Lucide dromen

Lucide dromen: Weten dat je droomt

Deel 1 van 3

In drie blogs ontvang je een mini cursus lucide dromen waarin je leert bewust je dromen te sturen. Dit eerste deel gaat over het bewustzijn van het dromen; weten dat je droomt. Vandaag het eerste deel, waarin we je een oefening aanreiken die je overdag kunt doen om de kans te vergroten dat je ’s nachts een lucide droom krijgt….. Hier vind je het tweede deel en hier het derde deel van deze serie.

Leer lucide dromen

In lucide dromen weet je dat je droomt en als je dat eenmaal weet kun je je dromen ook gaan sturen. Hoe zou je het vinden om in je dromen te kunnen vliegen? Op reis te gaan naar een prachtig tropisch eiland? Op te treden voor een bomvol stadion? Te windsurfen op de golven van Hawaï? Een meesterwerk te schilderen of te rijden op de rug van een tijger? Misschien wil je een overleden vriend of vader nog eens spreken of teruggaan in de tijd dat je kind was. Wat het ook is, in dromen waarin je je bewust bent dat je droomt is dat mogelijk.

Wat heb je aan lucide dromen? 
  1. Het is heerlijk om te doen! Zo is het geweldig om in dromen te vliegen, mooie plekken te bezoeken, lekker te zwemmen in de oceaan, noem maar op.
  2. Bij nachtmerries is lucide dromen ook zeer nuttig, want op het moment dat je je tijdens een nachtmerrie realiseert dat het een droom is, vind je je vrijheid.
  3. Je kunt in je droom op zoek gaan naar antwoorden op vragen waar je met je dagbewustzijn niet goed uitkomt. Bijvoorbeeld door hulp te gaan vragen aan een wijze leraar.
  4. Mocht je opzien tegen iets dat je de volgende dag moet doen, dan kan je in een lucide droom alvast oefenen en dingen uitproberen. Mensen die dromen over iets dat ze de volgende dag moeten doen presteren over het algemeen namelijk een stuk beter!
  5. Het oefenen met bewustzijn in de nacht verhoogt je bewustzijn overdag, omdat het je traint in aanwezig zijn in het hier en nu. Zo laat je je minder meeslepen door de gebeurtenissen om je heen, maar kun je er invloed op uitoefenen door de manier waarop je je er innerlijk toe verhoudt. Oefen dit in de nacht en het werkt door in de dag. Oefen dit gedurende de dag en het werkt door in de nacht. Dit laatste principe is precies waar de oefening in dit blog op gebaseerd is.
Verkleinen van het verschil tussen de dag en de nacht

Je bestaan in de wereld van de nacht tijdens de droom en in de wereld overdag tijdens het wakker zijn, lijken weliswaar heel verschillend, maar het zijn gewoon twee omgevingen waar we in zijn gedurende ons 24 uurs-bestaan. Het is te vergelijken met een reis waarbij je op één dag zowel over land reist als over het water. De omgeving is anders, de manier van reizen is anders, maar in beide gevallen ben jij degene die de reis ondergaat en kun je ervoor kiezen hoe jij de omstandigheden beleeft.

Als je lucide wilt leren dromen kun je overdag de volgende oefening doen. Het helpt je om de scheiding tussen beide gebieden in jezelf te verkleinen, zodat je je ’s nachts eerder bewust wordt van het moment dat je in een droom bent.

Oefening: Vraag je meerdere malen per dag af of je droomt

Je kent waarschijnlijk wel de bekende vraag ‘knijp me eens’ als iemand wil checken of hij droomt. Zoiets dergelijks is dit ook. Vraag je de komende tijd eens meerdere malen per dag af of je droomt. Iedere keer dat je merkt dat je niet droomt, zeg je in jezelf: ‘Dit is geen droom’ en concentreer je jezelf op de ervaring dat je niet in een droom zit. Wanneer je dit meerdere malen per dag doet, zal je merken dat je op een gegeven moment een persoonlijk criterium ontdekt dat jou een check geeft of je droomt of niet. Daarnaast zal je merken dat de gewoonte om je af te vragen of je droomt zich in de nacht gaat voortzetten, dus op een gegeven moment wordt het antwoord midden in de nacht opeens: “Ja, ik droom”. Je bent “wakker geworden” in de droom: Je bent lucide!

Je dromen beïnvloeden

Wanneer je onder de knie krijgt om ‘wakker’ te zijn wanneer je droomt weet je wanneer je droomt. De volgende stap is leren hoe je je dromen kunt gaan beïnvloeden. Hierover meer in het volgende blog over lucide dromen.

Succes met oefenen en veel plezier met je eigen lucide avonturen!

Door: Bas Klinkhamer

 

1 gedachte over “Lucide dromen: Weten dat je droomt”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *