Drieluik in dromen

Juni kenmerkt de overgang van de lente naar de zomer. Het doet mij denken aan een jaar geleden, waar ik drie dromen in deze zomersfeer had in één nacht. Over een terras, mooie zomerkleding, een open koets en een dochter. Misschien heb je het wel eens meegemaakt, dat je je bij het wakker worden drie dromen op rij helder kunt herinneren? Een leuk moment om eens uitgebreider stil te staan bij het ‘dromen-drieluik’.

Triptiek

In de kunst kennen we een triptiek: drie beschilderde panelen die met scharnieren verbonden zijn. Zo kunnen we drie dromen in één nacht ook zien; als een drieluik. En ook al lijken ze op het eerste oog soms weinig met elkaar te maken te hebben, het helpt om deze dromen als één geheel te benaderen.

Drie opeenvolgende dromen, een voorbeeld

Eerste droom: bordspel

Ik zit met een aantal dames op een terras. Ze zijn allen in de tweede helft van de vijftig, in frisse kleurige zomerkleding gekleed en goed verzorgd. Ik heb een duur bordspel (een soort ‘Halma’) bij mij. Ik merk dat de anderen heel graag dat bordspel zouden willen hebben. Zelf heb ik eerlijk gezegd geen idee wat ik met het spel moet, maar door hun reacties en steelse blikken ben ik blij dat ik het in bezit heb. Het blijkt ook nog eens een bordspel van Louis Vuitton te zijn!

Mijn eerste associatie bij deze droom is dat ik iets heb waar ik trots op/ dankbaar voor mag zijn. Tegelijkertijd ken ik (nog) niet de spelregels, alsof ik van iets nog niet op de hoogte ben.

Tweede droom: open koets

Dan zit ik met A. in een prachtige open koets met vier glanzende paarden ervoor gespannen. Zij zegt met een wat zuur mondje: “wij zijn altijd lang en mooi geweest, nu worden we ouder”. Ik zeg tegen haar “ik vind je nog steeds mooi”.

Na deze tweede droom lijkt het thema al verdieping te krijgen. Het raakt aan verandering, aan ouder worden. Er is spanning tussen de glanzende paarden en de koets die schoonheid en kracht uitstralen en het deel in mij dat moeite heeft met ouder worden.

Derde droom: dochter

Ik zie mijn jongste dochter buiten lopen, zij ziet mij niet. Zij lijkt geen kind meer, maar draagt veel make-up en heeft haar haren hoog opgestoken. Ik schrik van hoe volwassen zij er uit ziet.

Deze derde droom bevestigt dat het thema van de dromen over een overgang gaat. Voor mijn dochter van kind naar volwassene, voor mij naar een nieuwe fase: de overgang. Ik ken in mijzelf de neiging om hier vooral geen aandacht aan te geven, alsof die overgang niet voor mij zou gelden. De dromen laten mij echter zien dat ik deze periode in mijn leven serieus mag nemen. Dat mijn lichaam (de koets met de paarden) zal veranderen. Dat de eerste veranderingen al gaande zijn. En het is fijn om dit gewoon te erkennen. Zonder het ‘zure mondje’ uit de droom erbij 😉

Tuin der lusten, Jheronimus Bosch

Zienswijzen op dromendrieluik

Er zijn verschillende manieren om een dromendrieluik te benaderen.

  • In de drie dromen treedt steeds een verdere verdieping van een thema op

In bovenstaande drie dromen zien we een versterking en verdieping van een thema. Waar het mij in de eerste droom nog niet helemaal duidelijk is waar het precies om gaat, bevestigt de laatste droom vanuit een geheel andere hoek (het leven van mijn dochter) dat sprake is van een overgang naar een volgende levensfase.

  • Verleden, heden en toekomst

Een andere wijze om een drieluik te benaderen is door de eerste droom als het verleden te zien, de tweede als het heden en de derde als de toekomst. Als we dit op bovenstaande dromen toepassen zien we het volgende. Verleden: ik zit nog onbezorgd en onwetend (ken de spelregels niet) op een terras. Heden: het besef van ouder worden en de overgang is er en de droom laat mij zien dat als ik mij hier tegen verzet, ik ‘zuur’ kan worden. Toekomst: ik besef dat de lijn zich voort zal zetten en dat ik – ook in mijn rol van moeder – in een volgende fase zal komen.

  • These, antithese en synthese

Een derde wijze van kijken is vanuit het getal drie, het getal van synthese. In de eerste droom is sprake van een these, een beginstelling: ik ben onbezorgd en blij. In de tweede droom volgt de antithese: ik zal ouder worden met alles wat daar bij hoort. In de derde droom is er synthese: tegenstellingen in mij worden overbrugd, nu kan ik ook naar de ander kijken en werkelijk zien in welke fase zij zich begeeft, en ook dat deze fase mij als mens en moeder ook weer meer vrijheid geeft.

Tot slot: een dromendrieluik kent veel verschillende lagen. De ene wijze van benadering hoeft de ander dan ook niet uit te sluiten. Het kan zelfs zeer de moeite waard zijn om ze eens vanuit alle kanten te benaderen.

En jij?

Heb jij wel eens nachten waarin je drie dromen onthoudt? Herken je daar een rode draad in? Welke van bovenstaande zienswijzen zou het meest bij jouw drieluik passen?

We zijn benieuwd en wensen je een mooie overgang van lente naar zomer!

Door: Anita van der Kooi

PS: Werken met dromen maakt deel uit van de ITIP opleiding. Wil je meer weten? Neem dan op 19 juni deel aan het gratis webinar https://itip.nl/product/voluit-leven-bas-klinkhamer/ of kom op 26 juni naar de informatieavond in Utrecht https://itip.nl/agenda/informatieavond-de-itip-opleiding/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *