraagt wel wat er gebeurd is maar lijkt haar niets te doen en blijft op de plek staan waar ze staat. Ook dit verbaast mij enorm. Ik koester het baby’tje in mij armen, waar het zich veilig voelt.

  Vannacht weer zoveel gedroomd dat ik me niet kan herinneren hoe deze droom eindigde.

  Een paar symbolen kan ik wel thuisbrengen, toch zei mijn gevoel deel je droom met Marielle. Ik kijk uit naar je uitleg 😘 liefs Priscilla

  1. Marielle Borst

   Lieve Priscilla,

   Wat een bijzondere en gedetailleerde droom! In de droom komen wat mij betreft drie hoofdpersonen voor: jij, de baby en de moeder van de baby. Er is een stroming in droomduiding die zegt dat alle hoofdpersonen die in een droom voorkomen een deel van jezelf representeren. Wat als dit in jouw geval klopt?

   Herken je een deel van jezelf in de baby, die in de droom in een onveilige situatie terecht komt en als bescherming alle spieren aanspant? Span jij je spieren aan als je gestresst bent? Deze baby laat je wellicht zien dat dit is wat je doet als je spanning ervaart (het begin van de droom laat volgens mij trouwens ook zien dat zon, natuur, rust, stilte en zwemmen je helpen weer te ontspannen, maar dit terzijde).

   Herken je jezelf in de droom: een volwassen vrouw die heel beslist en intuïtief handelt en daarin precies het juiste doet? Dit personage in jouw droom laat je wellicht zien dat jij dit heel goed kunt: aanvoelen wat er nodig is en daar kundig en direct naar handelen. Echt mooi wat je doet in deze droom. Ben je je bewust van deze kwaliteiten of is dit voor jou zo normaal dat het je eigenlijk niet opvalt? Wat mij betreft zijn dit echt kwaliteiten om bewust in te gaan zetten in je leven, zowel richting jezelf als richting anderen.

   Herken je iets in de moeder van de baby, die als er iets spannends gebeurt soms niet van haar plek lijkt te kunnen komen en schijnbaar onbewogen blijft? En om nog wat meer contact met het personage van deze moeder te kunnen maken: wat zijn jouw associaties bij die rood kleurige rotspartij? Waarom komt ze niet dichterbij volgens jou?

   Welk van deze drie personages raakt jou emotioneel het meeste als je er zo wat langer mee bent?

   Ben benieuwd hoe dit voor je is!
   💚-groet,
   Mariëlle

   P.S. Of die kinderen in de leeftijdsgroep 7-9 uit de droom nog een speciale betekenis hebben weet ik eigenlijk niet, heb jij speciale herinneringen aan jezelf toen je zo oud was?

 8. Vannacht had ik een ongekend heldere droom. Hij begon ermee dat geheel onverwacht mijn vliezen braken. Ik was me niet bewust van mijn zwangerschap en ik ken het gevoel niet uit mijn eigen leven, maar ik wist zeker dat dat het was. Mijn man was erbij, maar bleef wat op de achtergrond. Hij speelde de rest van mijn droom niet echt een rol.
  Er waren problemen met het bereiken van de verloskundige. Iets met verkeerd worden doorverbonden, lange wachttijden, onduidelijkheid over wie er dienst had, ik weet het niet meer precies. Maar ik bleef heel rustig, sereen bijna. Het viel me opeens op dat ik helemaal geen dikke buik had. Ik vond dit heel lollig. Ik hield mijn gewone formaat buik vast alsof hij wel degelijk heel dik was en koesterde mijn buik uitgebreid. Toen kreeg ik weeën die ik staand voor het keukenraam zachtjes wegademde. Ook begon ik af en toe iets bloederigs te verliezen (sorry voor de details). Nog altijd was ik heel sereen. Plotseling stond er een heel vriendelijke man in de kamer die zei ‘Zo, daar ben ik eindelijk’. De verloskundige kennelijk. Ik voelde veel vertrouwen en ik zag dat er twee cadeaus voor de deur werden gelegd, waaronder een voetbalpakje. Wat leuk, de mensen weten al dat mijn baby komt, dacht ik. En toen werd ik wakker.

  1. Marielle Borst

   Hallo Natascha,
   Wat leuk dat je zo helder hebt gedroomd! Dromen over een zwangerschap of het krijgen van een kind verwijzen meestal naar een nieuwe ontwikkeling in je leven. Iets dat zich al in jouw bewustzijn bevindt en nu aan de oppervlakte aan het komen is. Wat zou dat nieuwe, dat nu aan het aanbreken is, in jouw leven kunnen zijn? Een nieuwe baan, een nieuwe levensfase, een verhuizing, een stap in je eigen ontwikkeling?

   De details van de droom laten zien dat er nog wat problemen zijn te overwinnen bij het bereiken van degene die jou gaat helpen te bevallen (verkeerd doorverbonden, lange wachttijden, niet duidelijk welke verloskundige dienst heeft). Vaak corresponderen zulke droomdetails met iets waar je in je dagelijks leven ook tegenaan loopt. Kan jij dit plaatsen?

   Ik vind het tenslotte heel mooi en positief, dat de droom laat zien dat jij onder dit alles heel sereen blijft, dat je je eigen buik (en daarmee hetgeen er nu in je leven wil komen) koestert en dat er uiteindelijk een verloskundige verschijnt waar jij veel vertrouwen bij voelt.

   Ben heel benieuwd of je als je dit leest parallellen met wat er nu speelt in je leven kunt trekken, dus ik zou het leuk vinden van je te horen. In ieder geval heel veel geluk gewenst met het nieuwe dat zich aan het aandienen is in jouw leven!
   Hartelijke groeten,
   Marielle

   1. Beste Marielle, dankjewel nog voor je reactie! Ik herken zeker parallellen met wat er nu speelt in mijn wakkere leven. Zowel het ‘gedoe’ op weg naar de bevalling als het serene gevoel en het vertrouwen. Het is nog wat onbewust en vaag allemaal, maar wat grappig om te lezen dat mijn onderbewuste er al zo mee bezig is. Ik draag in alle rust het nieuwe in mij totdat het voldragen is en in de wereld mag komen 🙂 Lieve groet, Natascha

 9. Ik had (voor mijn gevoel) een ontzettend lange droom. Voorafgaand over een soort gijzeling door allerlei mannen. Het waren een soort machines en ze deden dingen met ons die ik niet wou. Ik voelde me gevangen. Het is erg vaag. Het laatste gedeelte in mijn droom, erg helder:

  Ik was bij mijn moeder thuis en keek door het raam naar buiten. Ik zag daar een baby/kind liggen op de grond in het zand naast de voordeur. Het kindje lag in de foetushouding, met kleren aan, maar opvallend, zonder sokken en schoenen. Ik riep naar mijn moeder, dat er een kindje lag en ze 112 moest bellen. Ik snelde er naar toe en pakte hem op. Het was een jongetje. De voeten waren ijskoud. Ik vroeg aan mijn moeder toen nogmaals of we wel 112 moesten bellen. Ik wilde hem iets te eten geven, maar wist niet of ik er goed aan deed gewone melk te geven. Dus maakte ik maar een broodje. Het kindje werd nadat ik hem had opgepakt weer wat levendiger. Hier eindigt mijn droom

  1. Marielle Borst

   Hallo Daphne,
   Dank je wel voor het delen van je droom. Naar aanleiding van het eerste deel van je droom (over je gevangen voelen) zou je jezelf de volgende twee vragen kunnen stellen:

   – Voel je je op dit moment in je leven gevangen in bepaalde situaties en/of gevoelens en is het zaak dat je uitvogelt hoe je je hiervan bevrijdt? Zo ja: Bedenk dan hoe de kleinst mogelijke stap die je hierin zou kunnen maken eruit ziet en begin daar.
   – Gevangenschap lijkt in eerste instantie per definitie negatief, maar gevangen zijn kan je ook helpen doordat je gedwongen wordt om te stoppen met doorhollen, naar binnen te keren, reflectie te plegen, te herstellen, iets te leren en daarna pas weer door te gaan. Zit hier iets in voor jou?

   Kijk maar wat resoneert (en lees op de site desnoods ons blog over gevangen zijn in dromen, dat gaat nog wat uitgebreider op het thema je gevangen voelen in dromen in).

   Dan het deel over de baby. Omdat je in de droom bij je moeder thuis bent, vermoed ik dat dit deel van de droom naar je jeugd en/of naar jouw relatie met je moeder verwijst. Naar aanleiding van je vorige droom schreef je dat je als kind de afwezigheid van een ouder hebt ervaren. Dit thema proef ik ook in deze droom. Er is een klein, hulpeloos (foetus houding) kind in nood. Jij schat in dat er levensgevaar is, want je wil 112 bellen. Je roept je moeder, maar handelt de situatie zo te lezen alleen af. Waar in je eigen leven ken je dit, dat je hulp inroept en vervolgens zelf aan de slag gaat om tot een oplossing te komen?

   Je kan dit overigens ook heel positief lezen in de zin van dat het als volwassene ook heel goed is om zelf aan de slag te gaan om zaken tot een oplossing te brengen. Als kind ben je volledig afhankelijk, maar als volwassene niet meer en dat besef alleen al kan heel helend zijn. Hoe is dat voor jou?

   Schoenen verwijzen in dromen vaak naar de manier waarop iemand zijn eigen pad loopt, dus het feit dat het kind geen schoenen aan heeft zou kunnen betekenen dat het kind nog te jong is om zijn eigen pad te lopen en daardoor nog volledig afhankelijk is van zijn omgeving. Het feit dat de voetjes van het kind ijskoud zijn associeer ik met het feit dat dit kind niet de warmte van een bodem/ bedding voelt.

   Als dit klopt, zou het jou wellicht kunnen helpen om aardingsoefeningen te doen als je terecht komt in het verdriet dat met het ervaren van een afwezige ouder te maken heeft. Het feit dat het kind weer wat levendiger wordt als jij het oppakt vind ik ook een ontroerende aanwijzing dat het oppakken en koesteren van het kind in jezelf helpt als je in dit verdriet van vroeger wordt geraakt.

   Naar aanleiding van je vorige droom schreef je dat je het monster uit die droom slecht onder ogen durft te komen, omdat je dan alleen nog maar diepe afwijzing vanuit je omgeving ervaart. Weet dat als je in contact bent met oude pijn je de werkelijkheid ook weer door de bril van vroeger en van die oude pijn gaat zien, terwijl de situatie nu heel anders kan zijn.

   In gedachten warm ik de voetjes van het kindje uit je droom, doe jij dat de komende tijd ook maar (als dat je aanspreekt).
   ❤️
   Marielle

   P.S. Het feit dat jij een vrouw bent en het kindje een jongetje puzzelt me nog wel. Waarom is dat denk je?

   1. Wauw, dank je wel Mariëlle, voor je mooie, uitgebreide uitleg. Het was helpend om te lezen (het laatste stuk kon ik me inbeelden. Heel mooi!) : )

    Het gevangenschap, ja jaja, ik voel me, zodra ik door de bril kijk van het meisje van vroeger, gevangen. Ik voel me machteloos en niet bij kunnen. Vooral nu ik alleenstaande moeder (van 2 mooie meiden) ben, kan ik er helemaal in verzanden, vooral ook in de angst van het alleen moeten doen. Hoe doe ik dat ??
    Tegelijkertijd is er in dit moment niks wat helpt om mijn angst te helen. Of, ik trek me helemaal terug, of ik klamp me vast, wat al helemaal averechts werkt.
    Nu ben ik volwassen en onafhankelijk, ik mag zelf mijn keuzes maken en nieuwe overtuigingen aannemen. Maar het gewonde kind zit nog zó in mij.. en ik kan haar niet troosten, lijkt het..

    Het jongetje in mijn droom, was een asielzoeker, dat dacht ik tenminste in mijn droom..
    Waarom een jongetje, begrijp ik ook niet helemaal.

    💚
    Daphne.

    1. Marielle Borst

     Heel graag gedaan Daphne: Fijn te lezen dat mijn reactie helpend voor je was!

     Een asielzoeker is bij uitstek iemand die op zoek is naar een veilig thuis, dus dat past wel bij wat je schrijft. Wie weet schiet je binnenkort een verklaring te binnen waarom het in je droom een jongetje was en geen meisje. Als je een vraag een tijdje met je meedraagt krijg je soms namelijk ‘opeens’ antwoord. Had/ heb je wellicht een broer of is je moeder ooit zwanger geweest van een jongetje?

     En wat betreft het troosten van het gewonde kind in jezelf: weet dat het gewoon ook heel moeilijk is jezelf iets te geven wat je eerder niet hebt gekregen en weet ook dat het een lange adem vraagt. Wanhoop dus niet als het je niet direct lukt, want dat is heel normaal. Blijf het trouw proberen, ook al lijkt het kind in je nu nog ontroostbaar.

     Wat ik ontroerend vind aan dromen is dat het je eigen innerlijke materiaal is die je een hele pure, wonderlijke vorm van heling aanreikt, dus ik zou zeggen: volg je eigen droom, blijf je voeten warmen en til jezelf dagelijks op.

     ❤️

     1. Ik heb navraag gedaan bij mijn moeder. Ze heeft twee miskramen gehad, het eerste kindje (bij de vader van mijn “half”zus) was een jongetje! Wauw..
      Mijn oma, van moeders kant, heeft 4 miskramen gehad

 10. Ik had vannacht een heel vreemde droom. Ik droomde dat ik met een pasgeboren baby die niet van mezelf was wegliep van een grote brand die een aantal huizen in brand had gezet. De baby was van iemand die niet zelf weg kon geraken omdat ze nog maar net bevallen was. Ik liep door een smal steegje met die baby met aan de ene kant allemaal brandende huizen waaraan ik moest ontsnappen, en de brand was heel dichtbij, en al aan het overslaan op huizen aan de overkant van het steegje. Op een gegeven moment was ik omsingeld door het vuur maar zag ik toch nog een uitweg waar enkel rook was maar nog geen vuur.
  Op het einde van de droom zak ik neer op een witte plastic stoel, met de baby op een andere stoel. Hij of zij heeft zijn/haar oogjes toe maar ik weet dat alles in orde is en dat we samen aan de brand konden ontsnappen.
  Het was een heel intense droom, heel raar ook, ik droom normaal nooit over baby’s. Ik ben 52 en heb geen kleine kinderen meer. Ik kreeg gisteren wel bericht van een nieuwe opdrachtgever waar ik nog nooit eerder mee werkte dat ik een opdracht voor hen gewonnen had (ik ben zzp’er) die een flinke uitdaging zal betekenen, zeker in deze coronatijden, om tot een goed einde te brengen. Misschien dat het daar iets mee te maken heeft? Alvast dank voor uw reactie.

  1. Marielle Borst

   Hallo Humanya,
   Dromen over een baby gaan (tenzij je zelf zwanger bent) grappig genoeg zelden over het krijgen van een kind. Meestal staat een baby in een droom symbool voor iets nieuws dat zich in je leven aandient, dus ik denk dat je gelijk hebt dat deze droom over jouw nieuwe opdracht (in de droom de baby) en de door de coronacrisis beheerste context (in de droom de brand) waarin je deze opdracht zal uitvoeren gaat. Het feit dat de baby zijn of haar oogjes toe heeft, geeft mij het gevoel dat dit kind zich aan jou kan toevertrouwen. Mooi dat de droom eindigt met de wetenschap dat alles in orde is. Zo geeft de droom je het vertrouwen mee, dat je het, ook in deze moeilijke omstandigheden, allemaal tot een goed einde zal brengen!
   Alle goeds,
   Marielle

   .

 11. Hi ik droomde dat ik was bevallen van een baby (dochter), die niet van mijn man is, maar van mijn lover. In de droom was ik zoo bang en kreeg gedachten om dat kind te kwetsen. Kunnen jullie mij aub een uitleg geven, want ik zit er al dagen mee.

  1. Esther van Nieuwburg

   Hallo Grietje,
   Bevallen van een baby in dromen betekent vaak dat er zich iets nieuws in je leven heeft aangediend. En omdat je droomt dat de baby niet van je man, maar van je lover is…zou het kunnen dat het nieuws gaat over je relatie? Klopt dat?
   Je bent bang in je droom en wil de baby kwetsen. Wat is er nu gaande in je leven dat nieuw is, nog heel pril en waar je nog niet echt mee kunt dealen? Waar je zelfs bang voor bent? Wat is er gaande, misschien in je relatie, dat je niet goed kunt verdragen en dat je het daarom wil kwetsen of pijn wil doen om het niet aan te hoeven gaan. Het kan ook zijn dat iemand jou pijn doet.
   Herken je hier iets van? Ik hoor graag van je, ook als je nog vragen hebt.
   Esther

   1. Hi Esther, dank u voor uw reactie. Maar het is zo dat ik heelveel van mijn man houd en ik probeer alles op alles te doen om de relatie met mijn lover te stoppen omdat ik geen problemen wil met mijn huwelijk,maar het lijkt alsof ik mezelf niet kan beheersen als hij (mijn lover) belt of appt.Ik zeg altijd ja, waarbij ik in mijn hart nee zegt. Ik vind het lastig, omdat ik weet dat mijn man dit niet verdient en ik hou zeker veel van hem. Mijn man is super lief voor me, ik ben super dol op hem, maar ik snap gewoon niet waarom ik niet sterk ben om een punt te zetten aan dat van mijn lover en ik. Geloof me Esther ik zit erg ermee en ik wil echt stoppen.

    Ik ontvang uw reactie graag, dank u!!

    1. Esther van Nieuwburg

     Hallo Grietje,
     Wat een moeilijke situatie lijkt me dat.
     In de droom ben je heel bang en kwets je de baby. Als je dat vertaalt naar jouw situatie zoals je die beschrijft, dan past dat wel. Je bent bang zeg je. Bang voor problemen in je huwelijk? Bang om betrapt te worden wellicht? Bang om je lover te verliezen of om ‘nee’ te zeggen tegen hem?
     Je kwetst de baby in de droom. De baby staat wellicht symbool voor jouw eigen kwetsbaarheid in deze driehoeksverhouding.

     Ik kan je niet vertellen wat je moet doen. Dat is aan jou. Maar het lijkt me dat deze situatie niet lang houdbaar is en dat je een keuze zult moeten maken. Niet kiezen is trouwens ook een keuze.
     Dus Grietje, wat ga je doen? Wat het ook is, het zal spannend zijn om te doen. Elke keuze houdt immers ook in dat je iets anders niet kiest. Dat is tevens een manier om er naar te kijken: niet waar je voor wil kiezen, maar wat je bereid bent los te laten.
     Nu lijkt het misschien dat je vast zit, maar er is nieuw leven. Het heeft zich al aangediend.
     Ik wens je wijsheid toe en de moed om je hart te volgen in wat het werkelijk verlangt.
     Esther

 12. Daphne Brinkman

  Ik voel afschuw naar mezelf, in de keuzes die ik in het verleden heb gemaakt. Ik voel afschuw naar het misbruik wat van me is gemaakt, door mijn moeder, door de vader van mijn kind. De belemmeringen die ik door mezelf en anderen heb opgelopen.

  Een aantal maanden terug heb ik definitief besloten om afstand te nemen op relatie vlak van de vader van mijn jongste dochter (4)(andere man). Er vond verbale en fysieke geweld plaats, stalking en alcoholisme. Ik begin steeds meer de gevoelens van afschuw richting hem te voelen nu (Net als de afschuw die ik voel richting mijn andere ex partner). Schaamte voel ik voor dit zelfde patroon wat zich heeft herhaalt.. wat ik zelf als kind heb doorgemaakt, de situatie waar ik in zit, mijn kinderen die hetzelfde door maken..

  Ik heb inderdaad het idee dat niemand mij kan helpen. Het is te ingewikkeld allemaal.. Maar ook het gevoel dat ik zo ongelooflijk stil sta in dit leven terwijl ik andere zie leven en groeien.

  Wat ik binnen houd is woede en de kracht die ik daar uit kan halen om verder te komen. Ik voel me vaak klein en onzichtbaar. Terwijl daar ergens in mij een heel sterk iemand zit..

  Ik droom heel veel en ik vind het ontzettend interessant om het allemaal een beetje te ontrafelen. Dit is een erg interessante site.

  Dank voor je reactie.
  Groeten Daphne.

 13. Daphne Brinkman

  Hallo,
  Ik droomde vanmorgen dat mijn ex (man) een aantal baby’s had gemaakt/gekregen. Ik moest met hem mee (hier in mijn woonplaats) Hij stond buiten iets te roepen geloof ik. 2 vrienden van hem stonden er bij en één van hen vond ik wel leuk. Hij kwam geïnteresseerd, rustig maar toch ook iets afstandelijk over. Mijn ex vertelde over een baby meisje, waarop ik zei, die is niet van mij. Even later (in mijn ouderlijk huis) gaf hij de baby aan mij, ik wilde haar wel eventjes vasthouden, maar ik wilde ook afstand bewaren. Ze was immers niet van mij zei ik. Ik wilde een DNA test. Maar ergens voelde ik dat ze toch van mij was. Ik vond het vreemd want ik had de zwangerschap niet opgemerkt. Ik wilde ook niet dat ze van mij was en voelde afschuw. Ik zette de baby op de grond (denk 3 maand) en zei gefrustreerd ze is niet van mij. De vrienden zaten er bij en keken mij verontwaardigd aan en een beetje lacherig. Ik voelde ook wel een beetje schaamte en de jongens namen afstand van me. Ergens tussendoor kwam ik mijn zus tegen op een feestje, het was gezellig, maar ik moest gaan om voor de baby te zorgen. Ik zei dat ik nog wel even kon blijven. Maar ze zei dat ze wilde dat ik ging, ze kon het zelf wel gezellig maken. Ergens tussendoor kwam ik ook mn moeder nog tegen. Ik moest heel hard huilen van frustratie en wanhoop. (Ik voelde de hoofdpijn ervan). Ik ben gaan rennen en kwam allemaal mensen tegen die het gezellig hadden en feest vierden, sommige glimlachten naar me. Toen kwam ik ergens terecht waar ik mijn creativiteit moest tonen. Ik moest mijn frustraties op papier schilderen en ook krassen. Opeens kwam er een bekende bij en ze zei dat het goed was om creativiteit te uiten. (Er gebeurde tussendoor nog wel meer maar dat is wat vaag). Het voornamelijk stuk wat me bijblijft is de baby die ik niet wilde, maar ergens ook wel even wilde vertroetelen. Ik voelde veel afschuw. Mijn ex en ik hebben in het echte leven samen een meisje van 9. Ik was 18 en had dit inderdaad ook niet gewild en voel in het echte leven soms ook afschuw.

  1. Esther van Nieuwburg

   Hallo Daphne,

   Allereerst dank voor je droom. Ik ben zoekende om er uitleg aan te geven, vooral ook omdat je zo open vertelt over hoe de baby in je droom de geboorte van jouw eigen baby 9 jaar geleden reflecteert. Wat is van nu en wat is een echo van het verleden?

   Maar misschien is het beide en gebeurt er nu iets in je leven dat voelt als een déjà vu en waar je dan ook de gevoelens (van afschuw) van toen op legt?
   Ga eens na wat er nu ‘geboren’ wordt. Wat voor nieuws is er gaande (of wellicht zo’n 3 maanden geleden begonnen) dat je vervult van afschuw en schaamte, maar wat je toch ook echt moet erkennen als van jou? Iets wat je wilt koesteren en vertroetelen? Misschien is het echt iets van nu en misschien ook slaat het terug op het verleden.
   In ieder geval heb je het idee dat anderen je er niet bij kunnen helpen. Ze glimlachen enkel wat naar je en feesten door in hun eigen levens.

   Wat houd je binnen dat naar buiten wil? Wat om jouw creativiteit vraagt? Iets wat niet met mooie penseelstreken geschilderd wordt, maar met harde krassen is ingekerfd.

   Graag hoor ik van je, ook als je nog vragen hebt. Esther

 14. Als man droomde ik net dat ik beviel van 5 baby’s waarvan er 2 niet direct wakker werden, maar die ik wel in alle rust en kalmte “in orde” kreeg. Ik stond er wel alleen voor om dit te doen. Weet jij meer?
  Mvg Dieter

  1. Marielle Borst

   Hallo Dieter, Dromen over het krijgen van baby’s (ook als man) gaan vaak samen met nieuwe ontwikkelingen in je leven. Aangezien je in de droom 5 baby’s krijgt, zou het zo kunnen zijn dat die nieuwe ontwikkelingen op meerdere vlakken in jouw leven tot uiting aan het komen zijn en dat er op 2 gebieden nog rust en kalmte van jouw kant nodig is om de nieuwe ontwikkeling(en) tot volle wasdom te laten komen. Het feit dat je droomt dat je er alleen voor stond, zou er op kunnen wijzen dat het echt aan jou is om deze nieuwe ontwikkelingen tot bloei te brengen. Herken je hier iets van? Hartelijke groeten, Marielle

 15. Hoi,
  Ik droomde dat ik zwanger was en opeens was ik bevallen van een baby. De baby kon al kruipen en had al haar, dus ik schatte de baby ongeveer 1 jaar. Het was een meisje. Ze was heel snel en druk en had de zelfde trekjes als ik. Mijn vriend was er ook bij, maar die was minder enthousiast, maar hielp wel met aankleden enzo. En toen ik de baby vast had zei ik dat ik me heel gelukkig voelde en dat ik nu snapte wat andere moeders bedoelen als ze zeggen dat “als je je kind voor het eerst vast hebt je een heel speciaal en bijzonder gevoel hebt wat niet te beschrijven is” . En ook zei ik tegen mijn vriend dat ik nog aan mijn ouders moest vertellen dat ik bevallen was. Ik werd verward wakke, maar wel met een geluksgevoel. Vorig jaar januari ging het niet goed met mij: ik werd gepest op het werk en kreeg paniek aanvallen. Ik was totaal mezelf niet. In juni 2018 was mijn werk klaar en heb ik 4 maanden thuis gezeten om aan mij zelf te werken en werk te zoeken. Nu werk ik sinds november weer bij mijn vader en probeer ik ook af te vallen en meer te sporten wat nu aardig ook lukt. ik zat vorige maand nog een beetje met mezelf in de knoop, maar ik moet van mezelf leren houden en accepteren wie ik ben en daar ben ik nu druk mee bezig. Ook in de relatie geven we op dit moment meer aan waar we behoefte aan hebben. Zou dit met de baby dromen te maken kunnen hebben?

  1. Marielle Borst

   Hoi Ester,

   Dat zou zeker met de baby droom te maken kunnen hebben, want babydromen geven vaak aan dat er in je leven iets nieuws aan het gebeuren is en dat past natuurlijk heel goed bij het verhaal dat je vertelt, zeker omdat de baby zo op jou lijkt. Het feit dat de baby in je droom al verder in haar ontwikkeling is dan andere baby’s die net geboren zijn, kan erop wijzen dat je verder bent in deze nieuwe ontwikkeling dan je zelf denkt, dus daar zou ik vertrouwen uit putten als ik jou was. Het moment in de droom waar jij de baby vast hebt en snapt wat andere moeders daar altijd over zeggen ontroert me: alsof jij eindelijk jezelf kan vastpakken en kan voelen wat een geluk dat jou te bieden heeft. Ik zeg: Ga zo door!

   Harte groet,
   Marielle

   P.S. Ik moet ook nog denken aan een mooie tekst die ik ooit ergens las: “Twee keer wordt een mens geboren, één keer uit zijn ouders en één keer uit zichzelf”.

 16. Bij verschillende goede vrienden is er nu een baby op komst, bij de meeste ook het eerste kindje. Zelf zou een baby bij ons ook welkom zijn, maar tot op heden is het nog niet “raak”. Misschien had de droom daar toch iets mee te maken…

 17. Ik droomde dat we een baby hadden. We waren heel blij en voor mij voelde het alsof het allemaal zo snel was gegaan, maar het was goed. Het was een gezonde knappe zoon. Familie en vrienden kwamen kijken naar onze zoon en we waren trots. Toen vroegen ze hoe hij heette, maar ik was zijn naam vergeten en ik praatte er om heen. Ik voelde me zo schuldig, hoe kan ik dat nu toch vergeten? Toen ik alleen met mijn man in de keuken stond vroeg ik, ik vind het heel erg, maar ik ben zijn naam vergeten. Hoe heet hij? Mijn man vertelde me hoe hij heette: “Martijg”. Zo’n rare naam dacht ik toen, maar wel mooi. Toen werd ik wakker…

  1. Esther van Nieuwburg

   Hallo,
   Een baby in dromen gaat vaak over iets nieuws in je leven dat zich aandient. Iets heel teer en pril. In jouw droom is het nieuwe nog zo vers dat je het niet eens kunt benoemen. Als je het met je man bespreekt, iemand vertrouwds dus, kun je er woorden aan geven. Het voelt vreemd en raar, maar wel mooi.
   Als je nu naar je leven kijkt, is er dan iets gaande wat zo nieuw en vreemd is? Wat je nog nauwelijks onder woorden kunt brengen? Maar wat mooi is?
   Ben benieuwd naar je antwoord.
   Groetjes, Esther

 18. Wow ja dank je wel Marielle. Voor het meedenken. Het wordt duidelijker voor me. Ik voel de drang om iets te doen, maar ook omdat ik mezelf wil bewijzen. Ga me oriënteren. En goed invoelen wat ik écht wil en waarom. Als ik het na zou laten spelen zou ik het laten doen door een goeie vriendin en haar vriend. Zij kwamen in me op. Vind ik dan wel weer raar, want haar ken ik toch al een aantal jaar… hihi Blijft fascinerend die geest.
  Grtjs Chandra

  1. Marielle Borst

   Heel graag gedaan Chandra! Soms helpt het om even voor jezelf na te gaan welke eigenschappen jouw goede vriendin en haar vriend voor jou vertegenwoordigen. Soms wordt er dan opeens iets duidelijk (en soms blijft het een mysterie, ook wel een charmante kant aan dromen 😃). Gaaf dat je je van binnenuit goed gaat oriënteren: succes!

 19. Hi ik ben een moeder van 2 kleine kinderen. Droomde vannacht dat ik ( weer) zwanger was en zat eraan te denken het kind te dragen voor een héél verliefd stel wat ik niet goed kende en niet echt vertrouwde. Dus dat voelde niet goed. Twijfelde of ik het kind zelf zou houden. Geloof dat ik vrijgezel was. Voelde angst en twijfel, maar ook wel beetje blijdschap. In het écht wil ik graag opnieuw een HBO opleiding volgen binnenkort. Ik ben nu nog werkzoekend en met de kids thuis. Dát zou dus absoluut een verandering zijn. Vraag me af wat de rest betekent.
  Groetjes Chandra

  1. Marielle Borst

   Hallo Chandra,

   Als je in het echt niet zwanger bent gaan dromen over zwanger zijn vaak over iets nieuws dat in jouw leven ‘geboren’ wil worden. Het feit dat je in de droom overweegt het kind te dragen voor een heel verliefd stel dat je niet echt goed kent en niet echt vertrouwt zou er op kunnen wijzen dat het verstandig is om te onderzoeken in hoeverre je voor jezelf of voor de buitenwereld aan een nieuw hoofdstuk in je leven wilt beginnen. Aangezien je toch ook wel een beetje blijdschap voelde, zou de raad van de droom wellicht kunnen zijn om eerst je eigen, innerlijke motieven (en je angst en je twijfel) op dit vlak goed te leren kennen en dan te voelen of je hierop kunt vertrouwen of niet. Het feit dat je in de droom vrijgezel bent zou kunnen betekenen dat niemand anders dan jijzelf hier beslissingen over kan nemen. Laatste vraag: als je mensen uit je dagelijks leven zou kunnen vragen om deze droom na te spelen wie zou je dan kiezen om de rol van het verliefde stel te spelen? Niet te lang over nadenken, kijk wie als eerste in je opkomt…

   Ben benieuwd, laat me even weten of dit helpt om dieper in je droom te duiken!
   Marielle

 20. Hoi,
  ik droomde dat ik bevallen was van een mooie baby met veel haar, echt een prachtige baby. daarna zag ik mezelf zitten met de baby op schoot ik zocht naar mijn vriend die was ergens in huis bezig hij gaf ons helemaal geen aandacht, ik riep en riep en hij kwam maar niet was echt heel verdrietig in de droom. er kwamen mensen op bezoek hij ontving iedereen bij de deur maar kwam gewoon niet dicht bij mij en de baby. ik heb alleen maar gehuild in de droom. was zo verdrietig.

  1. Marielle Borst

   Hoi Haidy,
   Dromen over het krijgen van een baby wijzen (als je in het echt niet zwanger bent) meestal op een nieuwe ontwikkeling in je eigen leven. Ben je bezig met iets nieuws qua werk of ben je delen van jezelf aan het ontdekken die je eerder niet zo kende? In de droom is het nieuwe dat zich in jouw leven aandient een prachtige baby met een volle bos haar, dus het lijkt er in ieder geval op dat de nieuwe ontwikkeling in jouw leven barst van de vitaliteit!

   Het feit dat je vriend zich in de droom afzijdig houdt, kan er op wijzen dat je angst hebt om alleen komen te staan als je de nieuwe ontwikkeling in je eigen leven doorzet, maar het kan ook zijn dat je vriend je gewoonweg niet kan helpen, omdat dit echt iets is dat jij zelf moet doen. Mocht dit laatste het geval zijn, dan verandert misschien ook het verdrietige gevoel dat je in de droom hebt ervaren. Raakt dit bij jou aan iets?

   Hartelijke groeten,
   Marielle

 21. Mijn droom ging over een pas geboren zoontje. Maar we hadden geen slaapkamer voor hem. Hoe we ook zochten er was geen plek. Uiteindelijk hebben we wel een plekje gevonden bij iemand anders op de kamer. Deze iemand anders leek ik te kennen maar in het echte leven ken ik hem niet.
  Wat zou dat nu betekenen allemaal?

  1. Esther van Nieuwburg

   Hoi Katja, dank voor je droom.
   Je droomt over pasgeboren leven. Is er iets nieuws “geboren” in je huidige leven? Of heeft er zich iets nieuws aangediend? Iets wat je nog geen plekje kunt geven? De droom laat zien dat je er wel een plekje voor hebt weten te vinden. Zoals ik het lees bij een deel van jezelf dat zich, door dit nieuwe gebeuren in je leven, nu aan dient. Een deel wat je voorheen niet kende of niet nodig had.
   Gaat er iets in je roeren als ik dit zo zeg? Ik hoor het graag. Esther

 22. Hallo,

  Ik droomde vanmorgen dat ik een baby kreeg (ben niet zwanger, heb 3 kids). Toen de baby net geboren was, liet iedereen mij alleen in de kamer, mijn man had andere dingen te doen, de verpleegster was ineens weg. Toen ik naar de baby keek, zag ik dat ie aan beide voetjes 6 teentjes had, daar schrok ik van. Vervolgens begint de baby wat te praten. Ik bedacht me dat ik nog geen naam had voor de baby, het eerste wat me te binnenschoot was de naam Noëlle. Ook was ik continue aan het huilen, tenminste, ik huilde, maar wilde eigenlijk veel harder huilen, maar dat lukte niet.

  1. Marielle Borst

   Hallo Nathalie,

   Als je niet zwanger bent, gaan dromen over een baby krijgen vaak over iets anders dat in jouw leven geboren wil worden, bijvoorbeeld een lang gekoesterde wens, een idee, een innerlijk verlangen etc. Net als met een echte baby, is het van belang dat jij als ‘moeder’ zorg draagt voor het nieuwe dat in jouw leven naar buiten wil komen. Het heeft immers jouw liefde, bescherming en voeding nodig om te kunnen overleven en te groeien.

   Het feit dat in de droom iedereen verdwijnt als de baby geboren wordt, zou er op kunnen wijzen dat je bang bent dat je er alleen voor komt te staan als je dit innerlijk verlangen de ruimte gaat geven. Het feit dat de baby in de droom 6 teentjes heeft, zou kunnen zeggen dat je zelf nog zorgen of twijfels hebt of datgene dat via jouw geboren wil worden wel helemaal gezond zal zijn. Een hele normale zorg als je ‘moeder’ gaat worden.

   De passage dat de baby begint te praten en jij bedenkt dat ze nog geen naam heeft ontroert me, want dit laat volgens mij zien dat er een levende verbinding aan het ontstaan is tussen jou en datgene wat zich in jouw leven aan het aandienen is. Sterker nog: het komt al in de fase dat je het een naam kunt gaan geven, dat je kunt gaan benoemen wat je graag zou willen. En dan de naam: Noëlle. Hoe mooi wil je het hebben in de maand voor Kerst, wanneer we met zijn allen de komst van het Licht gaan vieren?

   Het feit dat je zo moet huilen kan jij zelf het beste duiden, denk ik, maar wie weet zegt de kracht van je emoties ook wel iets over de mate waarin jij naar dit nieuwe verlangt.

   Alle goeds,
   Marielle

 23. Aréke Santing

  Ik droomde dat ik zwanger was van een tweeling. Eén werd geboren en de andere kwam maar niet. Ik had wel weeën en gaf de geboren baby wel borstvoeding. Wat zou dit kunnen betekenen?

  1. Marielle Borst

   Hallo Aréke,

   Dank je wel voor het delen van je droom. Als je droomt over een bevalling (terwijl je niet zwanger bent) gaat de droom vaak over iets dat ‘geboren’ wil worden in je eigen leven, maar waar je je zelf nog niet helemaal bewust van bent. Het zit als het ware nét tegen je bewustzijn aan. Het kan zelfs zijn dat je in je dromen je er al meer bewust van bent dat er een nieuwe impuls op komst is, dan in je dagelijks bestaan. Je droom suggereert dat deze nieuwe impuls in jouw geval uit twee delen bestaat, die onderling sterk verbonden zijn qua ontstaansgeschiedenis, het gaat immers om een tweeling. Het eerste deel komt al tot leven en wordt ook door jou gevoed om verder te groeien, maar het andere deel laat nog even op zich wachten. De aandrang om te baren blijft echter, want je hebt in de droom wel weeën. De vraag die deze droom jou voorlegt zou dus wel eens kunnen zijn: wat wil er in jouw leven geboren worden en voor welk deel lukt dat al wel en voor welk deel nog niet?

   Helpt dit je verder?? Ik hoop het!
   Hartelijke groeten,
   Marielle

 24. Michelle Zijderveld

  hooi ik ben Michelle 19 jaar,

  ik droom nou al een paar weken/maanden over baby’s alleen maar meisjes, het is heel gek wand ik ben nog maar 19 jaar. velen zeggen dat zei dat ook hebben gehad maar die zijn al echt volwassen en die waren dus zwanger, maar dat is bij mij niet aan de orde wand ik gebruik de prikpil al bijna 3jaar. mijn droom ging als volgt ik was ergens bij mij in huis en opeens had ik een baby (meisje) vast in mijn armen ze hete Emily ze was zo klein en zo eigen, ze was echt van mij. later in mijn droom kwam me moeder erbij en deed haar in bad en verschoonde haar luier daarna gaf ik haar borstvoeding, maar ik had haar nog aan niemand voorgesteld wand niemand wist dat ik zwanger was en een kind had gekregen. dus toen ging ik naar men werk en daarna naar mijn school, mijn klasgenoten waren verbijstert en super blij, ze wouden allemaal tegelijk haar vast pakken en knuffelen en toen zei ik maar dat ze heel moe was wand ik wou dat eigenlijk niet en opeens werd ik wakker.

 25. Ik ben een man van 42 en droomde dat ik zwanger was, op het moment van de bevalling schrok ik wakker. Ik ondervind momenteel moeilijkheden in mijn relatie en twijfel of ik mijn nieuwe job aankan, we hebben ook financiele problemen. Ik heb het gevoel dat ik op een keerpunt sta in mijn leven. Ik merk positieve verandering in mijn innerlijke maar zit ook met een enorme onzekerheid en twijfel. Iemand een idee wat dit betekent? Alvast bedankt voor de reacties!

  1. Hoi Arek, Als je droomt dat je zwanger bent, is het vaak zo dat er een nieuwe impuls in je leven zich voor gaat doen. (daarom kunnen mannen ook dromen dat ze zwanger zijn). Zeker als je merkt dat er zaken zijn in je leven die vastzitten en niet lekker lopen, is het gunstig als je merkt dat er iets nieuws kan ontstaan. Je schrijft al dat je een positieve verandering in je innerlijke beleving ervaart. Ga maar voorbij aan je onzekerheid en twijfel. Je staat op het punt van bevallen in je droom. Dus op het punt dat er iets nieuws komt.

 26. Ik droom regelmatig over babies, zwangerschap, het kind baren, een baby in m’n armen, zorg voor babies, mijn eigen geboorte zelfs gedroomd. Maar vanmorgen droomde ik dat er (zeer vreemde en heftige droom, met veel informatie naar ik vermoed), een zwangere vrouw naar me toe, en ze zei, “ik ben zwanger van twee olivia’s.. ” ik kijk haar ongeloofwaardig aan, “wat raar” denk ik. “Ik ben Olivia, wat raar dat jij zegt dat je zwanger bent van twee meisjes die Olivia heten” . Ik word wakker,
  (Het is niet onwaarschijnlijk dat het eerste deel van de droom ook belangrijk van zijn voor verdere uitleg.)
  Opvallend is dat ik gisteren ook over een tweeling droomde. In de droom BEN ik een tweeling, die wel en ook weer niet identiek is, en aan elkaar vast lijkt te zitten. Ik kijk naar de tweeling /mezelf en dan word ik wakker.

 27. Mijn droom gaat over een baby met allerlei gekke kenmerken; een groot hoofd met hele grote oren en ogen op steeltjes. Ik vind het helemaal niks. Ik krijg de baby en alle omstanders laten me weten dat het echt mijn baby is en dat ik er voor moet zorgen. Ik neem de baby over in een zachte doek en denk er het mijne van. Een paar dagen na deze droom realiseer ik me hoeveel die baby eigenlijk op mij lijkt; ik hoor en zie alles, ben heel veel in mijn hoofd bezig en wordt daar soms helemaal gek van. Ik realiseer me dat het goed is dat ik meer zorgdraag voor mijzelf; dat ik veel rustiger kan zijn, de dingen meer op zijn beloop kan laten en niet overal als een kieviet bij hoef te zijn. Een gekke maar goede droom voor mij.

 28. Hermien van den Berg

  Ik droomde dat ik een hele lange zwangerschap had en beviel van een baby die helemaal rimpelig en ‘oud’ was. Ik schrok ervan. Toen er met mij met deze droom gewerkt werd besefte ik dat ik vaak heel lang op een idee blijf broeden. Of een rapport op mijn werk nog bijschaaf en bijschaaf. En dan loop ik vaak achter de feiten aan. Het goede moment om met een voorstel te komen is vaak al voorbij. Ik denk vaak aan deze droom als ik weer iets moet opleveren.

  1. Hi! Ik zou graag wat hulp willen bij het ontcijferen van mijn droom. 🙂

   Ik heb gedroomd dat ik zwanger was en op de uitgerekende datum naar het ziekenhuis moest komen om te gaan bevallen. Ik was wel wat dikker maar niet echt mega zwanger. Het was allemaal heel chaotisch want ik stond bij het verkeerde ziekenhuis en was m’n moeder kwijt geraakt. Mijn vriend en ik gingen haar zoeken en hadden haar gevonden. Toen gingen we naar de afspraak, maar mijn moeder zat op de wc dus ze wist niet waar we waren. Ik wilde haar erbij hebben en mijn vriend probeerde haar te bereiken door op een briefje een berichtje te schrijven. Het berichtje kwam niet aan. De dokter werd geïrriteerd en toen begonnen we met het kijken of ik mocht bevallen vandaag. Hij maakte een echo en kwam tot de conclusie dat de baby nog niet groot genoeg was en dat ik niet mocht bevallen want de baby moest eerst verder groeien. Toen werd ik wakker.

   Ben heel benieuwd wat jullie ervan denken. Ik probeer helemaal niet zwanger te worden, dus dat zal er hopelijk niets mee te maken hebben.

   Groetjes,
   Esther

   1. Esther van Nieuwburg

    Hallo Esther,

    Als je droomt dat je zwanger bent, gaat het zelden over een echte baby, maar kun je jezelf wel deze vragen stellen: “Waarvan ben ik ‘zwanger’ op dit moment? Wat voor nieuws dient zich aan in mijn leven aan ideeën, plannen of mogelijkheden? Wat wil er uit mij geboren worden?”

    Vervolgens geeft de droom een paar aanwijzingen. Zo ben je nog niet heel dik in de droom, dus misschien is dat nieuwe nog niet voldragen? Dat blijkt verderop in de droom ook, als de dokter zegt dat je nog niet mag bevallen.

    Ook is er chaos alom in de droom. Ken je dat ook? Dat het nieuwe, dat zich aandient, nu nog omgeven is met chaos, onduidelijkheid, onzekerheid of twijfel? Draag het dan nog even langer met je mee tot de tijd daar is.

    Ik hoop dat mijn uitleg en vragen je verder helpen en ben uiteraard benieuwd wat nu toch dat nieuwe is dat gaat komen in je leven.

    Je naamgenoot Esther

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *