Dromen over een sprong in het diepe

Dromen over een sprong in het diepe

Ik droom dat ik uit een rijdende trein wil ontsnappen. Ik trap met mijn schoenen alvast wat glasplaten in, zodat ik straks zo uit de trein kan springen. Vervolgens verwijder ik zoveel mogelijk glasscherven, zodat ik me niet zal bezeren als ik spring. Ik aarzel of ik moet wachten op het juiste moment en de juiste plek of gewoon maar moet springen. Ik besluit op het juiste moment en de juiste plek te wachten, maar het lijkt erop dat ik zo nog heel lang kan wachten, want die trein raast maar door. Uiteindelijk spring ik dus gewoon maar ergens die trein uit.

Ik kom terecht op een zandvlakte waar allerlei prachtige kleine stenen, schelpen en fossielen liggen. Mijn oog valt op twee fossielen van een vlinder. Ik raak betoverd door de schoonheid van die vlinders: Wat zijn ze prachtig! Waarom zijn ze nou toch versteend geraakt?

Hoe belastbaar ben ik?
Ik krijg deze droom in de periode dat ik door ziekte moet stoppen met mijn baan. Lange tijd weet ik niet hoe belastbaar ik nou ben qua werk. Ik voel me klem zitten tussen de angst dat werk maakt dat mijn gezondheid verslechtert aan de ene kant en de angst om te weinig connectie met het arbeidsproces te houden aan de andere kant.

Wat doe ik hier zelf in?
Het eerste deel van de droom laat me zien wat ik hierin zelf doe: Mijn energie zit in het voorkomen dat ik me zal bezeren en het wachten op het juiste moment en de juiste plek om te springen. Het tweede deel van de droom plaatst me op een zandvlakte en legt me daar de vraag voor waarom die prachtige vlinders in een fossiel veranderd zijn.

Bescherming of gevangenis?
Nadat ik de droom helemaal ‘tot’ me genomen heb, krijg ik het gevoel dat ik verzand als ik te lang wacht met weer volledig in het arbeidsproces te springen. De vlinders die in fossielen zijn veranderd vat ik op als een waarschuwing, dat ik (mijn ziel) zal ‘verstenen’ als ik te lang vasthoud aan de positie waarmee ik mezelf probeer te beschermen.

In mijn continue poging een antwoord te vinden op de prangende vraag of ik mijn gezondheid in gevaar breng door te vroeg aan de slag te gaan, of juist mijn groei en de inzet van mijn kwaliteiten belemmer door te laat weer helemaal aan de slag te gaan, lijkt het wijzertje van dit vraagstuk, dus eerder naar ‘te laat’ dan naar ‘te vroeg’ uit te slaan. Wat ik doe om mezelf te beschermen dreigt mijn gevangenis te worden.

Veiligheid loslaten
Het is tijd om de manier waarop ik veiligheid voor mezelf creëer los te laten. Maar de angst om weer ziek te worden zit diep, dus hoe doorbreek ik deze blokkade? Omdat dit geen vraag is waar ik direct een antwoord op weet, maar meer een ‘trage’ vraag, hou ik deze vraag een tijdje bij me en ‘op een nacht’ krijg ik opeens een volgende droom over het maken van een sprong in het diepe:

Loesje: De weg loopt niet waar je hem verwacht
Ik droom dat ik, om op mijn ware bestemming te komen, mijn man en mijn auto moet achterlaten op een parkeerplek ergens in Frankrijk om vervolgens vanaf een brug over een snelweg op een rijdende vrachtwagen te springen. Een man voor mij doet het zonder blikken of blozen. Klinkklare waanzin als je het mij vraagt. Wat is dit nou voor achterlijke (levens)weg? Dit kan toch nooit goed aflopen? Ik ga toch niet mijn man achterlaten voor zo’n levensgevaarlijke sprong die ook nog eens helemaal nergens op slaat!

In verwarring word ik wakker, want hoezeer ik van binnen ook weiger mijn man achter te laten om vervolgens van een brug op een rijdende vrachtwagen te springen, ik verlang wel enorm naar mijn bestemming.

De waarde van vriendschap
Ik bel een dierbare vriend, die aandachtig naar me luistert. Hij raadt me aan om de komende tijd alert te zijn op kansen waarbij ik het gevoel heb in het diepe te moeten springen. Ik voel dat ik wijze raad krijg, maar ik voel ook dat ik niet zal springen zolang ik het idee heb dat dit betekent dat ik Edwin achter moet laten, dus dat zeg ik ook. Het is even stil. Dan krijg ik de volgende vraag: “Wie zegt jou dat Edwin niet achter het stuur van die vrachtwagen blijkt te zitten, als jij eenmaal bent gesprongen?”

Ontlading geeft ruimte
Dan komen de tranen, niet een paar, maar een heleboel. Ik voel gewoon aan alles: “Dit is wat me te doen staat”. In de periode vlak na dit telefoongesprek komt er een aantal werkgerelateerde vragen op me af, waar ik voorheen nooit “ja” tegen had durven zeggen uit angst om weer ziek te worden. Ik ga ze stuk voor stuk aan en ook al vind ik het nog steeds bloedspannend allemaal, ik voel wel weer volop dat ik leef en dat doet mijn gezondheid gelukkig ook goed. Het is bijna alsof ik met een grote glimlach en wapperende haren op een snelweg op het dak van een rijdende vrachtwagen sta en uit volle borst tegen Edwin roep: “Moet je kijken hoe gaaf dit is!”

Herkenning?

Ben je in je eigen leven ook bezig met het wel of niet wagen van een sprong in het diepe? Let dan de komende tijd eens op je dromen. Sinds ik het gebaande pad verlaten heb, zijn ze voor mij gouden richtingaanwijzers gebleken. Iets dat ik iedereen, die om wat voor reden dan ook een tijd lang in het ongewisse verkeert, van harte toewens.

Door: Mariëlle Borst

P.S. Wil je meer te weten komen over dromen? Kijk dan eens in het ITIP boekenaanbod naar de boeken over dromen.

61 reacties op “Dromen over een sprong in het diepe”

 1. Hallo Mariëlle,

  Ik heb een vraagje, al verschillende keren (zie ook laatste droom in dec.) sinds zijn dood, droom ik over Prince zo ook weer afgelopen nacht.
  Het zijn steeds lange dromen die gaan over verschillende dagen die we samen doorbrengen. Het gevoel is ontzettend fijn om in zijn compagnie/ energie te zijn.
  Afgelopen nacht herinner ik me terug een klein stukje nadat ik tegen de middag op Youtube een nieuwe opname van purple rain zag (waar hij eruit zag als in mijn droom).
  Dat stukje speelt zich af in een hotel, waar ik naast Prince een kamer heb, we zijn vrienden. Enkele mensen die ik paar dagen ervoor heb ontmoet zitten in een ander hotel en komen naar mij om te zonnen in de tuin van mijn hotel.
  Terwijl zij naar een plek gaan in de volle zon maar hebben wat ruzie onder elkaar. Ik neem mijn ligstoel en ga alleen ergens op een plek waar half zon/ half schaduw is, maar het is ook de plek waar Prince (die ergens heen moest) me direct kan zien als hij terugkomt.
  Ik vraag me echt af wat maakt dat ik zoveel van Prince droom (mocht ik afgelopen dagen naar zijn muziek geluisterd hebben kon dat een verklaring zijn maar dat is niet zo).
  Het zijn telkens heel mooie dromen waar ik liever niet uit wakker wordt.
  Kan jij daar iets meer over zeggen?

  1. Marielle Borst

   Hi Christina,
   Altijd leuk om jou te treffen! Dank je voor het delen van je droom. Als je vaak over een bekend iemand, in dit geval Prince, droomt, kan je je zelf altijd de vraag stellen of je in je leven wel wat meer of wat minder van de energie van die persoon kunt gebruiken. Eigenlijk beantwoord je die vraag in de derde zin van je bericht al: het doet jou goed om in zijn energie te zijn. Kortom: sluit je ogen op een rustig plekje en roep de energie van Prince op. Probeer daarna die energie te beschrijven en te kijken wat jij kunt doen om deze energie vaker op te zoeken, in te zetten, om je heen te hebben, etc. Lees ook de songtekst van Purple Rain eens aandachtig door en kijk of er iets resoneert.

   Harte-groet,
   Marielle

   1. Hi Mariëlle,
    Ook altijd leuk om jou invullingen/ aanvullingen mee te krijgen. Ze doen me ontzettend goed! Dankjewel Mariëlle.
    Over Prince:
    Ik heb een grote be-wonder – ing voor hoe ik de mens Prince ervaar en dus voor zijn energie, vanuit mijn perceptie zie ik hem ook als een empaat.
    Omdat er zo een grote bewondering is van hoe ik hem energetisch ervaar, heb ik wat je me vroeg ook moeten laten inzinken.
    Zijn energie ervaar ik als heel veelzijdig en afwisselend kan gaan van rustig naar powerful, heel veel seksuele energie en toch ook verlegen.
    Hoe hij zijn energie krachtig kan neerzetten met woorden, muziek, in zijn optredens zonder schaamte en hoe hij mensen daarin meetrekt.
    Hoe hij heel zelfzeker is als hij zijn ding doet, hoe hij precies weet wat hij wilt. Daarnaast zijn er beelden van hem hoe verlegen en onzeker toch bij mensen waar hij zich niet door‘op zijn gemak’ bij voelt. (hij heeft jaren geen interviews willen (kunnen) geven)
    Opkomen voor wat hij voelt dat nodig is en daar respectvol naar de anderen toch ook zijn kracht laat zien. (symbolisch door slave op zijn wang).
    Ik herken zoveel ook van het intro-/extra -verte, de veelzijdigheid en het streven naar vrijheid in de purple rain, waar iedereen mag en kan zijn wie hij is.
    Ik kan me vaak en goed verbinden met zijn energie door naar zijn muziek en zijn woorden te luisteren. Maar gisteren en vandaag lukt me dat minder er zit een stukje verdriet in de weg.
    De droom was ook veeel rustiger, vanuit een waardevolle vriendschap, luisterend naar elkaar vanuit een diepere verbinding als ik mijn gevoel vergelijk met andere dromen over hem, waar ik eerder ‘excited’ ervoer/was.
    Ik heb het idee dat hij een vrouw (of mij :-)) kan geven wat ze (ik) nodig heeft (heb), dat hij kan koesteren vanuit zijn hart met zoveel liefde.
    Misschien mis ik dat in mijn leven, iemand die er op zo een manier voor mij is en waar ik me dan kan aan overgeven omdat het ‘veilig’ is? Misschien moet ik het eerst nog aan mezelf leren geven , denk ik nu opeens ! 🙂
    Dankjewel Mariëlle ik leer en geniet weer van jouw mooie invulling/ aanvulling!
    Het doet me goed! Oprechte dank!
    Harte-groet,
    Christina

    1. Marielle Borst

     Heel graag gedaan hoor Christina, echt fijn te lezen dat dit je goed doet 💚.
     Als ik je reactie zo lees lijkt het me vooral belangrijk dat je ruimte maakt voor het verdriet waar je over schrijft, want verdriet verdient zorg. Meestal zit het verdriet ons niet in de weg, maar wij het verdriet als je snapt wat ik bedoel.

     Purple Rain heeft voor mij trouwens ook iets van een oningevuld verlangen. Iets dat belangrijk voor je is of was, maar niet uitpakt(e) zoals je hoopt(e). Heeft je verdriet daar misschien mee te maken of is het iets anders? Hoe dan ook, wees er lief voor!

     “I never wanted to be your weekend lover
     I only wanted to be some kind of friend
     Baby, I could never steal you from another
     It’s such a shame our friendship had to end”

     1. Hey Mariëlle,
      Opnieuw zoveel dank voor je bijdrage. Ik krijg er steeds meer zicht op of hoe de puzzelstukjes in elkaar vallen. Dankjewel!
      Mijn site, soulatwork is vooral om empaten, die te maken hebben (gehad) met misbruik (meestal van narcisten). Ze is er om te helpen uit de slachtofferrol te komen en hun gevoeligheid om te zetten in kracht met zoveel mogelijk respect en vergeving ook voor en naar de andere, de dader of narcist.
      Purple rain herinnert me aan mijn echtscheiding 30 jaar geleden.
      Er was toen helemaal nog geen sprake van narcisten, Hsp en empaten. Maar ik voelde wel dat mijn hart verlangde naar iets (wat ik nu pure of ware Liefde kan noemen) waar Purple rain voor staat en dat in mijn relatie niet terug vond. Ik werd verliefd op iemand anders en volgde mijn hart.
      De film Purple Rain (half autobiografisch) die ik zag in 1984 had zo een indruk op mij, ik leefde zo mee met Prince mee en voelde hoe gevoelig hij was. Ik begreep gevoelsmatig heel veel van zijn ‘gedrag’.
      In de film draagt hij purple rain op aan zijn vader die oa fysiek gewelddadig was.
      30 jaar geleden, toen ik wist dat mijn huwelijk voorbij was, bleef ik naar purple rain luisteren terwijl de tranen rolden over mijn wangen bij:
      I never meant to cause you any sorrow, I never meant to cause you any pain, I only wanted to one time to see you laughing I only want to see you laughing in the purple rain.
      Alsof ik me schuldig voelde om wat er gebeurde, de breuk tussen mijn ex en mij. Vanuit mijn ervaring had ik hem veel kansen had gegeven, maar ik moest op eierschalen lopen omdat ik niet wist wanneer hij zou ontploffen en begon te roepen en te schelden en ik in elkaar kroop. of hoe ik het toen beschreef als eens de bloemstengel gebroken is, kan dat niet meer terug aan elkaar groeien ik moest uit een huwelijk stappen waar ik alles had behalve de Liefde die ik nodig had en eerst aan mezelf moest leren geven. (dat schuldgevoel ,denk ik daar gaat het nu ook over).
      I never meant to cause you any sorrow, I never meant to cause you any pain, maar ik moet uit je leven stappen, uit zelfbescherming.
      Het wordt me nu duidelijk dat het verdriet te maken heeft met een schuldgevoel of ‘’rouwproces” omdat ik net iemand op FB heb moeten blokkeren. Dat is echt heel gek hoe dat in een droom en door jouw aanvullingen zo duidelijk kan worden. Ik weet dat deze mensen me niet ‘opzettelijk’ kwaad willen doen en dat het een wonde is die zijn moeten genezen maar wat baten kaars en bril als de uil niet zien en lezen wil.
      Dankjewel Mariëlle!
      Harte-groet,
      Christina

     2. Marielle Borst

      Hoi Christina,
      Dank je wel voor je reactie. Het blijft bijzonder om getuige te (mogen) zijn van de rijkdom die dromen ons bieden als je er met aandacht naar wilt kijken en er mee aan de slag wilt gaan. Vind het ook nog wel een mooi detail aan jouw droom dat je op een plek gaat liggen die half in het licht, half in de schaduw is. Het leven is (zoals jij ook schrijft) namelijk ook niet altijd alleen maar licht of alleen maar donker en ook wij zelf hebben als mens naast ons licht ook allemaal onze schaduwkanten. Als het om schuldgevoel gaat helpt het misschien nog om een laagje dieper te gaan om dat gevoel nader te onderzoeken en te kijken wat je daar precies in tegen komt.
      Tot een volgende droom Christina!
      💚- groet,
      Marielle

     3. Weet je wat gek is? Deze morgen in bed werd ik wakker met informatie over waar het schuldgevoel vandaan kwam. Ik dacht nog dit moet ik aan Mariëlle nog laten weten. Het schuldgevoel heeft te maken met de dood van mijn papa toen ik 26 jaar was. Ik onderzoek het verder. Dankje zo voor jouw goede toelichting en hulp!
      Harte-groet!
      Christina
      💚2💚

     4. Dag Lieve Marielle, jouw post over iemand vermoorden in je droom is zo mooi en tof weer, hoe je de symboliek ervan weergeeft. Ik had afgelopen nacht opnieuw een droom die ik je wou voorleggen, maar eerst misschien wat eraan vooraf ging. A. is een man die ik (hij en ik) beschouwen als zielsverwant, zielsverbinding. Telkens als ik met hem contact heb zet hij altijd van alles in beweging en beiden hebben we geen idee waar dat vandaan komt.
      Gisterenavond hadden we een chat (wou stil zijn). Het gaat niet goed met zijn vader, hij was bij hem en zijn vader sliep. Ik schreef nadat we al een hele poos aan het chatten waren: ik voel/weet dat ik weer in de komende dagen een droom ga hebben.
      Waar wil je van dromen vroeg hij.
      Dat is het juist, ik weet nooit wat er komt en ik kan het ook niet sturen, maar ik weet wél dat het weer iets te vertellen heeft, dat je weer iets aan het blootleggen bent.
      Gisterennamiddag had ik nog met mijn dooppeter gesproken over dromen, dat ik vaak heel levendige dromen heb, terwijl hij zijn dromen niet herinnert. Van wie droom je dan had hij gevraagd, van mij? En ik had gezegd: je kan dat zelf niet bepalen he…
      Ik was dus verrast dat het al afgelopen nacht was en dat ik ook van A. droomde (de man waar ik gisteren mee sprak).
      Ik voelde ook dat ik heel woelig heb liggen dromen en zou heel graag jouw toelichting lezen?
      Ik droomde afgelopen nacht van A. De droom begon heel mooi. We waren samen aan het praten en je kon de liefde uit onze ogen aflezen. We zitten bij ‘V.’ (!), die in de droom een overbuurvrouw en de ex vriendin van A. is (in het echte leven is zij een vriendin van mij geweest en zij en A kennen elkaar niet)..
      Ze vroeg iets aan hem over hun verleden tesamen (wat weet ik niet meer, maar waaruit ik kon afleiden dat het zijn ex was) en vroeg dan aan mij hoe het met ons (hem en ik) ging. Ik antwoorde dat we een heel harmonieuze relatie hebben en heel goed met elkaar kunnen praten en keek voor bevestiging naar Ali. He wij hebben nooit echt ruzie en praten veel met elkaar en we hebben heel veel respect voor elkaar, wat A. met zijn gekende vriendelijke glimlach bevestigde.

      In het 2de gedeelte van de droom, ligt er een nieuw geel (In het echt en volgens de maya’s zijn V. en ik beiden gele mens op toon 12, zij verdiept zich daarin) zomerkleedje voor mijn deur. Ik moet direct denken dat V. (omdat zij ook veel geel draagt) het daar heeft gelegd voor mij. Om een of andere reden voel ik daar argwaan bij, maar ik besluit het haar later te vragen en te zien wat ze erover zegt. Ik pas het kleedje en het staat me.

      Van dan af is er een heel andere A. Hij lijkt met iets te zitten als hij thuis binnen komt en als ik ernaar vraag, merk ik dat hij het niet kan zeggen (dat hij moeite heeft om het te zeggen). Hij loopt opeens heel hard weg, springt over hindernisjes op de straat en loopt een grote hangar binnen waar ik hem uit het oog verlies… ik loop hem achterna, denkend doe dat nu niet… laat hem gaan…(de plaatsen, waar ik woon, de straat, de hangaar in die droom is mij volledig onbekend)

      Deel 3 (denk ik) ben ik verloren en stel ik vast dat ik ergens sta onder een kerktoren. Er is een straatfeest aan de gang, het is in een gemeente naast mijn geboortegemeente. Ik herken het daar van in mijn jeugd. Ik vraag aan iemand of ik het juist voor heb als ik die weg voor me volg naar mijn geboortegemeente en /of dat er een kortere weg is. Ik zit goed zegt de vrouw en voegt ze eraan toe dat ik ervoor moet zorgen dat ik een Belgische identiteitskaart heb, alsof die vrouw denkt dat ik uit een ander land kom (ik denk nog je hoort toch dat ik Nederlands praat!)
      Ik voel daar dat ik behoorlijk boos ben op A. Ik heb niets bij me, geen geld, geen telefoon, ik sta daar alleen in dat gele zomerkleedje. Ik kan niemand verwittigen of bellen en moet dus deze weg helemaal alleen en te voet gaan afleggen.
      Ik word wakker als ik boos op A. aan die weg begin.
      Ik ben benieuwd Marielle en al een dikke dankjewel!
      Hartegroet,
      Christina

     5. Marielle Borst

      Hallo Christina,
      Dank je wel voor je complimenten over mijn blog! Wat betreft je droom: als ik hem volledig abstraheer lees ik een verhaal waar je volledige harmonie voelt met een man die je als zielsverwant beschouwt. Dit duurt voort tot er een andere vrouw ten tonele verschijnt. Die andere vrouw doet in deze droom iets waar jij argwaan bij voelt, maar ondanks dat trek jij toch dat gele hesje aan. Hiermee negeer je jouw eigen intuïtie. Dit alles komt de harmonie tussen jou en je zielsverwant niet ten goede, want hij loopt opeens van je weg. Ook hier negeer je in eerste instantie je intuïtie, want je loopt hem achterna, terwijl je denkt “doe dat nu niet”. Het verlangen naar zielsverwantschap overstemt blijkbaar je innerlijk weten. Ik kan dat heel goed begrijpen, want het verlangen naar eenheid kan heel sterk zijn, maar aan het verloop van de droom te zien werkt het niet voor je. Dit is dus een aandachtspunt lijkt me: om te oefenen in de praktijk om je intuïtie en je innerlijk weten voortaan voorrang te geven. Ik zou het ook anders kunnen verwoorden: Volg jezelf en niet die ander. Herken je hier iets in?

      Aan het laatste deel van je droom te zien heeft bovenstaande dynamiek iets met je jeugd te maken. Heb je als kind iets niet gekregen wat je wel (emotioneel) nodig had en is het verlangen naar verbinding en eenheid daardoor zo groot geworden dat je als het daarover gaat al snel het contact verliest met je eigen innerlijk weten?

      Als je dit herkent en/of als dit je raakt, raad ik je aan om aandacht te besteden aan het verwerken van het (emotionele) gemis uit je jeugd. Als ik goed zit, lijkt me dit van wezenlijk belang voor jou, want anders beleef je keer op keer dat rondje van zielsverwantschap-verstoring (door wat voor reden dan ook)- teleurstelling-daardoor extra verlangen naar zielsverwantschap- verstoring-teleurstelling, etcetera.

      Ik hoop dat dit je helpt, want ik gun je een andere uitkomst dan: “Ik heb niets bij me, geen geld, geen telefoon, ik sta daar alleen in dat gele zomerkleedje. Ik kan niemand verwittigen of bellen en moet dus deze weg helemaal alleen en te voet gaan afleggen.”

      Harte-groet,
      Marielle

     6. Hallo Marielle en opnieuw zo bedankt vanuit mijn hart voor je aanvullingen/ toevoegingen/ meerwaarde!
      Ik heb je woorden laten binnenkomen en je vragen onderzocht.
      “Zielsverwantschap sterker dan innerlijk weten?”
      Het innerlijk weten dat iemand niet eerlijk met mij omgaat wat ik me nog aantrek.
      Gesteld dat ik het gele kleedje net doordat ik argwaan had, direct had terug gegeven. Er zou een ander gevolg zijn geweest in de droom, voel ik gevoelsmatig na jouw opmerking (je trekt het (je?) aan).
      Gesteld dat ik ook niet achter hem aanliep. “Volg jezelf en niet de ander!”
      “Heb je als kind iets niet gekregen wat je wel heel erg nodig had en is het verlangen naar verbinding daardoor zo groot geworden dat je het contact verliest met je eigen innerlijk weten?”
      Het beeld dat bij je vraag opkomt is een oudere zus (9j?) die heel hard wegfiets en ik (6j?)die haar wenend achterna loop wel 100 m ver tot ik niet meer kan en me op de straat laat vallen terwijl zij hard wegfietst.
      IK heb haar dat ooit gevraagd of zij haar dat nog herinnerde omdat het voor mij zo hartverscheurend was. Later toen dat beeld boven kwam werkte ik daardoor rond afwijzing.
      Nu, met jouw vragen krijg ik daar toch nog iets anders bij. Ik wou naar de winkel gaan voor mijn moeder, ik wou dat doen voor haar, iets betekenen voor haar. En als ik dat nu neerschrijf, voel ik de liefde als kind waarmee ik dat voor mijn moeder wou doen.
      Maar mijn zus stak stokken in de wielen. Zij is naar de winkel gereden en hard beginnen wegfietsen met mijn fiets met ik daar al wenend achteraan.
      Ik heb vroeger gedacht dat mijn zus mij afwees omdat ik een ‘lastpost’ was ‘ik weende veel en als kind werd daar in ons dialect een scheldwoord aan gegeven ‘wat er op neer komt gij doet niet anders dan wenen’ maar nu krijgt het verhaal een andere klank.
      Het gevoel van iets te doen vanuit mijn hart (intuïtie) om mijn moeder blij te maken, waar iemand stokken in de wielen steekt (de argwaan) maar ik ging mezelf beschouwen als lastpost.
      “Wat ik als kind nodig had?” Dat mijn moeder had gezien/ gevoeld wat mijn intenties en of de intenties van mijn zus waren? Zij deed het niet voor mijn moeder maar om mij voor te zijn zodat ik het niet kon doen voor onze moeder.

      Ik voel dat ik er nog niet helemaal ben, maar ik wil je al ontzettend bedanken voor alweer deze mooie meerwaarde van jou Marielle!
      Harte-groet,
      Christina
      Dankjewel!

     7. Marielle Borst

      Heel graag gedaan Christina, echt mooi om te zien hoe jij zo diepgaand met je dromen werkt! Omdat je het gevoel hebt dat je er nog niet helemaal bent, raad ik je aan de komende tijd je dromen in de gaten te houden om te kijken of er een ‘vervolgdroom’ komt die met dit thema te maken heeft. Voel je welkom die te delen.
      Harte groet!
      Marielle

     8. Dankjewel Marielle! Zo fijn om jouw hulp hierbij te mogen ontvangen!
      Harte groet!
      Christina

     9. Hallo Marielle, ik heb weer een droom gehad waarvan ik dacht hier wil ik graag wat meer over weten? Kan jij me verder helpen? Mijn DROOM:
      Ik ben in een huis dat ooit van mij was (het herinnert me aan mijn huis dat ik gekocht verbouwd en verkocht heb) het huis is niet afgewerk. Het is een herhalende droom in die zin dat ik al meerdere malen gedroomd heb dat ik in dit huis ben (dat me herinnert aan mijn laatst verkochte huis). Telkens als ik ervan droom is het met een gevoel dat ik daar ‘fier’ over ben dat het mijn huis ‘was’ en misschien ergens ook wat spijt (in de droom dan) dat ik het verkocht heb.
      Afgelopen nacht is het huis nu van een kennis en ik woon in de bovenste verdieping. Het is nog steeds niet afgewerkt, moet nog geverfd worden maar dat zag, zie ik als een enorme klus, ook financieel, omdat het zo een groot huis is: waar te beginnen. Er is (in deze droom dan) een grote muur, met hele grote ramen. De muur loopt van beneden helemaal tot in de nok (dus je kan elke verdieping van beneden naar boven zien als je beneden staat en omgekeerd van boven kan je ook de benedenverdieping zien). Deze muur is waarop het zo moeilijk is om in gang te schieten, omdat ik niet weet hoe eraan te beginnen. Tot ik deze keer opeens de bedenking maak, het inzicht krijg, om voor die moeilijke muur met grote ramen een beroepsschilder te vragen. Die heeft het materiaal (grote stelling) om van beneden naar boven in de nok te komen.
      Ik zie het opeens voor me, eens die muur geschilderd is, zal de rest (gewone kamers) gewoon volgen.
      Eens die muur gedaan, gaat de rest volgen. Het grote werk waar ik me geen man over zag…opeens weet ik wat te doen, ik neem direct actie en maak een afspraak voor de beroepsschilder en bestel de verf voor de rest van het huis ook mee. De rest kunnen we samen met anderen kunnen doen. Opeens zie ik hoe het kan afgewerkt worden.
      Er lopen op de verschillende verdiepingen nog vele mensen in het huis en heel fier zeg ik dat ik dit huis heb verbouwd, dat het ooit van mij was alsof ik dàt aan iedereen wil laten weten. Dit heb ik verbouwd en ik hier ben ik nog altijd fier op.
      Hart knuffel,
      Christina

     10. Hallo Christina,
      Sorry dat je zo lang op een antwoord hebt moeten wachten, maar ik ben net terug van vakantie, vandaar!

      Dromen over huizen gaan vaak over hoe het met jou zelf gesteld is, over jouw ‘innerlijke huis’ zeg maar. Als je droomt over een huis waar je vroeger woonde, zegt dat vaak iets over die periode in je leven, over wat er toen speelde en hoe jij toen was. De droom laat zien, dat jij destijds veel werk aan dit huis hebt verricht en dat je daar heel fier over bent (die fierheid kan ik trouwens helemaal hier in Leiden voelen, dus dat lijkt me de belangrijkste emotie uit deze droom, maar dit even terzijde). Als ik dit zo allemaal bij elkaar optel, ontstaat bij mij de vraag of jij in de periode dat je in dit huis woonde veel aan je eigen persoonlijke ontwikkeling hebt gewerkt en daar destijds voor jezelf ook veel in bereikt hebt?

      De droom laat zien dat jij nu als het ware weer in het bovenste deel van dat huis woont. Zou dat kunnen betekenen dat jij als het om je eigen innerlijke huis gaat de laatste tijd erg in je hoofd zit? Dat je meer verbonden bent met je denkwereld dan met je gevoelswereld? Zou het je goed doen om minder na te denken en je meer te verbinden met wat je voelt en wat je ervaart in je lichaam?

      In de droom woont er een kennis in de rest van het huis. Wat zou dat kunnen betekenen denk jij? Is dat puur omdat je dit huis ooit verkocht hebt en er nu dus iemand anders woont of is je aandacht misschien zo bij anderen dat dit je in de weg zit bij het leggen van contact met je eigen lichaam en je eigen gevoelswereld? Wat denk jij?

      Volgens de droom moet er in het hier en nu opnieuw werk aan dit huis verricht worden. Jij ziet daar tegen op vanwege de omvang van de klus, de financiële consequenties en vanwege het feit dat je niet goed weet waar te beginnen. Zou dit kunnen betekenen dat je toe bent aan een nieuw stukje persoonlijke ontwikkeling? Dat jouw eigen ‘figuurlijke huis’ toe is aan een stukje onderhoud?

      De muur die van beneden naar boven loopt is hier het meest belangrijk. Er komt schot in de zaak als je besluit een professional in te schakelen. Zou het zo kunnen zijn dat de droom je de suggestie aanreikt om te kijken wat je zelf kan en waar hulp van buiten je verder kan helpen?

      En dan nog iets over die muur, want die muur raakt me. De muur is in de droom de reden waarom het zo moeilijk is om een en ander in gang te zetten. Toch voel ik van binnen de behoefte om voor die muur op te komen, want hoewel die muur in eerste instantie een uitdaging voor je vormt, is die muur ook de constructie die het hele huis van beneden naar boven van stevigheid voorziet. Ik vind het ook prachtig dat er hele grote ramen in die muur zitten. Dat zit volgens mij dus in jou: er is iets dat baat heeft bij goed onderhoud en dat jou van top tot teen stevigheid geeft. Dat iets heeft hele grote ramen en draagt dus altijd de mogelijkheid van een wijdse blik in zich. Ik zeg het je: kippenvel en inderdaad iets om fier op te zijn!

      Harte-groet,
      Marielle

     11. Hey marielle zo leuk om je te lezen. Ik hoop dat je een ontzettend fijne vakantie hebt gehad.
      Ik heb je (altijd) zo mooi gebrachte, boeiende antwoord gelezen en laat het even op mij inwerken om er op een later op terug te komen. Weer heel boeiend en fijn om erop door te werken! Hartelijk dank! Harte-knuf, Christina

 2. Hey Marielle,

  Dat hebt je helemaal goed aangevoeld/ gezien dat ik anders ben in Griekenland dan dat ik ben in Belgie (mijn dochter zei me dat ook vaak en zij had graag dat ik in Greece ook was!) Het is alsof er daar iets meer in mij ‘opleeft’/ leeft 🙂 Maar ik kan eenzelfde gevoel ervaren als ik met mijn kleinkinderen ben. (is zeker iets om over na te denken :)).
  Dat even terzijde ben ik je dankbaar om wat je schrijft/ ontleed. De man zit nog in mijn hart, net als Nick en Griekenland en nog anderen…
  Met zijn vrouw heb ik nooit echt contact gehad , ooit heeft hij me aan haar voorgesteld toen we toevallig op elkaar botsten maar verder dan een begroeting is er nooit geweest. (ik heb wel het idee dat ze wist wat er speelde tussen hem en mij ) Net voor hun huwelijk hadden we een spontane ontmoeitng en stonden we te praten toen zij eraan kwam en dat voelde akward, hoewel we niets ‘verkeerd’ deden. maar het was gewoon een hallo en verder gaan. Dus ik zie me ook niet op haar afstappen als ze in het gras zit, snap je. In de droom merkte ik haar op en zij liet me denken dat hij in de buurt kon zijn.

  De speciale betekenis van de verbinding die we hadden , daar had ik vorige maand nog over geschreven in een blog, altuisme of elkaar vooruit helpen en hoe we ook altijd verbonden zijn vanuit de éénheid.
  Terugkomend op wat de droom voor mij betekent vind ik het laatste deel waar je me de vraag stelt :
  “Is het omdat je in je hart eigenlijk liever bij hem blijft dan met een andere man door te rijden naar de stad of is het iets anders?”
  Ik voel dat ik die hulp moeilijker kan aannemen, hij heeft al genoeg voor mij gedaan…(me meegenomen tot bij hem thuis, ook al is zijn vrouw daarbij…) Het voelt eerder, hij moet niet ‘speciaal’ op zoek gaan voor mij naar een oplossing…
  (ik kreeg nog een vaag , wat onduidelijker, beeld uit de droom dat ik hem aan de telefoon hoorde bellen met een vriend waar hij vraagt of de andere man er is en of die me naar de stad kan brengen…(ik heb een naam horen uitspreken , alsof ik die precies wel kende maar ben de naam kwijt…) zoeken om verder naar de stad te gaan.
  Wat nu gek is, nu ik hier vandaag over invoel is dat de naam die werd uitgesproken dat ik misschien daar precies niet mee verder wou … (het niet belangrijk voelde om het neer te schrijven de eerste keer… )
  Ik weet nochtans dat hij me altijd op een goed pad heeft gezet, met de juiste personen (zijn vrienden ook in contact heeft gebracht).
  Raar.
  Ik weet effen niet wat ik hiermee moet doen 😊 Zou fijn zijn mocht dat nog duidelijk worden.
  Heel hartelijk bedankt voor de invulling/ aanvulling.
  Super!
  Doet me goed!

  1. Marielle Borst

   Hoi Christina,
   Dank je wel voor je reactie: boeiend! Nadat ik op je droom had gereageerd was de droomfiguur die me het meeste bijbleef gek genoeg die seksistische man. Ik denk, omdat dit typisch een ‘schaduwfiguur’ is. Omdat je in je reactie nu ook aangeeft dat er een mannennaam genoemd werd waar jij niet mee verder wil, schrijf ik hier toch nog iets over op.

   Schaduwfiguren hebben veel groeipotentieel in zich en zijn ALTIJD belangrijk nader te onderzoeken. Een schaduwfiguur kan voor twee dingen staan.
   1) Iets uit de buitenwereld dat jij niet prettig vindt, maar waar je in deze wereld nou eenmaal wel mee te maken krijgt.
   2) Iets uit je eigen binnenwereld. Een schaduwfiguur kan namelijk ook ontstaan als je bepaalde gevoelens en eigenschappen systematisch niet toelaat c.q. onderdrukt. Bijvoorbeeld omdat je vroeger geleerd hebt dat dat niet hoort, of dat het voor delen van jezelf staat waar je je voor schaamt of waar je om een andere reden niet volledig JA tegen kunt zeggen. Hoe dan ook: Energie die er niet mag zijn en die onderdrukt wordt krijgt ALTIJD de neiging om te vervormen. En zo ontstaat dan een schaduwfiguur.

   De schaduwfiguur in jouw droom is seksistisch, dus dat roept de vraag op of seksisme iets is waar jij in de buitenwereld mee maken krijgt en wat je vervelend en lastig vindt om goed mee om te gaan of dat je de neiging hebt om je eigen seksuele gevoelens en energie te onderdrukken c.q. het lastig te vinden om goed met je eigen seksuele energie om te gaan.

   Ik realiseer me dat dit heel persoonlijk is, dus voel je totaal niet verplicht om hier ‘en plein publique’ op te reageren, maar n.a.v. jouw droom lijkt mij het in ieder geval een belangrijk thema om voor jezelf verder te onderzoeken.

   Hoop dat dit uiteindelijk de extra duidelijkheid brengt waar je om vroeg,
   Harte-groet!
   Marielle

   1. Hey Marielle,
    Ik heb je antwoord even laten bezinken, omdat je iets raakt waar ik je toch over wil zeggen dat ik er verder mee kan. Het onderdrukken van seksuele energie. Hoe mooi toch dat een droom dat aan de oppervlakte brengt en nog mooier dat jij dat eruit haalt! Van harte bedankt. Het is zeker een thema waar ik verder onderzoek naar doe.
    Geweldig!
    Van Harte bedankt!
    Groetjes,
    Christina

     1. Heel fijn dat je dit doet Marielle! Ik wens jou ook nog een heel fijne decembermaand.
      Groetjes,
      Christina

   2. Hey Marielle, ik had afgelopen nacht opnieuw een droom die betekenis kan hebben. Wil jij nog eens meekijken? Ik vraag me af in hoeverre het met mijn vorige droom ook te maken heeft?
    Mijn droom:
    Ik zit in een groep dansers (workshop), waar ik me aangetrokken voel tot een andere man/danser. De leraar zet ons echter elk in een andere groep, terwijl naar mijn gevoel, energetisch onze gezamelijke energie de groep een boost geeft in het dansen. Ik spreek de leraar erover aan, maar hij houdt voet bij stuk. Wij worden uit elkaar gezet..
    Ik besluit om te stoppen met dansen omwille van de koude (harteloze) reactie van de leraar. Iets wat volgens mij niet past in een dansgroep. De man en nog anderen van de groep volgen (omdat de houding van de leraar niet klopt) en stoppen ook. In plaats van te dansen hangen we wat rond en de man komt naar mij met iets wat hij bij zich heeft. Het zijn allemaal mooie hangers met verschillende edelstenen en mineralen. Meerdere mensen komen met ons mee kijken. Ik ga centjes halen en moet naar mijn auto (die aan een begraafplaats staat) en onderweg zie ik kennissen en vertel ik hen over de stenen en de mineralen die ze kunnen kopen.
    Als ik terug kom zijn de hangers weg. Er zijn er nog 2 jonge mannen. Er is geen stoel meer vrij en de man zegt om op zijn knie te komen zitten. De jonge mannen zeggen dat zij een nieuwe dansgroep gaan oprichten en zeker gaan rekening houden met de energie van de groep en daarom willen ze de man en mij erbij, maar dan blijkt als dansers en niet als bestuursleden. Voor ons beiden voelt het niet goed, de mannen gaan weg en de man zegt nog iets van ik had het anders moeten aanpakken… en dan kust hij me…

    1. Marielle Borst

     Hoi Christina,

     Deze droom bestaat wat mij betreft uit drie delen. Ik heb ze voor het gemak even drie concept titels meegegeven, maar ik raad je aan die drie delen vooral zelf van titels te voorzien, want titels geven aan een droom als deze kan heel verhelderend werken.

     Deel 1: Het verbod
     Dansen is nou typisch iets waar niet alleen heel je lichaam bij betrokken is, maar vooral ook iets waarbij de energie van het bekken (waar je ‘levens-lust’ zich bevindt) vol geactiveerd wordt. In de droom ontstaat er chemie tussen jou en een danser (heerlijk!), maar de aanwezige autoriteit (de leraar) haalt jullie uit elkaar. Voor jou klopt dat niet (en daar heb je volgens mij gelijk in), want jij wilt gewoon de natuurlijke stroom van het leven volgen. Het effect op jou is dat je stopt met dansen en ook het dansen in de groep stopt. Ai, hier gaat iets verloren.

     Herken jij hier iets van in je eigen levensloop? In de zin van: er ontstaat bij jou seksuele/ levensenergie waar niets mis mee is, maar een autoriteit verhindert jou deze energie vrij te (be)leven? P.S. Kan ook iets in je opvoeding zijn, want voor veel mensen is het herkenbaar dat de vrije seksuele energie van het kind in de opvoeding geremd wordt door ouders die (vaak met goede bedoelingen, maar soms ook uit eigen seksuele onvrijheid) deze energie begrenzen en/of van normen voorzien. Dit is trouwens niet iets om met terugwerkende kracht je ouders te verwijten als dit speelt (vrijwel geen enkele ouder is immers seksueel volledig vrij), maar wel iets om als de volwassen vrouw die je nu bent een eigen antwoord op te geven.

     Deel 2: Het substituut
     Nu het dansen ophoudt, verschijnt er in deel 2 van je droom iets anders ten tonele, namelijk de hangers en de edelstenen en mineralen. Dit zijn dingen waar jij voor moet betalen, want je moet centjes halen. Het kost jou dus wat. Het feit dat je auto bij een begraafplaats geparkeerd staat wijst er volgens mij op dat er iets dood is gegaan: wellicht de vrije beleving van seksuele/ bekkenenergie? Ik associeer sieraden met het materiële en mineralen en edelstenen met het spirituele. Veel belangrijker echter zijn jouw eigen associaties, maar ik deel de mijne even om te laten zien hoe je met je droom kunt werken. Mijn eigen associaties volgend, zou ik als het mijn eigen droom was, dus vermoeden dat het materiële en het spirituele nooit een voldoening gevend substituut kunnen zijn voor onze natuurlijke behoefte aan gezonde, vrije, stromende bekkenenergie.

     Deel 3: Zoeken naar je eigen plek
     Wat mij betreft draait deel drie om het zoeken naar je eigen positie in dit alles. Er is voor jou geen stoel (eigen plek) meer vrij, maar alleen nog een plekje op de knie van die man. Een vraag dient zich aan: Wil je als danser of als bestuurslid betrokken zijn bij de nieuwe dansgroep? Je komt erachter dat het niet goed voelt om niet als bestuurslid betrokken te worden (wil je wellicht toch nog graag vanuit het hoofd de dans (en de bekkenenergie) kunnen sturen ipv als danser de energie vanuit het lichaam te leven?). De jonge mannen gaan weg en jij blijft achter met de man die vindt dat hij het anders had moeten aanpakken en …. die jou vervolgens kust. Voor mij heeft dat slot iets van, wat er ook gebeurt en hoe de dingen door wie dan ook wellicht anders aangepakt hadden kunnen worden: de natuurlijke stroom van het leven zal altijd zijn weg vervolgen. Maar wat die man ook kiest: wat mij betreft gaat het erom dat jij je eigen (volwassen en vrije) keuze maakt in welke plek jij je eigen bekkenenergie in je leven wilt geven.

     Ben héél benieuwd hoe dit voor jou is Christina!
     Harte-groet,
     Marielle

     1. Dankjewel Lieve, lieve Marielle,
      Met jouw beschrijvingen kom ik er meer en meer achter wat er allemaal speelt.
      Ik moet denken aan wat jij schreef, de dans dansen en vanuit het lichaam ,de bekkenenergie te gaan leven of toch nog met het hoofd erover gaan nadenken. wil je wellicht toch nog graag vanuit het hoofd de dans (en de bekkenenergie) kunnen sturen ipv als danser de energie vanuit het lichaam te leven?).
      Momenteel zit ik al een aantal dagen met fysieke blokkade in mijn onderrug/bekken en geeft jouw uitleg mij telkens meer duiding over wat er (energetisch ook) speelt.

      In de autoriteit zou ik ‘IK’ (nu zetten) die mezelf afremt en ja ook in mijn levenloop zie ik gelijkenissen, dat ik iets stopzet omdat ik niet weet hoe ik verder kan aanpakken.
      Ook bij deel 2 volg ik je volledig en deel 3 daarvoor denk ik moest ik nog een droom hebben afgelopen nacht. .
      Afgelopen nacht droomde ik van Prince (zanger) dat is al de 3de keer sinds Prince is overleden dat ik van hem droom. De laatste keer was in augustus. Ik stuurde die droom niet in omdat er op dat moment een man was die ik herkende in de droom en waar ik na 2 jaar happy single een relatie (en niet zoekende , de man verscheen in mijn leven er was direct aantrekking en hij was single)ben mee aangegaan. We gingen er allebei voor en zaten nog op onze ‘roze wolk’ van mooie liefdevolle ondersteunende woordjes en knuffels tot de man, mij vrijdag nog met een bos bloemen verraste en me zondag zei dat zijn gevoel weg was. (volgens mij kregen we te maken met liefdesangst). (Voor hem bleek het beter om helemaal met mij te breken, wat niet makkelijk was).

      Mijn droom afgelopen nacht over Prince.
      Ik ga Prince die avond ontmoeten voor een interview en denk eraan om hem te vragen om na het interview samen de nacht door te brengen, ergens weet ik dat het voor hem kan. Op dat moment besef ik dat ik nog een paar schoenen nodig heb voor de broek die ik de dag erna ga aandoen (heb een kleedje aan en mijn schoenen passen niet bij de broek) ondertussen is iedereen (weet niet wie) in de auto gestapt en loop ik toch nog terug het huis in om schoenen. Mijn broer maakt zich boos dat iedereen op mij moet wachten terwijl ze al in de auto zitten: ik had die schoenen kunnen gaan halen voor iedereen instapte roept hij me nog boos na.
      In huis , in de slaapkamer kijk ik bij mijn schoenen, wat ik nog nodig heb… Prince komt (al ) binnen (ik had hem maar ‘savonds verwacht en ergens anders) binnen (met een rugzakje op) en komt lachend naar me toe om me een knuffel te komen geven. Ik zeg hem dat ik gehaast ben en dat ik mijn schoenen voor morgen moet nemen, mijn handbagage koffer ligt open op bed en hij helpt me wat met het beter schikken om er de schoenen bij te steken (maar eigenlijk vind ik niet wat ik zoek) Even later staan we tegenover elkaar en kijk ik verleidelijk in zijn ogen en … IK begin hem te zoenen en terwijl hij meezoent voel ik hoe heel mijn bekken in vuur en vlam staat en ik schrik wakker van dat gevoel…

      Ik wou deze droom nog meegeven Marielle omdat ik sinds een 10 dagen geblokkeerd / pijn in mijn onderrug/bekken en voor mij gaan de vorige 2 dromen over een gelijkaardig onderwerp. Of zoals jij het ook zo goed vermeld in vorige beschrijving het stromen van de seksuele/levensenergie die ik om een of andere reden (voor mij nog onbekend op dit moment) blokkeer.
      Het feit dat ik in de droom zelfs met Prince het initiatief neem is iets wat ik in het dagelijkse leven nooit doe of gedaan heb.. ik ben eerder een ‘afwachtend’ type die wel de juiste signalen geeft maar de eerste stap … die komt van de man, snap je?

      Dankjewel Lieve Marielle om me te helpen dit te ontrafelen. Ik ben benieuwd of ik van mijn bekken/rugpijn afkom en dat alles duidelijk zal zijn voor mij 🙂
      Ik vind het echt heel gek hoe ik nu op zo’n korte tijd zoveel dromen krijg alsof het zo nodig was.
      Wens je nog een heel fijne avond/ dag.
      Hartelijke bedankt!

 3. Hey Mariëlle,
  Hier ben ik weer eens met een droom die voor mij bijzonder is, omdat het gaat over een bijzondere man voor mij, die ik een paar jaren geleden heb ontmoet in Griekenland.

  De droom:
  Ik rijd ergens een parking op van een groot gebouw waar ik moet zijn. Ik zie links van mij op het grasveld de huidige vrouw van een man met wie ik in het echte leven in 2012 energetische, spirituele en telepathische ervaringen heb gehad. Hij is een Sensei 5de Dan en heeft een eigen Karateschool (ook voor kinderen) opgericht. Hij komt bij mij voor Reiki/ ayurvedische massage. Ik ontmoette hem jaren voor hij met zijn huidige vrouw een relatie had en we voelden ons allebei heel erg naar elkaar toe getrokken. We waren echter toen beiden nog in een andere relatie en telkens als ik te dicht bij hem kwam, werd bang. Het moment dat ik klaar was (een paar jaar later) en het hem wou zeggen dat ik voor hem wou gaan, had hij net zijn huidige vrouw ontmoet. En heb ik ook alle respect voor zijn keuze gehad.

  En nu (3 jaar later) droom ik van hem.
  In de droom als ik zijn vrouw zie zitten op het grasveld, maak ik de bedenking, stel je voor dat ik hem binnen in het gebouw, een groot ziekenhuis, tegen kom… ik zou het heel fijn vinden.

  In het volgende beeld dat ik me herinner uit de droom lopen hij en ik samen naar zijn auto op de parking. Hij heeft een mandje met zijn pas geboren babytje in de hand en zet het mandje achteraan in de auto. Hij neemt het babymeisje uit het mandje en houdt haar heel zacht tegen zich aan en legt haar daarna terug in het mandje. Ik stap ook achteraan en zit achter hem in zijn auto, want blijkbaar hebben we afgesproken dat ik mee rijd. Zijn vrouw zit vooraan en hij zegt haar dat hij me meeneemt om me naar de stad te brengen. Onderweg lijkt het baby’tje wat ouder en praat het met kleine woordjes, zinnetjes tegen mij en lacht heel veel. We komen eerst thuis bij hem aan, want hij heeft me meegenomen naar zijn huis (dichter bij de stad) en bekijkt van daaruit wie me verder naar de stad kan rijden. Hij en ik gaan iets drinken om de man die me verder naar de stad brengt (zegt hij me) te ontmoeten… maar dat is niet nodig zeg ik hem. Ik kan met de bus van daaruit gaan, ik ken de weg nog … we gaan toch nog iets drinken en het voelt als heel vertrouwd. Een andere man uit het dorpscafe’tje maakt achter de rug van mijn vriend die even aan de toog onze drank is gaan bestellen, aanstalten en komt heel dicht bij mij als een manier om mij te versieren, zijn gedrag is heel seksistisch, en ik voel me daar niet goed bij en zeg dat het niet oké is wat hij (die man) doet.

  Dan ben ik wakker geworden;

  De droom doet iets met mij en ik ben benieuwd naar wat ik ermee kan doen?
  Alvast heel hartelijk dank om te lezen Marielle
  Groetjes,
  Christina

  1. Marielle Borst

   Hallo Christina,

   Leuk om weer van je te horen! Het eerste dat in me opkomt (nav eerdere dromen die je deelde, bijvoorbeeld die over Nick) is dat Griekenland zo te lezen een terugkerend thema voor jou is als het om de liefde gaat. Alleen dat is eigenlijk al bijzonder, dus wie weet is het ook aardig om je af te vragen hoe jij bent als je in Griekenland bent en hoe dat anders is dan in België. Maar goed, dat is even een droom-overstijgende gedachte van me, dus nu deze droom:

   Je droom opent met het feit dat je links van je de vrouw van de man waar het in deze droom omdraait ziet. Jij moet naar het grote gebouw en laat deze vrouw daarmee letterlijk links liggen (geparkeerd). Omdat dromen soms letterlijke beelden gebruiken om figuurlijke boodschappen over te brengen kan je je afvragen of jij deze vrouw ook figuurlijk het liefste links zou willen laten liggen c.q. even zou willen parkeren. Je schrijft dat je zijn keuze voor haar altijd hebt gerespecteerd en ik geloof je op je woord, maar heb je deze man in jouw hart ook los kunnen laten? Zo nee, dan is dat helemaal geen schande, maar juist goed om voor jezelf te onderkennen, want het hart voegt zich nou eenmaal niet altijd naar (wellicht rationele) beslissingen.

   In de droom neemt de man waar het om gaat jou (samen met zijn vrouw en kind) mee naar zijn huis om jou zo dichter bij de stad te brengen en daar te kijken welke man jou verder naar de stad zal brengen. Wie de volgende man wordt die jou gaat vergezellen wordt in de droom niet duidelijk, maar wat jou betreft gaat het in ieder geval niet die seksistische man worden (dan is ook maar gelijk duidelijk wat jij niet wil).

   Zou het kunnen zijn dat de betekenis die deze man in jouw leven heeft/ heeft gehad ook is geweest om jou naar een bepaald punt te brengen, zodat jij daarna je weg kunt vervolgen, al dan niet met een andere, in de droom in ieder geval nog onbekende man? In de droom vind jij het zelf niet nodig dat de man (of een andere man) jou verder brengt dan het huis waar hij met zijn vrouw en kind woont, want je kan zelfstandig met de bus en kent de weg ook nog. De droom loopt echter niet zo dat jij de bus pakt en je eigen weg vervolgt. In plaats daarvan gaan jullie samen nog wat drinken. Ook hier lijkt het erop dat er nog iets is dat zorgt dat het zo loopt en niet anders. Hoe verklaar jij dat zelf? Is het omdat je in je hart eigenlijk liever bij hem blijft dan met een andere man door te rijden naar de stad of is het iets anders?

   Ben benieuwd naar je reactie en hoop dat dit je helpt om dieper in je droom te komen!
   Harte-groet,
   Marielle

 4. Beste Marielle,
  Ik ben je zo ontzettend dankbaar met hoe jij me vooruit helpt, want het blijkt inderdaad een goede oefening om te onderzoeken wat je me meegaf. Genieten van simpele dingen, eigen tempo volgen en om mezelf kunnen lachen doe ik al. Hoewel, dat laatste misschien in mindere mate omdat “It takes two to tango” (komt er…). Wat ik mis? Samen om iets lachen, elkaar dan ‘aansteken’ bij dat lachen, maar ook lichamelijk, fysiek elkaar aanraken en dàt voelen, vrijen… Aan wie geef ik ruimte? Nu vooral aan mijn kleinzoontje(s) .. heerlijk hoe we dankzij de coronacrisis nu meer tijd kunnen doorbrengen en samen spelen en hoe zelfs de oudste (bijna 3 jaar) veilig op mij kan liggen slapen, de interactieve gesprekjes, het oogcontact. Zo puur de armpjes van de jongste (1,5j) om mijn hals voelen in een dikke knuffel en kusjes en neuzekes… Het mag, het kan, het hoeft niet. Zij mogen zichzelf zijn en ik ook! Hoe fijn voelt zo’n fysieke aanraking/ contact in het moment. Het is op dat moment genieten, wat toch anders voelt om hetzelfde gevoel in de herinnering op te halen. Ik kan dat gevoel ophalen en ervan genieten… Het gemis gaat dan eigenlijk, of wat ik dan mis is de fysieke aanraking die toch nog iets anders voelt, een extra dimensie geeft misschien? Hebben we dat nodig? Ik denk als mens wél… 🙂 Ik denk dat daar mijn droom gaat over een dieper verlangen naar zo’n diepgaande, eerlijke relatie… (?) M.a.w. ik mis de ervaring van fysieke aanraking en samenzijn en lachen en spelen. Sommige dingen kunnen alleen, maar sommige niet, daar is de ander voor nodig. Waar ik ruimte voor maak. Vergelijk ik met Nick, dan gaat het voor mij om pure Liefde te ervaren… Ik geef en krijg terug of /en ik krijg en geef terug
  Waar geef ik geen ruimte? Als de ervaring naar mijn gevoel niet puur is… als ik voel/ ervaar ik word graag gezien en erkend, staat mijn hart helemaal open en voel ik geen grenzen, wie dan de ruimte inneemt doet er precies niet toe net omdat ik er zoveel onbetaalbaars van terugkrijg … als ik dat niet ervaar … blok ik die ruimte af….
  Dit was een hele mooie oefening Marielle, het doet veel met mij, ik voel dat ik er nog niet ben…. maar wil dit al delen.
  Dankjewel Marielle
  Hartelijke groet, Christina

  1. Marielle Borst

   Dank je wel voor het delen Christina: fijn te lezen dat mijn reactie heeft geholpen, dat geeft altijd een gouden randje aan dit werk! 🌟

 5. Eerst en vooral weer een hele dikke merci Marielle en zoals je zal zien heb je me weer heel goed verder geholpen. Dankjewel! 😊
  Om te beginnen ben ik Inderdaad ontzettend geïnteresseerd in de Geest en de psyche van de mens. De coronacrisis brengt nog duidelijker naar voren waar angst, door stress of druk, een rol speelt. Dit in het geval van wie beslist over de te nemen coronamaatregelen, die vanuit angst worden genomen en juist leiden naar meer slachtoffers.

  Jouw invulling, mezelf blijven, ook als ik een minderheidsstandpunt in neem en tonen waar ik voor sta, klopt met mijn dagelijkse leven. Ik voel me ook krachtig genoeg om mijn mindersheidsstandpunt naar buiten te brengen ongeacht wat anderen daar van vinden.
  Wat de black -out betekent: Ik was afgelopen zaterdag samen met een groepje mensen voor Global Healing Therapy (een therapie die ontwikkeld en gebaseerd is op de techniek van opstellingen). Daar werd voor mezelf duidelijk dat ik mij nog laat afleiden door dingen die gebeuren rondom mij, het lijden van de andere kwam duidelijk naar voren. Het in verbinding blijven met mezelf nog meer oefenen, werd zichtbaar hoe dat voldoende is.

  Wat je schrijft, vraagt over na de knip.
  Mijn relatie met Nick is op dit moment dat we sinds januari 2019 geen contact meer hebben. Een bewuste keuze van beiden, nadat zijn moeder mij wel als ‘een vriendin’ aanvaardde en ook graag zag, maar ik mocht niet als zijn partner door het leven gaan met hem en dat wou ik steeds meer. Ik zie dat door jouw invulling van o.a. de tandpasta, als ‘mijn plek als zijn partner innemen (mijn ruimte zoals je daaronder schrijft meer innemen). Iets wat ik niet echt deed. Ik gaf hem inderdaad meer ruimte… en de vraag die bij mij rijst is: komt dat nu opnieuw aan bod??? (Ik laat het open en zie wat er gebeurt…)

  Wat ik nog kan zeggen:
  Nick is voor mij in vele opzichten een Mentor. Hij is iemand waar ik me op vele vlakken gehoord en gezien bij voelde, … die me hielp in mijn groeiproces. Ik ervaarde zijn puurheid en zijn Liefde voor zichzelf en ook voor mij. Hoewel ik ons afscheid (na meer dan 15 jaar) als het afsluiten van een mooie cirkel heb ervaren: Ik was klaar om hem vanuit mijn Liefde voor hem los te laten, nadat we steeds in dezelfde cirkel terecht kwamen en ik geen uitweg zag. Zijn moeder sprak zich laatst heel duidelijk uit tegen onze “Liefdesrelatie” om als “partners” samen door het leven te gaan… Ik begreep niet wat ik daar meer aan kon doen. Als Nick voor mij koos, wij samen als partners, stelde hij zijn moeder ontzettend teleur (zij kon daar echt niet mee om gaan dat ik 23 jaar ouder was dan hij en dat gegeven kon ik niet veranderen…) en ik zag dat hij daardoor verscheurd werd (wat ik ook niet wou).

  De coronacrisis bracht om één of andere reden, mijn tijd met hem terug naar boven. Beelden van Griekenland raken mij, omdat ik mij daar ook thuis voel bij en met hem… alsof ik toen echt leefde. Nick leerde me genieten van simpele dingen, eenvoud … mijn eigen tempo volgen en doen… wij hadden eenzelfde humor en konden om onszelf lachen (iets wat ik hier mis…). Er was een heel goede vibe en harmonie tussen ons. Ik denk nu aan een soort gemis…en ja ik gaf hem wel altijd meer ruimte, omdat ik me zo goed voelde bij hem…

  Dankjewel Marielle, want nu met jou info en de antwoorden die ik geef worden er dingen helderder 😊
  Bijvoorbeeld over graag contact willen maken, maar daar niet in slagen zonder dat duidelijk is/wordt waarom en of iemand je er wel of niet bij wil hebben. Ik zie een boodschap die terugkomt na de knip: zelf mijn ruimte innemen, eigen meesterschap, iets waar ik nog teveel ruimte aan hem gaf bij ons afscheid (denk ik nu). Tijd zal uitwijzen of er eens ik hiermee oefen terug contact komt. Want ik heb wel een verlangen om te horen hoe het met hem gaat, hoe hij tegen deze tijd aankijkt en of we nog op dezelfde golflengte zitten…
  Dankjewel Marielle.
  Hartelijke groeten,
  Christina

  1. Marielle Borst

   Wat zijn dromen toch bijzonder: heel graag gedaan Christina!

   Dit komt nog aanvullend in me op:
   Wie weet is het een goed idee om de komende tijd eens heel bewust op te letten waar jij een ander meer ruimte geeft dan jezelf. Niet zozeer om dat direct te veranderen, maar gewoon eens om dit thema nader te onderzoeken en bewustzijn te kweken bij welke mensen je geneigd bent dit te doen, hoe je ruimte voor de ander maakt, wat dat je wel en niet oplevert en ook bij welke mensen je juist wel je eigen ruimte inneemt en hoe je dat doet.

   Verder kan je misschien kijken of en hoe je de dingen die je mist aan Nick (los van Nick zelf) kunt integreren in je eigen leven zoals dat nu is: bijvoorbeeld dus door te genieten van simpele dingen, je eigen tempo te volgen en om jezelf te kunnen lachen. Lijken mij hele fijne, heilzame dingen om weer eens dichterbij te halen!

   Kijk maar of het je aanspreekt en laat het anders lekker varen!
   Hartelijke groeten,
   Marielle

 6. Nogmaals van harte dankjewel Marielle.
  Ik heb begrepen wat je vroeg en kort gezegd: vertrouwen en loslaten is de boodschap. Waar hij staat in zijn proces en of hij daar een vervolg op wil of niet is aan hem en laat ik los. Ik vertrouw op mijn gevoel dat het allemaal oké is wat er gebeurt en wou je nogmaals heel hartelijk danken!
  Ondertussen schreef ik voor mijn site een nieuw artikel over empaten en traumatische ervaringen :).
  Veel liefs en dikke dikke merci Marielle!

  Christina

  1. Marielle Borst

   Heel graag gedaan Christina en mooi ook om je reactie te lezen.
   Tot een volgende droom en voor nu alvast hele fijne 🎄🌟 feestdagen en een heel gelukkig 2020!
   Mariëlle

   1. Hey Marielle , de feestdagen zijn voorbij … 2020 ervaar ik als een heel mooie krachtige energie: ik hoop voor jou hetzelfde!
    Er diende zich weer een nieuwe, heel intense droom aan. ik ben benieuwd naar jouw invulling?

    Mijn droom afgelopen nacht.

    Ik kom binnen in de lobby van een hotel waar links 2 rijen met afwisselend kluizen en tafels staan (dat leek heel normaal dat het openbaar was).
    Ik stap af op mijn kluis en passeer Robert de Niro, die zijn kluis aan het openen is. Ik ga verder naar mijn kluis zo’n 5 meter verder schuin tegenover hem. Ik maak de bedenking of ik hem zou gaan aanspreken of niet… ik was in mijn jong volwassen jaren fan van hem.

    Volgend beeld, heb ik in de winkelstraatjes gelopen (ik herinner me dat, maar niet zo helder meer) en kom ik terug in de lobby en opnieuw staat Robert de Niro aan zijn kluis, ik groet hem kort en vriendelijk en hij groet me terug.

    Ik heb mijn kluis op de tafel geopend, links naast mij staat nog een andere vrouw, opeens komt Robert de Niro op mij afgestapt met zijn armen vol pakken geld en hij gooit (omdat het zoveel is kan hij het er niet inleggen) die als het ware in mijn kluisbox. Mijn kluisbox puilt uit van de ‘pakken’ geld van verschillende waarde bedragen. Hier ligt een ongelooflijk pak geld!!! Een fractie van een seconde denk ik, wat is dit …maar neen, IK laat het gebeuren. Ik aanvaard het en word zo ongelofelijk blij… Ik ga hem achterna, want hij is al terug op weg naar zijn kluis… Ik ‘spring’ bijna in zijn armen van geluk … Hij lacht en ik zie dat hij heel blij is met mijn reactie. We staan bijna zo goed als aan zijn kluis en hij vraagt mij of ik daar veel logeer. Op dat moment moet ik even ‘onderzoeken’ waar ik ben. Het is een hotel in Oostende, het is de eerste keer dat ik hier kom en het was een eenmalig bezoek… We praten een beetje en hij vraagt of ik verder wil praten in zijn hotelkamer. Het voelt helemaal goed, ik voel niet dat hij bijbedoelingen heeft… en hij geeft me zijn sleutel en zegt me zijn kamernummer (het was op de 7de verdieping).

    Ik ga terug naar mijn kluis en zie dat er bijna geen geld meer ligt in mijn kluis, aan tafel staan ondertussen 4/5 mannen die bezig zijn met hun kluis…doen alsof er niets aan de hand is. Ik zeg hen dat ik het geld terug wil dat ze gestolen hebben, dat er overal camera’s hangen en dat het duidelijk wordt wie geld gestolen heeft. Beetje bij beetje beginnen ze terug mijn kluis te vullen. De security van het hotel (een vrouw) heeft iets opgemerkt en is erbij gekomen. Zij alarmeert een ‘instantie’. Opeens zijn er meerdere mensen die de mannen die gestolen hebben op tafel leggen en hun hemd opentrekken. Ze doen iets met deze mannen, iets wat ik niet goed kan zien of beschrijven, maar ik hoor aan de geluiden die de mannen geluiden maken dat ze pijn weergeven. Een andere leidinggevende vrouw van het team (de instantie) dat bezig is met de mannen, wil mij een document/ een brief in de handen steken en vraagt: “ben jij de vrouw van (slaat op de mannen die gestolen hadden) …” waarop de vrouw van de security zegt: “neen zij is het slachtoffer van deze mannen”.

    Op dat moment komt de lift naar beneden… (de tafels staan juist voor de lift).
    Robert de Niro stapt eruit en zegt: “wat is hier allemaal aan de hand?…”.
    Hij doet iets grappigs met de lift , waardoor iedereen ook naar hem kijkt en als hij terug naar boven gaat zie ik door de glazen wand de 5 zwarte koffers die ik eerder bij hem had gezien aan zijn kluis… 1 grote reiskoffer en 4 kleinere reiszakken die een wat ‘rare’ vorm hebben en ik vraag me af wat er vooral in die kleinere reiszakken stak…filmmateriaal??? Maar ik weet, ik ga straks naar hem toe en dan vraag ik het…
    En als hij met mij zou willen vrijen, dan kan dat… bedenk ik nog voor ik wakker word.

    1. Marielle Borst

     Hoi Christina,

     Ik heb ook een goed gevoel over 2020, alsof datgene dat zich net onder het bewustzijnsoppervlakte bevindt dit jaar gaat doorbreken. Kortom: een vruchtbaar jaar om met dromen te werken!

     Dan je droom: allereerst zou dit een droom zijn die meer vrouwen zouden willen dromen denk ik, maar hij is lekker van jou😍!

     Het object dat centraal staat in deze droom is de kluis. In een kluis bewaren mensen dingen die voor hen van grote waarde zijn met het oogmerk deze kostbaarheden uit handen van de buitenwereld te houden. Althans dat is mijn associatie, onderzoek ook vooral je eigen associaties bij een kluis. Meestal bevindt een kluis zich in een afgesloten privé ruimte (of zelfs in een bank), maar in je droom is het juist heel normaal dat de kluizen openbaar zijn. Omdat Robert de Niro iemand is waar jij in je jong volwassen leven fan van was, vraag ik me n.a.v. jouw droom af hoe jij in die jaren was? Welke eigenschappen en kwaliteiten belichaamde jij in die periode? Heb je in die periode bepaalde (wellicht pijnlijke) ervaringen gehad waardoor je waardevolle delen van je zelf als het ware in een kluis hebt gestopt om jezelf te beschermen? Hou het antwoord op deze vraag vooral voor jezelf als dat prettiger voelt, want het gaat om jou en dat gaat niemand anders wat aan.

     In de droom treed je in contact met Robert de Niro (en misschien dus ook wel weer met hoe jij toen was) en je kluis gaat niet alleen open, maar hij wordt ook nog eens gevuld met weelde: hoe heerlijk is dat! En ook heel belangrijk: je weet het te aanvaarden! Wat mij betreft is deze droom dus een pleidooi voor het openen van je eigen kluis, in contact treden met de waardevolle delen van jezelf die wellicht ooit verstopt zijn geraakt én die delen ten volste te aanvaarden!

     Van de rest van de droom ben ik innerlijk niet zeker, dus voel vooral bij jezelf goed wat resoneert en wat niet, maar op het moment dat jij je als het ware laat ‘verleiden’ door Robert de Niro wordt je kluis leeggehaald door mannen waarvan het in eerste instantie niet duidelijk is of jij een relatie met hen hebt of slachtoffer bent van deze mannen (misschien beide?). Herken je dat ergens in je eigen leven? Verder misschien goed om als jij in de nabije toekomst het gevoel hebt dat er verleiding in het spel is, heel bewust te blijven opletten wat er gebeurt en daarbij vooral ook in het oog te houden wat waardevol voor jou is. Niet uit egoïsme, maar gewoon omdat wat belangrijk is voor jou er mag zijn en niet mag verdwijnen in handen van mensen die juist wel egoïstische motieven hebben.

     Gelukkig kom je in de droom voor jezelf op, je verwijst naar het feit dat de diefstal is vastgelegd op camera’s en je wordt hierin ook gesteund door een officiële instantie (die puur uit vrouwen blijkt te bestaan overigens). Je krijgt terug wat van jou is, maar het gaat wel beetje bij beetje en de mannelijke ‘daders’ worden ook gepijnigd, dus voorkomen lijkt beter dan genezen, zeg maar. Wat me hierin opvalt is de rolverdeling man (daders, verleiders) vrouw (de helpende instantie en security). Misschien iets om eens voor jezelf op te reflecteren.

     Dan de slotscène van de droom: het intrigeert me mateloos wat er nou in die 5 zwarte koffers zit! Jouw aandacht gaat uit naar die kleinere reiszakken en je vraagt je af of er filmmateriaal in zit. Wat zou dit kunnen betekenen? En vooral: wat zou je kunnen doen om dit nader te onderzoeken? Een oude film van Robert de Niro kijken? Filmmateriaal of foto’s uit die jongvolwassen periode opzoeken en kijken wat er bij jou naar boven komt? Je eigen associaties bij het begrip koffer opschrijven? En waarom zijn ze zwart?

     Kortom: genoeg te onderzoeken! Ik hoop dat dit je op weg helpt!
     Alle goeds,
     Marielle

     1. Hallo Marielle,
      Ja ik heb ook zo’n goed gevoel bij 2020 en hoe mooi je het beschrijft dat het zich net onder het bewustzijnsoppervlakte bevindt en dat het dit jaar gaat doorbreken 😊
      Daarnaast Dank je Marielle voor deze fijne uiteenzetting en weet zeker en vast wat aan heb, dat ik er wat mee doe!

      Ik moet eerst iets corrigeren: Het contact met Robert de Niro voelde niet als ‘een verleiding’, (dan zou ik misschien de sleutel niet hebben aangenomen) hij vraagt me mee uit ‘interesse’ en ik ervaar heel veel respect naar mij en ‘apart’, uit de lobby, één op één in een hotelkamer voelt ook voor mij aangenamer. (Het wilen vrijen met hem komt eigenlijk van mij, in de zin van met zo een man wil ik wel verder als partner).
      Zijn uitnodiging net als het ‘aanvaarden’ van zijn geld voelden voor mij speciaal/ eerder in de zin van dankbaarheid (erkenning)…. Omdat het niet mijn ‘gewoonte’ is dat iemand mij deze ‘totale’ vorm van Liefde geeft zou ik willen zeggen.
      De mannen die het geld nemen ken ik niet, en ik ben slachtoffer.
      In het actuele leven gaan het op dit moment eerder over ‘vrouwen’ waar ik de ervaring van heb die ‘dingen bij mij komen weghalen’ en hoe ik vanuit ‘mijn’ mannelijke energie leer op te komen….
      Ik kan er zeker iets mee doen om in het oog te houden wat er in de kluis ligt hoe waardevol dat is, naast het gesprek met Robert de Niro wat ook waardevol is hoe ik dit begin te zien als EN , EN… dwz mijn focus ligt op het waardevolle voor mijn neus waardoor ik het andere waardevolle uit het oog verlies en het kan ‘gestolen’ worden…
      Ik haal hieruit : altijd goed zorg dragen voor mijn ‘kluis’ waarin alles zit wat waardevol is voor mij die goed afsluiten niet zomaar open en bloot laat liggen zodat iedereen er bij kan en mee weg kan (wat een actueel thema is! ). Of maw goed opletten en Heel bewust met alles wat belangrijk is voor mij leren omgaan. Het zijn geen deeltjes waar mijn focus de ene keer hier ligt en dan daar ….het gaat om aandacht blijven hebben voor het geheel.
      Dank je om te reflecteren op de rolverdeling man daders en vrouw helpende instantie,securit…
      Ik zie het ook als mannelijke, vrouwelijke energie…

      Met de andere vragen ben ik nog bezig. (ik ben sinds donderdag in Duitsland waar ik samenwerk met een man rond het helpen van slachtoffers van trauma)
      Een oude film bekijken :bij op zoek naar films van Robert De Niro uit mijn jongere jaren zag ik direct aan The Deer Hunter een film die heel wat indruk heeft nagelaten
      Meet de parents is recenter en dan spreek ik niet meer van ‘fan’ maar ik herinner me de beweging die hij met zijn 2 vingers maakt naar zijn schoonzoon: ik zie jou/ ik hou jou in het oog… ik ben ‘voorzichtig met jou’ ….
      Zwart moet ik denken aan een zinnetje van een liedje dat ik de laatste tijd vaak in mijn hoofd hoor: Let there be no darkness in your hart
      Dankjewel voor jouw mooie bijdrage Marielle!
      Warme liefdevolle Groet, Christina

     2. Marielle Borst

      Heel graag gedaan Christina, mooi om er getuige van te mogen zijn hoe jij je dromen onderzoekt en er actief iets mee doet. Fijn ook dat je helder aangeeft wat er voor jou wel en niet klopt. Veel succes in Duitsland met het waardevolle werk dat je doet en tot een volgende droom!
      Lieve groeten,
      Marielle