Dromen over grenzen

Yes! Nog even en we gaan met vakantie. Als we het land uitrijden en we passeren de grens, heeft dat altijd weer iets magisch. We zijn ‘echt weg’. Een mooi moment om eens naar grenzen in dromen te kijken. Want grenzen zijn spannend én aantrekkelijk. Op een grens gebeurt iets, ontmoeten verschillende landen, gebieden, personen of systemen elkaar. Het oversteken van een grens duidt vaak op het verlaten van iets ouds en het nieuwe, het onbekende leren kennen.

Ik rijd op een rode motor, een stukje achter mij rijdt S. in een witte auto. Plotseling komen we bij een wegversperring. Flink remmend komen we tot stilstand. Ik zie rood-witte hekken met erachter een uitgestrekte woestijn. Bij de versperring staan twee mannen, het zijn douanebeambten.

Samen met collega S. ben ik richting zomervakantie bezig om iets geheel nieuws te ontwikkelen. Na bovenstaande droom besef ik, dat we niet alleen voor een grensovergang staan naar nieuw gebied, maar ook mogen erkennen dat er grenzen en verschillen tússen ons zijn. De één zit immers in een auto, de ander op een motor. De auto is wit, de motor rood. En dit klopt ook wel, want hoewel wij vanuit een gedeelde visie werken, hebben wij allebei onze eigen, specifieke ideeën, kwaliteiten en invalshoeken. Het verlangen om samen te creëren is er. Taal en mogelijke vorm vinden, elkaar ontmoeten met alles wat er is wordt onze zoektocht. Individueel en samen.

Ik en ‘niet-ik’ in dromen

Ook binnen onszelf trekken we grenzen. Wanneer ik zeg ‘ik ben aardig’, zeg ik eigenlijk ook ‘ik ben niet onaardig, dat hoort niet bij mij’. En als iemand zegt ‘ik ben nauwgezet’ zegt diegene daarmee tegelijk ‘ik ben niet slordig’. Dromen laten ons vaak – uitvergroot – de andere kant van de grens zien, het deel waar we ‘niet-ik’ tegen zeggen. In de droom kan het onaardig zijn zich bijvoorbeeld uiten in de verschijning van een dictator, of een feeks. C.G. Jung noemde dit onze ‘schaduwkant’, zie ook onze blog Schaduwfiguren in dromen Deze droombeelden zijn altijd interessant om te verkennen. Er blijkt vaak veel verborgen energie en wijsheid in te zitten. In mijn droom vertegenwoordigt de douane het deel van mij waar ik in de dag aan voorbij ga. Het deel dat mij letterlijk laat stilstaan, dat zegt ‘STOP!’. Dat grondig wil checken of ik wel de juiste papieren heb om verder te reizen. Hoe anders dan in mijn dag-bewustzijn. Vanuit mijn persoonlijkheid vind ik obstakels en verschillen in eerste instantie maar vervelend. Harmonie en voortgang graag!

Als je droomt over grenzen ..

Naast grenzen tussen jezelf en de ander, of tussen delen binnen onszelf, gaan we in dromen soms letterlijk een grens over. In het groot of in het klein.

Ik sta op een oever en weet dat ik de oversteek moet gaan maken

Ik ga op een stoel liggen om te overlijden en voel me eigenlijk heel rustig

Ik zie de steen al glinsteren, maar ik zal een duik moeten nemen

Om bij de leraar in het trainingszaaltje te komen, zullen we eerst het modderige gras moeten oversteken

Ik wil naar het eendje toe en ik zie dat het mogelijk is om door het hek te gaan’

Wat deze voorbeelden gemeenschappelijk hebben, is het één achterlaten om naar iets nieuws toe te kunnen bewegen. Ook dromen over rituelen, een brug oplopen of een grote sprong maken gaan over het betreden van nieuw gebied.

Heel precies kijken

Het is de moeite waard om heel precies te kijken wat je ziet in de droom. Als je ver van de rand staat, kan het zijn dat er nog tijd nodig is. En als je de brug al bent opgelopen, dan kan het zomaar zijn, dat je al een stukje op weg bent, al enige stevigheid onder jouw voeten hebt.

Ook de wijze waarop je iets doet biedt aanknopingspunten. Zwemmen vraagt om je onder te dompelen en kan tijd nodig hebben. Springen van een hoge duikplank doe je daarentegen in één keer, je springt nooit ‘een beetje’. Een modderig grasveldje oversteken duidt op met de ‘voeten in de modder’ en door een hek klimmen vereist lenigheid.

In mijn droom sta ik voor een wegversperring naar de woestijn. Net als bij de douane gaat ook dit over pas op de plaats maken. Een woestijn is een gebied van reflectie, stilte en tijd nemen. Van wijsheid. Maar ook van spanning en het durven uithouden, de hitte kunnen verdragen. Van mogelijk verdorren, verzanden of kunnen verdwalen. Misschien is het geen toeval dat deze droom zo vlak voor de zomervakantie verschijnt en mag ik voor nu mijn rode motor eerst maar eens even laten staan.

Grenzen in dagelijks leven, functioneel of potentiële strijdlijn?

Alleen al door dingen een naam te geven, trekken we continu grenzen. Of het nu is tussen binnen en buiten, tussen groenten en fruit, tussen ik en de ander. Dit geeft helderheid om het universum (uni betekent één) te kunnen bevatten en hanteren. We vergeten echter vaak, dat dit soort grenzen door onszelf zijn bedacht en nemen ze vervolgens voor waar aan. Dan worden grenzen muren. Ken Wilber zegt niet voor niets in zijn boek Zonder grenzen: ‘elke grenslijn die we trekken is functioneel, maar is ook een potentiële strijdlijn’.

In de natuur zijn grensgebieden vaak dynamische en productieve plekken. Waar de zee het strand ontmoet liggen schelpen en juist bij de bosranden vinden we grote diversiteit. Door open te staan voor het andere, het onbekende, worden we verrijkt. Als ik met mijn collega uit de droom samen alles in het midden kan leggen, kunnen we tot creatieve en waardevolle gesprekken komen. Zonder vooraf te weten hoe we verder gaan. En dat dit niet zonder slag of stoot volgens een rechte lijn verloopt, is dus héél natuurlijk.

En jij?

Leuk om eens te kijken waar jij grenzen tegenkomt, overdag of in jouw dromen.

En waar zeg je ‘niet-ik’ tegen? Welk verborgen potentieel zou hierin kunnen schuilen?

Wij wensen jullie een fijne zomervakantie!

Door: Anita van der Kooi

P.S. Wil je meer zicht op jouw dromen? Donderdag 13 juli start ITIP Zomerdromen, er zijn nog een paar plekken vrij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *