Dromen over een sprong in het diepe

Dromen over een sprong in het diepe

Ik droom dat ik uit een rijdende trein wil ontsnappen. Ik trap met mijn schoenen alvast wat glasplaten in, zodat ik straks zo uit de trein kan springen. Vervolgens verwijder ik zoveel mogelijk glasscherven, zodat ik me niet zal bezeren als ik spring. Ik aarzel of ik moet wachten op het juiste moment en de juiste plek of gewoon maar moet springen. Ik besluit op het juiste moment en de juiste plek te wachten, maar het lijkt erop dat ik zo nog heel lang kan wachten, want die trein raast maar door. Uiteindelijk spring ik dus gewoon maar ergens die trein uit. Ik kom terecht op een zandvlakte waar allerlei prachtige kleine stenen, schelpen en fossielen liggen. Mijn oog valt op twee fossielen van een vlinder. Ik raak betoverd door de schoonheid van die vlinders: Wat zijn ze prachtig! Waarom zijn ze nou toch versteend geraakt?

Hoe belastbaar ben ik?

Ik krijg deze droom in de periode dat ik door ziekte moet stoppen met mijn baan. Lange tijd weet ik niet hoe belastbaar ik nou ben qua werk. Ik voel me klem zitten tussen de angst dat werk maakt dat mijn gezondheid verslechtert aan de ene kant en de angst om te weinig connectie met het arbeidsproces te houden aan de andere kant.

Wat doe ik hier zelf in?

Het eerste deel van de droom laat me zien wat ik hierin zelf doe: Mijn energie zit in het voorkomen dat ik me zal bezeren en het wachten op het juiste moment en de juiste plek om te springen. Het tweede deel van de droom plaatst me op een zandvlakte en legt me daar de vraag voor waarom die prachtige vlinders in fossielen veranderd zijn.

Bescherming of gevangenis?

Nadat ik de droom helemaal ‘tot’ me genomen heb, krijg ik het gevoel dat ik verzand als ik te lang wacht met weer volledig in het arbeidsproces te springen. De vlinders die in fossielen zijn veranderd vat ik op als een waarschuwing, dat ik (mijn ziel) zal ‘verstenen’ als ik te lang vasthoud aan de positie waarmee ik mezelf probeer te beschermen.

In mijn continue poging een antwoord te vinden op de prangende vraag of ik mijn gezondheid in gevaar breng door te vroeg aan de slag te gaan, of juist mijn groei en de inzet van mijn kwaliteiten belemmer door te laat weer helemaal aan de slag te gaan, lijkt het wijzertje van dit vraagstuk, dus eerder naar ‘te laat’ dan naar ‘te vroeg’ uit te slaan. Wat ik doe om mezelf te beschermen dreigt mijn gevangenis te worden.

Veiligheid loslaten

Het is tijd om de manier waarop ik veiligheid voor mezelf creëer los te laten. Maar de angst om weer ziek te worden zit diep, dus hoe doorbreek ik deze blokkade? Omdat dit geen vraag is waar ik direct een antwoord op weet, maar meer een ‘trage’ vraag, hou ik deze vraag een tijdje bij me en ‘op een nacht’ krijg ik opeens een volgende droom over het maken van een sprong in het diepe:

Loesje: De weg loopt niet waar je hem verwacht


Ik droom dat ik, om op mijn ware bestemming te komen, mijn man en mijn auto moet achterlaten op een parkeerplek ergens in Frankrijk om vervolgens vanaf een brug over een snelweg op een rijdende vrachtwagen te springen. Een man voor mij doet het zonder blikken of blozen. Klinkklare waanzin als je het mij vraagt. Wat is dit nou voor achterlijke (levens)weg? Dit kan toch nooit goed aflopen? Ik ga toch niet mijn man achterlaten voor zo’n levensgevaarlijke sprong, die ook nog eens helemaal nergens op slaat!

In verwarring word ik wakker, want hoezeer ik van binnen ook weiger mijn man achter te laten om vervolgens van een brug op een rijdende vrachtwagen te springen: ik verlang wel enorm naar mijn bestemming.

De waarde van vriendschap

Ik bel een dierbare vriend, die aandachtig naar me luistert. Hij raadt me aan om de komende tijd alert te zijn op kansen waarbij ik het gevoel heb in het diepe te moeten springen. Ik voel dat ik wijze raad krijg, maar ik voel ook dat ik niet zal springen zolang ik het idee heb dat dit betekent dat ik Edwin achter moet laten, dus dat zeg ik ook. Het is even stil. Dan krijg ik de volgende vraag: “Wie zegt jou dat Edwin niet achter het stuur van die vrachtwagen blijkt te zitten, als jij eenmaal bent gesprongen?”

Ontlading geeft ruimte

Dan komen de tranen, niet een paar, maar een heleboel. Ik voel gewoon aan alles: “Dit is wat me te doen staat”. In de periode vlak na dit telefoongesprek komt er een aantal werkgerelateerde vragen op me af, waar ik voorheen nooit “ja” tegen had durven zeggen uit angst om weer ziek te worden. Ik ga ze stuk voor stuk aan en ook al vind ik het nog steeds bloedspannend allemaal, ik voel wel weer volop dat ik leef en dat doet mijn gezondheid gelukkig ook goed. Het is bijna alsof ik met een grote glimlach en wapperende haren op een snelweg op het dak van een rijdende vrachtwagen sta en uit volle borst tegen Edwin roep: “Moet je kijken hoe gaaf dit is!”

Herkenning?

Ben je in je eigen leven ook bezig met het wel of niet wagen van een sprong in het diepe? Let dan de komende tijd eens op je dromen. Sinds ik het gebaande pad verlaten heb, zijn ze voor mij gouden richtingaanwijzers gebleken. Iets dat ik iedereen, die om wat voor reden dan ook een tijd lang in het ongewisse verkeert, van harte toewens.

Door: Mariëlle Borst

P.S. Wil je meer te weten komen over dromen? Kijk dan eens in het ITIP boekenaanbod naar de boeken over dromen.

P.S.2. Meer droomblogs lezen over vergelijkbare onderwerpen? Lees dan ook onze blogs over vallen in dromen.

65 gedachten over “Dromen over een sprong in het diepe”

 1. Hi, hoe gaat het met je?

  Ik droomde vannacht dat ik op een brug, die eenmaal erop hoger leek dan ik afhankelijk dacht, stond op een small punt, zat op mijn fiets met een rugzakje om die ik nog even strak trok en sprong naar beneden en voelde me even zo vrij als een vogel tussen de wolken alsof er niks aan de hand was op zacht op mijn wieltjes terecht kwam. Ik zit al een paar jaar in een proces ( burnout, angsten, trauma, depressie) en ik zit een beetje vast en weet niet hoe ik eruit moet komen en vooruit van Parkeren naar Drive, in werk en privé. Zou dit een teken van een nieuw begin zijn😄

  1. Anita van der Kooi

   Hallo Lisa,

   Wat een mooie droom. Zo treffend dat rugzakje. Je draagt jouw rugzakje bij je, daar schrijf je ook over (angsten, trauma). En vervolgens spring je. Voelt het voor jou ook zo, dat je op het punt staat een grote sprong te maken? Je noemt zelf al een teken van een nieuw begin. Hoe zou deze sprong er in jouw leven nu uit kunnen zien? Waar wordt je uitgenodigd iets nieuws te doen dat anders is dan hoe je het tot nu toe deed? Of een keuze voor iets nieuws te maken? Een kenmerk van springen is dat je het nooit ‘een beetje’ doet, je springt of je springt niet. Het vraagt een actie van jezelf.

   Vaak weten we diep van binnen wel waar dit over gaat, maar durven we niet zo goed het oude vertrouwde los te laten.

   En dan kom je in de droom op jouw wieltjes terecht. Dat geeft vertrouwen. De hele droom roept bij mij het beeld op dat je vrijer bent dan je denkt (vrij als een vogel tussen de wolken).

   Ik ben benieuwd wat dit bij je oproept, ik hoor graag!

   Lieve groet,
   Anita

   1. Hi Anita,

    Dankjewel voor je reactie, het ontroerd me. Misschien ben ik idd vrijer dan mijn hoofd mij soms wil laten geloven. Ik ga hierop bidden en ontvangen waar ik mag gaan springen en of wat anders aan te pakken, te doen heb.
    Liefs

 2. Hallo Mariëlle,

  Ik heb een vraagje, al verschillende keren (zie ook laatste droom in dec.) sinds zijn dood, droom ik over Prince zo ook weer afgelopen nacht.
  Het zijn steeds lange dromen die gaan over verschillende dagen die we samen doorbrengen. Het gevoel is ontzettend fijn om in zijn compagnie/ energie te zijn.
  Afgelopen nacht herinner ik me terug een klein stukje nadat ik tegen de middag op Youtube een nieuwe opname van purple rain zag (waar hij eruit zag als in mijn droom).
  Dat stukje speelt zich af in een hotel, waar ik naast Prince een kamer heb, we zijn vrienden. Enkele mensen die ik paar dagen ervoor heb ontmoet zitten in een ander hotel en komen naar mij om te zonnen in de tuin van mijn hotel.
  Terwijl zij naar een plek gaan in de volle zon maar hebben wat ruzie onder elkaar. Ik neem mijn ligstoel en ga alleen ergens op een plek waar half zon/ half schaduw is, maar het is ook de plek waar Prince (die ergens heen moest) me direct kan zien als hij terugkomt.
  Ik vraag me echt af wat maakt dat ik zoveel van Prince droom (mocht ik afgelopen dagen naar zijn muziek geluisterd hebben kon dat een verklaring zijn maar dat is niet zo).
  Het zijn telkens heel mooie dromen waar ik liever niet uit wakker wordt.
  Kan jij daar iets meer over zeggen?

  1. Marielle Borst

   Hi Christina,
   Altijd leuk om jou te treffen! Dank je voor het delen van je droom. Als je vaak over een bekend iemand, in dit geval Prince, droomt, kan je je zelf altijd de vraag stellen of je in je leven wel wat meer of wat minder van de energie van die persoon kunt gebruiken. Eigenlijk beantwoord je die vraag in de derde zin van je bericht al: het doet jou goed om in zijn energie te zijn. Kortom: sluit je ogen op een rustig plekje en roep de energie van Prince op. Probeer daarna die energie te beschrijven en te kijken wat jij kunt doen om deze energie vaker op te zoeken, in te zetten, om je heen te hebben, etc. Lees ook de songtekst van Purple Rain eens aandachtig door en kijk of er iets resoneert.

   Harte-groet,
   Marielle

   1. Hi Mariëlle,
    Ook altijd leuk om jou invullingen/ aanvullingen mee te krijgen. Ze doen me ontzettend goed! Dankjewel Mariëlle.
    Over Prince:
    Ik heb een grote be-wonder – ing voor hoe ik de mens Prince ervaar en dus voor zijn energie, vanuit mijn perceptie zie ik hem ook als een empaat.
    Omdat er zo een grote bewondering is van hoe ik hem energetisch ervaar, heb ik wat je me vroeg ook moeten laten inzinken.
    Zijn energie ervaar ik als heel veelzijdig en afwisselend kan gaan van rustig naar powerful, heel veel seksuele energie en toch ook verlegen.
    Hoe hij zijn energie krachtig kan neerzetten met woorden, muziek, in zijn optredens zonder schaamte en hoe hij mensen daarin meetrekt.
    Hoe hij heel zelfzeker is als hij zijn ding doet, hoe hij precies weet wat hij wilt. Daarnaast zijn er beelden van hem hoe verlegen en onzeker toch bij mensen waar hij zich niet door‘op zijn gemak’ bij voelt. (hij heeft jaren geen interviews willen (kunnen) geven)
    Opkomen voor wat hij voelt dat nodig is en daar respectvol naar de anderen toch ook zijn kracht laat zien. (symbolisch door slave op zijn wang).
    Ik herken zoveel ook van het intro-/extra -verte, de veelzijdigheid en het streven naar vrijheid in de purple rain, waar iedereen mag en kan zijn wie hij is.
    Ik kan me vaak en goed verbinden met zijn energie door naar zijn muziek en zijn woorden te luisteren. Maar gisteren en vandaag lukt me dat minder er zit een stukje verdriet in de weg.
    De droom was ook veeel rustiger, vanuit een waardevolle vriendschap, luisterend naar elkaar vanuit een diepere verbinding als ik mijn gevoel vergelijk met andere dromen over hem, waar ik eerder ‘excited’ ervoer/was.
    Ik heb het idee dat hij een vrouw (of mij :-)) kan geven wat ze (ik) nodig heeft (heb), dat hij kan koesteren vanuit zijn hart met zoveel liefde.
    Misschien mis ik dat in mijn leven, iemand die er op zo een manier voor mij is en waar ik me dan kan aan overgeven omdat het ‘veilig’ is? Misschien moet ik het eerst nog aan mezelf leren geven , denk ik nu opeens ! 🙂
    Dankjewel Mariëlle ik leer en geniet weer van jouw mooie invulling/ aanvulling!
    Het doet me goed! Oprechte dank!
    Harte-groet,
    Christina

    1. Marielle Borst

     Heel graag gedaan hoor Christina, echt fijn te lezen dat dit je goed doet 💚.
     Als ik je reactie zo lees lijkt het me vooral belangrijk dat je ruimte maakt voor het verdriet waar je over schrijft, want verdriet verdient zorg. Meestal zit het verdriet ons niet in de weg, maar wij het verdriet als je snapt wat ik bedoel.

     Purple Rain heeft voor mij trouwens ook iets van een oningevuld verlangen. Iets dat belangrijk voor je is of was, maar niet uitpakt(e) zoals je hoopt(e). Heeft je verdriet daar misschien mee te maken of is het iets anders? Hoe dan ook, wees er lief voor!

     “I never wanted to be your weekend lover
     I only wanted to be some kind of friend
     Baby, I could never steal you from another
     It’s such a shame our friendship had to end”

     1. Hey Mariëlle,
      Opnieuw zoveel dank voor je bijdrage. Ik krijg er steeds meer zicht op of hoe de puzzelstukjes in elkaar vallen. Dankjewel!
      Mijn site, soulatwork is vooral om empaten, die te maken hebben (gehad) met misbruik (meestal van narcisten). Ze is er om te helpen uit de slachtofferrol te komen en hun gevoeligheid om te zetten in kracht met zoveel mogelijk respect en vergeving ook voor en naar de andere, de dader of narcist.
      Purple rain herinnert me aan mijn echtscheiding 30 jaar geleden.
      Er was toen helemaal nog geen sprake van narcisten, Hsp en empaten. Maar ik voelde wel dat mijn hart verlangde naar iets (wat ik nu pure of ware Liefde kan noemen) waar Purple rain voor staat en dat in mijn relatie niet terug vond. Ik werd verliefd op iemand anders en volgde mijn hart.
      De film Purple Rain (half autobiografisch) die ik zag in 1984 had zo een indruk op mij, ik leefde zo mee met Prince mee en voelde hoe gevoelig hij was. Ik begreep gevoelsmatig heel veel van zijn ‘gedrag’.
      In de film draagt hij purple rain op aan zijn vader die oa fysiek gewelddadig was.
      30 jaar geleden, toen ik wist dat mijn huwelijk voorbij was, bleef ik naar purple rain luisteren terwijl de tranen rolden over mijn wangen bij:
      I never meant to cause you any sorrow, I never meant to cause you any pain, I only wanted to one time to see you laughing I only want to see you laughing in the purple rain.
      Alsof ik me schuldig voelde om wat er gebeurde, de breuk tussen mijn ex en mij. Vanuit mijn ervaring had ik hem veel kansen had gegeven, maar ik moest op eierschalen lopen omdat ik niet wist wanneer hij zou ontploffen en begon te roepen en te schelden en ik in elkaar kroop. of hoe ik het toen beschreef als eens de bloemstengel gebroken is, kan dat niet meer terug aan elkaar groeien ik moest uit een huwelijk stappen waar ik alles had behalve de Liefde die ik nodig had en eerst aan mezelf moest leren geven. (dat schuldgevoel ,denk ik daar gaat het nu ook over).
      I never meant to cause you any sorrow, I never meant to cause you any pain, maar ik moet uit je leven stappen, uit zelfbescherming.
      Het wordt me nu duidelijk dat het verdriet te maken heeft met een schuldgevoel of ‘’rouwproces” omdat ik net iemand op FB heb moeten blokkeren. Dat is echt heel gek hoe dat in een droom en door jouw aanvullingen zo duidelijk kan worden. Ik weet dat deze mensen me niet ‘opzettelijk’ kwaad willen doen en dat het een wonde is die zijn moeten genezen maar wat baten kaars en bril als de uil niet zien en lezen wil.
      Dankjewel Mariëlle!
      Harte-groet,
      Christina

     2. Marielle Borst

      Hoi Christina,
      Dank je wel voor je reactie. Het blijft bijzonder om getuige te (mogen) zijn van de rijkdom die dromen ons bieden als je er met aandacht naar wilt kijken en er mee aan de slag wilt gaan. Vind het ook nog wel een mooi detail aan jouw droom dat je op een plek gaat liggen die half in het licht, half in de schaduw is. Het leven is (zoals jij ook schrijft) namelijk ook niet altijd alleen maar licht of alleen maar donker en ook wij zelf hebben als mens naast ons licht ook allemaal onze schaduwkanten. Als het om schuldgevoel gaat helpt het misschien nog om een laagje dieper te gaan om dat gevoel nader te onderzoeken en te kijken wat je daar precies in tegen komt.
      Tot een volgende droom Christina!
      💚- groet,
      Marielle

     3. Weet je wat gek is? Deze morgen in bed werd ik wakker met informatie over waar het schuldgevoel vandaan kwam. Ik dacht nog dit moet ik aan Mariëlle nog laten weten. Het schuldgevoel heeft te maken met de dood van mijn papa toen ik 26 jaar was. Ik onderzoek het verder. Dankje zo voor jouw goede toelichting en hulp!
      Harte-groet!
      Christina
      💚2💚

     4. Dag Lieve Marielle, jouw post over iemand vermoorden in je droom is zo mooi en tof weer, hoe je de symboliek ervan weergeeft. Ik had afgelopen nacht opnieuw een droom die ik je wou voorleggen, maar eerst misschien wat eraan vooraf ging. A. is een man die ik (hij en ik) beschouwen als zielsverwant, zielsverbinding. Telkens als ik met hem contact heb zet hij altijd van alles in beweging en beiden hebben we geen idee waar dat vandaan komt.
      Gisterenavond hadden we een chat (wou stil zijn). Het gaat niet goed met zijn vader, hij was bij hem en zijn vader sliep. Ik schreef nadat we al een hele poos aan het chatten waren: ik voel/weet dat ik weer in de komende dagen een droom ga hebben.
      Waar wil je van dromen vroeg hij.
      Dat is het juist, ik weet nooit wat er komt en ik kan het ook niet sturen, maar ik weet wél dat het weer iets te vertellen heeft, dat je weer iets aan het blootleggen bent.
      Gisterennamiddag had ik nog met mijn dooppeter gesproken over dromen, dat ik vaak heel levendige dromen heb, terwijl hij zijn dromen niet herinnert. Van wie droom je dan had hij gevraagd, van mij? En ik had gezegd: je kan dat zelf niet bepalen he…
      Ik was dus verrast dat het al afgelopen nacht was en dat ik ook van A. droomde (de man waar ik gisteren mee sprak).
      Ik voelde ook dat ik heel woelig heb liggen dromen en zou heel graag jouw toelichting lezen?
      Ik droomde afgelopen nacht van A. De droom begon heel mooi. We waren samen aan het praten en je kon de liefde uit onze ogen aflezen. We zitten bij ‘V.’ (!), die in de droom een overbuurvrouw en de ex vriendin van A. is (in het echte leven is zij een vriendin van mij geweest en zij en A kennen elkaar niet)..
      Ze vroeg iets aan hem over hun verleden tesamen (wat weet ik niet meer, maar waaruit ik kon afleiden dat het zijn ex was) en vroeg dan aan mij hoe het met ons (hem en ik) ging. Ik antwoorde dat we een heel harmonieuze relatie hebben en heel goed met elkaar kunnen praten en keek voor bevestiging naar Ali. He wij hebben nooit echt ruzie en praten veel met elkaar en we hebben heel veel respect voor elkaar, wat A. met zijn gekende vriendelijke glimlach bevestigde.

      In het 2de gedeelte van de droom, ligt er een nieuw geel (In het echt en volgens de maya’s zijn V. en ik beiden gele mens op toon 12, zij verdiept zich daarin) zomerkleedje voor mijn deur. Ik moet direct denken dat V. (omdat zij ook veel geel draagt) het daar heeft gelegd voor mij. Om een of andere reden voel ik daar argwaan bij, maar ik besluit het haar later te vragen en te zien wat ze erover zegt. Ik pas het kleedje en het staat me.

      Van dan af is er een heel andere A. Hij lijkt met iets te zitten als hij thuis binnen komt en als ik ernaar vraag, merk ik dat hij het niet kan zeggen (dat hij moeite heeft om het te zeggen). Hij loopt opeens heel hard weg, springt over hindernisjes op de straat en loopt een grote hangar binnen waar ik hem uit het oog verlies… ik loop hem achterna, denkend doe dat nu niet… laat hem gaan…(de plaatsen, waar ik woon, de straat, de hangaar in die droom is mij volledig onbekend)

      Deel 3 (denk ik) ben ik verloren en stel ik vast dat ik ergens sta onder een kerktoren. Er is een straatfeest aan de gang, het is in een gemeente naast mijn geboortegemeente. Ik herken het daar van in mijn jeugd. Ik vraag aan iemand of ik het juist voor heb als ik die weg voor me volg naar mijn geboortegemeente en /of dat er een kortere weg is. Ik zit goed zegt de vrouw en voegt ze eraan toe dat ik ervoor moet zorgen dat ik een Belgische identiteitskaart heb, alsof die vrouw denkt dat ik uit een ander land kom (ik denk nog je hoort toch dat ik Nederlands praat!)
      Ik voel daar dat ik behoorlijk boos ben op A. Ik heb niets bij me, geen geld, geen telefoon, ik sta daar alleen in dat gele zomerkleedje. Ik kan niemand verwittigen of bellen en moet dus deze weg helemaal alleen en te voet gaan afleggen.
      Ik word wakker als ik boos op A. aan die weg begin.
      Ik ben benieuwd Marielle en al een dikke dankjewel!
      Hartegroet,
      Christina

     5. Marielle Borst

      Hallo Christina,
      Dank je wel voor je complimenten over mijn blog! Wat betreft je droom: als ik hem volledig abstraheer lees ik een verhaal waar je volledige harmonie voelt met een man die je als zielsverwant beschouwt. Dit duurt voort tot er een andere vrouw ten tonele verschijnt. Die andere vrouw doet in deze droom iets waar jij argwaan bij voelt, maar ondanks dat trek jij toch dat gele hesje aan. Hiermee negeer je jouw eigen intuïtie. Dit alles komt de harmonie tussen jou en je zielsverwant niet ten goede, want hij loopt opeens van je weg. Ook hier negeer je in eerste instantie je intuïtie, want je loopt hem achterna, terwijl je denkt “doe dat nu niet”. Het verlangen naar zielsverwantschap overstemt blijkbaar je innerlijk weten. Ik kan dat heel goed begrijpen, want het verlangen naar eenheid kan heel sterk zijn, maar aan het verloop van de droom te zien werkt het niet voor je. Dit is dus een aandachtspunt lijkt me: om te oefenen in de praktijk om je intuïtie en je innerlijk weten voortaan voorrang te geven. Ik zou het ook anders kunnen verwoorden: Volg jezelf en niet die ander. Herken je hier iets in?

      Aan het laatste deel van je droom te zien heeft bovenstaande dynamiek iets met je jeugd te maken. Heb je als kind iets niet gekregen wat je wel (emotioneel) nodig had en is het verlangen naar verbinding en eenheid daardoor zo groot geworden dat je als het daarover gaat al snel het contact verliest met je eigen innerlijk weten?

      Als je dit herkent en/of als dit je raakt, raad ik je aan om aandacht te besteden aan het verwerken van het (emotionele) gemis uit je jeugd. Als ik goed zit, lijkt me dit van wezenlijk belang voor jou, want anders beleef je keer op keer dat rondje van zielsverwantschap-verstoring (door wat voor reden dan ook)- teleurstelling-daardoor extra verlangen naar zielsverwantschap- verstoring-teleurstelling, etcetera.

      Ik hoop dat dit je helpt, want ik gun je een andere uitkomst dan: “Ik heb niets bij me, geen geld, geen telefoon, ik sta daar alleen in dat gele zomerkleedje. Ik kan niemand verwittigen of bellen en moet dus deze weg helemaal alleen en te voet gaan afleggen.”

      Harte-groet,
      Marielle

     6. Hallo Marielle en opnieuw zo bedankt vanuit mijn hart voor je aanvullingen/ toevoegingen/ meerwaarde!
      Ik heb je woorden laten binnenkomen en je vragen onderzocht.
      “Zielsverwantschap sterker dan innerlijk weten?”
      Het innerlijk weten dat iemand niet eerlijk met mij omgaat wat ik me nog aantrek.
      Gesteld dat ik het gele kleedje net doordat ik argwaan had, direct had terug gegeven. Er zou een ander gevolg zijn geweest in de droom, voel ik gevoelsmatig na jouw opmerking (je trekt het (je?) aan).
      Gesteld dat ik ook niet achter hem aanliep. “Volg jezelf en niet de ander!”
      “Heb je als kind iets niet gekregen wat je wel heel erg nodig had en is het verlangen naar verbinding daardoor zo groot geworden dat je het contact verliest met je eigen innerlijk weten?”
      Het beeld dat bij je vraag opkomt is een oudere zus (9j?) die heel hard wegfiets en ik (6j?)die haar wenend achterna loop wel 100 m ver tot ik niet meer kan en me op de straat laat vallen terwijl zij hard wegfietst.
      IK heb haar dat ooit gevraagd of zij haar dat nog herinnerde omdat het voor mij zo hartverscheurend was. Later toen dat beeld boven kwam werkte ik daardoor rond afwijzing.
      Nu, met jouw vragen krijg ik daar toch nog iets anders bij. Ik wou naar de winkel gaan voor mijn moeder, ik wou dat doen voor haar, iets betekenen voor haar. En als ik dat nu neerschrijf, voel ik de liefde als kind waarmee ik dat voor mijn moeder wou doen.
      Maar mijn zus stak stokken in de wielen. Zij is naar de winkel gereden en hard beginnen wegfietsen met mijn fiets met ik daar al wenend achteraan.
      Ik heb vroeger gedacht dat mijn zus mij afwees omdat ik een ‘lastpost’ was ‘ik weende veel en als kind werd daar in ons dialect een scheldwoord aan gegeven ‘wat er op neer komt gij doet niet anders dan wenen’ maar nu krijgt het verhaal een andere klank.
      Het gevoel van iets te doen vanuit mijn hart (intuïtie) om mijn moeder blij te maken, waar iemand stokken in de wielen steekt (de argwaan) maar ik ging mezelf beschouwen als lastpost.
      “Wat ik als kind nodig had?” Dat mijn moeder had gezien/ gevoeld wat mijn intenties en of de intenties van mijn zus waren? Zij deed het niet voor mijn moeder maar om mij voor te zijn zodat ik het niet kon doen voor onze moeder.

      Ik voel dat ik er nog niet helemaal ben, maar ik wil je al ontzettend bedanken voor alweer deze mooie meerwaarde van jou Marielle!
      Harte-groet,
      Christina
      Dankjewel!

     7. Marielle Borst

      Heel graag gedaan Christina, echt mooi om te zien hoe jij zo diepgaand met je dromen werkt! Omdat je het gevoel hebt dat je er nog niet helemaal bent, raad ik je aan de komende tijd je dromen in de gaten te houden om te kijken of er een ‘vervolgdroom’ komt die met dit thema te maken heeft. Voel je welkom die te delen.
      Harte groet!
      Marielle

     8. Dankjewel Marielle! Zo fijn om jouw hulp hierbij te mogen ontvangen!
      Harte groet!
      Christina

     9. Hallo Marielle, ik heb weer een droom gehad waarvan ik dacht hier wil ik graag wat meer over weten? Kan jij me verder helpen? Mijn DROOM:
      Ik ben in een huis dat ooit van mij was (het herinnert me aan mijn huis dat ik gekocht verbouwd en verkocht heb) het huis is niet afgewerk. Het is een herhalende droom in die zin dat ik al meerdere malen gedroomd heb dat ik in dit huis ben (dat me herinnert aan mijn laatst verkochte huis). Telkens als ik ervan droom is het met een gevoel dat ik daar ‘fier’ over ben dat het mijn huis ‘was’ en misschien ergens ook wat spijt (in de droom dan) dat ik het verkocht heb.
      Afgelopen nacht is het huis nu van een kennis en ik woon in de bovenste verdieping. Het is nog steeds niet afgewerkt, moet nog geverfd worden maar dat zag, zie ik als een enorme klus, ook financieel, omdat het zo een groot huis is: waar te beginnen. Er is (in deze droom dan) een grote muur, met hele grote ramen. De muur loopt van beneden helemaal tot in de nok (dus je kan elke verdieping van beneden naar boven zien als je beneden staat en omgekeerd van boven kan je ook de benedenverdieping zien). Deze muur is waarop het zo moeilijk is om in gang te schieten, omdat ik niet weet hoe eraan te beginnen. Tot ik deze keer opeens de bedenking maak, het inzicht krijg, om voor die moeilijke muur met grote ramen een beroepsschilder te vragen. Die heeft het materiaal (grote stelling) om van beneden naar boven in de nok te komen.
      Ik zie het opeens voor me, eens die muur geschilderd is, zal de rest (gewone kamers) gewoon volgen.
      Eens die muur gedaan, gaat de rest volgen. Het grote werk waar ik me geen man over zag…opeens weet ik wat te doen, ik neem direct actie en maak een afspraak voor de beroepsschilder en bestel de verf voor de rest van het huis ook mee. De rest kunnen we samen met anderen kunnen doen. Opeens zie ik hoe het kan afgewerkt worden.
      Er lopen op de verschillende verdiepingen nog vele mensen in het huis en heel fier zeg ik dat ik dit huis heb verbouwd, dat het ooit van mij was alsof ik dàt aan iedereen wil laten weten. Dit heb ik verbouwd en ik hier ben ik nog altijd fier op.
      Hart knuffel,
      Christina

     10. Hallo Christina,
      Sorry dat je zo lang op een antwoord hebt moeten wachten, maar ik ben net terug van vakantie, vandaar!

      Dromen over huizen gaan vaak over hoe het met jou zelf gesteld is, over jouw ‘innerlijke huis’ zeg maar. Als je droomt over een huis waar je vroeger woonde, zegt dat vaak iets over die periode in je leven, over wat er toen speelde en hoe jij toen was. De droom laat zien, dat jij destijds veel werk aan dit huis hebt verricht en dat je daar heel fier over bent (die fierheid kan ik trouwens helemaal hier in Leiden voelen, dus dat lijkt me de belangrijkste emotie uit deze droom, maar dit even terzijde). Als ik dit zo allemaal bij elkaar optel, ontstaat bij mij de vraag of jij in de periode dat je in dit huis woonde veel aan je eigen persoonlijke ontwikkeling hebt gewerkt en daar destijds voor jezelf ook veel in bereikt hebt?

      De droom laat zien dat jij nu als het ware weer in het bovenste deel van dat huis woont. Zou dat kunnen betekenen dat jij als het om je eigen innerlijke huis gaat de laatste tijd erg in je hoofd zit? Dat je meer verbonden bent met je denkwereld dan met je gevoelswereld? Zou het je goed doen om minder na te denken en je meer te verbinden met wat je voelt en wat je ervaart in je lichaam?

      In de droom woont er een kennis in de rest van het huis. Wat zou dat kunnen betekenen denk jij? Is dat puur omdat je dit huis ooit verkocht hebt en er nu dus iemand anders woont of is je aandacht misschien zo bij anderen dat dit je in de weg zit bij het leggen van contact met je eigen lichaam en je eigen gevoelswereld? Wat denk jij?

      Volgens de droom moet er in het hier en nu opnieuw werk aan dit huis verricht worden. Jij ziet daar tegen op vanwege de omvang van de klus, de financiële consequenties en vanwege het feit dat je niet goed weet waar te beginnen. Zou dit kunnen betekenen dat je toe bent aan een nieuw stukje persoonlijke ontwikkeling? Dat jouw eigen ‘figuurlijke huis’ toe is aan een stukje onderhoud?

      De muur die van beneden naar boven loopt is hier het meest belangrijk. Er komt schot in de zaak als je besluit een professional in te schakelen. Zou het zo kunnen zijn dat de droom je de suggestie aanreikt om te kijken wat je zelf kan en waar hulp van buiten je verder kan helpen?

      En dan nog iets over die muur, want die muur raakt me. De muur is in de droom de reden waarom het zo moeilijk is om een en ander in gang te zetten. Toch voel ik van binnen de behoefte om voor die muur op te komen, want hoewel die muur in eerste instantie een uitdaging voor je vormt, is die muur ook de constructie die het hele huis van beneden naar boven van stevigheid voorziet. Ik vind het ook prachtig dat er hele grote ramen in die muur zitten. Dat zit volgens mij dus in jou: er is iets dat baat heeft bij goed onderhoud en dat jou van top tot teen stevigheid geeft. Dat iets heeft hele grote ramen en draagt dus altijd de mogelijkheid van een wijdse blik in zich. Ik zeg het je: kippenvel en inderdaad iets om fier op te zijn!

      Harte-groet,
      Marielle

     11. Hey marielle zo leuk om je te lezen. Ik hoop dat je een ontzettend fijne vakantie hebt gehad.
      Ik heb je (altijd) zo mooi gebrachte, boeiende antwoord gelezen en laat het even op mij inwerken om er op een later op terug te komen. Weer heel boeiend en fijn om erop door te werken! Hartelijk dank! Harte-knuf, Christina

 3. Hey Marielle,

  Dat hebt je helemaal goed aangevoeld/ gezien dat ik anders ben in Griekenland dan dat ik ben in Belgie (mijn dochter zei me dat ook vaak en zij had graag dat ik in Greece ook was!) Het is alsof er daar iets meer in mij ‘opleeft’/ leeft 🙂 Maar ik kan eenzelfde gevoel ervaren als ik met mijn kleinkinderen ben. (is zeker iets om over na te denken :)).
  Dat even terzijde ben ik je dankbaar om wat je schrijft/ ontleed. De man zit nog in mijn hart, net als Nick en Griekenland en nog anderen…
  Met zijn vrouw heb ik nooit echt contact gehad , ooit heeft hij me aan haar voorgesteld toen we toevallig op elkaar botsten maar verder dan een begroeting is er nooit geweest. (ik heb wel het idee dat ze wist wat er speelde tussen hem en mij ) Net voor hun huwelijk hadden we een spontane ontmoeitng en stonden we te praten toen zij eraan kwam en dat voelde akward, hoewel we niets ‘verkeerd’ deden. maar het was gewoon een hallo en verder gaan. Dus ik zie me ook niet op haar afstappen als ze in het gras zit, snap je. In de droom merkte ik haar op en zij liet me denken dat hij in de buurt kon zijn.

  De speciale betekenis van de verbinding die we hadden , daar had ik vorige maand nog over geschreven in een blog, altuisme of elkaar vooruit helpen en hoe we ook altijd verbonden zijn vanuit de éénheid.
  Terugkomend op wat de droom voor mij betekent vind ik het laatste deel waar je me de vraag stelt :
  “Is het omdat je in je hart eigenlijk liever bij hem blijft dan met een andere man door te rijden naar de stad of is het iets anders?”
  Ik voel dat ik die hulp moeilijker kan aannemen, hij heeft al genoeg voor mij gedaan…(me meegenomen tot bij hem thuis, ook al is zijn vrouw daarbij…) Het voelt eerder, hij moet niet ‘speciaal’ op zoek gaan voor mij naar een oplossing…
  (ik kreeg nog een vaag , wat onduidelijker, beeld uit de droom dat ik hem aan de telefoon hoorde bellen met een vriend waar hij vraagt of de andere man er is en of die me naar de stad kan brengen…(ik heb een naam horen uitspreken , alsof ik die precies wel kende maar ben de naam kwijt…) zoeken om verder naar de stad te gaan.
  Wat nu gek is, nu ik hier vandaag over invoel is dat de naam die werd uitgesproken dat ik misschien daar precies niet mee verder wou … (het niet belangrijk voelde om het neer te schrijven de eerste keer… )
  Ik weet nochtans dat hij me altijd op een goed pad heeft gezet, met de juiste personen (zijn vrienden ook in contact heeft gebracht).
  Raar.
  Ik weet effen niet wat ik hiermee moet doen 😊 Zou fijn zijn mocht dat nog duidelijk worden.
  Heel hartelijk bedankt voor de invulling/ aanvulling.
  Super!
  Doet me goed!

  1. Marielle Borst

   Hoi Christina,
   Dank je wel voor je reactie: boeiend! Nadat ik op je droom had gereageerd was de droomfiguur die me het meeste bijbleef gek genoeg die seksistische man. Ik denk, omdat dit typisch een ‘schaduwfiguur’ is. Omdat je in je reactie nu ook aangeeft dat er een mannennaam genoemd werd waar jij niet mee verder wil, schrijf ik hier toch nog iets over op.

   Schaduwfiguren hebben veel groeipotentieel in zich en zijn ALTIJD belangrijk nader te onderzoeken. Een schaduwfiguur kan voor twee dingen staan.
   1) Iets uit de buitenwereld dat jij niet prettig vindt, maar waar je in deze wereld nou eenmaal wel mee te maken krijgt.
   2) Iets uit je eigen binnenwereld. Een schaduwfiguur kan namelijk ook ontstaan als je bepaalde gevoelens en eigenschappen systematisch niet toelaat c.q. onderdrukt. Bijvoorbeeld omdat je vroeger geleerd hebt dat dat niet hoort, of dat het voor delen van jezelf staat waar je je voor schaamt of waar je om een andere reden niet volledig JA tegen kunt zeggen. Hoe dan ook: Energie die er niet mag zijn en die onderdrukt wordt krijgt ALTIJD de neiging om te vervormen. En zo ontstaat dan een schaduwfiguur.

   De schaduwfiguur in jouw droom is seksistisch, dus dat roept de vraag op of seksisme iets is waar jij in de buitenwereld mee maken krijgt en wat je vervelend en lastig vindt om goed mee om te gaan of dat je de neiging hebt om je eigen seksuele gevoelens en energie te onderdrukken c.q. het lastig te vinden om goed met je eigen seksuele energie om te gaan.

   Ik realiseer me dat dit heel persoonlijk is, dus voel je totaal niet verplicht om hier ‘en plein publique’ op te reageren, maar n.a.v. jouw droom lijkt mij het in ieder geval een belangrijk thema om voor jezelf verder te onderzoeken.

   Hoop dat dit uiteindelijk de extra duidelijkheid brengt waar je om vroeg,
   Harte-groet!
   Marielle

   1. Hey Marielle,
    Ik heb je antwoord even laten bezinken, omdat je iets raakt waar ik je toch over wil zeggen dat ik er verder mee kan. Het onderdrukken van seksuele energie. Hoe mooi toch dat een droom dat aan de oppervlakte brengt en nog mooier dat jij dat eruit haalt! Van harte bedankt. Het is zeker een thema waar ik verder onderzoek naar doe.
    Geweldig!
    Van Harte bedankt!
    Groetjes,
    Christina

     1. Heel fijn dat je dit doet Marielle! Ik wens jou ook nog een heel fijne decembermaand.
      Groetjes,
      Christina

   2. Hey Marielle, ik had afgelopen nacht opnieuw een droom die betekenis kan hebben. Wil jij nog eens meekijken? Ik vraag me af in hoeverre het met mijn vorige droom ook te maken heeft?
    Mijn droom:
    Ik zit in een groep dansers (workshop), waar ik me aangetrokken voel tot een andere man/danser. De leraar zet ons echter elk in een andere groep, terwijl naar mijn gevoel, energetisch onze gezamelijke energie de groep een boost geeft in het dansen. Ik spreek de leraar erover aan, maar hij houdt voet bij stuk. Wij worden uit elkaar gezet..
    Ik besluit om te stoppen met dansen omwille van de koude (harteloze) reactie van de leraar. Iets wat volgens mij niet past in een dansgroep. De man en nog anderen van de groep volgen (omdat de houding van de leraar niet klopt) en stoppen ook. In plaats van te dansen hangen we wat rond en de man komt naar mij met iets wat hij bij zich heeft. Het zijn allemaal mooie hangers met verschillende edelstenen en mineralen. Meerdere mensen komen met ons mee kijken. Ik ga centjes halen en moet naar mijn auto (die aan een begraafplaats staat) en onderweg zie ik kennissen en vertel ik hen over de stenen en de mineralen die ze kunnen kopen.
    Als ik terug kom zijn de hangers weg. Er zijn er nog 2 jonge mannen. Er is geen stoel meer vrij en de man zegt om op zijn knie te komen zitten. De jonge mannen zeggen dat zij een nieuwe dansgroep gaan oprichten en zeker gaan rekening houden met de energie van de groep en daarom willen ze de man en mij erbij, maar dan blijkt als dansers en niet als bestuursleden. Voor ons beiden voelt het niet goed, de mannen gaan weg en de man zegt nog iets van ik had het anders moeten aanpakken… en dan kust hij me…

    1. Marielle Borst

     Hoi Christina,

     Deze droom bestaat wat mij betreft uit drie delen. Ik heb ze voor het gemak even drie concept titels meegegeven, maar ik raad je aan die drie delen vooral zelf van titels te voorzien, want titels geven aan een droom als deze kan heel verhelderend werken.

     Deel 1: Het verbod
     Dansen is nou typisch iets waar niet alleen heel je lichaam bij betrokken is, maar vooral ook iets waarbij de energie van het bekken (waar je ‘levens-lust’ zich bevindt) vol geactiveerd wordt. In de droom ontstaat er chemie tussen jou en een danser (heerlijk!), maar de aanwezige autoriteit (de leraar) haalt jullie uit elkaar. Voor jou klopt dat niet (en daar heb je volgens mij gelijk in), want jij wilt gewoon de natuurlijke stroom van het leven volgen. Het effect op jou is dat je stopt met dansen en ook het dansen in de groep stopt. Ai, hier gaat iets verloren.

     Herken jij hier iets van in je eigen levensloop? In de zin van: er ontstaat bij jou seksuele/ levensenergie waar niets mis mee is, maar een autoriteit verhindert jou deze energie vrij te (be)leven? P.S. Kan ook iets in je opvoeding zijn, want voor veel mensen is het herkenbaar dat de vrije seksuele energie van het kind in de opvoeding geremd wordt door ouders die (vaak met goede bedoelingen, maar soms ook uit eigen seksuele onvrijheid) deze energie begrenzen en/of van normen voorzien. Dit is trouwens niet iets om met terugwerkende kracht je ouders te verwijten als dit speelt (vrijwel geen enkele ouder is immers seksueel volledig vrij), maar wel iets om als de volwassen vrouw die je nu bent een eigen antwoord op te geven.

     Deel 2: Het substituut
     Nu het dansen ophoudt, verschijnt er in deel 2 van je droom iets anders ten tonele, namelijk de hangers en de edelstenen en mineralen. Dit zijn dingen waar jij voor moet betalen, want je moet centjes halen. Het kost jou dus wat. Het feit dat je auto bij een begraafplaats geparkeerd staat wijst er volgens mij op dat er iets dood is gegaan: wellicht de vrije beleving van seksuele/ bekkenenergie? Ik associeer sieraden met het materiële en mineralen en edelstenen met het spirituele. Veel belangrijker echter zijn jouw eigen associaties, maar ik deel de mijne even om te laten zien hoe je met je droom kunt werken. Mijn eigen associaties volgend, zou ik als het mijn eigen droom was, dus vermoeden dat het materiële en het spirituele nooit een voldoening gevend substituut kunnen zijn voor onze natuurlijke behoefte aan gezonde, vrije, stromende bekkenenergie.

     Deel 3: Zoeken naar je eigen plek
     Wat mij betreft draait deel drie om het zoeken naar je eigen positie in dit alles. Er is voor jou geen stoel (eigen plek) meer vrij, maar alleen nog een plekje op de knie van die man. Een vraag dient zich aan: Wil je als danser of als bestuurslid betrokken zijn bij de nieuwe dansgroep? Je komt erachter dat het niet goed voelt om niet als bestuurslid betrokken te worden (wil je wellicht toch nog graag vanuit het hoofd de dans (en de bekkenenergie) kunnen sturen ipv als danser de energie vanuit het lichaam te leven?). De jonge mannen gaan weg en jij blijft achter met de man die vindt dat hij het anders had moeten aanpakken en …. die jou vervolgens kust. Voor mij heeft dat slot iets van, wat er ook gebeurt en hoe de dingen door wie dan ook wellicht anders aangepakt hadden kunnen worden: de natuurlijke stroom van het leven zal altijd zijn weg vervolgen. Maar wat die man ook kiest: wat mij betreft gaat het erom dat jij je eigen (volwassen en vrije) keuze maakt in welke plek jij je eigen bekkenenergie in je leven wilt geven.

     Ben héél benieuwd hoe dit voor jou is Christina!
     Harte-groet,
     Marielle

     1. Dankjewel Lieve, lieve Marielle,
      Met jouw beschrijvingen kom ik er meer en meer achter wat er allemaal speelt.
      Ik moet denken aan wat jij schreef, de dans dansen en vanuit het lichaam ,de bekkenenergie te gaan leven of toch nog met het hoofd erover gaan nadenken. wil je wellicht toch nog graag vanuit het hoofd de dans (en de bekkenenergie) kunnen sturen ipv als danser de energie vanuit het lichaam te leven?).
      Momenteel zit ik al een aantal dagen met fysieke blokkade in mijn onderrug/bekken en geeft jouw uitleg mij telkens meer duiding over wat er (energetisch ook) speelt.

      In de autoriteit zou ik ‘IK’ (nu zetten) die mezelf afremt en ja ook in mijn levenloop zie ik gelijkenissen, dat ik iets stopzet omdat ik niet weet hoe ik verder kan aanpakken.
      Ook bij deel 2 volg ik je volledig en deel 3 daarvoor denk ik moest ik nog een droom hebben afgelopen nacht. .
      Afgelopen nacht droomde ik van Prince (zanger) dat is al de 3de keer sinds Prince is overleden dat ik van hem droom. De laatste keer was in augustus. Ik stuurde die droom niet in omdat er op dat moment een man was die ik herkende in de droom en waar ik na 2 jaar happy single een relatie (en niet zoekende , de man verscheen in mijn leven er was direct aantrekking en hij was single)ben mee aangegaan. We gingen er allebei voor en zaten nog op onze ‘roze wolk’ van mooie liefdevolle ondersteunende woordjes en knuffels tot de man, mij vrijdag nog met een bos bloemen verraste en me zondag zei dat zijn gevoel weg was. (volgens mij kregen we te maken met liefdesangst). (Voor hem bleek het beter om helemaal met mij te breken, wat niet makkelijk was).

      Mijn droom afgelopen nacht over Prince.
      Ik ga Prince die avond ontmoeten voor een interview en denk eraan om hem te vragen om na het interview samen de nacht door te brengen, ergens weet ik dat het voor hem kan. Op dat moment besef ik dat ik nog een paar schoenen nodig heb voor de broek die ik de dag erna ga aandoen (heb een kleedje aan en mijn schoenen passen niet bij de broek) ondertussen is iedereen (weet niet wie) in de auto gestapt en loop ik toch nog terug het huis in om schoenen. Mijn broer maakt zich boos dat iedereen op mij moet wachten terwijl ze al in de auto zitten: ik had die schoenen kunnen gaan halen voor iedereen instapte roept hij me nog boos na.
      In huis , in de slaapkamer kijk ik bij mijn schoenen, wat ik nog nodig heb… Prince komt (al ) binnen (ik had hem maar ‘savonds verwacht en ergens anders) binnen (met een rugzakje op) en komt lachend naar me toe om me een knuffel te komen geven. Ik zeg hem dat ik gehaast ben en dat ik mijn schoenen voor morgen moet nemen, mijn handbagage koffer ligt open op bed en hij helpt me wat met het beter schikken om er de schoenen bij te steken (maar eigenlijk vind ik niet wat ik zoek) Even later staan we tegenover elkaar en kijk ik verleidelijk in zijn ogen en … IK begin hem te zoenen en terwijl hij meezoent voel ik hoe heel mijn bekken in vuur en vlam staat en ik schrik wakker van dat gevoel…

      Ik wou deze droom nog meegeven Marielle omdat ik sinds een 10 dagen geblokkeerd / pijn in mijn onderrug/bekken en voor mij gaan de vorige 2 dromen over een gelijkaardig onderwerp. Of zoals jij het ook zo goed vermeld in vorige beschrijving het stromen van de seksuele/levensenergie die ik om een of andere reden (voor mij nog onbekend op dit moment) blokkeer.
      Het feit dat ik in de droom zelfs met Prince het initiatief neem is iets wat ik in het dagelijkse leven nooit doe of gedaan heb.. ik ben eerder een ‘afwachtend’ type die wel de juiste signalen geeft maar de eerste stap … die komt van de man, snap je?

      Dankjewel Lieve Marielle om me te helpen dit te ontrafelen. Ik ben benieuwd of ik van mijn bekken/rugpijn afkom en dat alles duidelijk zal zijn voor mij 🙂
      Ik vind het echt heel gek hoe ik nu op zo’n korte tijd zoveel dromen krijg alsof het zo nodig was.
      Wens je nog een heel fijne avond/ dag.
      Hartelijke bedankt!

 4. Hey Mariëlle,
  Hier ben ik weer eens met een droom die voor mij bijzonder is, omdat het gaat over een bijzondere man voor mij, die ik een paar jaren geleden heb ontmoet in Griekenland.

  De droom:
  Ik rijd ergens een parking op van een groot gebouw waar ik moet zijn. Ik zie links van mij op het grasveld de huidige vrouw van een man met wie ik in het echte leven in 2012 energetische, spirituele en telepathische ervaringen heb gehad. Hij is een Sensei 5de Dan en heeft een eigen Karateschool (ook voor kinderen) opgericht. Hij komt bij mij voor Reiki/ ayurvedische massage. Ik ontmoette hem jaren voor hij met zijn huidige vrouw een relatie had en we voelden ons allebei heel erg naar elkaar toe getrokken. We waren echter toen beiden nog in een andere relatie en telkens als ik te dicht bij hem kwam, werd bang. Het moment dat ik klaar was (een paar jaar later) en het hem wou zeggen dat ik voor hem wou gaan, had hij net zijn huidige vrouw ontmoet. En heb ik ook alle respect voor zijn keuze gehad.

  En nu (3 jaar later) droom ik van hem.
  In de droom als ik zijn vrouw zie zitten op het grasveld, maak ik de bedenking, stel je voor dat ik hem binnen in het gebouw, een groot ziekenhuis, tegen kom… ik zou het heel fijn vinden.

  In het volgende beeld dat ik me herinner uit de droom lopen hij en ik samen naar zijn auto op de parking. Hij heeft een mandje met zijn pas geboren babytje in de hand en zet het mandje achteraan in de auto. Hij neemt het babymeisje uit het mandje en houdt haar heel zacht tegen zich aan en legt haar daarna terug in het mandje. Ik stap ook achteraan en zit achter hem in zijn auto, want blijkbaar hebben we afgesproken dat ik mee rijd. Zijn vrouw zit vooraan en hij zegt haar dat hij me meeneemt om me naar de stad te brengen. Onderweg lijkt het baby’tje wat ouder en praat het met kleine woordjes, zinnetjes tegen mij en lacht heel veel. We komen eerst thuis bij hem aan, want hij heeft me meegenomen naar zijn huis (dichter bij de stad) en bekijkt van daaruit wie me verder naar de stad kan rijden. Hij en ik gaan iets drinken om de man die me verder naar de stad brengt (zegt hij me) te ontmoeten… maar dat is niet nodig zeg ik hem. Ik kan met de bus van daaruit gaan, ik ken de weg nog … we gaan toch nog iets drinken en het voelt als heel vertrouwd. Een andere man uit het dorpscafe’tje maakt achter de rug van mijn vriend die even aan de toog onze drank is gaan bestellen, aanstalten en komt heel dicht bij mij als een manier om mij te versieren, zijn gedrag is heel seksistisch, en ik voel me daar niet goed bij en zeg dat het niet oké is wat hij (die man) doet.

  Dan ben ik wakker geworden;

  De droom doet iets met mij en ik ben benieuwd naar wat ik ermee kan doen?
  Alvast heel hartelijk dank om te lezen Marielle
  Groetjes,
  Christina

  1. Marielle Borst

   Hallo Christina,

   Leuk om weer van je te horen! Het eerste dat in me opkomt (nav eerdere dromen die je deelde, bijvoorbeeld die over Nick) is dat Griekenland zo te lezen een terugkerend thema voor jou is als het om de liefde gaat. Alleen dat is eigenlijk al bijzonder, dus wie weet is het ook aardig om je af te vragen hoe jij bent als je in Griekenland bent en hoe dat anders is dan in België. Maar goed, dat is even een droom-overstijgende gedachte van me, dus nu deze droom:

   Je droom opent met het feit dat je links van je de vrouw van de man waar het in deze droom omdraait ziet. Jij moet naar het grote gebouw en laat deze vrouw daarmee letterlijk links liggen (geparkeerd). Omdat dromen soms letterlijke beelden gebruiken om figuurlijke boodschappen over te brengen kan je je afvragen of jij deze vrouw ook figuurlijk het liefste links zou willen laten liggen c.q. even zou willen parkeren. Je schrijft dat je zijn keuze voor haar altijd hebt gerespecteerd en ik geloof je op je woord, maar heb je deze man in jouw hart ook los kunnen laten? Zo nee, dan is dat helemaal geen schande, maar juist goed om voor jezelf te onderkennen, want het hart voegt zich nou eenmaal niet altijd naar (wellicht rationele) beslissingen.

   In de droom neemt de man waar het om gaat jou (samen met zijn vrouw en kind) mee naar zijn huis om jou zo dichter bij de stad te brengen en daar te kijken welke man jou verder naar de stad zal brengen. Wie de volgende man wordt die jou gaat vergezellen wordt in de droom niet duidelijk, maar wat jou betreft gaat het in ieder geval niet die seksistische man worden (dan is ook maar gelijk duidelijk wat jij niet wil).

   Zou het kunnen zijn dat de betekenis die deze man in jouw leven heeft/ heeft gehad ook is geweest om jou naar een bepaald punt te brengen, zodat jij daarna je weg kunt vervolgen, al dan niet met een andere, in de droom in ieder geval nog onbekende man? In de droom vind jij het zelf niet nodig dat de man (of een andere man) jou verder brengt dan het huis waar hij met zijn vrouw en kind woont, want je kan zelfstandig met de bus en kent de weg ook nog. De droom loopt echter niet zo dat jij de bus pakt en je eigen weg vervolgt. In plaats daarvan gaan jullie samen nog wat drinken. Ook hier lijkt het erop dat er nog iets is dat zorgt dat het zo loopt en niet anders. Hoe verklaar jij dat zelf? Is het omdat je in je hart eigenlijk liever bij hem blijft dan met een andere man door te rijden naar de stad of is het iets anders?

   Ben benieuwd naar je reactie en hoop dat dit je helpt om dieper in je droom te komen!
   Harte-groet,
   Marielle

 5. Beste Marielle,
  Ik ben je zo ontzettend dankbaar met hoe jij me vooruit helpt, want het blijkt inderdaad een goede oefening om te onderzoeken wat je me meegaf. Genieten van simpele dingen, eigen tempo volgen en om mezelf kunnen lachen doe ik al. Hoewel, dat laatste misschien in mindere mate omdat “It takes two to tango” (komt er…). Wat ik mis? Samen om iets lachen, elkaar dan ‘aansteken’ bij dat lachen, maar ook lichamelijk, fysiek elkaar aanraken en dàt voelen, vrijen… Aan wie geef ik ruimte? Nu vooral aan mijn kleinzoontje(s) .. heerlijk hoe we dankzij de coronacrisis nu meer tijd kunnen doorbrengen en samen spelen en hoe zelfs de oudste (bijna 3 jaar) veilig op mij kan liggen slapen, de interactieve gesprekjes, het oogcontact. Zo puur de armpjes van de jongste (1,5j) om mijn hals voelen in een dikke knuffel en kusjes en neuzekes… Het mag, het kan, het hoeft niet. Zij mogen zichzelf zijn en ik ook! Hoe fijn voelt zo’n fysieke aanraking/ contact in het moment. Het is op dat moment genieten, wat toch anders voelt om hetzelfde gevoel in de herinnering op te halen. Ik kan dat gevoel ophalen en ervan genieten… Het gemis gaat dan eigenlijk, of wat ik dan mis is de fysieke aanraking die toch nog iets anders voelt, een extra dimensie geeft misschien? Hebben we dat nodig? Ik denk als mens wél… 🙂 Ik denk dat daar mijn droom gaat over een dieper verlangen naar zo’n diepgaande, eerlijke relatie… (?) M.a.w. ik mis de ervaring van fysieke aanraking en samenzijn en lachen en spelen. Sommige dingen kunnen alleen, maar sommige niet, daar is de ander voor nodig. Waar ik ruimte voor maak. Vergelijk ik met Nick, dan gaat het voor mij om pure Liefde te ervaren… Ik geef en krijg terug of /en ik krijg en geef terug
  Waar geef ik geen ruimte? Als de ervaring naar mijn gevoel niet puur is… als ik voel/ ervaar ik word graag gezien en erkend, staat mijn hart helemaal open en voel ik geen grenzen, wie dan de ruimte inneemt doet er precies niet toe net omdat ik er zoveel onbetaalbaars van terugkrijg … als ik dat niet ervaar … blok ik die ruimte af….
  Dit was een hele mooie oefening Marielle, het doet veel met mij, ik voel dat ik er nog niet ben…. maar wil dit al delen.
  Dankjewel Marielle
  Hartelijke groet, Christina

  1. Marielle Borst

   Dank je wel voor het delen Christina: fijn te lezen dat mijn reactie heeft geholpen, dat geeft altijd een gouden randje aan dit werk! 🌟

 6. Eerst en vooral weer een hele dikke merci Marielle en zoals je zal zien heb je me weer heel goed verder geholpen. Dankjewel! 😊
  Om te beginnen ben ik Inderdaad ontzettend geïnteresseerd in de Geest en de psyche van de mens. De coronacrisis brengt nog duidelijker naar voren waar angst, door stress of druk, een rol speelt. Dit in het geval van wie beslist over de te nemen coronamaatregelen, die vanuit angst worden genomen en juist leiden naar meer slachtoffers.

  Jouw invulling, mezelf blijven, ook als ik een minderheidsstandpunt in neem en tonen waar ik voor sta, klopt met mijn dagelijkse leven. Ik voel me ook krachtig genoeg om mijn mindersheidsstandpunt naar buiten te brengen ongeacht wat anderen daar van vinden.
  Wat de black -out betekent: Ik was afgelopen zaterdag samen met een groepje mensen voor Global Healing Therapy (een therapie die ontwikkeld en gebaseerd is op de techniek van opstellingen). Daar werd voor mezelf duidelijk dat ik mij nog laat afleiden door dingen die gebeuren rondom mij, het lijden van de andere kwam duidelijk naar voren. Het in verbinding blijven met mezelf nog meer oefenen, werd zichtbaar hoe dat voldoende is.

  Wat je schrijft, vraagt over na de knip.
  Mijn relatie met Nick is op dit moment dat we sinds januari 2019 geen contact meer hebben. Een bewuste keuze van beiden, nadat zijn moeder mij wel als ‘een vriendin’ aanvaardde en ook graag zag, maar ik mocht niet als zijn partner door het leven gaan met hem en dat wou ik steeds meer. Ik zie dat door jouw invulling van o.a. de tandpasta, als ‘mijn plek als zijn partner innemen (mijn ruimte zoals je daaronder schrijft meer innemen). Iets wat ik niet echt deed. Ik gaf hem inderdaad meer ruimte… en de vraag die bij mij rijst is: komt dat nu opnieuw aan bod??? (Ik laat het open en zie wat er gebeurt…)

  Wat ik nog kan zeggen:
  Nick is voor mij in vele opzichten een Mentor. Hij is iemand waar ik me op vele vlakken gehoord en gezien bij voelde, … die me hielp in mijn groeiproces. Ik ervaarde zijn puurheid en zijn Liefde voor zichzelf en ook voor mij. Hoewel ik ons afscheid (na meer dan 15 jaar) als het afsluiten van een mooie cirkel heb ervaren: Ik was klaar om hem vanuit mijn Liefde voor hem los te laten, nadat we steeds in dezelfde cirkel terecht kwamen en ik geen uitweg zag. Zijn moeder sprak zich laatst heel duidelijk uit tegen onze “Liefdesrelatie” om als “partners” samen door het leven te gaan… Ik begreep niet wat ik daar meer aan kon doen. Als Nick voor mij koos, wij samen als partners, stelde hij zijn moeder ontzettend teleur (zij kon daar echt niet mee om gaan dat ik 23 jaar ouder was dan hij en dat gegeven kon ik niet veranderen…) en ik zag dat hij daardoor verscheurd werd (wat ik ook niet wou).

  De coronacrisis bracht om één of andere reden, mijn tijd met hem terug naar boven. Beelden van Griekenland raken mij, omdat ik mij daar ook thuis voel bij en met hem… alsof ik toen echt leefde. Nick leerde me genieten van simpele dingen, eenvoud … mijn eigen tempo volgen en doen… wij hadden eenzelfde humor en konden om onszelf lachen (iets wat ik hier mis…). Er was een heel goede vibe en harmonie tussen ons. Ik denk nu aan een soort gemis…en ja ik gaf hem wel altijd meer ruimte, omdat ik me zo goed voelde bij hem…

  Dankjewel Marielle, want nu met jou info en de antwoorden die ik geef worden er dingen helderder 😊
  Bijvoorbeeld over graag contact willen maken, maar daar niet in slagen zonder dat duidelijk is/wordt waarom en of iemand je er wel of niet bij wil hebben. Ik zie een boodschap die terugkomt na de knip: zelf mijn ruimte innemen, eigen meesterschap, iets waar ik nog teveel ruimte aan hem gaf bij ons afscheid (denk ik nu). Tijd zal uitwijzen of er eens ik hiermee oefen terug contact komt. Want ik heb wel een verlangen om te horen hoe het met hem gaat, hoe hij tegen deze tijd aankijkt en of we nog op dezelfde golflengte zitten…
  Dankjewel Marielle.
  Hartelijke groeten,
  Christina

  1. Marielle Borst

   Wat zijn dromen toch bijzonder: heel graag gedaan Christina!

   Dit komt nog aanvullend in me op:
   Wie weet is het een goed idee om de komende tijd eens heel bewust op te letten waar jij een ander meer ruimte geeft dan jezelf. Niet zozeer om dat direct te veranderen, maar gewoon eens om dit thema nader te onderzoeken en bewustzijn te kweken bij welke mensen je geneigd bent dit te doen, hoe je ruimte voor de ander maakt, wat dat je wel en niet oplevert en ook bij welke mensen je juist wel je eigen ruimte inneemt en hoe je dat doet.

   Verder kan je misschien kijken of en hoe je de dingen die je mist aan Nick (los van Nick zelf) kunt integreren in je eigen leven zoals dat nu is: bijvoorbeeld dus door te genieten van simpele dingen, je eigen tempo te volgen en om jezelf te kunnen lachen. Lijken mij hele fijne, heilzame dingen om weer eens dichterbij te halen!

   Kijk maar of het je aanspreekt en laat het anders lekker varen!
   Hartelijke groeten,
   Marielle

 7. Nogmaals van harte dankjewel Marielle.
  Ik heb begrepen wat je vroeg en kort gezegd: vertrouwen en loslaten is de boodschap. Waar hij staat in zijn proces en of hij daar een vervolg op wil of niet is aan hem en laat ik los. Ik vertrouw op mijn gevoel dat het allemaal oké is wat er gebeurt en wou je nogmaals heel hartelijk danken!
  Ondertussen schreef ik voor mijn site een nieuw artikel over empaten en traumatische ervaringen :).
  Veel liefs en dikke dikke merci Marielle!

  Christina

  1. Marielle Borst

   Heel graag gedaan Christina en mooi ook om je reactie te lezen.
   Tot een volgende droom en voor nu alvast hele fijne 🎄🌟 feestdagen en een heel gelukkig 2020!
   Mariëlle

   1. Hey Marielle , de feestdagen zijn voorbij … 2020 ervaar ik als een heel mooie krachtige energie: ik hoop voor jou hetzelfde!
    Er diende zich weer een nieuwe, heel intense droom aan. ik ben benieuwd naar jouw invulling?

    Mijn droom afgelopen nacht.

    Ik kom binnen in de lobby van een hotel waar links 2 rijen met afwisselend kluizen en tafels staan (dat leek heel normaal dat het openbaar was).
    Ik stap af op mijn kluis en passeer Robert de Niro, die zijn kluis aan het openen is. Ik ga verder naar mijn kluis zo’n 5 meter verder schuin tegenover hem. Ik maak de bedenking of ik hem zou gaan aanspreken of niet… ik was in mijn jong volwassen jaren fan van hem.

    Volgend beeld, heb ik in de winkelstraatjes gelopen (ik herinner me dat, maar niet zo helder meer) en kom ik terug in de lobby en opnieuw staat Robert de Niro aan zijn kluis, ik groet hem kort en vriendelijk en hij groet me terug.

    Ik heb mijn kluis op de tafel geopend, links naast mij staat nog een andere vrouw, opeens komt Robert de Niro op mij afgestapt met zijn armen vol pakken geld en hij gooit (omdat het zoveel is kan hij het er niet inleggen) die als het ware in mijn kluisbox. Mijn kluisbox puilt uit van de ‘pakken’ geld van verschillende waarde bedragen. Hier ligt een ongelooflijk pak geld!!! Een fractie van een seconde denk ik, wat is dit …maar neen, IK laat het gebeuren. Ik aanvaard het en word zo ongelofelijk blij… Ik ga hem achterna, want hij is al terug op weg naar zijn kluis… Ik ‘spring’ bijna in zijn armen van geluk … Hij lacht en ik zie dat hij heel blij is met mijn reactie. We staan bijna zo goed als aan zijn kluis en hij vraagt mij of ik daar veel logeer. Op dat moment moet ik even ‘onderzoeken’ waar ik ben. Het is een hotel in Oostende, het is de eerste keer dat ik hier kom en het was een eenmalig bezoek… We praten een beetje en hij vraagt of ik verder wil praten in zijn hotelkamer. Het voelt helemaal goed, ik voel niet dat hij bijbedoelingen heeft… en hij geeft me zijn sleutel en zegt me zijn kamernummer (het was op de 7de verdieping).

    Ik ga terug naar mijn kluis en zie dat er bijna geen geld meer ligt in mijn kluis, aan tafel staan ondertussen 4/5 mannen die bezig zijn met hun kluis…doen alsof er niets aan de hand is. Ik zeg hen dat ik het geld terug wil dat ze gestolen hebben, dat er overal camera’s hangen en dat het duidelijk wordt wie geld gestolen heeft. Beetje bij beetje beginnen ze terug mijn kluis te vullen. De security van het hotel (een vrouw) heeft iets opgemerkt en is erbij gekomen. Zij alarmeert een ‘instantie’. Opeens zijn er meerdere mensen die de mannen die gestolen hebben op tafel leggen en hun hemd opentrekken. Ze doen iets met deze mannen, iets wat ik niet goed kan zien of beschrijven, maar ik hoor aan de geluiden die de mannen geluiden maken dat ze pijn weergeven. Een andere leidinggevende vrouw van het team (de instantie) dat bezig is met de mannen, wil mij een document/ een brief in de handen steken en vraagt: “ben jij de vrouw van (slaat op de mannen die gestolen hadden) …” waarop de vrouw van de security zegt: “neen zij is het slachtoffer van deze mannen”.

    Op dat moment komt de lift naar beneden… (de tafels staan juist voor de lift).
    Robert de Niro stapt eruit en zegt: “wat is hier allemaal aan de hand?…”.
    Hij doet iets grappigs met de lift , waardoor iedereen ook naar hem kijkt en als hij terug naar boven gaat zie ik door de glazen wand de 5 zwarte koffers die ik eerder bij hem had gezien aan zijn kluis… 1 grote reiskoffer en 4 kleinere reiszakken die een wat ‘rare’ vorm hebben en ik vraag me af wat er vooral in die kleinere reiszakken stak…filmmateriaal??? Maar ik weet, ik ga straks naar hem toe en dan vraag ik het…
    En als hij met mij zou willen vrijen, dan kan dat… bedenk ik nog voor ik wakker word.

    1. Marielle Borst

     Hoi Christina,

     Ik heb ook een goed gevoel over 2020, alsof datgene dat zich net onder het bewustzijnsoppervlakte bevindt dit jaar gaat doorbreken. Kortom: een vruchtbaar jaar om met dromen te werken!

     Dan je droom: allereerst zou dit een droom zijn die meer vrouwen zouden willen dromen denk ik, maar hij is lekker van jou😍!

     Het object dat centraal staat in deze droom is de kluis. In een kluis bewaren mensen dingen die voor hen van grote waarde zijn met het oogmerk deze kostbaarheden uit handen van de buitenwereld te houden. Althans dat is mijn associatie, onderzoek ook vooral je eigen associaties bij een kluis. Meestal bevindt een kluis zich in een afgesloten privé ruimte (of zelfs in een bank), maar in je droom is het juist heel normaal dat de kluizen openbaar zijn. Omdat Robert de Niro iemand is waar jij in je jong volwassen leven fan van was, vraag ik me n.a.v. jouw droom af hoe jij in die jaren was? Welke eigenschappen en kwaliteiten belichaamde jij in die periode? Heb je in die periode bepaalde (wellicht pijnlijke) ervaringen gehad waardoor je waardevolle delen van je zelf als het ware in een kluis hebt gestopt om jezelf te beschermen? Hou het antwoord op deze vraag vooral voor jezelf als dat prettiger voelt, want het gaat om jou en dat gaat niemand anders wat aan.

     In de droom treed je in contact met Robert de Niro (en misschien dus ook wel weer met hoe jij toen was) en je kluis gaat niet alleen open, maar hij wordt ook nog eens gevuld met weelde: hoe heerlijk is dat! En ook heel belangrijk: je weet het te aanvaarden! Wat mij betreft is deze droom dus een pleidooi voor het openen van je eigen kluis, in contact treden met de waardevolle delen van jezelf die wellicht ooit verstopt zijn geraakt én die delen ten volste te aanvaarden!

     Van de rest van de droom ben ik innerlijk niet zeker, dus voel vooral bij jezelf goed wat resoneert en wat niet, maar op het moment dat jij je als het ware laat ‘verleiden’ door Robert de Niro wordt je kluis leeggehaald door mannen waarvan het in eerste instantie niet duidelijk is of jij een relatie met hen hebt of slachtoffer bent van deze mannen (misschien beide?). Herken je dat ergens in je eigen leven? Verder misschien goed om als jij in de nabije toekomst het gevoel hebt dat er verleiding in het spel is, heel bewust te blijven opletten wat er gebeurt en daarbij vooral ook in het oog te houden wat waardevol voor jou is. Niet uit egoïsme, maar gewoon omdat wat belangrijk is voor jou er mag zijn en niet mag verdwijnen in handen van mensen die juist wel egoïstische motieven hebben.

     Gelukkig kom je in de droom voor jezelf op, je verwijst naar het feit dat de diefstal is vastgelegd op camera’s en je wordt hierin ook gesteund door een officiële instantie (die puur uit vrouwen blijkt te bestaan overigens). Je krijgt terug wat van jou is, maar het gaat wel beetje bij beetje en de mannelijke ‘daders’ worden ook gepijnigd, dus voorkomen lijkt beter dan genezen, zeg maar. Wat me hierin opvalt is de rolverdeling man (daders, verleiders) vrouw (de helpende instantie en security). Misschien iets om eens voor jezelf op te reflecteren.

     Dan de slotscène van de droom: het intrigeert me mateloos wat er nou in die 5 zwarte koffers zit! Jouw aandacht gaat uit naar die kleinere reiszakken en je vraagt je af of er filmmateriaal in zit. Wat zou dit kunnen betekenen? En vooral: wat zou je kunnen doen om dit nader te onderzoeken? Een oude film van Robert de Niro kijken? Filmmateriaal of foto’s uit die jongvolwassen periode opzoeken en kijken wat er bij jou naar boven komt? Je eigen associaties bij het begrip koffer opschrijven? En waarom zijn ze zwart?

     Kortom: genoeg te onderzoeken! Ik hoop dat dit je op weg helpt!
     Alle goeds,
     Marielle

     1. Hallo Marielle,
      Ja ik heb ook zo’n goed gevoel bij 2020 en hoe mooi je het beschrijft dat het zich net onder het bewustzijnsoppervlakte bevindt en dat het dit jaar gaat doorbreken 😊
      Daarnaast Dank je Marielle voor deze fijne uiteenzetting en weet zeker en vast wat aan heb, dat ik er wat mee doe!

      Ik moet eerst iets corrigeren: Het contact met Robert de Niro voelde niet als ‘een verleiding’, (dan zou ik misschien de sleutel niet hebben aangenomen) hij vraagt me mee uit ‘interesse’ en ik ervaar heel veel respect naar mij en ‘apart’, uit de lobby, één op één in een hotelkamer voelt ook voor mij aangenamer. (Het wilen vrijen met hem komt eigenlijk van mij, in de zin van met zo een man wil ik wel verder als partner).
      Zijn uitnodiging net als het ‘aanvaarden’ van zijn geld voelden voor mij speciaal/ eerder in de zin van dankbaarheid (erkenning)…. Omdat het niet mijn ‘gewoonte’ is dat iemand mij deze ‘totale’ vorm van Liefde geeft zou ik willen zeggen.
      De mannen die het geld nemen ken ik niet, en ik ben slachtoffer.
      In het actuele leven gaan het op dit moment eerder over ‘vrouwen’ waar ik de ervaring van heb die ‘dingen bij mij komen weghalen’ en hoe ik vanuit ‘mijn’ mannelijke energie leer op te komen….
      Ik kan er zeker iets mee doen om in het oog te houden wat er in de kluis ligt hoe waardevol dat is, naast het gesprek met Robert de Niro wat ook waardevol is hoe ik dit begin te zien als EN , EN… dwz mijn focus ligt op het waardevolle voor mijn neus waardoor ik het andere waardevolle uit het oog verlies en het kan ‘gestolen’ worden…
      Ik haal hieruit : altijd goed zorg dragen voor mijn ‘kluis’ waarin alles zit wat waardevol is voor mij die goed afsluiten niet zomaar open en bloot laat liggen zodat iedereen er bij kan en mee weg kan (wat een actueel thema is! ). Of maw goed opletten en Heel bewust met alles wat belangrijk is voor mij leren omgaan. Het zijn geen deeltjes waar mijn focus de ene keer hier ligt en dan daar ….het gaat om aandacht blijven hebben voor het geheel.
      Dank je om te reflecteren op de rolverdeling man daders en vrouw helpende instantie,securit…
      Ik zie het ook als mannelijke, vrouwelijke energie…

      Met de andere vragen ben ik nog bezig. (ik ben sinds donderdag in Duitsland waar ik samenwerk met een man rond het helpen van slachtoffers van trauma)
      Een oude film bekijken :bij op zoek naar films van Robert De Niro uit mijn jongere jaren zag ik direct aan The Deer Hunter een film die heel wat indruk heeft nagelaten
      Meet de parents is recenter en dan spreek ik niet meer van ‘fan’ maar ik herinner me de beweging die hij met zijn 2 vingers maakt naar zijn schoonzoon: ik zie jou/ ik hou jou in het oog… ik ben ‘voorzichtig met jou’ ….
      Zwart moet ik denken aan een zinnetje van een liedje dat ik de laatste tijd vaak in mijn hoofd hoor: Let there be no darkness in your hart
      Dankjewel voor jouw mooie bijdrage Marielle!
      Warme liefdevolle Groet, Christina

     2. Marielle Borst

      Heel graag gedaan Christina, mooi om er getuige van te mogen zijn hoe jij je dromen onderzoekt en er actief iets mee doet. Fijn ook dat je helder aangeeft wat er voor jou wel en niet klopt. Veel succes in Duitsland met het waardevolle werk dat je doet en tot een volgende droom!
      Lieve groeten,
      Marielle

     3. Dank je wel Mariëlle ook voor jouw waardevolle werk … 😀 … tot een volgende droom! Geniet van het leven en van alles wat je graag doet… warme groet, Christina

     4. Hallo Mariëlle, hier ben ik weer met een merkwaardige droom. Een actueel thema dat gekoppeld lijkt aan iets wat om opheldering vraagt.
      Ik droomde over een voor mij bijzondere Griekse, veel jongere vriend.

      De droom begon eerst met een workshop bij een een ‘leraar’ (psychiater van beroep, geen bekende in mijn leven ) waar ik me in die droom al jaren diep verbonden mee voelde. Ik was blij die dag terug in zijn omgeving te zijn.
      Hij deed een soort test met ons. Wie een vaccin wou nemen en wie niet en welke achtergrondredenen we daarvoor hadden, enzovoort.
      Uiteindelijk was het ook tijd om daadwerkelijk te tonen waar we achter stonden. De mensen die het vaccin wilden mochten de kamer verlaten en in een andere kamer werd het vaccin toegediend.
      We bleven maar met enkelen in de kamer achter… toen de rest die het vaccin had gekregen terugkwam, zag ik een goede vriendin die heel de tijd had gezegd dat ze het vaccin niet zou nemen en waarom, nu opeens dat ze het toch gedaan had… het verwonderde mij , ik vond het ‘zwak’ van haar, omdat ze van haar standpunten was afgegaan…
      De groep vertrekt, maar de ‘leraar’ (hier herken ik gevoelsmatig een overleden mentor in van mij, ik werd ook bij hem privé – in de oude pastorij en zijn tuinen- mee uitgenodigd bij zijn vrouw) hij vraagt me om te blijven. Er is in zijn huis nog een aantal mensen, waaronder zijn vrouw en enkele vrienden van hem. We gaan, er is nog een vriend bij mij, ergens naar zijn privé gedeelte in een grote tuin is een soort bar en het lijkt opeens of we op een zonnige bestemming zijn. We hebben plezante leuke gesprekken als de ‘leraar’ me vriendelijk en geïnteresseerd vraagt, waarom ik niet mee deed met de meerderheid van de groep…terwijl biedt hij die vriend en mij een zomers drankje aan. Opeens lijkt het alsof ik een black out heb gehad, die vriend is weg, ik vraag aan ‘de leraar’ wat er is gebeurd, maar ik zie alleen vriendelijke gezichten… ik heb blijkbaar iets gedronken (het vaccin) dat die black out heeft veroorzaakt…

      Ik verlaat het huis langs de voordeur en kom in een klein stadje terecht …. en ga op zoek naar die vriend die bij me was.
      Opeens ben ik bij NIck …. In zijn huis met tuin, ik zie daar ook een kennis van mij (een andere man dan bij de leraar).
      In die droom probeer ik meerdere malen een gesprek/contact met Nick te maken, maar dat lukt langs geen kanten. Hij zegt weinig of niets en loopt telkens van mij weg als ik dichter bij hem wil komen om te praten. Zijn moeder passeert even op de achtergrond als ik hem vraag naar meer uitleg en hij zegt dat hij ‘ons’ daar weg wil hebben.
      Ik begrijp dat hij die kennis, die hij helemaal niet kent, er niet bij wil, maar dat hij mij ook weg wil hebben is een schok om te vatten… het laatste beeld is hoe hij voor mijn neus in de badkamerkast 2 dozen tandpasta kordaat komt neerleggen naast mijn doos tandpasta, kordaat alsof hij daar een punt mee maakt… Die 2 dozen tandpasta (!)zijn belangrijker dan mijn ene doos…. mijn frank valt, ik snap het (in de droom)… maar ik word wakker en ben kwijt wat zijn punt was…

     5. Marielle Borst

      Hoi Christina,

      Een zienswijze op dromen is dat de eerste zin van een droom vaak laat zien waar de droom in essentie over gaat. Jouw droom begint met een workshop bij een leraar waar jij je in de droom al jaren diep verbonden mee voelt. De zojuist genoemde zienswijze volgend, zou dit dus kunnen betekenen dat jouw droom erover gaat dat jij iets aan het leren bent of gaat leren (en aangezien de leraar psychiater van beroep is waarschijnlijk iets leren in het domein van de werking van de geest en de psyche). Zou dat kunnen kloppen?

      Het volgende deel van de droom gaat wat mij betreft over volgen van anderen versus het volgen van jezelf (en dat ook trouw blijven doen als je een minderheidsstandpunt inneemt) en het daadwerkelijk tonen waar je voor staat. Waar en hoe herken je dit in je eigen leven? Ben je op wat voor manier dan ook in je eigen leerweg nu bezig met daadwerkelijk tonen waar jij voor staat en daarin bij jezelf te blijven ongeacht wat anderen daar van vinden?

      Na de workshop ben jij dichter bij de leraar dan bij de leerlingen, wat mij een heel wenkend perspectief lijkt. Maar dan gebeurt er opeens iets onverwachts: je krijgt een black out en een vriend van je is weg. Waar staat die black out volgens jou voor? Word jij op het moment dat je in je eigen leerweg op het niveau van leraarschap begint te komen bijvoorbeeld overvallen door twijfel of je zelf al wel daadwerkelijk zover bent, laat je je op die momenten afleiden door vrienden of staat die black out voor nog heel iets anders? Wat denk jij?

      Voor mijn gevoel komt er dan echt een ‘knip’ in je droom en gaat dit laatste deel ook over andere thema’s. Bijvoorbeeld over graag contact willen maken, maar daar niet in slagen zonder dat duidelijk is/wordt waarom en of iemand je er wel of niet bij wil hebben. Hoe is je relatie met Nick in het echte leven, herken je iets van deze dynamiek?

      Dan de tandpasta scene: als ik zou dromen dat een man 2 dozen tandpasta in de badkamerkast komt leggen zou ik denken dat hij voorlopig in hetzelfde huis als ik wil blijven wonen, maar zo te lezen is dit voor jou heel anders, want in de droom associeer jij het met dat zijn twee dozen belangrijker zijn dan jouw ene doos. Heb jij bij Nick het gevoel dat er in jullie vriendschap voor hem meer ruimte is dan voor jou of is het iets anders? Ben benieuwd en hoop dat mijn reactie je helpt om je verder in je droom te verdiepen!

      Hartelijke groeten,
      Marielle

 8. Hallo Marielle,
  Dank je voor je wijze tips en voor het me helpen meer inzicht te krijgen in de betekenis van deze droom. Toen ik jouw antwoord las voelde ik ook dat er verdriet mee naar boven kwam. Het doet me goed om je vragen te beantwoorden en hier even bij stil te staan.
  Allereerst naar dat je je zus aan kanker hebt moeten verliezen: wat bekende je zus voor jou?
  Ze was iemand waar ik, zeker voor haar ziekte, bij terecht kon. Ik ging ook heel vaak op haar kindjes passen. Dus er was een mooie tijd voor haar ziekte.
  Toen ze kanker hadden vastgesteld, was ik ook de eerste waar ze mee belde.
  Er is iets tussen gekomen dat de band die we hadden … er niet meer was bij haar dood.
  Het doet me goed dat je me hierover laat nadenken, omdat ik merk dat het samenhangt met de man die op bezoek is geweest.
  Ik weet dat mijn zus heel erg in de Medische wereld vertrouwde, terwijl ik toen al op zoek was naar de oorzaak van kanker (Ik stelde haar oa voor om haar te masseren/reiki behandeling maar dat wees ze af ).Het trauma achter de kanker, daar kon ik met haar niet over praten, ze wou daar niet bijkomen en of naar kijken. Ze voelde haar als een slachtoffer van iets waar ze moest tegen vechten en dat moest worden uitgeroeid door meer en meer chemokuren ( de kanker kwam na 5 jaar terug en was uitgezaaid…) zoals de oncoloog haar voorstelde.
  Ik merk het thema dat te maken heeft met de man: De onmacht wanneer iemand verbinding weigert (dat merk ik nu) omdat een (oud)trauma dat (nog)te pijnlijk is. (Hoewel het thema op het moment van het overlijden van mijn zus, 10 jaar geleden niet duidelijk was, ik ervan uitging dat we beiden een andere levensvisie hadden en dat ons uit elkaar had ‘gedreven’ . Na haar dood is er wel met haar dochter die diepere verbinding (terug) gekomen).
  Is je zwager toevallig onlangs aan een nieuwe relatie begonnen? Neen hij heeft ondertussen al 9 jaar een andere relatie met een weduwe die vaak mijn zus kwam bezoeken en die haar nauw aan het hart lag.
  Waar in jouw eigen leven ken je voorbeelden van relaties die stranden, omdat één van de twee een ander vindt die beter voor hem of haar zorgt? Ik, in mijn eigen leven…ik kwam telkens een andere man een ander soort van Liefde tegen…de laatste man leerde me vooral goed voor mezelf te zorgen. En ik had gehoopt dat de man van het ongeluk hier een ‘vervolg’ op zou zijn…:zo voelde het voor mij toen we elkaar voor het eerst ‘ontmoeten’…
  Of waar de een bazig is en structureel de meeste aandacht naar zich toe trekt? Ik moet denken aan mijn jongste zus, waar ik geen contact meer mee heb.
  Tenslotte nog iets over het doen alsof er niets gebeurd is. Is dat herkenbaar voor jou en zo ja: waar ken je dat van? Ja, in onze familie. Als het niet wordt benoemd , is het niet gebeurd. Vaak zeggen ze dan je moet het verleden laten rusten als ik toch iets op tafel wou brengen.
  Kijk ook even naar de betekenis van het feit dat men op de zolder van je zus aan het werk was. Wat zijn jouw associaties met een zolder/ wat is voor jou de functie van een zolder?
  En wat zou je aantreffen als je in het echt nog eens alles wat zich ooit op de zolder van je overleden zus bevond door je handen zou kunnen laten gaan? Dingen die je niet van haar wist? Oude herinneringen? Spullen van vroeger? Wat denk jij?
  De laatste vragen zijn voor mij moeilijker op de zolder van mijn overleden zus? Bedoel je wat zou zij mij dan vertellen mocht ik op haar zolder met herinneringen gaan? Dat ik me ahw in haar verplaats?
  Ik wil jou zeker bedanken voor jouw bijdrage.
  De inzichten sijpelen binnen, voel ik.
  Dankjewel Marielle!
  Over de energiecurve had ik nog niet gehoord, ik neem het zeker mee voor een volgende droom.

  1. Marielle Borst

   Hoi Christina,
   Echt heel graag gedaan hoor: prachtig om te zien hoe jij zo’n rijke oogst uit je droom haalt! Wat betreft de zolder bedoelde ik niet dat je je in je zus zou verplaatsen, maar dat jij even een rustig plekje zoekt waar je alleen kunt zijn en zeker niet gestoord wordt. En waar jij je in gedachten dan naar de zolder van je zus verplaatst en onderzoekt wat er dan bij jou naar boven komt. Naar aanleiding van wat je schrijft heb ik nog één aanvullende vraag: stel dat je zus nog leefde, wat zou ze tegen jou zeggen over de man die het auto-ongeluk heeft gehad? Zou ze wijze raad voor je hebben?
   Alle goeds!!
   Marielle

   1. Hey Marielle,
    Dankje ,dankje… 🙂
    euh …me naar de zolder van mijn zus mij verplaatsen voelt niet goed aan.
    Luisteren naar de wijze raad van mijn zus mocht ze er nu nog zijn…gezien we al ‘anders’ in het leven stonden bij haar overlijden, is het moeilijk voor mij om ‘wijze raad’ van haar te krijgen (als je snapt wat ik bedoel?)
    Wat is jouw wijze raad Marielle ivm de man van het auto-ongeluk, mag ik dat aan jou vragen?

    Met heel veel dank voor je inbreng!

    Liefs,
    Christina

    1. Marielle Borst

     Hoi Christina,

     Laat die vraag over die zolder dan maar varen 😀. Hoe is dit voor je: in het leven kan er tussen mensen heel makkelijk gedoe ontstaan, maar soms kan je na iemands dood (bijvoorbeeld n.a.v. een droom) opeens het gevoel hebben dat het ‘gedoe’ wegvalt en er weer contact van ziel tot ziel mogelijk is, als je begrijpt wat ik bedoel.

     N.a.v. je droom heb ik je een aantal mogelijke vragen voorgelegd. Wat ik je kan meegeven is dat deze twee vragen bij mij als het meest belangrijke voelden toen ik het opschreef: 1) Wat betekende je zus voor je? en 2) Wat zou je zus tegen je zeggen over de man die het auto-ongeluk heeft gehad? De eerste vraag heb je al beantwoord en bij de tweede vraag merk je dat wat er tussen jou en je zus speelde er nog tussen zit, dus dat antwoord ‘hangt als het ware nog in de lucht’.

     Je hebt je droom gehad op een moment waarop je met je aandacht overdag erg bezig was met de man van het auto-ongeluk. Het gebeurt vaak dat dromen een soortement van ‘antwoord’ geven op waar je overdag mee bezig bent. Je schreef ook in je eerste bericht, dat je het gevoel had dat de droom over je zus een boodschap bevatte. Vandaar dat ik je de vraag stelde wat je zus (op zielsniveau) tegen je zou zeggen over hem. Mijn raad (of ie wijs is weet ik niet) zou dus zijn om toch nog een keer te proberen of je voorbij de moeilijkheden die tussen jou en je zus zijn ontstaan contact kunt krijgen met wat zij jou hierover op zielsniveau te zeggen heeft. Als iemand op zielsniveau contact kan leggen ben jij het schat ik in, dus ik hoop dat het lukt. Het antwoord hoe je je het beste kunt verhouden tot de man van het ongeluk is voor mijn gevoel namelijk alleen maar van binnenuit te vinden en een droom is daar vaak een hele mooie ingang voor.

     Lieve groeten terug!
     Marielle

 9. Hallo Marielle,
  Uiteindelijk heb ik die man uit mijn vorige droom pas deze week teruggezien (hij heeft een ernstig auto-ongeval gehad, waardoor we elkaar nu pas konden zien). Ik heb hem verteld over mijn droom maar het is iets moeilijker om hierover openbaar te schrijven.
  Ik heb ondertussen nog dromen gehad die ik liet passeren maar afgelopen nacht droomde ik van mijn overleden zus en hier zit een boodschap achter, en wou ik je graag vragen wat jou opvalt?

  In mijn droom was mijn zus ‘hervallen’ ,er was opnieuw kanker vastgesteld.
  Ik ging bij haar thuis, heel duidelijk bezocht ik haar in het eerste huurhuis waar ze ooit waren gaan wonen toen ze trouwden. Ze had me laten komen omdat ze met mij over iets wou praten, haar man was er ook toen ik binnenkwam.
  Uit de omgang met haar man, merkte ik dat er iets niet ok was. Ze leek vooral heel ‘bazig’ en trok altijd alle aandacht op haar, alles draaide rond haar ziekte en hij reageerde (in tegenstelling met toen ze nog leefde) daar niet goed op. Even later verliet mijn schoonbroer de kamer. Mijn zus en ik voelden ons allebei wat ‘ongemakkelijk’ door zijn reactie en we praten wat oppervlakkig, dus nog voor ik iets kon zeggen over wat ik opgemerkt had, kwam hij terug binnen. Ze hebben een korte discussie en dan zegt hij boos, dat hij bij haar zal weggaan want hij heeft iemand anders die beter voor hem zorgt…
  Een volgend beeld zitten we samen aan tafel met onze andere zussen en schoonbroers, die (blijkbaar) in de overleden zus haar huis aan de zolder aan het werken waren, maar er wordt gedaan alsof dat er niets is gebeurd en ook daar voel ik me weer ‘ongemakkelijk’ bij maar ik word wakker…
  Het rare is dat mijn zus meer dan 10 jaar geleden is overleden aan kanker. Haar man is altijd heel trouw en goed voor haar blijven zorgen en hij is tot het einde heel liefdevol aan haar zijde gebleven… vandaar dat ik dit een heel vreemde droom vind.
  Alvast bedankt Marielle om te luisteren.
  Ik ben benieuwd wat jij er uit haalt.
  Groetjes
  Christina

  1. Marielle Borst

   Hoi Christina,
   Wat leuk om weer van je te horen! Dromen over overleden dierbaren zijn altijd belangrijk om te onderzoeken, dus fijn dat je deze droom met ons deelt. Allereerst naar dat je je zus aan kanker hebt moeten verliezen: wat bekende je zus voor jou?

   Dan de droom: heb je wel eens gehoord van het tekenen van een energiecurve over een droom? Dat is heel simpel te doen: je pakt een pen en papier en tekent een curve die begint bij het begin van een droom en eindigt aan het einde van een droom. Is de energie in de droom hoog dan is de lijn laag en neemt de energie toe, dan gaat de lijn omhoog. Als je klaar bent zie je precies waar de energie in de droom in jouw beleving het hoogste was. Dat punt is vaak een goede ingang voor het onderzoeken van de betekenis van je droom. Waar ligt dat punt voor jou in deze droom?

   Als lezer lijkt dit punt te liggen op het moment dat de man van je zus aangeeft dat hij bij haar weg zal gaan, omdat hij iemand anders heeft die beter voor hem zorgt. Dat moment als uitgangspunt nemende zou je jezelf de volgende vragen kunnen stellen: Is je zwager toevallig onlangs aan een nieuwe relatie begonnen? Waar in jouw eigen leven ken je voorbeelden van relaties die stranden, omdat één van de twee een ander vindt die beter voor hem of haar zorgt? Of waar de een bazig is en structureel de meeste aandacht naar zich toe trekt?

   Tenslotte nog iets over het doen alsof er niets gebeurd is. Is dat herkenbaar voor jou en zo ja: waar ken je dat van? Kijk ook even naar de betekenis van het feit dat men op de zolder van je zus aan het werk was. Wat zijn jouw associaties met een zolder/ wat is voor jou de functie van een zolder? En wat zou je aantreffen als je in het echt nog eens alles wat zich ooit op de zolder van je overleden zus bevond door je handen zou kunnen laten gaan? Dingen die je niet van haar wist? Oude herinneringen? Spullen van vroeger? Wat denk jij?

   Zomaar wat vragen die jou hopelijk verder helpen om dieper in deze droom te komen. Laat het me weten als je vragen hebt!
   Alle goeds!
   Marielle

   P.S. Wat naar dat de man waar je over schreef een ernstig auto-ongeluk heeft gehad: beterschap voor hem!

 10. Ik ben benieuwd naar wat mijn droom me komt vertellen.
  Ik had afgelopen nacht een droom waar ik in een meeting met een groep (20-30 tal) mensen ben.
  We hadden net gegeten.
  Iedereen zit nog wat in groepjes met elkaar wat te keuvelen.

  Opeens worden we rechts van ons, opgeschrikt door een jonge vrouw die plotseling ineen stuikt… de vrouw komt terug op handen en voeten en begint wat te spuwen…het lukte niet goed enkel een klein plasje op de grond…
  Ze strompelt rechtop komend naar de (in de droom) dokter en opent helemaal haar mond, ze kan niets meer zeggen.
  De ‘dokter’ schrikt om wat ze ziet en kan dat niet verbergen, in shock buigt ze zelfs helemaal achterover. Ze kijkt nog meer geschrokken de verantwoordelijke van het gebouw aan en zegt dat er direct een ambulance moet komen. Ik was net nog in gesprek geweest met de dokter, stond er vlakbij… van waar ik stond leek het alsof er ‘gaten’ in de tong zaten.
  Niemand doet iets. Het lijkt rondom mij slow motion, iedereen staat gelijk aan de grond genageld en beweegt nauwelijks.
  Ik zie dat de verantwoordelijke in paniek is en geen gsm bij zich heeft en ik roep “bel een ambulance, wacht niet op haar… heeft iemand een gsm” … mijn gsm zit nl nog in mijn handtas, en terwijl ik het roep grijp ik zelf naar mijn handtas die wat achter 2 stoelen vastzit en haal mijn gsm uit mijn tas en bel ik 112. Besef op dat moment ook dat ik het adres niet weet en dat de dokter moet uitleggen wat ze heeft gezien… ik duw de telefoon direct aan het oor van de dokter en zeg haar heel kordaat en dwingend om te zeggen wat ze heeft gezien… en waar we zijn
  De dokter is op dat moment zelf nog in shock.

  Ik weet ook op dat moment dat ik moet zeggen dat die vrouw in quarantaine moet en dat de dokters met de ambulance zich daarop moeten voorzien… en dat wij allemaal zo vlug mogelijk naar buiten moeten…weg van dat plasje op de grond, naar het grasveld.
  Tot daar mijn droom…

  Ik volg in het echte leven een online traject dat noemt: “bezielde ondernemer”. In mijn droom is de organisator de bezielster van mijn online traject en diegene die ziek is, is in het echte leven een dokter in de wetenschappen en iemand waar ik door het traject ook bevriend mee ben.

  1. Hallo Christina,

   Wat geweldig dat je je zoveel details kunt herinneren! Wat mij betreft draait de hele droom om de vraag wat er nou precies aan de hand is in de mond van de vrouw die plots ziek wordt (en die in het echte leven dokter in de wetenschappen is en bevriend met jou). Is dat voor jou ook zo? Blijkbaar is wat er met haar aan de hand is zó ernstig, dat de behandelend arts zich rotschrikt, er met spoed een ambulance gebeld moet worden, de gehele groep geëvacueerd moet worden en de vrouw vervolgens direct in quarantaine gebracht moet worden.

   Hoe geef jij betekenis aan wat er in de mond van die vrouw aan de hand is? Waar staat dit volgens jou voor? Wat hadden jullie voordat ze ziek werd als groep gegeten c.q. ‘tot’ jullie genomen? En waarom is wat zij heeft zo gevaarlijk voor de gehele omgeving? De enige aanwijzing die de droom geeft, is het feit, dat het er vanaf jouw positie uitziet alsof er gaten in haar tong zitten. Dus als ik de kernvraag van de droom herformuleer: Wat zegt het jou (in figuurlijke zin) dat er gaten zitten in de tong van een vrouw die in het dagelijks leven dokter in de wetenschappen is?

   En in het kader van het traject ‘bezielde ondernemer’ dat je volgt: Kan het zijn dat de droom uitdrukt, dat als het om bezieling gaat je via de wetenschap niet tot volledige antwoorden kunt komen? Dat er als het ware ‘gaten’ zitten in wat de wetenschap hierover te zeggen heeft? Hoe is dat voor jou?

   En waarom zijn de ‘gaten in de tong van de wetenschap’ zo gevaarlijk voor de gehele omgeving? Zijn we als mens, als we al te zeer in de buurt blijven van het rationele, bewijsbare en ons niet bewust zijn van de beperkingen van (de gaten in) deze zienswijze in gevaar? Missen we zo bezieling en is bezieling uiteindelijk het enige dat deze gaten kan helen? Wat denk jij?

   En hoe zit jij hier zelf in? Waar sta jij op jouw weg naar bezield ondernemerschap? Kan de wetenschap je nog verder helpen op deze weg of ben je op een punt gekomen waar de wetenschap geen antwoorden meer heeft en je antwoorden wellicht op een andere laag moet vinden?

   Helpt dit je verder? Ik ben heel benieuwd en zou het leuk vinden om van je te horen!
   Marielle

   1. Hallo Marielle, eerst en vooral dank je wel voor je goede samenvatting en voor wat je uit mijn droom haalt.
    Ik stond even versteld van wat je geschreven had, tegelijkertijd verbaasd hoe het zo klopt met waar ik actueel zelfs gisteren nog over schreef.
    Je stelt me een aantal vragen waar ik, naast dat ik er gelukkig van word 😊, jou ook heel graag een antwoord wil geven.
    De vragen en dat het zo duidelijk wordt maken het wat chaotisch in mijn hoofd niet wetend hoe te beginnen aan de vele informatie die meekomt. Het laten bezinken heeft nu geen zin. Het is echt een actueel thema op dit moment bij mij.
    Het beste wat ik kan doen om jou te antwoorden is door op te schrijven waar ik mee bezig ben. Daardoor hoop ik dat je merkt hoe het antwoorden zijn op jouw vragen. Maw hoe jij ontzettend goed mijn droom hebt ontleed, waardoor hij helder werd voor mij en mede een bevestiging, synchroniciteit ook, van wat er speelt.
    Mijn aandacht ging helemaal niet naar de gaten in de tong en daar de betekenis aan gekoppeld van de wetenschap.
    Of voor mij persoonlijk hoe ik het nu zie gaat het om ‘Naar buiten komen met iets dat nog niet bewezen is…net zoals 15 jaar geleden…
    Ik verklaar me nader.

    Meer dan 15 jaar geleden, dankzij een collega las ik het boek van Elaine N. Aron. Over HSP. Hoewel ik me minder herkende in het verhaal van Elaine Aron, wist ik meteen al bij de verklaring van HSP dat ik Hooggevoelig was/ben. Ik begreep toen opeens waarom de medicaties en de vele diagnoses van depressie vastgesteld door een neuro/psychiater, (die ik nb wel dankbaar ben, omdat ik op dat moment op niets anders kon terug vallen) maar gedeeltelijk ‘aansloeg’. Waarom er telkens na een nieuw medicament en na enige gewenning aan de medicatie ik me telkens opnieuw extreem moe en uitgeput bleef voelen.
    Er werd op een bepaald moment elektroshocks voorgesteld, ik had al de medicatie die er in Belgie op de markt was, gebruikt, maar ik kwam er niet verder mee. De nieuwe methode van elektroshocks werd zo’n 20 jaar geleden terug op de markt gebracht. Dit was voor mij echter het moment om op zoek te gaan naar iets anders. (Hier zie ik de gaten in de wetenschap)

    Ik vond mijn heil in homeopathie, voelde dat dit me hielp. Ik kon zonder medicatie (die ik nb voor de rest van mijn leven moest blijven nemen wegens de diagnose: recidive depressie) Het bracht een andere wereld voor mij aan het licht.
    Een wereld waar ik eerder sceptisch tegenover stond, maar hoe meer ik er mee te maken kreeg, hoe meer ik vaststelde dat ik als kind al heel levendige dromen had over andere dimensies. Dromen die ik heel goed kon navertellen, maar die door mijn omgeving werden afgedaan als fantasie.

    De reden waarom ik zo moe was, werd gezocht in fysieke oorzaken, in iets wat bewezen kon worden, waar een fysieke verklaring voor was.
    De diepere oorzaak zat echter nog veel verder ‘verborgen’ voor mij. Alles had te maken met hoe ik mensen kon lezen, hoe ik mensen en omgevingen kon aanvoelen, hoe ik de energie en emoties van andere mensen gewoon overnam en heel goed voelde wanneer ze aan het liegen waren. Ik voelde energie bij foto’s, of kreeg informatie binnen bij namen van mensen die ik nooit eerder had gezien of ontmoet… ik wist niet hoe ik dat deed, dus wist ik ook niet hoe ik er op kon vertrouwen. Hoewel mijn dokter/homeopaat me niet kon helpen ermee om te gaan, geloofde hij wel in wat ik hem vertelde.

    Het was pas enkele jaren geleden, dat ik in Griekenland met het woord Empathie en de beschrijving van Empathen zag wat ik al jaren had gezegd waar ik mee kampte en waarom ik me afsloot van het maatschappelijke leven. Het leek me de enige beste oplossing voor mezelf.
    (Ik herken dit nu als een ‘gave’ en hier komt het woord bezieling … het gaat voor mij om die gave helemaal in te laten dalen in mij, ze mij eigen te maken ‘bezieling’ )

    Net zoals ik 15 jaar geleden wist dat ik Hooggevoelig was, wist ik niet hoe ik het aan de buitenwereld kon overbrengen. HSP werd pas in 2016 in Belgie op de kaart gebracht door professor Elke van Hoof die er bewijs voor leverde. Net op dezelfde manier heb ik het met empaat zijn (de wetenschap heeft het nog niet bewezen). Het voor mezelf helemaal toelaten, laten indalen en van daaruit naar buiten brengen is waar ik op dit moment nog mee kamp … Gisteren werkte ik nog aan mijn website die bestemd is voor HSP en Empaten of mensen die hier meer willen over weten, omdat er iemand uit hun omgeving mee te maken heeft. Je zit er boenk op zeggen ze dan bij ons.
    Ik dank je heel hartelijk Marielle voor jouw heldere verklaring van mijn droom.
    Het helpt mij verder om nog meer voor mijn ‘gave’ te gaan, hoewel ik nog altijd niet duidelijk zie hoe ermee naar buiten te komen, verstop ik mezelf niet meer en verspreid ik meer en meer het woord EMPAAT… tot het wetenschappelijk bewezen wordt.
    Nogmaals hartelijk dank!
    Christina

    1. Hallo Christina,

     Wat is het toch prachtig aan dromen, dat als je er echt met aandacht mee aan de gang gaat er zoveel los kan komen en op zijn plek kan vallen. Mijn dag heeft een gouden randje dankzij jouw reactie, dus jij ook bedankt dat je dit hebt willen delen. Wat betreft het verder ontwikkelen van jouw gave zou het mij overigens niets verbazen als dromen hierin voor jou als ondersteunend kanaal kunnen werken. Heb je weleens van droomincubatie gehoord?

     Droomincubatie houdt in, dat je je, vlak voordat je gaat slapen, concentreert op een belangrijke vraag waar je overdag veel mee bezig bent. In jouw geval zou dat bijvoorbeeld de vraag: “Hoe kan ik op een goede manier naar buiten treden met mijn gave?” kunnen zijn. Als je jezelf hierin oefent en aandacht hebt voor je dromen, krijg je soms ‘opeens’ antwoord via je dromen.

     Voel je van harte welkom om hier nog een keer terug te komen als je nog eens naar een droom wilt kijken en heel veel succes met de weg die je aan het gaan bent!
     Harte-groet,
     Marielle

     1. Hallo Marielle, en dankjewel voor de tip. Ik had nog niet van droomincubatie gehoord en ga er zeker ook op oefenen. Gek dat ik een gelijkaardig zinnetje gisteren naar het universum uitstuurde: Hoe kan ik mijn gave naar buiten brengen … misschien was het wel op het moment dat jij het schreef… 🙂
      Liefs en nog eens hartelijk dank voor de inzichten.
      Christina

     2. Beste Marielle,

      Ik had afgelopen vannacht opnieuw een levendige droom, wel snel op elkaar en misschien omdat ik je raad uit probeer! Hoewel anders dan de de vorige droom, omdat het gaat om dingen die er gezegd worden die blijven hangen…
      Ik ben benieuwd welke betekenis de droom volgens jou heeft.

      In mijn droom woon ik op een heuvel in een groen landschap in de bergen en in een wijde omgeving is er geen ander huis te zien. Een goeie kennis komt er op bezoek. Ik loop hem tegemoet als hij samen met een vriendin die hem bij mij brengt het erf komt opgereden. We zijn heel blij om elkaar terug te zien.
      Hij zegt dat hij heel graag bij mij is, naar mij komt, maar niet lang kan blijven, omdat hij de dag later heel vroeg moet gaan werken.
      Een volgend moment zitten we aan een tafel en zegt hij precies uit het niets: dat zijn huidige vriendin een autopark heeft met heel veel auto’s, en dat hij geen auto van haar krijgt, maar wel altijd een auto mag gebruiken en dat hij dat handig vindt (dat zinnetje blijft al heel de dag hangen… ). Dat hem dat moeilijker maakt om bij haar weg te gaan. Ze heeft geen probleem met wat hij doet, zo lang hij ’s avonds maar naar huis komt zegt hij.
      Een volgend moment zie ik opeens dat het al half 3 ’s nachts is.
      Nu is de vrouw waarmee de man was gekomen ook terug in de kamer. Zij is moe en terwijl ze aan het geeuwen is, wrijft zo hard in haar ogen dat haar make up uitloopt.
      Ze zegt nog dat het niet erg is dat het zo laat is, dat ze dit graag voor hem doet.
      Hij schrikt ook van de tijd …hoe het komt dat we zo lang kunnen praten vraagt hij, ik zeg hem dat het misschien komt omdat zijn hart open is als hij bij me is en hij vraagt me of ik denk dat zijn hart ook open is als hij met zijn vriendin in de natuur is…
      Dan word ik wakker…
      Ik sluimer nog wat verder na over zijn vraag…
      Ik ben echt benieuwd en dank je al ontzettend voor je tijd!

      Liefs,

      Christina

     3. Hallo Christina, Wat ontzettend leuk dat je aan het oefenen bent met droomincubatie, want ik heb het gevoel dat jouw dromen mooie richtingaanwijzers zijn! Dank voor het delen ook.

      Als ik jouw droom op een iets abstractere manier zou ‘hervertellen’, zou er ongeveer zoiets als dit staan: Jij bevindt je op een plek ver weg van andere mensen. Een vrouw brengt een vriend naar jou toe. Jullie zijn blij om elkaar te zien. De man in kwestie wil graag bij jou zijn, maar heeft bij aankomst ook al een reden om snel weer weg te gaan. Ook bij zijn vriendin heeft hij een reden om te blijven (het mogen gebruiken van dingen die van haar zijn) en een reden om bij haar weg te willen. Zijn vriendin heeft geen problemen met zijn gedrag, zolang hij maar thuis komt om te slapen. Het wordt een stuk later dan jullie alledrie beseffen. De vrouw die de man vergezelt zegt dat ze dit graag voor hem over heeft, maar haar lichaam laat zien dat ze er moe van wordt en haar laagje vernis (make-up) loopt uit. Hij schrikt ook van de tijd en vraagt zich af hoe het komt dat jullie de tijd zo uit het oog verloren zijn. Jij vermoedt dat dit komt doordat zijn hart open is als hij bij jou is. Hij betrekt dit antwoord echter niet op jou, maar op hem en zijn vriendin als ze samen in de natuur zijn en vraagt aan jou of jij het daar mee eens bent.

      Naar aanleiding van deze hervertelling zou je jezelf een aantal vragen kunnen stellen. Onderzoek voor jezelf maar welke het meeste resoneert en laat een vraag ook vooral liggen als hij niet resoneert:
      In welk opzicht bevind jij je op een plek ver weg van andere mensen? Als je mensen uit je eigen dagelijks leven de rol van die man en die vrouw die op bezoek komen zou geven, wie zouden dat dan zijn? Waar in je eigen leven herken je het dat een man aankomt en ook weer snel weg gaat? Waar herken je het dat een man in een relatie blijft, omdat hij het wel ‘makkelijk’ vindt om dingen van zijn partner te kunnen gebruiken? Wat maakt dat dit zinnetje uit je droom zo bij je blijft hangen? Waar herken je de rol van een vrouw die geen problemen heeft met het gedrag van haar partner, zolang hij maar thuis komt om te slapen? Wat maakt dat jullie de tijd zo uit het oog verliezen?

      In de slotscène van de droom richt jij je aandacht op de vraag wanneer het hart van de man open is en vervolgens richt hij zijn aandacht op de vraag of zijn hart ook open is als hij met zijn vriendin in de natuur is. De vraag die in mij naar boven komt gaat niet over wanneer het hart van deze mannelijke droomfiguur open is (ik vroeg me ook af of hij en niet jij deze vraag moet beantwoorden), maar naar jouw hart: wanneer en voor wie open jij jouw hart en bij welke mensen gaat deze stroom gelijkwaardig op en neer en bij wie is het eenrichtingsverkeer?

      Brengt deze hervertelling en bijbehorende vragen je op nieuwe inzichten/ gedachten/ gevoelens over je eigen droom? Ik hoop het!
      Harte-groet,
      Marielle

      P.S. Ik voel n.a.v. jouw droom ook nog de behoefte om dit op te schrijven: Mensen die hoogsensitief en empathisch zijn, kunnen goed voelen wat andere mensen voelen en nodig hebben, maar hebben in deze gerichtheid op anderen vaak meer moeite om goed verbonden te blijven met wat ze zelf voelen en emotioneel nodig hebben. Waar je van nature de neiging voelt om bezig te gaan met gevoelens van een ander, kan het dus soms juist veel heilzamer zijn om in contact te treden met wat jij voelt en wat jij nodig hebt. 😘

     4. Dag Mareille, en eerst en vooral bedankt!
      Hmmm er komt weer veel met wat je schrijft.
      Ik moet eerst iets corrigeren: de andere vrouw die bij hem is, is niet zijn partner. Het is een vriendin. Ze leek eerder een soort alibi… dat hij bij haar was en zijn partner niet wist dat hij bij mij kwam.
      Wat hij vertelt is wél over ZIJN partner (met het autopark, maar die komt niet in beeld)…

      Heeft dat volgens jou invloed? Ik kan deze vrouw geen plaats geven in het echte leven of de betekenis hiervan waarom die in de droom is.

      De man komt bij mij voor sessies, oa Reikibehandeling, hij wil meer voeling krijgen met zijn intuïtie, zijn hart.
      Wat bovenkwam met jouw ‘hervertelling’ (de vragen waar ik niet op geantwoord heb, is omdat ik er in mijn dagelijkse leven geen idee van heb):

      In welk opzicht bevind jij je op een plek ver weg van andere mensen? Voor de webinar maandag met het online traject bezield ondernemen was ik bezig met het thema: hoe komt het dat mensen niet kunnen ontvangen? (wat ik te bieden heb /geef).
      Het antwoord dat het hart niet open is, was mijn inzicht door de droom: Je hart moet open zijn om te geven en te ontvangen. Je geeft vanuit je hart en ontvangt met je hart (dat bedoelde ik dat ik aan het oefenen ben).
      Als je mensen uit je eigen dagelijks leven de rol van die man en die vrouw die op bezoek komen zou geven, wie zouden dat dan zijn?
      De man is de afgelopen maanden 4 keer bij mij geweest. Hij moest bij mij thuis zijn ivm digitale tv en internet. Zag mijn stenen en mijn website en was geïnteresseerd in wat ik doe. Belde later voor een afspraak, omdat hij zelf ook sinds een paar jaren bezig is met de zin van zijn leven, het spirituele pad aan het bewandelen is. Hij zei, vooral door de manier waarop we elkaar hebben ontmoet, het volgende zinnetje: als de leerling klaar is verschijnt de Meester. Straffe is dat ik hem daarvoor ook zie. Maar hij is heel bescheiden, alsof hij nog niet weet wat hij doet met mensen. Ik ben me daar wel bewust van en ik ben me ook bewust van wat hij me leert/toont.

      Hij had me afgelopen donderdag een sms gestuurd. De afspraak een week eerder, toen ik me nog ging aanpassen aan hem. Hij voelde dat en stelde voor om deze week …zelf waren ze paar dagen met verlof. Maar donderdag lukte niet en ook vrijdagavond wou ik vroeg naar bed, omdat ik zaterdag (vandaag) vroeg uit bed moest om naar de Ardennen te gaan (met gelijkgestemden). Ik herken dat ik iets dergelijks heb gezegd. En voor mij was dat vanuit verbinding met mijn hart.
      De vrouw, geen idee. Hij komt altijd alleen en er is zeker geen haast om door te gaan, integendeel. De laatste keer was hij wel heel erg moe, maar zelfs dan was er geen haast.
      In de slotscene van de droom richt jij je aandacht op het hart van de man en vervolgens richt hij zijn aandacht op de vraag of zijn hart ook open is als hij met zijn vriendin in de natuur is. De vraag die in mij naar boven komt gaat niet over wanneer het hart van deze mannelijke droomfiguur open is (ik vroeg me ook af of hij en niet jij deze vraag moet beantwoorden)
      Hij vraagt in de droom hoe het komt dat WIJ zo goed met elkaar kunnen praten.
      In het echte leven ziet hij me als iemand waar hij van leert. Hoewel hij zelf een groot meesterschap in zich draagt en mij veel leert…wat hij blijkbaar zelf nog niet ziet. Hij is zelf ook heel bescheiden.
      Idd hem laten antwoorden of de vraag stellen wat denk je zelf, is een ‘fout’ die ik tijdens een 2de consultatie met hem heb gemaakt, later die nacht na de consultatie werd ik daar trouwens wakker van. Dat hij intuïtief de antwoorden wist, maar bij mij een stukje ‘bevestiging’ zocht. Dat heb ik toen aan hem laten weten (dat is ook waar hij oa ook meer zicht wil op krijgen, het onderscheid leren maken tussen gedachten, fantasie – wat hij nog denkt- en intuïtie). Er is sterke chemie tussen ons, wat de ontmoetingen niet makkelijk maakt, omdat we ook zoveel te delen hebben. Er is enorm veel interesse. Maar naar jouw hart: wanneer en voor wie open jij jouw hart en bij welke mensen gaat deze stroom gelijkwaardig op en neer en bij wie is het eenrichtingsverkeer?

      Dit Marielle is alsof ik alleen echt met hem dat heb, ik bedoel dat het door hem is dat ik ‘voorbij mijn angsten leer te gaan’ en mijn hart leer open te houden…de gesprekken zijn vlot en met humor en toch ook diep…en met de meeste mensen heb ik eenrichtingsverkeer. Vandaar het thema, dat ik ervaar waarom kunnen mensen niet ontvangen…en het antwoord: het hart moet open zijn…

      Brengt deze hervertelling en bijbehorende vragen je op nieuwe inzichten/ gedachten/ gevoelens over je eigen droom? Ik hoop het!
      Zeker en vast 😉 en dank je wel voor deze vragen. Ik merk de moeilijkheden door de chemie die er tussen ons is. Ik moet ook leren vanuit verbondenheid met mijn hart en blijven voelen wat ik nodig heb, (in een relationele relatie is dat voor mij zeker nog moeilijk, ik ben aan het oefenen) zoals je schrijft ook in je ps is zeker een aandachtspunt. Dit is echt oefenen voor mij.
      Dank je voor je vragen, dank je voor je tijd.
      Het verlangen naar meer met die man is aanwezig… en …er is een vriendin, goeie oefening.
      Mijn verlangen gaat naar een man zoals hij en die ook vrij is en dat is toch wat moeilijk voor mij.
      Liefs,

      Christina

     5. Hallo Christina,
      Dank je wel voor je toelichting: mooi om te zien dat je zo diepgaand aan de slag gaat met je dromen! Ik heb de correctie dat de man vergezeld wordt door een vriendin en niet door zijn vriendin aangepast in mijn hervertelling, dan kan je kijken of het wat uitmaakt voor wat er bij jou naar boven komt. De extra vraag die bij mij naar boven zou komen n.a.v. wat je schrijft over een alibi: waarom lijkt het er in de droom op dat deze man in de droom een alibi nodig heeft om naar jou toe te komen? Wat moet er verborgen blijven?

      Tenslotte: zo te lezen beleef je op dit moment een hele leerrijke periode in je eigen leven. Ondanks de uitdagingen die dat ook met zich meebrengt is het toch prachtig om als mens zo te kunnen leren van het leven zelf, vind je niet? Leuk ook dat je Reiki sessie geeft trouwens!
      Kortom: Liefs terug!
      Marielle

     6. Nomaals hartelijk dank Marielle, en zeker en vast is het een heel leerrijke periode op dit moment. Rond het alibi, hmmm ik weet waar het vandaan komt, het is een gedachte die ik heb gehad. Ik moet het met hem checken, omdat het iets is wat ik heb ‘opgepikt’, maar ik weet niet of het in werkelijkheid ook zo is. Een vraagje hierbij Marielle… dat het zo in een droom komt, alsof hij een alibi moet hebben om bij mij te komen…heeft dat te maken met de echte wereld? Of is het een idee van mij dat zich in een droom laat zien? Met andere woorden: geeft een droom eerder een waarheid weer of wat er zich in je onderbewustzijn/bewustzijn afspeelt?
      Liefs,
      Christina