Vallen in dromen

Dromen over vallen

Veel mensen dromen over vallen. Het is vaak een herhalend thema in de nacht. Toch zijn er grote verschillen dromen dat je valt. Sommigen worden tijdens de val wakker in paniek, anderen vallen door en hebben bijvoorbeeld een zachte landing en voelen zich bevrijd. Het interessante is, dat het verschil meestal al duidelijk wordt in de beginscène van de droom.

Dit kun je goed zien in de twee voorbeelden die dromers geven:

“Mijn vader en een goede vriend zeggen: toe maar, spring maar in de afgrond, je kunt het. Ik spring en tijdens mijn val komt er een lasso om mij heen. Die vangt mij op. Ik veer heen en weer als aan een bungy jump elastiek. De omgeving is prachtig. […]” (DVD ‘Het geschenk van je dromen’)

De dromer werd door mensen die hij liefheeft aangemoedigd te springen. Hij besloot het te doen, al had hij geen idee wat er ging gebeuren. Hij sprong, viel en merkte dat hij werd opgevangen. Deze man kiest er voor om de controle los te laten. Het is een vreugdevolle droom, waarin hij merkt dat hij meer in overgave kan leven. Het is een droom die oproept tot vertrouwen, die laat zien dat er veel meer mogelijk is, dan op het eerste gezicht mogelijk lijkt.

Een andere droom dat je valt, die velen zullen herkennen, begint als volgt:

Auto's in dromen

‘Ik sta in mijn blauwe autootje op een smalle weg. Ik moet keren, maar het is te riskant. Er zijn te veel obstakels […]. Bovendien wil ik geen schade oplopen, want deze auto ga ik één dezer dagen inruilen voor een nieuwe en dat geeft gedonder. Dan zie ik een stukje verderop een hek. Moet ik er wel doorheen rijden? Achter het hek zie ik een ruim parkeerterrein en ik realiseer mij dat ik daar veel veiliger zal kunnen keren. Ik rij dus de parkeerplaats op, maar al heel snel zie ik dat de grond links naast de weg in grote stukken afbrokkelt. De schrik slaat mij om de keel. […]. Ik merk dat de auto sneller valt dan ik en ik probeer de stoel stevig tegen mijn zitvlak aan te trekken in de hoop de val daarmee te stoppen. Maar er is geen houden aan![…] De diepte, de leegte onder mij is oneindig. […] Mijn hart bonkt in mijn keel en ik schreeuw en ik grijp om me heen naar houvast.

Zelfs als lezer kan je het ervaren: deze val voelt bedreigend. De droomster is zich bewust van de oneindige leegte onder zich en een totaal gebrek aan houvast. De droom laat een radicaal beeld zien van controleverlies. Iets wat veel mensen die over vallen dromen, zullen herkennen.

Schijnzekerheid

Je kent de gezegden: ‘door de mand vallen’, ‘van je voetstuk vallen’ of ‘als de dood zijn voor’. Het zijn archetypische beelden waarvan iedereen de betekenis kan voelen. Dat wat je met alle macht in stand probeert te houden, glipt je tussen de vingers door. Aansluitend bij je dagbestaan kan het bijvoorbeeld gaan over hoe jij je staande houdt in je manier van doen naar anderen of over de beelden die jij hebt over hoe je je moet gedragen, wat je bijvoorbeeld moet presteren van jezelf. Dat wat je ophoudt, daar waar je je vastklampt aan de schijnzekerheid van controle: het valt allemaal weg. Voor de persoonlijkheid is het een zeer pijnlijk proces, voor de ziel vaak een bevrijding.

Droom door

De remedie als je zulke dromen hebt: droom door. Je zult merken dat je grootste vrees – te pletter vallen – niet zal uitkomen. Er komt een oplossing. Neem je voor, als je gaat slapen: ‘Als ik weer droom dat ik val, word ik niet wakker, maar val ik verder.’ Parallel kan je je voornemen in je leven overdag: als ik me vastklamp aan controle, neem ik me voor te ontspannen en los te laten. Daar waar ik me anders voordoe dan ik ben, ontspan ik en laat ik meer merken wat er werkelijk in mij leeft. Dan, op een dag, ontwikkelt de herhalende droom zich verder en kom je op nieuw terrein en is er een drempel in je ontwikkeling genomen.

Drempel

Heb je een echte droom dat je valt? Schrijf hem als reactie op deze blog. We zijn benieuwd naar de droom en wat het betekent/betekende in je leven. Wie heeft er een mooi voorbeeld?

Door: Mirjam Tirion en Nanske Kuiken

54 gedachten over “Dromen over vallen”

 1. Ik droomde dat ik op een houten trap naar beneden liep , ik zag en hoorde net voordat ik de trap afliep een jongetje mooi zingen , hij gebruikte een andere tekst dan het originele liedje ik wees hem op zijn spelling en liep toen een paar trede omlaag. Plots zak ik door de trap en val naar beneden.(tijdens het vallen werd ik me bewust dat ik de 1e keer droomde over vallen) Ik landde zacht op een hooiberg en zag dat er een parcours was, deze was net afgelopen .Voordat ik weer weg ging keek ik nog even rond en zag op sommige plekken wat water liggen. Het parcours was afgelopen en ik vertrok.

  1. Esther van Nieuwburg

   Hallo B.

   Wat mij enorm raakt in je droom, is het moment dat je dat jongetje zo mooi hoort zingen. Ik verbeeld me een hoge, heldere stem van een kleine jongen, die vol overgave zijn eigen lied zingt. Ontroerend.

   Het beeld wordt ruw verstoord, wanneer je de jongen terecht wijst. Kort daarop val je door de trap. Dat kan geen toeval zijn B.

   Ken jij de innerlijke criticus goed misschien? Streef je naar perfectie? Ben jij zelf als kind vaak terecht gewezen en is dat nu in jou verankerd?

   In de droom val je op het moment dat de criticus de kop opsteekt. Alsof de droom je daarmee op dat nare trekje wil wijzen, maar je vervolgens toch zacht laat landen. De droom is blijkbaar minder streng. Jij misschien inmiddels ook? Het parcours is immers afgelopen. Je hoeft niet meer te strijden.

   Esther

 2. Ik droom al een tijdje dat ik val. Ik loop of fiets en val dan, kan moeilijk opstaan blijf vallen. Het is echt een terugkerende droom na een tijdje sta ik weer op maar val op de gekste plekken in me droom. Bij mensen thuis buiten op de grond. Ik val niet in een afgrond of ergens vanaf. Gewoon als ik loop of fiets val op de grond en kom moeilijk weer rechtop.

  1. Marielle Borst

   Lieve Ellie,

   Dromen proberen ons via beeldtaal bewust te maken van iets dat overdag ook speelt, maar waar we ons op de een of andere manier niet zo van bewust zijn (of waar we over heen leven omdat we druk zijn met allerlei andere dingen). Herhalende dromen houden vaak op als je je bewust wordt van de onderliggende boodschap, dus dit onderstreept nog eens dat er waarschijnlijk iets onderliggends speelt dat om jouw bewuste aandacht vraagt.

   Wat me opvalt aan wat je beschrijft is niet alleen het vallen, maar vooral ook het moeilijk weer kunnen opstaan. Is er iets in je leven (of met je gezondheid) gebeurd dat je dusdanig heeft geraakt, dat je er nog niet helemaal van bent hersteld? Waarbij het als het ware moeilijk is/was om weer helemaal op te krabbelen/ op te staan? Of wellicht kost het je momenteel als je iets heel gewoons gedaan hebt zoals lopen, fietsen of bij andere mensen op bezoek veel energie en is het lastig die energie weer helemaal terug te krijgen?

   Ben heel benieuwd naar je reactie!
   Harte-groet,
   Marielle

 3. Ik droomde vannacht dat ik (midden in de stad? ) over een brug of weg liep die op sommige plekken stuk was. De vrouw waar ik bij was, liep er makkelijk over heen, maar ik was erg bang. Er kwam vlak daarvoor ons een een man tegemoet, die zag er boos en verward uit. Hij was teruggekeerd en nam die weg niet. Wij wel. De vrouw waar ik mee onderweg, was vond toen een klein mes, een manjushree. Ik dacht dat die man het mes verloren had. Ze was er blij mee want het was mooi.
  Wat later moest ik alleen (zonder die vrouw) nog een moeilijk stuk overbruggen. Ik was niet de enige, er was een rij mensen voor me. Maar die hielpen elkaar niet of spraken niet met elkaar. Met behulp van touwen langs een wand klimmen. Dat lukte niet zo goed, ik was aan het klungelen en was bang om te vallen. Ondertussen heb ik nergens een diepte of gat gezien. Durfde niet te kijken of het te onderzoeken. De suggestie van een gat was al genoeg. En ik ben ook niet gevallen maar was er heel bang voor. Ik werd met een angstig gevoel wakker.

  1. Anita van der Kooi

   Hallo Jacqueline,

   Wat een prachtige beeldende droom. Waar in jouw leven heb jij nu iets te overbruggen of sta je voor een keuze? En als je zowel de vrouw die makkelijk loopt, als ook de man die boos en verward is, als delen (en ook gedachten, overtuigingen) in jouzelf zou zien, waar gaat dit dan over? Welke stem of gedachten moedigen je aan en welke houden je tegen (suggereren dat je de diepte in valt). Wat vind je nu spannend?

   Het lijkt of deze droom je uitnodigt tot overgave, iets (ouds) durven loslaten.

   Ik ben heel benieuwd wat dit bij je oproept, ik hoor graag!

   Lieve groet,
   Anita

 4. Ik heb vannacht deze droom gehad.
  Ik reed op de snelweg en was aan de telefoon voor een afspraak te maken voor een van mijn kinderen. Ik zei nog tegen die vrouw dat ik niet op de tijd kon zijn voor de afspraak want er stond file, maar in een keer kwamen er verschillende auto’s tegen de richting ingereden. Ik zei nog aan de telefoon dat ik moest uitkijken en daar reed ik in een keer op een brug en zag ik 3 hele grote machines staan, maar ik had nog steeds niks door. Totdat ik zag dat een machine op zijn kant stond en van de brug afviel. De tweede volgende en toen brak de brug en ik wilde mijn auto in achteruit zetten maar ik dacht dat is te laat en zag ik brug onder mij door wegvallen en heb ik mijn ogen dicht gedaan en mijn armen wijd en wist dat ik dood zou gaan en had ik er vrede mee.

  Toen schrok ik wakker

  1. Anita van der Kooi

   Hallo C,

   Dank je voor jouw droom. Deze roept bij mij de vraag op hoe jij door het leven beweegt (auto)? Kan het zijn dat het voelt of je op een snelweg leeft? Het thema is in de hele droom: veel en vol. Een snelweg, de weg staat vol (file), onderweg moet je nog bellen en geeft aan je te laat gaat komen (vol), er is een verbinding (brug) maar die staan vol met grote machines..

   In al die drukte die zich opbouwt komt een climax: de brug breekt letterlijk. En alles wat jij kan doen is vallen en je overgeven. Als je dit letterlijk op jouw leven toepast nu, waar kan dit dan over gaan? Waar mag je loslaten en je overgeven? Wat helpt om uit deze drukte te komen?

   Ik ben heel benieuwd, ik hoor graag,

   Lieve groet,
   Anita

 5. In het kader van de ZIN-training van ITIP heb ik het boek van Hans Korteweg e.a. De grote sprong (als achtergrond)

  Alle tekenen zijn gunstig. Mijn voorganger is gesprongen en te water gekomen. Ik hang aan een gebouw. Beneden mij zie ik een grote open watervlakte. Uiteindelijk waag ik ook de sprong. Het kan niet mis gaan. Het wateroppervlak is enorm. Iedereen (niet zichtbaar) kijkt vol goede hoop. Vlak voor het neerkomen, kom ik tot ieders/ mijn schrik niet in het water terecht maar val vlak ervoor op de zwarte gecirkelde ijzeren staven te pletter. Overigens wordt er niets zichtbaar van mijn fysieke restanten. Mijn ziel/geest is (vlak ervoor?) ontsnapt en voelt zich licht.

  1. Esther van Nieuwburg

   Hallo Siem,

   Wat mooi dat (het lezen van) een boek je volgt in je dromen. En dit is een prachtig boek om over te dromen, maar wat gebeurt er nu? Je springt! Dat feit alleen al getuigt van moed en vertrouwen. En dat vertrouwen heb je, immers kan het niet mis gaan en is eenieder vol goede hoop.
   En toch…val je te pletter. Wat doet dit met je als je dat zo leest? Wat denk je dan? Maakt het je boos, teleurgesteld of reageer je gelaten? Of heb je zoiets van: “Zie je wel, zo gaat het nu altijd bij mij” Je reactie toont iets van de persoonlijkheid, die in de droom wordt versterkt met een beeld van zwarte, gecirkelde ijzeren staven. Een krachtig beeld, dat bij mij woorden oproept als: onbuigzaam, hard, verdraaid. Wat zegt het jou Siem? Het is immers jouw droom.

   Wat de droom uiteindelijk hoopvol en vol vertrouwen stemt, is natuurlijk het einde waarbij je ziel zich vrijmaakt en zo licht voelt. De lichte ziel als tegenhanger van die zware ijzeren staven van de persoonlijkheid. Herken je dat? Is jouw ziel zich aan het losmaken van dat wat je naar beneden trekt? Maak jij die sprong in het onbekende?
   Ik ben heel benieuwd of mijn uitleg resoneert of een gedachtestroom op gang brengt bij je. Laat je dat weten?

   Esther

 6. Ik droom met regelmaat,dat ik in een zwart gat val ,met onder een grote hand als ik bijna bij de hand ben schrik ik wakker

  1. Hallo Elma,

   In een zwart gat vallen is een bekende uitdrukking waarmee je eigenlijk zegt dat alles om je heen wat houvast geeft wegvalt en je niet meer weet wat je moet doen.
   In jouw droom is er onder een grote hand, die je steeds nét niet bereikt. Mij lijkt het dat deze hand daar is om je op te vangen. Als de hand van God, die je draagt. En of je nu gelovig bent of niet, elk mens heeft soms de behoefte om gedragen te worden.

   Je zegt dat deze droom steeds terugkeert. Dat betekent dat de droom je aandacht ergens op wil vestigen. Je ergens bewust van wil maken. Wellicht dat, ook al heb je het gevoel alle controle kwijt te zijn en steeds weer in een diep zwart gat te vallen, er hulp is. Ja, er is hulp, je wordt gedragen. De droom vraagt je om daarop te durven vertrouwen.

   Esther

 7. Ik heb gister een droom gehad dat ik viel. Het begon allemaal met een havenstad waar een grote toren in stond. Voordat ik de toren in klom kwamen er veel boten aan met soldaten uit andere landen in Europa. Deze boten kwamen uit Zweden. Alles is trouwens in de tijd van de gouden eeuw. Maar nadat de soldaten aan wal waren ben ik met een vriend en 2 ouders van een jong kind de toren ingegaan. Helemaal bovenaan aangekomen brak de punt waar wij inzaten af en viel naar beneden. Ik hield me op het begin vast maar uiteindelijk liet ik los en toen ik los liet kwam ik opeens weer terug in de toren zelf en viel ik daarin naar beneden. Uiteindelijk, na machteloos in het rond hebben gegrepen, kwam ik tegen de bodem terecht waarna ik mijn eigen lichaam kon zien. Vervolgens werd het zwart en werd ik wakker in een donkere kamer met 1 deuropening en een kaars aan het eind van mijn bed. Aan mijn zijde was een man in kledingstijl zoals op de nachtwacht in het donker toen er 2 mensen binnenkwamen. De voorste leek licht gekleed en kon ik het gezicht vaag van zien. De tweede was donker gekleed en zag ik niet zo goed. Dan haalt de man met de lichte kleding een document tevoorschijn dat hij aan mij laat zien en vervolgens zelf tekent, omdat ik er de kracht niet voor heb na de val. En dan word ik wakker. Wat betekent dit?

  1. Esther van Nieuwburg

   Hallo Dylan,

   Wat een schitterend mooie droom. Ik lees ‘m als een film en zie alles zo voor me. Prachtig!

   Dan over de inhoud. Het lijkt erop dat je droom uit twee delen bestaat. Voor de val en daarna.
   Je opent met het beeld van een havenstad met een toren in het midden. Een krachtig beeld. Een havenstad is een plek waar mensen aan land komen, handel drijven, weer het ruime sop kiezen. Vol leven en beweging. En dan in het midden die toren. Een baken. Hoog, statig, star. Een verstarde en gesloten plek midden in die levendige, open stad.
   Als ik zo over dat eerste beeld spreek Dylan, wat roept dat in je op? Herken je het in je leven?

   De stad wordt overrompeld door soldaten uit Zweden. Heeft dat land een betekenis voor je? Of zijn het gewoon vreemdelingen die binnenvallen en waar je je voor verschuilt in de toren? En ken je dat? Dat je je afsluit als het te vreemd en te spannend wordt?

   Je klimt naar boven, maar de punt breekt af. Ken je het dat je wegvlucht in je hoofd, je gedachten, je ratio? Maar nu breekt de punt, dat waar je je aan vastklampt laat los en zelfs jij kunt dit niet houden. Je moet loslaten, je overgeven aan de val. Het laten gebeuren.

   Je keert terug in de toren op de grond, de basis kun je zeggen. Je ziet jezelf liggen. Machteloos, gevallen, terug bij af. En dan wordt het zwart….

   Het tweede deel van je droom biedt weer zo’n prachtig openings-shot: De donkere kamer met één deuropening, een kaars aan het voeteneind, de man in Nachtwachtkleding bij je bed.
   Eén kaars, één opening… één weg van bevrijding?

   Dan komen de twee figuren binnen. Een licht geklede en een donker geklede. Als twee aspecten van je menszijn; je licht en je schaduw. Of je ziel en je persoonlijkheid? Het licht laat je een document zien en tekent het voor je…

   Een film met een open einde. En zoals dat gaat met zulke films mag je dat einde zelf invullen. Wat gaat het worden Dylan? Sluit je ogen en keer terug naar dat beeld. Welk contract sluit je ziel daar af uit jouw naam? Waar teken je voor? Het is aan jou.

   Esther

 8. Ik heb de laatste tijd steeds vaker valdromen, de twee meest recente waren allebei deze week (eentje drie dagen geleden, eentje vannacht).

  Die van drie dagen geleden ging als volgt:

  Ik was met mijn ouders op vakantie in een huisje in de bergen en ik had een eigen kamer, maar doordat er nog andere gasten bij kwamen moest ik naar een andere kamer verhuizen. Ik was het daar niet mee eens en we hadden er ruzie over. Door deze verhuizing kwam ik aan de andere kant van het huis terecht, aan de bergafwaartse kant, en toen ik probeerde uit het raam te klimmen om zo buitenom terug te verhuizen naar mijn eerdere kamer rolde het hele huis de berg af door de verplaatsing van het gewicht en een slechte fundering. Toen ik beneden was lag ik naakt in de sneeuw en had ik heel erg de behoefte om iemand die heel belangrijk voor me is op te bellen om te vertellen wat er net gebeurd was, dat ik oké was, maar dat er wel iets heel raars gebeurd was. Dat heb ik niet gedaan en na nog even rondgelopen te hebben in de sneeuw hield de droom op.

  Vannacht droomde ik dat ik op een halfronde planeet was, die werkte als een soort ijsberg, dus ook weer als het gewicht te veel aan de ene kant is, dat de planeet dan rondjes zou draaien en iedereen eraf zou vallen. Er was heel weinig houvast, maar net genoeg om je een beetje voort te kunnen bewegen. Buiten de blauwe atmosfeer van de planeet was er een ruimteschip gestrand met mensen die gered moesten worden, baby’s vooral, dus ik ging over het randje van de planeet hangen met een stel anderen om de baby’s op te vangen als ze vanaf het ruimteschip gegooid werden. Toen één van de baby’s viel raakte ik in paniek en wilde weer naar het midden van de planeet klauteren, maar juist daardoor verstoorde ik de balans en viel ik naar beneden. Eerst was ik bang, maar al heel snel werd dat vervangen door verwondering voor wat ik allemaal zag: allerlei planeten in vormen en maten, onderbroken door stukjes ruimte met sterren, en daarna werd het puur wit. Alleen maar wit. En ik was heel erg in de war daardoor, alsof ik het einde van het universum had bereikt, en dat was het einde van de droom.

  Zelfs door het alleen maar op te schrijven zie ik zelf al patronen erin terugkomen, maar ik zou toch ook graag van iemand met meer verstand er iets over horen. Alvast heel erg bedankt!

  Ingeborg

  1. Marielle Borst

   Hoi Ingeborg,

   Wat een bijzondere dromen: dank je wel voor het delen! Vanwege de parallellen tussen beide dromen (het vallen en de kleur wit) was ik eerst geneigd om als eerste stap op de overeenkomsten in te gaan, maar bij nader inzien reageer ik toch even separaat op beide dromen.

   Eerste droom
   Als we als volwassene dromen dat we weer met onze ouders in één huis verblijven, gaan deze dromen vaak over dynamieken en patronen van vroeger. In de droom verlies jij je eigen plek (je eigen kamer) als er andere mensen bijkomen. Is dat iets dat je herkent van vroeger? Hoe was dat voor jou als kind? Door het verlies van je eigen plek gaat het voor jou in de droom letterlijk bergafwaarts. Eerst doordat je een andere kamer krijgt aan de bergafwaartse kant en vervolgens doordat het hele huis van de berg af rolt. De enige manier om dit te voorkomen was geweest om je gewicht continu op één plek te houden. Dit roept bij mij de vraag op hoeveel bewegingsruimte jij had als kind? Een slechte fundering wijst er in dromen vaak op dat er in de basis iets scheef zit of (om wat voor reden dan ook) niet helemaal stevig is. In de droom eindig jij naakt in de sneeuw. Waar associeer jij naaktheid en witte sneeuw mee? Met onschuld en kwetsbaarheid? Of met in je eentje (zonder bescherming) in de kou komen te staan? Of met iets anders? Je wilt graag iemand die belangrijk voor je is opbellen om te vertellen wat er met je gebeurd is, om te zeggen dat je ok bent, maar dat doe je niet. Herken je dat in je dagelijks leven: dat jou iets ergs overkomt en dat je dan graag contact wilt met iemand die belangrijk voor je is, maar dat je dat niet doet? En tenslotte: in de droom wil je die belangrijke ander zeggen dat je ok bent. Ben je ook echt ok? Je bent immers je plek in het ouderlijk huis kwijtgeraakt, met huis en al van de berg afgerold en naakt en alleen in de koude sneeuw terecht gekomen. Misschien iets om even bij stil te staan, want misschien heb je wel meer zorg (niet alleen van anderen, maar vooral ook van jezelf) nodig dan je voor jezelf erkent. Zou dat kunnen kloppen?

   Tweede droom
   Dan de tweede droom. De eerste keer dat ik een droom die zich in de ruimte afspeelt tref: wat bijzonder! Waarom zou deze droom zich in de ruimte afspelen denk jij? Heb je wel eens het gevoel dat je in figuurlijke zin van een andere planeet komt, is het een verlangen naar meer ruimte of is het iets anders? Ook hier is op de plek waar jij verblijft, net als in de eerste droom, weinig houvast en bewegingsruimte. De baby’s die jij in deze tweede droom wilt redden en die ene vallende baby in het speciaal, staan mogelijk voor vroegere delen van jouzelf. Zou dat kunnen kloppen? Je eerste reactie als die baby valt, is weer naar het midden van die planeet te kruipen, maar juist dan val je. Dat is eerst angstig, maar door niet meer terug te bewegen naar het midden, kom jij uiteindelijk wel in een (letterlijk) hele grote ruimte terecht, waar jij een uitermate wijds uitzicht hebt, immens veel bewegingsruimte en voor mijn gevoel omgeven bent door puur bewustzijn. Hoe is dat voor jou?

   Ik hoop dat dit je verder helpt en zou het fijn vinden van je te horen hoe dit voor jou is!
   Harte-groet,
   Marielle

   1. Beste Marielle,

    Allereerst heel erg bedankt voor je reactie. Ik moet eerlijk toegeven dat ik een beetje sceptisch was na de eerste keer lezen, maar toen ik het nog een keer rustig door nam, begonnen er toch wel een paar dingen op hun plek te vallen, namelijk dat het niet ging om letterlijke bewegingsruimte, maar emotionele bewegingsruimte, en dat dat soms een strijd is tegen de zwaartekracht om niet te vallen.
    Verder heb ik altijd het gevoel gehad dat ik in mijn familie een soort lijm ben geweest die alle losse deeltjes bij elkaar hield, en ben ik er pas kortgeleden achter gekomen dat dat niet oké is om van een kind te vragen die rol op zich te nemen, dus dat zou best wel die slechte fundering uit mijn droom kunnen zijn. Daarnaast heb je denk ik gelijk dat ik op het moment dat ik al gevallen ben meer zorg nodig heb en dat ik dat moet herkennen en erkennen en dat ik ook best wel eens degene mag zijn die om emotionele support vraagt.

    Wat de tweede droom betreft: dat weet ik nog steeds niet zo goed, maar ik ga er in de komende dagen zeker verder over nadenken, want het valgedeelte van die droom is bijna identiek weer in mijn droom voorgekomen gisternacht.

    In ieder geval heel erg bedankt voor je inzichten. Het heeft echt wel geholpen om het beter te begrijpen en een plaatsje te kunnen geven.

    Groetjes,
    Ingeborg

    1. Marielle Borst

     Hoi Ingeborg,
     Dank je wel voor je toelichting: altijd heel fijn om van de dromer zelf te horen!

     Droomthema’s die zich herhalen zijn in mijn optiek een poging van je bewustzijn om iets dat onbewust speelt naar een bewust niveau te tillen, dus ik kan je alleen maar steunen in je voornemen om de komende dagen nog eens na te denken over deze bijzondere serie dromen.

     Misschien helpt dit nog: als je regelmatig droomt dat je valt, dan hou je je in het dagelijkse leven misschien vast aan iets dat je eigenlijk geen houvast (meer) biedt, met als resultaat dat je het gevoel hebt dat je de controle gaat verliezen en zal ‘vallen’. Als je droomt dat je valt, kun je je dus afvragen: “Waar hou ik onbewust aan vast?” of “Waar probeer ik de controle te behouden uit angst voor wat er gebeurt als ik die controle loslaat?” Belangrijke vraag in dit kader is ook: “Hoe hou ik eigenlijk controle?”, want ook dat is vaak iets waar we ons in eerste instantie niet eens zo bewust van zijn.

     Tenslotte zou je nog een gevoelsmatige check uit kunnen voeren door te onderzoeken of je je in deze dromen beter voelt in de situatie voor of na de val. Als je je beter voelt op de plekken waar je voor het vallen bent, laat de plek waar je in de droom na het vallen terecht komt je wellicht je ergste angst zien (in jouw geval zou dat gezien de inhoud van de dromen die je gedeeld hebt iets kunnen zijn a la: alleen in de kou komen te staan of alleen in het luchtledige terecht komen zonder houvast aan wie of wat dan ook).

     Als je je beter voelt op de plekken waar je na het vallen terecht komt, dan laten deze dromen je wellicht voelen dat het ok is om los te laten, sterker nog, dat je dan zelfs op een plek komt die jou meer dient en waar je verder kunt groeien.

     Zowel het gevoelsmatig contact maken met een eventuele angst als met een plek waar je je prettiger voelt kan helpen bij het zetten van een volgende stap en bij loslaten. Wat er los te laten is, weet jij alleen!

     Hartelijke groeten en zoek gerust contact als je samen verder wilt puzzelen,
     Marielle

 9. Hey Marielle,

  Heel erg bedankt.
  Dat geeft inderdaad stof tot nadenken. Ik zal eens diep moeten gaan graven in mijn verleden dan denk en nadenken hoe ik me toen voelde.

  Ik ben er wel van overtuigd dat ik als kind me veilig voelde bij mijn mama dus het kan inderdaad wel dat ik mijn kindjes diezelfde veiligheid wil geven.
  Mijn zoontje heeft veel voedselallergieen en mijn dochtertje is hoogsensitief (En ik ook). Ik wil hun idd dus goed helpen/begeleiden, wat niet altijd even evident is.

  Bedankt voor het inzicht.

  Veel liefs Marijke

 10. Hallo,

  Ik had vannacht een heel rare droom.
  We waren in mijn oud ouderlijk huis (waar mijn ouders ondertussen niet meer wonen) en mijn dochtertje (van 6jr) neemt mijn zoontje uit zijn babybedje (iets wat ze normaal nooit doet/ niet kan) en mijn zoontje begint te lopen.
  En ik besef dat ik moet opletten, maar voor dat ik ook nog maar kan ingrijpen loopt hij naar de trap. Rondom het trapgat (bovenzijde) staat een houten balustrade, maar in werkelijkheid kan daar geen kind door, maar in mijn droom is de speling tussen de balustrades zo groot dat hij gewoon erdoor loopt en dus volledig in vrije val op de trap beland en ik zie hem nog verderdoor rollen (over zijn hoofdje) de trap af naar beneden.
  Ik kan enkel maar toekijken van bovenop de trap en zie alles gebeuren en denk zoiets kan hij niet overleven. Als hij onder ligt spurt ik de trap af, in de hoop dat ik nog een teken van leven krijg.
  Ik neem hem in mijn armen en hij beweegt met zijn oogjes, maar hij weent niet/ schreeuwt niet. Hij ligt er gewoon versuft bij.
  Ik vlieg naar buiten en begin opeens overal mijn mama te zoeken om ons naar het ziekenhuis te brengen en dan schiet ik wakker omdat mijn zoontje in het echt even weent (wat mij gelukkig direct geruststeld dat het maar een droom is).

  Ik heb nadien proberen verder te dromen. In het besef ook dat ik hem moest laten liggen en hem helemaal niet in mijn armen mocht nemen, want hij kon iets gebroken hebben ben ik dan naast hem gaan liggen, maar verder dan dat kwam ik niet. Ik zag niet meer hoe het met mijn zoontje ging. Toen ben ik blijven wakker liggen.

  Enig idee wat dit zou kunnen betekenen?
  Ik vond het zo een heftige droom dat ik heel graag de betekenis ervan zou willen weten. Dan kan ik het ook beter plaatsen en mij focussen op de betekenis ipv op de intensiteit van de droom zelf.

  Alvast bedankt voor de reactie!

  Groetjes Marijke

  1. Marielle Borst

   Hallo Marijke,

   Dank je wel voor je droom: Ik kan me voorstellen dat het intens voor je was om dit te dromen, want je moet er toch niet aan denken dat dit in het echt gebeurt!

   Dromen die zich afspelen in het huis waar je als kind hebt gewoond, gaan meestal over thema’s die met deze periode te maken hebben. In deze droom lijkt veiligheid het belangrijkste thema te zijn, dus dit roept de vraag op of jij je vroeger als kind wel of niet veilig hebt gevoeld bij je ouders thuis?

   Als jij je als kind niet veilig hebt gevoeld, kan het zijn dat deze droom je hiervan bewust wil maken door jouw eigen kinderen in die voor jou onveilige omgeving te plaatsen. Soms voel je de onveiligheid van een bepaalde omgeving namelijk pas echt als het om je eigen kinderen gaat. In dit geval nodigt de droom je mogelijk uit om zorg aan jezelf te besteden als het gaat om de keren dat jij je als kind zelf onveilig hebt gevoeld.

   Als je je vroeger als kind juist wél veilig voelde bij je ouders thuis, kan het misschien zijn dat je je, nu je zelf moeder bent, onbewust zorgen maakt of je jouw kinderen wel dezelfde veiligheid kunt bieden die jouw ouders jou vroeger konden bieden. Misschien vraag je je wel eens af of je de veiligheid van je kinderen wel ten allen tijden kunt waarborgen (een moeder moet, zoals ieder mens, immers ook acht uur per nacht slapen). De droom laat ook zien dat jij hulp van je moeder zoekt, zij moet jullie immers naar het ziekenhuis brengen in de droom.

   Een andere ingang om de betekenis van deze droom te onderzoeken is door je eigen positie in de droom eens nader onder de loep te nemen: Je hebt bovenop die trap het gevoel dat je enkel kunt toekijken en niet echt in kunt grijpen. Herken je daar iets van in je eigen leven (of is dat een angst van je?): dat er iets vreselijks gebeurt en dat jij het gevoel hebt dat je helemaal niets kunt doen? Of dat jij, als er iets ergs gebeurt, op zoek gaat naar iemand anders om jou te helpen en dat je die vervolgens maar niet kunt vinden (zoals je in de droom op zoek gaat naar je moeder om jullie naar het ziekenhuis te brengen)? Misschien iets om, op aanraden van je eigen droom, eens op te reflecteren…

   Helpt dit je verder in je onderzoek naar de betekenis van je droom? Ik hoop het!
   Hartelijke groet,
   Marielle

 11. Hoi Ester, bedankt! Eigenlijk zeg je precies wat ik diep van binnen al een beetje wist, alleen dan duidelijker. Hier ga ik zeker wat mee doen!
  Groetjes, Pepijn

 12. Hoi Ester, bedankt voor je snelle reactie!

  Ik ben momenteel behoorlijk druk met school. Misschien dat ik mij daar teveel voor inzet. Daarnaast ben ik sinds 2 maanden gestopt met drinken. Dit komt, omdat ik wat serieuzer bezig wil zijn met mediteren (daardoor spreek ik ook veel minder met mijn vrienden af). Eerst zat ik daar wel mee, nu niet echt meer. Ik mediteer al 1.5 jaar elke dag, maar ik boekte (totdat ik stopte met drinken) niet veel progressie. Ook lees ik boeken van Jung (ookal begrijp ik het merendeel niet echt) en ben ik de laatste tijd veel bezig met spirituele ontwikkeling. Wellicht dat ik te hoge verwachting heb bij mijn spirituele ontwikkeling? En dat ik dat te hard aanpak? (Ik mediteer namelijk ongeveer 2u per dag). Daarnaast vind ik het lastig om mij kwetsbaar op te stellen. Ik ben altijd een voetbaljongen die veel fitnesste met een redelijk grote mond geweest. Dus echt gevoelig zou ik mij niet echt kunnen omschrijven denk ik.

  Dit is datgene wat mij nu te binnen schiet. Hopelijk kan je hier wat mee!
  Groetjes, Pepijn

  1. Esther van Nieuwburg

   Hoi Pepijn,
   Je werkt hard aan je spirituele ontwikkeling en dat is ook goed. Spirituele groei bereik je echter niet met hard werken alleen. Er is een punt waar je de controle moet loslaten en je gaat vallen in een onbekende diepte. Dat is wat kwetsbaar maakt. Het niet weten.
   Groet, Esther

 13. Ik weet niet echt de details meer, maar ik reed in een jeep een hoge brug op. Ik was volledig de controle kwijt en ging dwars door de brug heen. Ik viel heel lang naar beneden in het diepe (donker). Ik vroeg mij de hele val af wanneer ik dood zou gaan en of het pijn zou doen. Dit vond ik behoorlijk eng. Toen werd ik wakker.

  1. Esther van Nieuwburg

   Hallo Pepijn,
   Dank voor het delen van deze intense droom. Als ik de droom lees, voel ik bijna de onmacht die er uit spreekt. Het overkomt je allemaal en je weet niet waar het toe zal leiden.
   Je rijdt een hoge brug op; een verbinding naar een nieuw gebied en gaat er dwars door heen.
   Waar in je wakkere leven herken je dit? Dat je jezelf tracht te verbinden met iets hogers, maar de controle volledig kwijt raakt en in het diepe donker valt? Welk deel van je zelf, van je persoonlijkheid, dien je te offeren (het dood gaan in de droom) en hoe pijnlijk zal dat zijn? Dat is behoorlijk eng, omdat het nog onbekend is.
   Ik lees ook dat je dwars door de brug heen gaat. Misschien is het je gewoonte om ergens vol in te gaan, terwijl deze situatie om meer subtiliteit vraagt. Om een meer zachte, kwetsbare benadering. Dat kan voor de persoonlijkheid behoorlijk eng zijn. Het vraagt om moed om zo naar jezelf te kijken.
   Heel graag hoor ik of je dit herkent en kunt plaatsen.
   Heel hartelijke groet, Esther

 14. Ik droomde dat een volwassen iemand vlak bij me in een donker trapgat naar beneden viel, ik greep nog om hem bij een been te pakken maar hield hem niet en werd schreeuwend wakker.

  1. Marielle Borst

   Dag Heva,
   Er komen twee vragen in me op:
   1) Heb je in je dagelijks leven het gevoel dat je op een bepaald gebied de controle aan het verliezen bent zonder dat je daar iets tegen kunt doen? In dat geval staan zowel degene die in je droom naar beneden valt als jouw poging hem nog bij een been te pakken voor delen van jezelf.
   2) Is er een volwassene die in het dagelijks leven dichtbij je staat die iets ergs meemaakt en waarvan jij het gevoel hebt dat je wel probeert te helpen, maar dat dit niet lukt? In dat geval staat de persoon die valt in de droom voor iemand in je naaste omgeving.
   Helpt dit?
   Marielle

 15. Ik droomde dat ik aan het werken was aan een podium met iemand. Later gingen we er met een auto langs, bestuurd door iemand anders. De podium was stijler dan dat die moest zijn en de andere kreeg hiervoor de schuld. Er was blijkbaar ook een gat waar wij inreden en wij vielen horizontaal naar beneden. Ik heb veel vaker dromen waarin in val met voertuigen, maar meestal wist ik niet wie hem bestuurde. Ik wil dan zo snel mogelijk wakker worden en denk in mijn droom dat ik mijn ogen open kan doen als het niet echt is, wat ik dan altijd in mijn droom hoop. Het lukt me om mijn ogen open te doen en ik ben weer wakker.

  1. Beste Nathalie,
   Dank voor je droom: een, waar veel kanten aan zitten. Het is altijd interessant als je over auto’s droomt:
   – Als je de auto als symbool ziet voor hoe je je door het leven beweegt, kun je er over nadenken, hoe dat overdag zit: hoeveel grip ervaar je in je dagelijks leven, zit jij aan het stuur? Of laat je anderen vaak de leiding nemen of bepalen wat wel of niet goed is, ook waar het eigenlijk over jouw ‘terrein’ gaat?
   – Je zou je kunnen voornemen, als je weer droomt dat je valt – veel meer controle verlies kan bijna niet – dat je dan gaat kijken wie dat is, die aan het stuur zit in de droom. Door er juist wel bij te blijven, krijg je meer grip op de situatie!

   Hartelijke groet van Mirjam

 16. Pingback: Vallen in dromen – Dromenuitleg

 17. Ik droomde en dat gek. Mijn zus sprong in de diepte en dat zag ik (zij kwam op een betonnen vloer) en ik keek over de rand en ik viel in de diepte, kwam ook op die vloer. Het gekken was dat mijn zus een huis in ging en ik ook (ik zij) wat een mooi (antiek). Ik moest weg en mijn zus mocht blijven in de diepte terwijl ik naar boven moest.

 18. Vannacht droomde ik dat ik aan het wandelen was met mijn zus in een mooi bos in Nederland, toen er een beer achter ons aan kwam. We bleven staan op een heuveltje en ik gooide een tube naar hem (?). Om ons in veiligheid te brengen lieten we ons achterover van de helling naar beneden vallen en na een lange val kwamen we in een met mos bedekt dal terecht en zagen we weer licht door de planten komen.
  Deze droom is opmerkelijk want ik heb net mijn baan opgezegd en mijn zus en ik zijn in een persoonlijk proces verwikkeld om de schade van een narcistische ouder te verwerken.
  Het geeft precies aan waar ik nu sta en dat voelt wel heel goed.

 19. Goedemorgen,

  ik droom niet vaak maar als ik droom dan word ik of achternagezeten door iets of iemand maar meestal dat ik val.
  Laatst zat ik op een hoog dak van een huis. Ik heb geen idee hoe ik daar terecht ben gekomen.
  Het was nacht Het was bij een oud huis.maar vrij hoog ik klom en klom maar naar boven tot in de nok van het dak.Ik keek angstig naar beneden en terwijl ik dat deed voelde ik dat ik zou vallen en onwel worden.Toen zag ik een ambulance het erf opdraaien de verpleegkundigen zwaaide vrolijk naar me en reden door. Toen ik ze zag wegrijden voelde ik me wegzakken en viel. Of ik de grond heb geraakt weet ik niet maar voelde alsof het werkelijk voorbij was en schrok wakker. Bij het wakker worden is me de droom bijgebleven en het geeft me nu nog een angstig gevoel.

 20. Er zijn 2 dromen die ik al vaak gehad heb en die een beetje op elkaar lijken. 1 Schaakbord:
  Het is helemaal donker en ik loop op een schaakbord. Ik loop voor iets weg, maar ik weet niet voor wat of voor wie, ik blijf gewoon lopen. Het bord is geleidelijk aan meer naar beneden aan het kantelen en ik blijf in dezelfde richting lopen en ineens slaat het bord helemaal om. Ineens is er niets meer, alleen een donkere diepte waar ik in val en dan schrik ik wakker. Terwijl ik al deels wakker ben voelt het nog steeds of ik val, alsof mijn bed er niet meer is. Bij de andere droom ben ik aan het lopen en aan het lopen voor een lange tijd. Het is donker en alles ziet er hetzelfde uit, er is geen verschil tussen waar ik op loop of de ‘lucht’. Ineens val ik en ik word wakker en voel me net zoals bij de andere droom.

 21. Vannacht droomde ik dat ik met mijn gezin een soort van tocht door een grottencomplex deed waarbij we op een bepaald moment een flink stuk omhoog moesten klimmen via een touwladder. Ik begeleidde mijn dochter (4jr) die bang was om te klimmen. Ik praatte haar moed in, hield haar vast en we kwamen uiteindelijk boven. Bovenaan stonden mensen om ons over de richel te helpen, maar mijn dochter en ik moesten wachten tot we aan de beurt waren. Toen we eindelijk aan de beurt waren zei ik tegen de persoon die ons ging helpen dat ze eerst mijn dochter moest helpen omdat ze te zwaar voor me werd om vast te houden. Toen de dame haar zou gaan pakken voelde ik mijn dochter onder mijn arm door wegglijden en kon ik haar niet meer grijpen. Ik was me kennelijk bewust van het feit dat het een droom was want ik heb het stukje een paar keer proberen te wijzigen en m’n dochter toch nog net kunnen grijpen en haar zelfs met een tuigje aan mezelf vastzittend bedacht, maar toch viel ze elke keer. Ik heb haar niet zien neerkomen trouwens; er was alleen een donker gat toen ik naar beneden keek. Het voelde heel onmachtig en verdrietig dat ik er niets aan kon doen dat ze steeds weer viel, maar gek genoeg was er uiteindelijk ook een soort berusting toen ik me realiseerde dat ze kennelijk móest vallen..
  Het rare is dat ik me vaag kan herinneren dat ze in een droom eerder die nacht ook al gevallen was, maar ik kan me van die droom geen details meer herinneren.
  Wat betekent het als een ánder (in dit geval mijn dochter) valt in een droom ipv dat je zelf valt?

  1. Mirjam Tirion-Ietswaart

   Beste Martine,

   Jouw vraag wat het betekent als iemand anders valt kan je niet in het algemeen beantwoorden. Als je kijkt naar jouw droom, komt er wel een vraag in me op die je misschien kan helpen om je droom te verduidelijken: Je droomt dat je je dochter probeert vast te houden, maar dat dat hoe dan ook niet lukt. Jij hebt echt alles geprobeerd. Ze valt. Als je kijkt naar je leven overdag, hoe is je relatie met haar? Hoe speelt het thema vasthouden, haar proberen te helpen versus haar niet kúnnen helpen, hoe graag je ook zou willen als moeder?

   Mocht je willen, hoor ik graag je gedachten in reactie op de blog, of privé op mirjam.itip.nl.

   Hartelijke groet van Mirjam

 22. Gisteravond, voordat ik werkelijk sliep, had ik een visioen/droom.
  Ik viel van een grote hoogte naar beneden.
  Deze beelden zagen er zo levensecht uit dat mijn hart in mijn keel zat en nadat ik wakker werd had ik een hartslag van 150.
  Tijdens mijn val sloeg ik met armen om houvast te krijgen en toch zag ik mezelf steeds sneller & verder naar beneden ‘gezogen’ worden.
  Het vreemde hiervan is dat het allemaal levensecht er uit zag, ik was diep onder de indruk over hoe erg ik in de veronderstelling was dat ik echt viel.
  De betekenis van deze droom komt ook overeen met mijn dagelijks leven, ik heb het idee mijn controle over mijn persoonlijkheid te verliezen.
  Ik merk dat ik verander, ik voel de laatste tijd weinig van mezelf, heb geen verlangens of vooruitzichten en toch blijf ik me afvragen of ik mezelf nu depressief moet voelen of dat ik mezelf het beste kan overgeven aan de verandering naar rustiger water.

 23. Afgelopen nacht droomde ik dat samen met een aantal mensen (stuk of 5) aan een brug hing waar je onder hangt er waar je je met je handen aan vast klampt en vervolgens steeds een stukje vooruit moet slingeren om bij de volgende stang te komen.
  De mensen die bij mij waren hadden maskers op. Zebra of paard achtige maskers. Heel onrealistisch met gekke ogen.
  2 van die mensen waren al een stukje voor mij uit. De rest was achter mij.
  Ik hing aan de stang met mijn handen en voelde dat het steeds zwaarder werd om vast te houden. Toen ik naar beneden keek zag ik een bodemloze diepte.
  Op een gegeven moment schoot mijn ene hand los en kon ik mijzelf niet meer met 1 hand vasthouden. De angst kon ik letterlijk voelen in mijn buik.
  Ik besefte dat ik het niet meer zou redden, verloor grip en viel naar beneden…
  Ik ben rechtop wakker zwetend en buiten adem wakker geschrokken.
  Heel onprettig.

  Het kan in mijn geval refereren naar een relatie die nu echt over lijkt te zijn. De angst om iemand echt kwijt te zijn nu.

  1. Ja heftig om uit zo’n droom wakker te worden. Valdromen die eindigen in een nachtmerrie (angstig en ook echt wakker worden) zijn heel gebruikelijk. Je verliest je grip en je voelt dat je het niet meer kunt redden. En in jouw droom val je ook echt. En dan is het zo spannend dat je wakker wordt en niet meer in je droom meemaakt hoe je terechtkomt. Misschien kunnen we mailen over de precieze unieke elementen als de mensen met zebra/paarden maskers, wat je voelde in het moment, en jouw associatie met het kwijtraken van een relatie. Via die persoonlijke elementen krijgt jouw droom echt jouw betekenis, jouw kleur.

 24. Ik droom heel vaak dat ik samen met mijn vader in de auto zit (hij rijdt). We rijden dan over een brug die eindeloos doorgaat en ineens stopt de weg en vallen we naar beneden. Op dat punt schrik ik altijd wakker, ook al wil ik het niet. En dat gevoel dat je krijgt is echt heel raar.

 25. Door mijn droom vannacht ben ik ook hier terecht gekomen.

  Tevens kwam ik er vanochtend toen ik wakker werd achter dat ik al meerdere dagen deze droom heb. Of verbeeld ik mij dit en heb ik meerdere keren hetzelfde gedroomd op een nacht?

  Afijn. Hetgeen ik me kan herinneren van mijn droom is als volgt; ik zit op een stoeltje met dunne pootjes. Deze stoel staat parallel met een wolkenkrabber. Ik ben dus hoogstwaarschijnlijk in een Amerikaanse stad. Het probleem is dat als ik me beweeg dat ik van de stoel afval. Deze stoel staat tevens even hoog of hoger dan de wolkenkrabber.

  Daarnaast weet ik dat ik zal sterven als ik spring maar ik wil er snel vanaf zijn. Ook beeld ik me tegelijk in dat tijdens het springen en het neerklappen op de grond de klap heel extreem veel pijn zal doen maar daarna is de pijn ook weer snel weg omdat ik dood ben.

  Het lijkt me een dat ik een keuze moet maken om ergens snel overheen te komen.

  Tot slot moet ik zeggen dat ik gister de hele dag bezig ben geweest in mijn hoofd met het koud douchen. Een vriend van mij attendeerde mij hierop dat dit je leven kan veranderen en ik ben best bang voor dat ijskoude douchen maar onbewust weet ik dat het toch wel heel goed voor je kan zijn wat ook bevestigd werd op Google.

 26. ik heb vaak een droom dan loop ik en dan spring ik van en hoge toren af en probeer te vliegen maar dat lukt niet en dan val ik maat steeds net voor dat ik de grond raak schrik ik wakker zonder dat ik dat wil

 27. Hallo,

  Ik had een beangstigende droom over vallen. Ik was in een leeg huis uit een eerdere droom waar mensen woonde die ik een beetje kende, met jongens/mannen in het gezin die gewelddadig waren. Maar er was dus niemand en ik voelde me naar beneden getrokken, gezogen als een wervelwind naar beneden. Je kan moeilijk vallen als je al op de vloer zit in een stoel dus dat voelde wel heel raar. Het leek een energie die de macht overnam alsof het huis ‘besmet’ was door de vorige bewoners, of zij ook om die reden vertrokken. Anyway, ik stopte halverwege want de adrenaline gierde door het lijf en vond het vallen helemaal niet okey. Gelukkig lees ik dat het altijd wel goed komt dus mocht het terugkomen dan hoop ik dat ik goed bevrijd raak.

 28. thessa robers

  Hoi hoi..

  Ik heb altijd een terugkerende droom.. en dat is dat de weg achtermij verbrokkelt en ik ren dan een brug op van steen en die verbrokkelt ook en dan val ik en schrik ik wakker. Kunt u mij vertellen wat dit betekend. En de laatste tijd droom ik over een rattenplaag.. waar we met de hele buurt mee bezig zijn.
  Dank u vriendelijk gr thessa

 29. Ik droomde vannacht dat ik met een collega van mij ( ik werk nog niet zo lang in dit bedrijf ) samen de hele dag bezig ben geweest met iets, vervolgens moeten wij een brug op waar geen leuning was, en ze duwde me op een soort van fiets vooruit, zij zakt door haar enkel en we vallen, in eerste instantie hou ik me nog vast aan de riggel, en hou ik haar vast, ik besloot haar vast te houden maar gleed daardoor dus weg. Wij vallen naar benden het water in, het waren een goed aantal meters, en ik voelde de pijn in mijn bovenbenen en voeten want zo viel ik in het water. later werd ik wakker.

  Ik vind het heel moeilijk om daar iets uit te kunnen begrijpen eigenlijk. Ik mag haar niet echt zo, we hebben ook niet echt een klik. In mijn droom vond ik haar super aardig , en hadden we het top.

  1. Hallo Sabrina,
   De vragen die ik krijg: wat maakt dat je die collega niet zo mag in het echte leven? en wat vond je leuk aan haar in de droom?
   Hartelijke groet van Mirjam

 30. Ik ben in een park met Jeroen en Petra (goede kennissen van me) en hun baby’tje. Ik geloof dat haar ouders (die ken ik ook) er ook nog bij zijn. We hebben geloof ik wel plezier, maar dan val ik op de een of andere manier ergens naar beneden. Ik val voor de gevel van een gebouw langs en grijp me vast aan een rand. Ik hang daar horizontaal met mijn hand vastgegrepen in de gevel en die gevel is van plantaardig materiaal. Je ziet ook dat hij wat inhangt zeg maar. Ik geloof dat ik zelf aangeef ‘het is wel leuk om hier een foto van te maken, dat ik met de nagels in de dakrand hang’. Dan wil Petra mijn telefoon hebben en die wurm ik dan nog uit mijn rechter broekzak. Dat gaat allemaal goed zonder dat ik verder wegzak. Ik wil het dan op de foto zetten maar dat lukt me niet; dan moet het maar met haar toestel en dat duurt allemaal … (Ilona is ook wat lang van stof en chaotisch in werkelijkheid), totdat ze eerst nog een stap achteruit zet, maar dan gaat ze eerst nog Jeroen en haar zoon fotograferen bij een boom in het park en uiteindelijk zal het gebeuren dat er een foto wordt gemaakt, maar dan gaat mijn wekker af en ben ik wakker. (aug 2012)

  Zoals meestal met mijn eigen dromen heb ik geen idee waar dit over gaat. Iemand suggesties of goede vragen?

 31. Mooie herkenbare blog over vallen in dromen!
  Toen mijn oudste kinderen nog klein waren had ik een aantal keren deze droom:

  Ik rij op de snelweg omhoog richting een grote brug. Het is een “hangbrug”, zoals de Golden Gate Bridge. Ik heb mijn twee kleine kinderen (peuter/baby) achterin, in hun kinderstoeltjes. Hoe dichter ik bij de brug kom, hoe meer mijn auto vanzelf naar rechts gaat sturen, richting de vangrail en de rand van de brug. Ik probeer terug te sturen naar links maar dat lukt niet. Ik raak in paniek en denk: als ik straks van die brug in het water val, kan ik er niet uit, en ik kan mijn kinderen niet losmaken uit hun stoeltjes en dan verdrinken we. De auto rijdt als vanzelf over de vangrail en kiepert over de rand van de brug.
  – Op dit punt schrok ik steeds wakker-.
  Later durfde ik door te dromen: Als ik over de rand van de brug ben gekieperd, valt de auto zacht op het water. De auto zinkt, gaat onder water, maar ik blijf tot mijn verbazing heel rustig. Ik zeg tegen de kinderen dat ze zelf hun gordels los moeten maken, en dat doen ze. We doen ook de deuren open, dat gaat makkelijk en we zwemmen rustig naar boven. Ik weet dat we blijven leven.

  1. wow! dit appelleert aan een angstvisioen/beeld die ik een tijdlang overdag had. Met de kinderen het water in…. en dat gebeurde vorig jaar in Utrecht. Ik denk voor elke ouder een herkenbare angst. Fijn dat jij door hebt gedroomd.

   1. Ik ben net wakker van een droom waar ik samen met mijn vriend in zijn auto zatten. Hij reed en wilde een auto langs de weg ontwijken. Hij stuurde te snel en is de auto gegeleden naast de weg. We vielen met de auto, het was donker, en we wisten niet waar we gingen belanden. We hielden elkaar vast, ik vroeg mijn vriend: gaan we op water vallen of op grond, hij wist het niet! Na ongeveer 2 minuten vallen met veel angst, zijn we zachtje op het water geland.. Ik maakte het dak van onze auto open. De auto ging niet zinken! We waren zo blij!!

 32. Vannacht had ik een valdroom en vanochtend open ik mijn mail en lees deze blog! Wel heel toevallig, dus hierbij mijn droom:

  Ik droom dat ik in een huis ben en met anderen (mijn gezin?) en we weten ineens dat buiten weerwolven zijn, we barricaderen de deuren en rennen naar de kelder maar daar zijn de wolven al binnen. Het zijn er een stuk of 4,5. Ik vecht met 1 en steek hem neer, hij verandert in een man die me uitlacht: denk je nou echt dat je ons gewoon neer kan steken? Ik besef dat het gevecht zinloos is en geef me over, laat me bijten en word ook wolf. Even later hoor ik bij hen en sta aan een afgrond en moet springen. ik dwing mezelf de afgrond in te te kijken en te springen, ik ben me vaag bewust dat ik droom en dat dit een kans is om door te dromen en te zien wat er gebeurt. Ik val, en val en val. Ik probeer als superman te vliegen, vuist gestrekt, maar dat lukt me (nog?) niet. Ik raak de grond zachtjes en glij door. Ik ben blij dat ik doorgedroomd heb en de val was eng maar ook wel bevrijdend..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *