Dromen over werk

Dromen over werk

Ons werk beslaat voor velen een groot deel van ons leven. Niet zo vreemd dus, dat je droomt over je werk. Over een bepaald vraagstuk waar je mee bezig bent. Over je werkplek op kantoor of, zoals nu in coronatijd, je werkruimte thuis.

“Je moet je werk niet mee naar huis nemen”, is vaak de boodschap, Maar als de situatie op je werk om aandacht of actie vraagt, gebeurt dat uiteindelijk toch. Bijvoorbeeld in je (pieker)gedachten, in hoe je reageert naar je huisgenoten of ‘s nachts in je dromen. En juist die dromen zijn hulp. Een nieuw inzicht, een andere aanpak of gewoon een praktische tip. Dromen bieden het allemaal.

Direct toepasbaar

Ik lig in een tweepersoonsbed met mijn cliënt K. We raken elkaar niet aan, maar slapen samen. De volgende ochtend staat hij op, pakt zijn bier en begint meteen weer met drinken.

In mijn werk als persoonlijk coach in de zorg, begeleid ik K. Iemand die, naast vele mooie kwaliteiten, zwaar verslaafd is aan alcohol. Deze droom doet me beseffen dat ik inmiddels veel te familiair met hem omga, wat echter niet tot verandering in gedrag leidt. De dag na deze droom wijzig ik mijn aanpak. Ik beperk me tot dat wat gedaan moet worden en doe dit stap voor stap zonder poespas en zonder bot te worden. Ik leg de regie terug bij hem. Het resultaat is dat we veel beter samenwerken. Onze rollen zijn helder en dat geeft overzicht en rust.

Bij een andere cliënt twijfel ik of zij wel op de juiste locatie verblijft. Moet zij niet naar een plek met 24-uurs begeleiding? Dan droom ik dat ik daar met haar naartoe ga en bij het wakker worden besluit ik dat ook maar eens gewoon te doen. Ik neem mijn client diezelfde dag nog mee naar deze andere locatie, waar wij er binnen een uur achter zijn dat dit niet de juiste plek is voor haar. Hoe simpel kan het zijn?

Openingsscène

Als je droomt dat je ‘op je werk’ bent, mag je ervan uitgaan dat deze droom over je werk gaat. Vaak zie je dat al in de openingsscène van je droom:

Ik zit op kantoor en…
Ik ben op weg naar mijn werk als…
Mijn collega zegt me dat ik…
Ik droom dat mijn leidinggevende me…

Wat er daarna gebeurt in de droom kun je, ook al lijkt het een heel andere kant op te gaan, vaak toch relateren aan je werk.

Ook kun je kijken of er in je droom letterlijke beelden van gezegden over werk voorkomen. Bijvoorbeeld:

Het vuile werk opknappen
Werk aan de winkel
De kroon op het werk
Werken als een paard
Een goed begin is het halve werk
Tot over je oren in het werk zitten
Nattevingerwerk, monnikenwerk, ellebogenwerk

Dromen over werk en collega’s

Bijna iedereen die werkt, zal af en toe over collega’s dromen. Het zijn immers je collega’s met wie je een groot deel van je leven doorbrengt, met alle dynamiek van dien in samenwerking, belangen en (gezamenlijke) doelen. Dat heeft grote impact op je welbevinden en het is niet, als met vrienden, dat je je collega’s zelf kunt kiezen. Je leert, schuurt en ontwikkelt aan elkaar. Ga er maar vanuit dat, wanneer je in je dromen echt iets anders meemaakt met je collega dan in het normale werkleven, er een boodschap voor je inzit.

Zo zul je niet de eerste zijn die droomt over seks met een collega. Dat wil dan niet zeggen dat je dat daadwerkelijk wilt, maar wel dat je mogelijk meer contact wilt, meer persoonlijk wilt zijn. Dat niet alleen het puur zakelijke, maar ook de menselijke kant mee wil doen. Dit geldt ook andersom; wanneer je in de nacht je leidinggevende flink de waarheid zegt en dit in het dagelijks leven niet doet, kun je ervan uitgaan dat het tijd is je meer uit te spreken.

Dromen over toekomstig werk

Sommige dromen zijn heel praktisch toepasbaar. Je kunt er gelijk mee aan de slag. Maar dromen over werk gaan ook vaak over hoe wij in ons werk staan. Over werk gerelateerde vragen als:
Past dit werk me nog? Is het een sleur geworden? Waarom ervaar ik dagelijks strijd op het werk? Is de uitdaging me te groot of juist niet groot genoeg?
Allemaal vragen, waar je dromen over werk het antwoord op kunnen geven. En soms droom je zelfs over werk wat er nog helemaal niet is.

De directeur van WatWerkt huurt mij in om zijn team te begeleiden in een familieopstelling. De mensen zijn erg druk en sceptisch over dat hele opstellingen-gedoe. Ik krijg de groep niet rustig en tot elkaar. Voor de enige vrouw, die de opstelling wel wil, besluit ik toch te starten, maar het is geen doen. Ik moet het afblazen.

Het bijzondere aan deze droom is, dat ik ten tijde van de droom nog nooit een team heb begeleid. Maar blijkbaar ben ik hier onbewust wel mee bezig. Een dik jaar na deze droom echter, belt een medewerker van WatWerkt mij op of ik voor hen een teamdag wil organiseren? Ik sta perplex! En weet ook welke uitdaging mij te wachten staat.

Tenslotte

Als je droomt over je werk, kijk dan eens welke hulp je krijgt uit de dromenwereld. Goede raad, praktische tips of wellicht een teken dat het tijd is voor een nieuwe baan? Wat het ook is, maak werk van je dromen! Lees meer over de betekenis van dromen of dromen over relaties.

Door: Esther van Nieuwburg

P.S. Geïnteresseerd in werken met dromen, bekijk dan hier ons aanbod.

8 gedachten over “Dromen over werk”

 1. Joost Schouten

  Ik droom heel geregeld over een ex- werkgever. Mijn vader had een fusie aangegaan met een ander makelaarskantoor. Ik was zelf nog in de laatste fase van mijn opleiding als makelaar o.g. Ik kreeg te maken met twee firmamenten van dat andere makelaars kantoor. Ik was ca. 26 jaar. Nu 51. Ik heb me nooit prettig gevoeld bij dat kantoor. Ik werd – als mijn vader weg was – altijd door het slijk gehaald met vervelende vragen over contracten, zaken over de makelaardij. Altijd t gevoel gehad dat ik er zsm uit moest. Op een dag pieste ik bijna in m’n broek van angst. Ze zeiden dat ik ongeschikt was voor het vak, dat ik er geen bal verstand er van had en dat ik eigenwijs was. Mijn vader is op de bres gesprongen, maar ik ben uiteraard bij dat kantoor weggegaan. Ik heb daarna nog werkgevers gehad, ook 10 jaar eigen taxatiekantoor, daarna taxichauffeur en nu in de zorg. Ik droom echter nog regelmatig over met name 1 firmant die mij echt doodsbang maakte. Vannacht wederom. Terwijl t toch inmiddels al 25 jaar geleden is.. wat betekent deze steeds maar wederkerende droom. Het gebeurt meestal 4 keer per jaar, zeg om de 3 maanden, en dat al jaren lang.

  1. Beste Joost,

   Wat mij betreft betekent deze droom dat je de gebeurtenissen van 25 jaar geleden nog niet volledig verwerkt hebt. Je bent destijds fysiek wel verder gegaan, maar emotioneel is er altijd nog iets van lading aan deze fase blijven kleven. Ik kan me dat trouwens ook voorstellen, want het gedrag dat je beschrijft lijkt me behoorlijk intimiderend (zeker als je net begint met werken).

   Door te dromen bouwen je hersenen de stress af van gebeurtenissen in je leven waar nog onverwerkte lading op zit. De adrenaline productie van je brein ligt ‘s nachts namelijk stil, waardoor je brein alles wat er in dromen gebeurt als het ware opnieuw beleeft, maar dan in een compleet stressvrije omgeving. Iedere keer dat je hierover droomt wordt de onverwerkte lading dus minder, hoe mooi is dat!

   Ik vermoed dat je hier juist nu over droomt, omdat je naar een nieuwe baan aan het zoeken bent en dit je onwillekeurig toch ook weer terug doet denken aan die beginperiode. Als je hierover blijft dromen raad ik je aan met een van ons een sessie te komen doen, zodat je je kunt bevrijden van deze lading en op zoek kunt gaan naar een fijne baan zonder dat deze nare ervaring in de ondergrond nog ergens ‘meetrilt’.

   Sterkte in ieder geval!
   Harte-groet,
   Marielle

 2. Ik droom elke keer dat ik bij het koppel ben waar ik ga poetsen… En ik geraak nooit klaar met mijn werk… En de gasten komen al want ze geven een feest… Maar ik moet nog werken.. Ik ben nog niet klaar… Het is ook elke keer een ander huis…. Pfff

  1. Hallo Francine,

   Jeetje, wat lijkt me dat vermoeiend en frustrerend; Dat het werk nooit ophoudt en er een feest is, maar niet voor jou. Het doet me een beetje denken aan het sprookje van Assepoester.

   Ervaar je dit ook zo in je leven Francine? Heb je het gevoel dat het werk nooit af is en dat anderen feesten en genieten maar jij niet?

   In de droom is het ook steeds een ander huis. Dat roept bij mij de vraag op of jij je wel thuis voelt in je eigen lichaam? Zit je wel goed in je vel? Mag jij je eigen plek innemen? Of leef je altijd voor een ander?

   Dit zijn de vragen die je droom bij mij oproept. Ik gun je dat je je rust mag vinden en je eigen plekje. Misschien betekent dat dat je soms ‘nee’ moet zeggen en voor jezelf moet kiezen. Zou dat lukken denk je?

   Esther

 3. Dag Esther,

  Ik droom – zeer regelmatig – over werk van vroeger. Het gaat meestal over mijn eigen zaak, waar ik zes jaar geleden ben uitgestapt. Ik had toen twee compagnons voor wie ik weinig goed kon doen.
  In mijn dromen gaat het beide kanten op. Of ik ben ze de “baas”. Of ik word overspoeld door werk/kritiek.
  Lang heb ik gedacht dat ik nog steeds bezig was die tijd te verwerken, inmiddels denk ik – en ik denk dat ook bij jou te lezen – dat ik die droom gewoon naar het heden kan trekken?

  1. Esther van Nieuwburg

   Hallo Dagmar,

   Ja, dat denk ik zeker. Het beeld van je oude bedrijf heeft een symbolische functie voor je, maar je droomt het nu, dus daar gaat het ook over.

   Heel interessant in je droom dat het zo die twee kanten belicht. Je staat er dus boven, of je delft het onderspit. Beide lijken me geen echt fijne positie, dus de dromen nodigen je wellicht uit om de balans te vinden tussen die twee uitersten? De plek waar jij niet boven of onder, maar juist naast je mensen (en jezelf?) staat.

   Is er nu iets gaande in je leven waar je het gevoel hebt weinig goed te kunnen doen? Misschien in je huidige werk? Kijk dan eens of jij je plek kunt vinden ergens in het midden van macht en onmacht. Daar waar jij helemaal tot je recht komt. Jouw waarheid spreekt.

   Ik hoor heel graag of je dit zo herkent.
   Esther

 4. Karel Klumpers

  Ha Esther,
  Mooie blog! Gaaf dat je een jaar voordat je in de waakwereld dat telefoontje kreeg, er al over had gedroomd! Dat werken een groot deel van ons leven in beslag neemt is een open deur – en toch belangrijk om te bedenken.
  Het schrijven van een blog is ook werk. Dank daarvoor!
  Karel Klumpers

  1. Esther van Nieuwburg

   Hee Karel,

   Wat leuk je hier te ‘ontmoeten’. Ja, een blog schrijven is ook werk, maar tot nu toch vooral liefhebberij voor mij.

   Liefs, Esther

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *