Dromen over gebouwen

Dromen over gebouwen

We brengen een groot deel van ons leven door in allerlei verschillende soorten gebouwen. Ook in ons droomleven is dat zo. De ene keer droom je over een ziekenhuis. Een andere keer over een school. En weer een andere keer over een supermarkt. Je voelt wel aan, dat een droom die zich in een ziekenhuis afspeelt aan hele andere thema’s raakt dan een droom over een supermarkt. De plek waar een droom zich afspeelt zegt dus veel over de onderliggende boodschap van de droom. Reden genoeg om daar eens nader naar te kijken.

Welke functie heeft het gebouw?

Als je droomt over een specifiek gebouw, kun je allereerst eens voor jezelf nagaan welke functie dit gebouw heeft. In een ziekenhuis draait het in de kern bijvoorbeeld om gezondheid, terwijl het in een school om leren gaat.

‘Ik droom dat ik in een rechte lijn naar een ziekenhuis loop, terwijl ik me continu afvraag waarom: ik ben toch helemaal niet ziek?’

‘Als ik het schoolgebouw verlaat sta ik op een plein dat er uitziet als een gigantisch grote betonnen trap. De treden zijn zo hoog, dat ik het gevoel hebt dat het me nooit gaat lukken omhoog te komen. Tot mijn eigen verbazing lukt me dat met het grootste gemak.’

De eerste dromer realiseerde zich naar aanleiding van zijn droom, dat hij roofbouw op zijn lijf aan het plegen was en daarmee zijn gezondheid in gevaar bracht. De tweede dromer had net een opleiding afgerond. In de praktijk merkte ze dat dingen die ze voorheen moeilijk vond haar nu veel makkelijker afgingen. De droom maakte haar ervan bewust dat zij hier meer op mag vertrouwen.

In welke staat is het gebouw?

Je kunt ook kijken naar de staat waarin het gebouw zich bevindt. Is het gebouw hard aan onderhoud toe? Staat het in brand, op instorten of staat het fier overeind? Is het gebouw in gebruik of staat het leeg? Gaat het om een oud gebouw of is het nieuwbouw? Is het een klein of een groot gebouw?

Opeens zie ik dat de supermarkt waar ik altijd heen ga leeg staat, terwijl het in de natuurwinkel aan de overkant een komen en gaan van mensen is.

Als ik bij mijn sportschool kom zie ik dat het gebouw veel kleiner is dan normaal en nog op instorten staat ook.

De eerste dromer kwam door de lege supermarkt in haar droom tot de conclusie dat ze haar supermarkt eigenlijk wil inruilen voor een meer biologisch georiënteerde winkel. De tweede dromer zag aan de hand van het op instorten staande gebouw van zijn sportschool in, dat zijn hele sportregime eigenlijk ook was ingestort.

Waar ben je precies in het gebouw?

Een derde ding waar je naar kunt kijken is waar je je precies bevindt in een gebouw. Als je over je eigen huis droomt, maakt het bijvoorbeeld veel uit of de droom zich in de keuken, de slaapkamer of in de kelder afspeelt. En als je over het gebouw waarin je werkt droomt, maakt het uit of je je in de kamer van de directie bevindt of op de werkvloer. Ook hier geldt, dat het helpt om stil te staan bij de functie van de ruimte waar jij je in bevindt. Wil je hier meer over weten, lees dan ons artikel over dromen over huizen.

Wat is de afstand tussen jou en het gebouw?

Kijk als je droomt over een gebouw ook eens of de afstand tussen jou en dat gebouw groot of klein is. Of je je in de droom naar het gebouw toe of juist van het gebouw af beweegt. Of dat je je in het gebouw bevindt. In een serie dromen kan het bijvoorbeeld gebeuren dat de afstand tussen jou en een gebouw steeds kleiner of juist steeds groter wordt. Allemaal droomdetails die relevante informatie kunnen geven over waar jij nu staat in je leven.

Als kind droom ik regelmatig dat ik op zoek ben naar een groot wit huis dat midden in de natuur ligt. Ik kom er nooit daadwerkelijk aan, maar toch heb ik op mijn nachtelijke zoektochten altijd het gevoel dat iets in mij feilloos de weg weet naar dit huis. Dat ik het ken zonder er ooit eerder geweest te zijn. Dat dit mijn ware thuis is. En ook: dat dit huis het waard is om er desnoods mijn hele leven naar te blijven zoeken.

Voor mij betekent het feit dat ik in deze dromen nooit daadwerkelijk aankom in dit huis, dat ik heel erg verlang naar iets dat ik nog niet heb gevonden. Alsof ik wel op weg ben, maar nog niet ben aangekomen. In mijn volwassen leven heb ik dit verlangen gerelateerd aan een huis dat voelt als ‘thuis’, aan ware liefde en uiteindelijk aan een plek waar ik helemaal thuis kan komen als het over werk gaat. Wat ik mooi vind aan deze dromen is dat ik, ondanks dat ik nooit aankom, blijkbaar wel de weg weet.

Richtingaanwijzer én bestemming

Het witte huis uit mijn kinderdromen is voor mij zowel richtingaanwijzer als bestemming. Soms denk ik terug aan deze dromen, soms helemaal niet. Als een klein wonder viel er laatst ‘zomaar’ een kaartje in de bus van een dierbare tante. Op dit kaartje stond een deel van het gedicht ‘Thuis’ van Kees Spiering:

Thuis
“Alsof je een plek bereikt.
Om je heen kijkt en weet
dat je thuis bent.

Alsof je dit al kende
voor je het zag. Er geweest was
voor je er zou komen.
Zo thuis.”

Of ik ooit daadwerkelijk aankom in dit huis weet ik niet, maar de reis er naar toe is in ieder geval meer dan de moeite waard!

Tenslotte

Natuurlijk zijn wij benieuwd welke gebouwen in jullie dromen voorkomen. Aarzel dus niet om je droom met ons te delen via de reactiemogelijkheid onderaan dit blog!

Door: Mariëlle Borst

P.S. In mei start de ITIP Dromenopleiding, geef je hier op als je interesse hebt om deze opleiding te volgen!

17 gedachten over “Dromen over gebouwen”

  1. Marielle Borst

   Hallo Jacky,

   Om erachter te komen wat dit betekent kun je voor jezelf eens nagaan welke thema’s de gebouwen die zich in jouw droom verplaatsten representeren. Bij een schoolgebouw kan het thema bijvoorbeeld leren zijn en bij een ziekenhuis gezondheid en ziekte. Vervolgens kun je je afvragen of dit thema’s zijn die momenteel een andere plek aan het krijgen zijn in jouw leven. Meer algemeen kun je je afvragen of je het herkent dat er momenteel grote verschuivingen plaatsvinden in jouw leven.

   Helpt dit je verder? Ik hoop het!
   Harte-groet,
   Marielle

   1. Dank je wel, ik weet niet welk gebouw het was, maar die verschuiving klopt wel. Ik ben me op werk aan het orienteren waar ik het beste kan gaan werken.

    1. Marielle Borst

     Wat leuk om te horen Jacky!
     Ik ben benieuwd in welk gebouw je terecht gaat komen en wens je veel succes bij het vinden van een leuke nieuwe baan!

     Harte-groet,
     Marielle

 1. Jolanda van Oudenhoven

  Ik droomde dat ik vanuit een gebouw samen met mijn zoon keek naar een appartementengebouw aan de overkant. Er kwam een grote wolk voor. Toen de wolk optrok waren de appartementen los van elkaar en zweefden door de lucht. Ik zei tegen mijn zoon hoe kan dat jou? Het is niet zo zei hij en ik zei toen je ziet het toch?? Ik werd opeens wakker maar het houdt me wel bezig op één of andere manier…

  1. Hallo Jolanda,

   Kan het zijn dat jij en je zoon in een andere/nieuwe levensfase terechtgekomen zijn of dat dit eraan komt? Is hij bijvoorbeeld net op zichzelf gaan wonen of gaat hij binnenkort het huis uit? Dat is wat het bij mij oproept. Gebouwen en huizen staan in dromen vaak voor onze relatie met onszelf m.a.w. hoe je jezelf ziet. In een appartementencomplex wonen letterlijk meerdere mensen. Zou dat kunnen gaan over je relatie die je met je zoon hebt? In je droom komt er dat een grote wolk voor. Ik lees dat als dat het mistig, onduidelijk wordt voordat het weer helder wordt hoe het zit. Als de wolk dan opgetrokken is, dan zijn de appartementen los van elkaar. Voor jou en je zoon? Wat mij betreft gaat deze droom over het loslaten van je zoon en opnieuw je verhouding tot elkaar vinden. Roept dat iets bij je op? In je droom zweven de appartementen los van elkaar. Ik zie dat als een beeld van ‘zweven’ van zoeken naar een nieuwe plek. Voor jullie allebei. Dat gun ik jullie allebei van harte. dat jullie allebei je eigen plek t.o.v. elkaar opnieuw mogen vinden en innemen.

   Ik lees graag of je hier iets in herkent en wat het bij jou oproept.
   Hartegroet,
   Mayke

   1. Dankjewel Mayke,
    Hij woonde in een studentenhuis en sinds 1 jaar heeft hij samen met zijn vriendin een nieuwe plek voor hun samen. Misschien dat ik inderdaad aan het zoeken ben en nu weet dat het goed zit. Dat de losse appartementen niet ziet maar dat ik dat gevoel heb/had.
    Ik kreeg vanavond een berichtje van hem of mijn man en ik zaterdag komen lunchen bij hun…
    Heel erg dankjewel voor je uitleg.
    Liefs, Jolanda

    1. Hallo lieve Jolanda,

     Wat fijn om dit terug te lezen. En het lijkt me ook voor jou fijn om te weten dat het nu goed zit. En vooral, dat hij nog steeds onderdeel maakt van jouw leven en hij niet weg is ook al staat hij op zijn eigen benen nu. Hij heeft zijn eigen plek gevonden samen met zijn vriendin. Dat is als moeder ook echt een heel moeilijk loslatingsproces, dat soms ook pijn doet. Maar de liefde blijft stromen. En, hoe mooi is het dat hij jou na jouw droom, jullie heeft uitgenodigd voor de lunch.

     Lieve Groet!
     Mayke

 2. Ik droomde laatst dat ik allerlei nieuwe ruimtes ontdekte in mijn huis. Het was een heel duidelijke en uitgebreide droom.
  De droom ging als volgt.
  Ik was in mijn huis (niet mijn huidige huis, maar het was wel mijn huis), en samen met mijn vader aan het nadenken hoe we het konden verbouwen. Het was namelijk nogal krap en vooral onhandig ingericht, met bijv een balk dwars door de kamer en kleine hoekjes waar net niks paste. Mijn vader wilde liefst alles vernieuwen maar van mij mocht er nog wel wat authentieks blijven.
  Opeens ontdek ik een soort zijkeuken, een halve verdieping omlaag. En vervolgens nog lager een enorme eetzaal, met relatief kleine tafel in het midden en bediendes die rondlopen. Nog een verdieping lager een enorme ruimte, wel heel ongezellig ingericht, met tegels. Als een soort zwembad of badhuis. Het voelt fijn al die ruimte, en ik denk al aan alle mogelijkheden. Maar ook erg groot en onpersoonlijk.
  Ik realiseer me dat ik dit allemaal wel gezien heb tijdens de bezichtiging van het huis, maar gewoon weer vergeten ben.
  Middenin die onderste ruimte staat een klein zwembad in spiraalvorm. Mijn kinderen zijn enthousiast en willen er meteen in. De droom eindigt met twee van mijn kinderen die op de bodem liggen en proberen zo lang mogelijk hun adem in te houden. Het is een eng gezicht en ik schrik ervan. Maar ze komen trots boven water.

  1. Hallo Saskia,

   Is er een nieuwe ontwikkeling in je leven gaande waardoor als het ware je ‘oude’ manier van denken, hoe je naar iets kijkt, niet meer past? D.w.z. dat het te klein wordt en meer ruimte nodig heeft? Dat is wat het bij mij oproept. Misschien ben je met persoonlijke ontwikkeling bezig of op een ander vlak in je leven je aan het ontwikkelen en komen er nieuwe kanten, ‘ruimtes in jou’, nieuwe eigenschappen die je tot nu toe niet van jezelf kende aan het licht. Kan het daar iets mee te maken hebben?

   Een huis in een droom staat namelijk voor de relatie die je met jezelf hebt. Hoe je jezelf ziet, je ‘behuizing’ als het ware.

   Ik vind dit een prachtige droom, omdat hij zo laat zien dat je veel meer ruimtes in jezelf ter beschikking had dan je tot nu toe dacht. Roept dat iets bij je op?

   En het allermooiste is het einde: Je kinderen liggen op de bodem van het zwembad. Dat is een eng gezicht waar je van schrikt. Maar! Ze komen trots boven water! Dat zegt mij dat je je niet ongerust hoeft te maken. Ook al ben je in de onderstroom ergens bang voor als het om je kinderen gaat. Ze komen boven water.

   Ik ben benieuwd wat het bij je oproept.

   Lieve groet,
   Mayke

 3. hoi Marielle en anderen,
  Dank je voor deze blog. Ik was net met dit thema bezig. Ik heb de laatste tijd nl meerdere keren gedroomd van een flat op de bovenste (derde) verdieping. Een keer kwam er een verwarde vrouw door de lucht vliegen die op het balkon smakte en enkele dagen geleden had ik deze droom:

  Ik ben op het Lorelei (vrouwen) festival waar ik in werkelijkheid deze zomer een ‘tent van de nacht’ zal gaan opzetten. Maar in deze droom blijkt het festival in een flatgebouw plaats te vinden waar er maar amper plaats is voor mij en mijn tent. Daarna sta ik met een aantal mannen op het balkon van een zijvleugel van deze flat. Een van de mannen gaat wat balorig onderuit hangen onder de reling door en glijdt dan weg. Hij kan zich nog even vasthouden aan het hek. Ik roep de anderen op om hem mee te komen helpen, maar voor we dit kunnen, laat hij al los. Ik leef helemaal mee met de val, maar durf en wil niet naar beneden kijken, net als de andere mannen. We doen alsof het niet gebeurd is. Als ik later vind dat ik toch moet kijken, staat de ambulance er al.
  Vervolgens blijkt dat de man zijn benen verloren is, maar nog wel leeft. Ik zie even alleen zijn hoofd, maar dan groeit zijn romp er aan. Later zie ik de man aan het werk bij het festival. Hij heeft zijn benen weer terug. Ik ga naar hem toe om mijn excuses aan te bieden dat ik hem niet wilde zien en helpen, nadat hij gevallen was. Hij vergeeft het me.

  De droom houdt me bezig. Ik ben benieuwd wat jullie er in lezen.

  hartelijke groet,
  Germa

  1. Marielle Borst

   Lieve Germa,

   Dank je wel voor het delen van je droom. Ik focus me even op je droom over het Lorelei festival, omdat dromen die gaan over werk dat je nog moet gaan doen je vaak iets waardevols aanreiken.

   Allereerst is het interessant dat het festival in jouw droom in een flatgebouw plaatsvindt i.p.v in een open buiten ruimte. Een flatgebouw is immers nogal ‘hokkerig’ en schiet natuurlijk ook de lucht in, terwijl een open ruimte dichtbij de aarde en de natuur is. Waar ‘hang’ jij momenteel uit als het om de voorbereiding gaat? ‘Schiet je omhoog’ of blijf je verbonden met de aarde?

   Vervolgens blijkt dat er maar amper plaats is voor jou en je tent. Ook dat is interessant om op te reflecteren. Bijvoorbeeld met de vraag: Waar in je leven ken je het dat (je het gevoel hebt dat) er voor jou geen of minder plek is?

   Erg boeiend dat precies hierna die mannen in je droom verschijnen, want als je stevig je plek in wilt nemen en voldoende ruimte voor jezelf wilt creëren, dan helpt mannelijke energie.

   De droom laat echter zien dat een deel van die mannelijke energie verloren gaat (een van de mannen verongelukt immers) en dat jij daar in eerste instantie niet naar wilt/ kunt kijken.

   Gelukkig komt het goed. De man kan weer beschikken over een volledig gezond lijf. Jij treedt weer in verbinding met deze man en hij vergeeft het je dat je niet naar hem kon kijken toen hij van het balkon viel. Ik zie deze man in deze droom als representant van mannelijke energie en ook van de mannelijke energie in jou.

   Misschien dus wel aardig om ter voorbereiding op een vrouwenfestival mee te nemen dat het krachtiger wordt als mannelijke energie ook mee mag doen. We hebben als vrouw immers allemaal ook een mannelijk deel (animus) en als man allemaal ook een vrouwelijk deel (anima) en we zijn pas heel als beide delen er mogen zijn.

   Ben heel benieuwd of dit je helpt! Ik wens je heel veel inspiratie en plezier bij de voorbereidingen Germa en natuurlijk op het Lorelei festival zelf!

   Harte-groet,
   Marielle

 4. Ik droom vaak over een hotel , daar verblijf ik met mijn man. Ik raak mijn man en m’n kamer kwijt. Voel me heel eenzaam dan.

  1. Anita van der Kooi

   Hallo Carla,

   Een hotel is een plek waar je tijdelijk verblijft. Kan het zijn dat je diep van binnen angst hebt om jouw man te verliezen? Dat het allemaal maar tijdelijk is?
   En als je dit herkent, is er iets dat jij hierin kunt doen om minder eenzaam te zijn?

   Ik ben heel benieuwd wat dit bij je oproept,

   Lieve groet,
   Anita

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *