Familie Flodder

Familie Flodder

Dromen over de gekste figuren als delen van jezelf

Een droomster schreef:

‘Ik ben op bezoek bij een familie die wat ‘vreemd’ is. Ze doen me denken aan de familie Flodder. Ze komen terug van vakantie en ik wacht hen op bij hun huis. Als ze de straat in komen rijden moet ik erg lachen: het lijkt wel een uitdragerij, een woonwagenkamp. Ze hebben alles meegenomen: op en aan de auto’s hangen complete was-, douche-, woonunits. Enorme gevaartes, een hele karavaan. Ik zeg: ‘Daar moet je wat van weg doen, dit levert overlast op. Mensen gaan klagen. Als iedereen dit nou eens zou doen? Waar moet je het laten?’ Dan ga ik naar binnen. Ik ga naar boven, allemaal wenteltrappen op. Ik kom aan bij een deur die op het dak uitkomt. De deur zit op slot. Aan de andere kant van de deur hoor ik iemand zuchten, rammelen, mompelen. Er schiet door me heen: ‘Die hebben ze daar per ongeluk achtergelaten, een gezinslid of zo. Ik doe de deur nog niet open..’

De meest wonderlijke figuren kom je tegen in je dromen: de caissière uit de supermarkt, de koningin, je oude leraar met een gekke hoed op… Eén van de manieren om je droom te ontsluiten is te ontdekken wat de mensen uit je droom te zeggen hebben. Ze vertellen je over delen van jezelf waarvan je je niet meer bewust bent.

De droomster gaat op bezoek bij familie Flodder-achtige types

Ze moet in eerste instantie erg lachen door wat ze ziet. Een hele karavaan. Een uitdragerij die er aan komt. Maar al snel zegt ze: ‘Je moet wat weg doen van al die spullen, het levert maar overlast op, mensen zullen gaan klagen.’ Hierin komt een spanningsveld vrij te liggen.

De keurige ‘ik’-figuur is druk met wat anderen er van vinden, met de overlast die veroorzaakt kan worden, de uitbundigheid die te veel is, tegenover de vrije familie Flodder, onaangepast, totaal niet bezig met wat een ander er van vindt.

En ze komen ook nog terug van vakantie.  Wat zou het een vrij gevoel geven om meer te worden als ma Flodder. Hoe zou het dagelijks leven van de droomster er dan uit gaan zien?

Het opgesloten familielid bevrijden

Een andere interessante figuur in de droom zit in het huis. In de droom gaat de droomster naar binnen en met wenteltrappen naar boven. Daar is een familielid die nog niet bevrijd is, maar staat te rammelen aan de deur. De droomster zou in de huid kunnen kruipen van dit familielid. Zo kan ze contact maken met die energie en ervaren wat er bevrijd wil worden? Wat wil er aan vrije gedachten en impulsen naar buiten komen, die nu nog de mond wordt gesnoerd?

Welke eigenschappen?

Zo kun je in elke droom kijken naar de verschillende figuren die zich aan je voordoen en jezelf de vraag stellen: welke drie eigenschappen heeft deze figuur of welke energie vertegenwoordigt deze figuur? Het geeft richting aan eigenschappen van jezelf die weer meer in het licht willen komen.

De (verkorte) droom werd geplaatst op de site www.hetgeschenkvanjedromen.nl met de vraag wat dit zou kunnen betekenen.

Door: Nanske Kuiken

1 gedachte over “Familie Flodder”

  1. Pingback: Herhalende dromen | droomblog

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *