Dromen over de liefde

Dromen over liefde

Persoonlijk ervaar ik Valentijnsdag meer als een commercieel gebeuren dan als een hoogtij dag als het om de liefde gaat, maar met de gedachte om extra aandacht te besteden aan (of te krijgen van 😃) de mensen waar je van houdt is op zich natuurlijk niets mis. Liefde is tenslotte toch wat het leven uitermate de moeite waard maakt. Aangezien liefde niet weg te denken is uit ons leven, is dit thema dus ook niet weg te denken uit onze dromen. Gelukkig maar, want over een groots en meeslepend thema als de liefde kan je natuurlijk van alles en nog wat dromen…

Kommer en kwel of vuurwerk en violen?

Ik weet natuurlijk niet hoe het er bij jullie ‘s nachts aan toe gaat, maar zelf droom ik eerlijk gezegd nooit over mijn eigen liefdesgeluk. ‘Kommer en kwel’ zet mij blijkbaar eerder aan het dromen dan ‘vuurwerk en violen’. Maar ach, sinds ik de ware heb gevonden is een droom over de liefde misschien gewoon ook niet meer zo nodig.

Dromenuitleg, Dromen over liefde
Scheiden?

Een vriend van mij droomde ooit het volgende: ik lig te slapen en word wakker van een vreemd geluid. Ik wil aan mijn vrouw vragen of zij het ook hoort, maar op de een of andere manier ligt ze niet meer naast me. Het geluid lijkt van beneden te komen, dus ik ga de trap af om te kijken wat er aan de hand is. Als ik de deur van de woonkamer open doe zie ik dat mijn vrouw al onze meubels doormidden aan het zagen is…

De man die dit droomde, vroeg zich toen hij wakker werd geschrokken af of zijn vrouw van hem wilde scheiden. De hele inboedel ging immers in tweeën. Toen hij deze droom met haar besprak werd gelukkig al snel duidelijk dat zijn vrouw helemaal niet wilde scheiden, maar dat ze, nu de kinderen wat ouder waren, behoefte had om weer aan het werk te gaan. Na een tijd lang voornamelijk ten dienste van het gezin te hebben gestaan, wilde ze binnen hun gezamenlijke leven ruimte maken voor iets dat puur en alleen van haar was. De baan is er gekomen, alle meubels zijn nog heel en de droom is tot op de dag van vandaag nog als een ‘running gag’ aanwezig in hun relatie.

Seks met een bekende

Een vriendin van mij vertelde me ooit enigszins besmuikt dat ze gedroomd had dat ze met een collega in bed had gelegen, terwijl ze nog nooit op die manier over hem nagedacht had. Tot haar grote schrik vond ze deze nachtelijke vrijpartij nog uitermate prettig ook. 

De dag daarna had ze zich, zodra deze collega ook maar enigszins bij haar in de buurt kwam, verschrikkelijk ongemakkelijk gevoeld. Zelfs tot het niveau dat haar collega’s zich gingen afvragen of er soms wat gebeurd was tussen hen. Zo zie je maar, dromen zijn niet geheel ongevaarlijk. Voor je het weet wordt een droom een ‘selffulfilling prophecy’. 

Ter geruststelling: Dromen over seks met iemand waar je helemaal geen relatie mee hebt (of wilt), gaan in 99% van de gevallen helemaal niet over seks of over een ontluikende verliefdheid. Meestal duiden dit soort dromen erop dat je meer contact en verbondenheid met deze persoon wilt of dat je je bepaalde eigenschappen en/of talenten die jij je ‘dreamlover’ in het dagelijks leven toeschrijft eigen wilt maken.

Liefde loslaten

Ondanks het feit dat onze relatie al lang voorbij is droom ik dat mijn ex-vriend naar me toe loopt en zegt: “Ik kon jouw behoefte aan aandacht niet combineren met mijn behoefte aan vrijheid”. Ik realiseer me in de droom direct dat dit 100% waar is. Vervolgens voel ik, dat als ik hem niet de vrijheid kan geven die hij nodig heeft en hij mij niet de aandacht die ik nodig heb, ik het hem en mezelf zo gun om dit bij een ander wél te vinden. Net na onze relatie was ik hier wellicht nog verdrietig over geworden, maar nu voel ik er eigenlijk alleen nog maar liefde bij. 

Liefde loslaten kan soms moeilijk zijn, maar door deze droom kon ik deze relatie op een hele fijne manier afsluiten en op die manier weer ruimte maken voor nieuwe liefde.

Tenslotte

Droom jij ook wel eens over de liefde? Laat het ons weten! 

Ter inspiratie voor Valentijnsdag nog een korte tekst over de liefde:

“Eenheid in het nodige, 

vrijheid in het onzekere 

en in alles de liefde.”        

Remonstrantse spreuk

Mede namens Nanske en Esther wens ik jullie op 14 februari (en op alle andere dagen van het jaar) een hele liefdevolle dag toe!

Dromen betekenis, Dromen over liefde

Door: Mariëlle Borst

P.S. Nog op zoek naar een leuk Valentijnscadeau? Bestel hier het boek “Een schat aan liefde” van Marthe van der Noordaa.

13 gedachten over “Dromen over liefde”

 1. Ik had onlangs ook een rare droom ivm liefde..
  Ik liep in een soort supermarkt en een man die ik niet kende liep daar met zijn 2 kinderen. Ik kwam heb bijna in elke gang tegen en botste plots tegen elkaar en toen zei hij tegen zijn kinderen: Kijk die mevrouw was mijn vrouw in een vorig leven..🙈

  1. Anita van der Kooi

   Hallo Zita,

   Wat een bijzondere droom. Met wat voor gevoel werd je wakker?

   Ik moet bij een supermarkt meteen denken aan een plek waar je zelf uitkiest wat je in jouw winkelwagentje legt. Wat riep deze man bij jou op? En wat daarvan (welke energie, kwaliteiten) zou jij wel in jouw wagentje willen leggen? Zodat je een completer en heler mens wordt (verbintenis in vorig leven)?

   Ik ben benieuwd!

   Lieve groet,
   Anita

  2. Hallo Zita,

   Een supermakrkt is een alledaagse plek waar je eten, drinken, etc. spullen kunt kopen om in je eerste levensbehoefte te voorzien. Daar kom je spontaan bijna in elke gang een man tegen waar je plotseling tegenaan botst. Dat heeft iets spannends, iets van een eerste verliefdsheidsfase. Hoe is dat in je leven nu? Heb je een relatie? En hoe zit het met de spanning daarin? De droom laat je zien, dat dit iets is wat je ooit had: de mevrouw in een vorig leven. Dat lees ik als een vorige levensfase. En tegelijkertijd lees ik het verlangen daarin. Kun je die spanning, de energie van het nieuwe, verliefde weer in jezelf oproepen? Het mooie in jouw droom is: Het is er zelfs in de ‘supermarkt’, in het alledaagse. En tegelijkertijd is het ook een eerste levensbehoefte van je. Ik zou zeggen: stoute schoenen aan en bots maar lekker!

   Lieve groet,
   Mayke

 2. Ha, dat stukje onder ‘seks met een bekende’ doet me goed om te lezen 🙂 Al blijf ik het ongemakkelijk vinden! Ik droom zo nu en dan dat ik heel close ben met iemand waar ik in het echte leven nog niet zoveel contact mee heb. En dat is zeker iemand waar ik me sterk toe aangetrokken voel, die ik enorm bewonder en die op een diepe laag resoneert – maar niet in romantische zin. Toch droom ik regelmatig dat ik enorm verliefd op hem ben, hem de liefde verklaar en de hormonen door mijn lijf gieren. Ik merk dat die dromen me enerzijds aanzetten om het contact aan te gaan (dat pad ben ik inmiddels ingeslagen), maar het tegelijkertijd verwarrend en ongemakkelijk maken, want dat romantische aspect mag echt achterwege blijven. Tips hoe ik mijn nachtbewustzijn serieus kan nemen én een beetje kan laten dimmen? 🙂

  1. Marielle Borst

   Hoi Nina,

   Wat schrijf je dat leuk: Je nachtbewustzijn serieus nemen én een beetje laten dimmen! 😎

   Meestal lossen dit soort dingen zich op als je voor jezelf opschrijft wat je nou precies zo bewondert aan degene waar je in je dromen gierende hormonen van krijgt. Vervolgens kun je onderzoeken hoe jij de eigenschappen die je in de ander zo bewondert zelf kunt gaan inzetten in je eigen leven. Wat we bewonderen in anderen zijn namelijk vaak eigenschappen die we zelf ook hebben, maar die we op de een of ander manier bij onszelf niet (meer) zo in beeld hebben.

   De sleutel ligt er in om je vervolgens actief te verbinden met deze eigenschappen in jezelf en dit ook echt in de praktijk te gaan brengen. Vaak houden dit soort dromen dan op. De dromen die je hebt duiden er vaak namelijk niet op dat je in het echt seks met iemand wilt (en dat schrijf je ook), maar wél dat je ziel er zéér naar verlangt om je te verbinden met de eigenschappen die zo iemand vertegenwoordigt!

   Leuk hoor, ik ben heel benieuwd hoe dit voor je verder gaat!
   Harte-groet,
   Marielle

 3. Rinske Bijlemeer

  Hoi Marielle,

  Ik droom regelmatig dat ik in een relatie ben beland waar ik niet voor gekozen heb, het overkomt me. Meestal met een ex (voor mijn huidige relatie heb ik 2 lange relaties gehad, relaties waarbij ik op een gegeven moment een absoluut ‘nee, dit wil ik niet voelde’ en waar ik ook een punt achter heb gezet). Ik ben er in de droom zelf ook nog niet helemaal achter hoe het zo gekomen is, maar het is duidelijk dat ik ergens in beland ben wat ik niet wil. Ik ben ontzettend druk bezig met uitvogelen hoe ik voor mezelf kan kiezen en uit de relatie kan stappen zonder de ander enorm te kwetsen, terwijl ik ook weet dat ik door voor mezelf te kiezen, niet anders kan dan de ander kwetsen. En tegelijk dus ook de verwarring; hoe en wanneer is dit gebeurd? Ook is mijn huidige partner aanwezig in mijn droom, in zoverre dat ik voel dat ik bij hem wil zijn. De dromen zijn altijd voorbij voordat ik mijn keuze uitspreek.

  groetjes,
  Rinske

  1. Marielle Borst

   Hallo Rinske,

   Dit is compleet bizar, want ik droom dit zelf dus ook regelmatig en vraag me al jaren af waarom, want ik ben heel gelukkig met mijn man en zou voor geen goud terug willen naar voorgaande relaties. Nu ik jouw bericht lees, begint me opeens te dagen hoe dit mogelijk in elkaar zou kunnen zitten.

   Aan het einde van je droom is de keuze die je uiteindelijk gaat maken nog open. Óf je kiest voor je huidige partner (en daarmee ook voor jezelf) óf je bent zó bang mensen te kwetsen dat je bereid bent om in een relatie waar je eigenlijk ‘nee, dit wil ik niet’ bij voelt te blijven (ten koste van jezelf én ten koste van degene waar je echt van houdt).

   Als je deze dynamiek nou eens totaal los ziet van liefdespartners, maar hem in plaats daarvan betrekt op andere (grote en kleine) keuzes die je in je leven maakt? Ben je in andere keuzes die je maakt (of in je gedrag in het algemeen) ook bang om andere mensen te kwetsen en laat je hierdoor de belangen van anderen (te) vaak prevaleren boven die van jouzelf? Ben je geneigd anderen te pleasen? En waren jouw exen toevallig types die vooral aan zichzelf dachten en is dat eigenlijk een eigenschap waar jij (en ik dus ook) eigenlijk nog wat van zouden kunnen leren? De droom laat trouwens ook zien dat dingen je overkomen als je zelf niet actief kiest.

   Als je dit herkent, is deze droom misschien een uitnodiging om te oefenen met het maken van integere keuzes. Integer in de zin van dat ze volledig kloppen met wie jij bent en met wat jij wel en niet wilt. Dat vraagt inderdaad ook om een offer, want soms zal je daar inderdaad een ander mee kwetsen. Je kunt dit niet vermijden door ‘dan maar’ keuzes te maken die ten koste gaan van jou en de degene waar je echt van houdt, want dat is geen gezonde oplossing.

   Ik geloof er trouwens in dat als jij oprecht bent in je keuzes, dat dit in the end ook beter is voor degene die je daar eventueel mee kwetst. Iemand kwetsen is immers nog je intentie, nog je doel en dat kan je ook altijd met respect voor de ander verwoorden. Bijvoorbeeld door te zeggen: Het is niet mijn bedoeling om je te kwetsen, maar als ik heel eerlijk ben is dit niet wat ik wil.

   Een ingang zou ook kunnen zijn door te onderzoeken waarom je het zo moeilijk vindt om bij jezelf te blijven als je het idee hebt dat je iemand kwetst. Rust er in jouw familiesysteem een innerlijk verbod op ‘voor jezelf kiezen’?

   Nou tot zover, ik hoop dat dit antwoord jou net zo veel helpt als het mij helpt. Laat me even weten hoe dit voor jou is en of ik niet teveel ben ‘doorgeslagen’, omdat ik dit zelf zo herken.
   Harte-groet,
   Marielle

   1. Hoi Marielle,

    Wat bijzonder dat we voor hetzelfde thema dezelfde beeldspraak kiezen. Ik snap helemaal dat je doorslaat 🙂
    Ik kan me wel vinden in wat je zegt, als ik het heel breed trek naar ‘liefde voor’ en daarbij niet trouw aan mezelf ben, omdat ik een ander niet wil kwetsen. Hierdoor dingen doe waar ik geen werkelijke liefde meer voor voel, ook al was dat ooit wel zo. Het voelt in de droom een beetje als verstrikt geraakt zijn in iets, terwijl wat ik moet doen zo klaar als een klontje is: eruit stappen en voor mezelf kiezen.

    Ik herken het ook wel, net te lang doorgaan, omdat ik een commitment voel, omdat ik bang ben dat voor mezelf en mijn pad kiezen, misschien wel zou betekenen dat ik een ander laat vallen. En tegelijkertijd ook verwarring over wat ‘mijn pad’ is, want mijn pad is geen recht pad maar bestaat uit vele kronkelwegen en waarschijnlijk nog meer zijstraatjes. Ik merk wel dat ik het soms lastig vind om mijn pad te volgen, omdat het zo organisch is en het me niet altijd duidelijk is wanneer ik alleen maar afgeleid ben even wil snuffelen aan een zijstraatje, of wanneer het echt tijd is voor een nieuwe afslag.
    In beide relaties stond ik niet in mijn kracht en voelde het regelmatig alsof ik me teveel voegde naar de wens van de ander en mijn eigen plek en ruimte niet innam.

    En ik sta er ook helemaal achter dat voor jezelf kiezen vaak minder kwetsend voor de ander is dan ergens in te blijven zitten om de ander niet te kwetsen. Daarmee doe je de ander en jezelf tekort. Er zit alleen een patroon in de weg 🙂

    dank je wel!
    groetjes,
    Rinske

    1. Marielle Borst

     Heel graag gedaan Rinske, dank je wel voor je droom en je toelichting (en je begrip voor mijn doorslaand enthousiasme 😃)!

 4. lieve Marielle,

  Toevallig droomde ik vannacht over mijn twee exen. Mijn ex man tref ik in een gemeenschapsruimte van een soort bezinningsoord bij een bar. Ik krijg, zoals ik ken, maar weinig echt contact met hem. Het is ochtend en hij zal die dag verder gaan met een cursus die hij volgt. Het heeft te maken met spirituele zelfontwikkeling. Iets waar hij nooit zo open voor stond. Hij zegt dat hij blij is dat hij dit volgt. ‘Ik ook’, zeg ik.
  Ergens anders, buiten of in de gang, kom ik mijn ex vriendin tegen. Met de gebruikelijke ongemakkelijkheid van iemand waar je intiem mee bent geweest en nu geen contact meer mee hebt. Ik zie dat ze een bril op heeft en vraag of die nieuw is. Ze laat me zien dat ze er iets aan kan verschuiven zodat hij deels afgesloten is en in het midden een soort vergrootglas krijgt.

  Nu ik dit opschrijf herken in in het laatste wel iets waar ik bij haar tegenaan liep: een vergrootglas zetten op mijn tekortkomingen en het geheel uit het oog verliezen.

  Ik ben benieuwd wat jou opvalt.

  hartelijke groet,
  Germa

  1. Marielle Borst

   Hallo Germa,

   Dank je wel voor het delen van je droom! Wat in ieder geval direct opvalt is dat je over twee exen droomt i.p.v. over één. De droom krijgt daardoor (wat mij betreft) een reflectief karakter. Alsof je terugkijkt op deze relaties en tot de kern komt. Wat me ook opvalt is dat de droom heel compact is. Alsof alle verhalen en emoties waarmee je op een relatie terug kunt kijken tot rust zijn gekomen en je nu heel helder kunt zien hoe het zat. Bijvoorbeeld zo:

   Over je ex-man: het was in jullie relatie moeilijk echt contact met hem te krijgen en het was fijn geweest als hij tijdens jullie relatie meer open had gestaan voor bezinning en spirituele ontwikkeling.
   Over je ex-vriendin: in jullie relatie waren er zaken waar ze haar blik voor afsloot en zaken die ze met een vergrootglas bekeek.

   Lijkt me een helpende droom!

   Hoe is dit voor jou?

   💚-groet,
   Marielle

   1. dag Marielle,
    Ik denk dat het wel klopt. Daarnaast ben ik ook nagegaan wat het me vertelt over de mannelijke en vrouwelijke kant in mezelf. Waar kan ik mijn mannelijke, daadkrachtige kant meer ruimte geven voor spirituele en emotionele groei en waar ben ik in mijn vrouwelijke, gevoelige kant zo aan het focussen op de details dat ik het grotere geheel uit het oog verlies?
    Tenslotte weerspiegelen mijn relaties ook delen van mezelf en zo komen er weer andere lagen aan het licht. En dat weer in het grotere geheel van een bezinningscentrum, de plek waar ik met mijn werk heen wil, maar nu met de blokkades van de coronacrisis heb mee te bewegen.
    Leuk, juist door te delen, wordt mezelf al zoveel helder!
    Dank!

    hartelijke groet,
    Germa

    1. Marielle Borst

     Wat een mooie aanvulling om ook naar die delen/ lagen in jezelf te kijken Germa. Een met aandacht ‘uitgepakte’ droom is een cadeau aan jezelf!
     💚-groet,
     Marielle

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *