Dromen over onze Koning en Koningin 

Het is vandaag Koningsdag: Leve de Koning! Leve de Koningin! Het leuke is, dat ons koningspaar blijkbaar niet alleen aan het hoofd staat van ons koninkrijk, maar ook een prominente rol speelt in het rijk der dromen. Er wordt namelijk heel wat af gedroomd over Willem-Alexander en Maxima. Iedere dromer heeft natuurlijk zo zijn eigen nachtelijke ervaringen met onze royals, maar ‘koninklijke’ dromen hebben meer met elkaar gemeen dan je zou denken. Dit heeft te maken met het archetypische karakter van het begrip Koning(in).

De Koning en de Koningin als archetypes

Archetypisch gezien gaan dromen waar een Koning of een Koningin in voorkomen vaak over leiderschap. De volle verantwoordelijkheid nemen voor de kwaliteiten waar je mee geboren bent. Gaan staan voor wie je in essentie bent en als het nodig is hiervoor ten strijde trekken. Dit vanuit de optiek dat dienstbaarheid aan het grotere geheel van je vraagt dat je je eigen innerlijke Koning of Koningin tot volle wasdom laat komen. Een nobel doel. Verbonden aan je geboorterecht. Maar het vraagt ook wat van je.

Eigen plek in de wereld innemen

Droom je over een Koning(in), dan laat zo’n droom vaak zien waar je staat als het gaat om je eigen plek innemen in het grotere geheel. Ook kan zo’n droom duidelijkheid geven over wat je hierin nog te doen staat. Zoals bijvoorbeeld in onderstaande droom:

“Altijd als ik over Maxima droom, praten we met elkaar alsof we elkaars beste vriendinnen zijn. Dit keer vertelt Maxima me, dat ze haar hele leven in een binnentuin moet slijten en niet echt kan zien wat er in de buitenwereld gebeurt. Ik bied aan haar hiermee te helpen en daar is Maxima erg opgelucht over. Dan komt opeens mijn moeder in beeld. Ze is alleen, zit op een stoel en kijkt naar de grond. Ze kijkt ongelukkig, boos en afgunstig. Ik krijg het gevoel dat het niet de bedoeling is dat ik vrienden met Maxima aan het worden ben….” 

Verlangen naar je eigen ‘Koningschap’

In het werken met deze droom blijkt, dat de dromer in kwestie ernaar verlangt om voor zichzelf te beginnen. Ze wil haar kwaliteiten aanbieden aan de buitenwereld. Het feit dat ze op vertrouwelijke voet met Maxima omgaat laat zien, dat de koninklijke energie die Maxima vertegenwoordigt binnen handbereik is. In die zin is de dromer klaar om aan haar eigen (ziels)missie te beginnen. 

De uitdaging 

Er is echter iets waar de dromer nog mee in het reine moet zien te komen. Haar (innerlijke) verhouding tot haar moeder. Angst dat haar moeder het haar kwalijk gaat nemen als ze voor zichzelf gaat beginnen. Al helemaal als ze hier succes in gaat hebben. De droom laat zien dat de prijs voor het volgen van het emotionele appèl van haar moeder (te) hoog is. Voor je het weet zit je je hele leven in een ommuurde binnentuin. Lastige plek als je je eigen kwaliteiten naar buiten wilt brengen….

Gelukkig laat de droom zien dat de dromer Maxima gaat helpen om de verbinding met de buitenwereld te herstellen. Wat een opluchting!

Bewustwording

Door deze droom te onderzoeken realiseert de dromer zich dat door het (blijven) dragen van het lot van haar moeder haar eigen zielsopgave in de knel raakt. Daarnaast maakt deze droom inzichtelijk, dat het invullen van je eigen koningschap niet mogelijk is zonder een levende verbinding tussen binnen- en buitenwereld.

Een andere dromer droomt het volgende:

“Ik droom dat de Koning dood gaat en dat ik zijn plek in moet nemen. Ik weet niet of ik daar wel zo blij mee moet zijn.”

Ook voor deze dromer geldt, dat er een aarzeling naar boven komt op het moment dat de schoenen van de Koning gevuld moeten worden. Ook hier is het interessant om samen met de dromer te onderzoeken waar die aarzeling vandaan komt. Het is immers niet voor niets dat hij de troonopvolger is.

Droom jij ook wel eens over Koningen en Koninginnen?

Mocht jij ook ‘koninklijk’ dromen, let dan in ieder geval op de volgende aspecten: 

  • Wat is je verhouding tot de royals in je droom? Staan ze ver van je af of begeef je je in hun kring van intimi? 
  • Hoe kun je de gebeurtenissen in je droom relateren aan het thema “leiderschap” in je eigen leven?
  • Welke obstakels kom je tegen in de droom?
Meerdere koninklijke dromen 

Wanneer je vaker over dit thema droomt, kun je kijken welke ontwikkeling zich door de serie dromen heen laat zien. Vaak is het zo dat de Koning en de Koningin in eerste instantie wat op afstand staan en er meer toenadering ontstaat naarmate je vaker over hen droomt. Alleen al het feit dat je over een bepaald archetype droomt, kan maken dat de energie en de specifieke kwaliteiten van dit archetype meer tot je beschikking komen. Zo levert iedere droom over Willem-Alexander en Maxima (of over andere vorsten) een bijdrage aan het vermogen om jouw innerlijke Koning(in) verder te ontwikkelen en de plek in te nemen waar je werkelijk voor bedoeld bent. 

Fijne Koningsdag (en -nacht) iedereen!

Door: Mariëlle Borst

N.B. Dit blog is een bewerking van een artikel dat eerder gepubliceerd werd in het magazine van de Vereniging voor de Studie van Dromen (Droomjournaal, Themanummer Archetypes, zomer 2023).

P.S. Volg je al een tijdje met belangstelling ons Dromenblog en heb je zin om je wat actiever in dromen te gaan verdiepen? Geef je dan hier op voor de ITIP tweedaagse Zomerdromen die deze zomer plaats gaat vinden in Voorst onder leiding van Nanske Kuiken. Of meld je hier aan voor de najaarseditie van de ITIP Dromengroep in Leiden onder leiding van Marielle Borst.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *