Een droom over een leeuw en een slang

Een droom over een leeuw en een slang

Droom jij wel eens over dieren? En zo ja, is er dan een specifiek dier dat regelmatig opduikt in je dromen? In dat geval is het waardevol om te onderzoeken waarom je nou juist over dit dier droomt. Op Dromenuitleg.nl hebben we zo langzamerhand bijna de hele ark van Noach voorbij zien komen, dus aarzel niet om dromen waar een dier in voorkomt met ons te delen.

Als ik zelf over een dier droom is het meestal een slang. Dit begon al toen ik een jaar of zeven was en houdt tot op de dag van vandaag aan. In één van de meest recente slangendromen die ik heb gehad kreeg de slang opeens gezelschap van een leeuw. Je weet wel, zo één die in de film ‘The Lion King’ niet zou misstaan, met van die indrukwekkende lange manen.

Keuzestress

Ik droom dat ik op een plek sta waar ik niet kan blijven staan. Ik moet óf naar links óf naar rechts. Als ik naar links ga moet ik langs een gigantisch grote mannetjes leeuw die met één poot over dat paadje heen ligt, maar die me op zich vriendelijk aankijkt. Als ik naar rechts ga moet ik langs een klein, dun slangetje. Ik bedenk dat ik, ondanks mijn hevige angst voor slangen, meer overlevingskansen heb als ik langs het slangetje ga. Zodra ik daadwerkelijk naar rechts ga richt de slang zich echter op en spert hij zijn bek (die absurd groot is voor zo’n klein slangetje) maximaal open om mij te bijten. Op de een of andere manier schiet ik niet in de angst, maar in de daadkracht. Ik pak de slang achter zijn kop beet en smijt hem ver van me vandaan.

Ik word wakker, omdat ik in de droom met die ene armbeweging blijkbaar niet alleen die slang van me af heb geworpen, maar ook alles dat op mijn nachtkastje stond op de grond heb gemaaid…..

Wat betekent het als je droomt over dieren?

Als je meerdere keren over een specifiek dier droomt is dat niet voor niets. Vaak vertegenwoordigt dit dier onvermoede krachten en eigenschappen in jezelf. Met name dromen over wilde dieren kunnen je weer in contact brengen met je meer instinctieve, krachtige kant. De kant die in de aanpassing aan onze maatschappij al gauw naar de achtergrond verschuift. Iets om aan te denken als je over een krachtdier zoals bijvoorbeeld een beer, een tijger, een leeuw, een bizon, een krokodil of een slang hebt gedroomd.

Kan je wat meer of juist wat minder van de eigenschappen van dit dier gebruiken?

Vraag je, als je over een dier hebt gedroomd, allereerst af welke eigenschappen jij aan dit dier toeschrijft. Vervolgens kun je onderzoeken of je op dit moment in je leven wel wat meer of juist wat minder van deze eigenschappen kunt gebruiken. Daarnaast kun je nagaan of er eeuwenoude verhalen of uitdrukkingen en gezegdes zijn waar jouw droomdier in voorkomt. Dit levert in negen van de tien gevallen een verfrissende kijk op de onderliggende betekenis van je droom op. Je kunt je ook afvragen waarom je juist nu over dit dier droomt. Speelt er iets in je leven dat je kunt relateren aan het dier waar je over hebt gedroomd?

Dromen over slangen zijn voor mij persoonlijk vaak gerelateerd aan angst

Op momenten dat er in mijn leven iets speelt waar angst bij om de hoek komt kijken, kan ik er donder op zeggen dat er een slang in mijn dromen verschijnt. Toen ik over die leeuw en die slang droomde, moest ik bijvoorbeeld beslissen of ik de volgende dag wel of niet naar een afspraak waar ik vreselijk tegen op zag zou gaan. Gaan zou voor mijn gevoel vervelende consequenties hebben, maar niet gaan ook. Ik zat klem tussen twee scenario’s, die in mijn ogen even onaantrekkelijk waren. Of, om in de metafoor van de droom te blijven: ik moest kiezen tussen het passeren van een gevaarlijke leeuw of een gevaarlijke slang.

Een droom over een slang
Ga bij twijfel in de actie

Eén van mijn beste vrienden zegt in dit soort gevallen altijd tegen me, dat het bij twijfel beter is om in de actie te gaan. Gaan voelde bij mij uiteindelijk ook beter dan niet gaan, dus ik ben gegaan en heb overigens, geheel tegen mijn verwachtingen in, een geweldige avond gehad. Nu zou je zeggen ‘eind goed al goed’. Deels is dat waar: De slang (mijn angst) bij de kop pakken, niet vluchten en ook niet stokstijf blijven staan heeft me zeker geholpen. Toch fluistert iets van binnen dat ik in mijn droom nog beter de weg langs de leeuw had kunnen nemen.

Het hart van een leeuw

Ik vermoed namelijk, dat ik op die weg had kunnen ervaren dat er altijd iets groters is dat voorbij gaat aan mijn persoonlijke ‘fijn’ of ‘niet fijn’ of aan mijn persoonlijke ‘veilig’ of ‘onveilig’. Ik denk dat de (kracht van de) leeuw me was gaan volgen als ik het vertrouwen had gehad om hem in de droom te passeren. In het Engels slaat de uitdrukking ‘having the heart of a lion’ niet voor niets op moed die tot uitdrukking komt in je daden.

Tenslotte

Heb jij ook gedroomd over een dier en ben je benieuwd naar de diepere betekenis van je droom? Ga dan eens aan de slag met de tips in dit blog of lees onze andere droomblogs over dieren. Wordt het toch nog niet helemaal duidelijk? Aarzel dan niet je eigen droom achter te laten in de ruimte die daarvoor gereserveerd is onderaan dit blog. Wij zijn benieuwd naar jullie dromen over dieren!

Door: Mariëlle Borst

P.S. Geïnteresseerd in dromen? In het najaar starten er twee ITIP droomgroepen. Eén in Zutphen en één in Leiden.

2 gedachten over “Een droom over een leeuw en een slang”

 1. Ik droomde over een slang niet al te groot die rechtop in een kooitje zat en in een keer een straal gif uit de kooi spoot. Er zat iets of iemand naast
  Te kijken. Het was maar een klein kooitje. De meeste dromen onthoudt ik niet maar deze houdt me bezig.

  1. Anita van der Kooi

   Hallo Ann,

   Stel dat jij die slang bent, herken je dan dat als je je gekooid voelt – op wat voor manier dan ook – je in één keer heel ‘giftig’ kunt worden? Zelf ken ik bv dat als ik mij te lang niet uitspreek over iets (hiermee ‘kooi’ ik mijzelf) er ineens een felle reactie uit kan komen..

   Ik ben benieuwd wat dit bij je oproept,

   Lieve groet,
   Anita

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *