Laat je dromen klinken

Luister naar je dromen en laat ze klinken

‘Ons is geleerd dat iemand die een droom heeft deze aan zijn vrienden dient te onthullen, zodat zij hem goed gezind kunnen zijn en zij woorden kunnen spreken die hem ten goede komen.’ Zohar 1, 200a

‘Iemand die een droom heeft waardoor zijn ziel verdrietig wordt, moet er op uit gaan en de droom laten verklaren in de aanwezigheid van drie anderen.’ Berachot 55b

Wanneer je je droom hardop vertelt aan iemand die echt luistert, verbind je de droom, die in je nachtbewustzijn woont, met je dagbewustzijn. Je slaat een brug tussen twee werelden.

Gesproken woorden zijn materiëler dan gedachten, er zit meer vorm en substantie in. Daardoor breng je de droom ook in het gebied van handelen: het wordt mogelijk om de wijsheid uit de droom om te zetten in gedrag, dat verbonden is met je ‘hogere zelf’, je beste weten. Soms wordt het in het gesprek duidelijk wat de droom zegt over je dagelijks leven, soms ook niet. Je kunt de druk om een droom te begrijpen, loslaten. Alleen al door je dromen uit te spreken en in contact te brengen, worden ze tot hulpkracht op een woordeloos niveau, buiten het gebied waar je ratio bij kan.

De kracht van het luisteren
Dromen beluisteren

Wanneer iemand aandachtig naar je droom luistert, maakt dat het vertellen intenser. Het helpt je dieper in je droom af te dalen, serieus te nemen wat je gezien en ervaren hebt. Vaak zul je merken dat je je in het vertellen nieuwe feiten herinnert. Het veld van aandacht is met twee mensen twee keer zo sterk en ook dat doet de droom als het ware oplichten.

Wanneer je zelf luistert naar een droom, wees benieuwd en zie het als een cadeau dat de ander gekregen heeft. Je hoeft niets te begrijpen van de inhoud van de droom. Je kunt je in het luisteren ontspannen en ervaren wat er lijfelijk in je roert, welke gevoelens, vragen of associaties je krijgt. Wanneer je dat teruggeeft ben je al tot hulp.

Ervaringen

In de periode na de 12 Heilige Nachten belden dromers met leden van het dreamteam, en vertelden hun droom. Waardevolle ontmoetingen; voor de dromers maar ook voor de begeleiders. Een aantal schreven over hun ervaringen:

 • ‘Wat fijn dat het zo snel de diepte ingaat. Dat kan bijna niet anders als iemand een droom deelt.’
 • ‘Wat voel ik me ontzettend bevoorrecht om dit te mogen doen! Telkens weer een wonder om samen de droom te onderzoeken.’
 • ‘Wanneer het plotsklaps duidelijk is waar het over gaat; kippenvelmomenten bij de dromer en bij mij.’

Je kunt overwegen om samen met vriend of vriendin dromen uit te wisselen. Bel elkaar, of mail je droom en geniet samen van de wondere wereld die ieder van ons in zich draagt. Je kunt je ook aanmelden voor ons dromenspreekuur.

Door: Mirjam Tirion en Nanske Kuiken

0 gedachten over “Luister naar je dromen en laat ze klinken”

 1. Annemarie Pronk

  Hallo, Bedankt voor deze tekst. Ik heb begrepen dat het ITIP ook droomgroepjes in het land organiseert. Is het een idee om een overzicht hiervan ook eens rond te sturen? Vriendelijke groet, Annemarie

 2. Marja van der Ploeg

  Dag Nanske & Mirjam, ik kan dit alleen maar onderstrepen… Kreeg in dit kader vorig weekend een van de mooiste cadeautjes tot nu toe toen mijn vader (wordt ‘deo volente’ komende week 92) een droom met mij deelde. Mijn vader is levensmoe, sinds november 2014 flink depressief, heeft inmiddels zijn geloof verloren en is een nogal nuchtere man. Het feit dat hij zijn droom met mij deelde was dus op zich al bijzonder want het had hem blijkbaar erg geraakt… Hij had over mijn moeder gedroomd en dat had hij sinds haar overlijden in 1999 niet meer gedaan… De inhoud ervan was voor mij echter een teken hoe sterk zij in deze laatste fase nu met hem verbonden is! Heb dit ook met hem gedeeld en het daarna losgelaten, want dit is geloof ik toch misschien ‘een brug te ver’ voor hem…

 3. Jetty Modijefsky

  Wat prachtig hoe jullie dromen verbinden met de Joodse traditie! Alle elementen van mijn “Identiteit” beginnen steeds meer bij elkaar te komen, een geheel te worden. Ik begin zelf steeds meer een geheel (heel) te worden. Dank! Jetty

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *