Dromen over hoogtevrees

Dromen over hoogtevrees

Hoogtevrees in dromen

Ik sta op een hoge stellage en kijk naar beneden. Het duizelt me. Er is maar één oplossing, en dat is zelf naar beneden klimmen. Al klauterend langs de ijzeren buizen voel ik hoe bang ik ben, maar ik doe het wel. Als ik beneden ben aangekomen, staan er bruiloftsgasten te klappen voor mij.

Dromen over hoogtevrees kunnen ook door mensen zonder hoogtevrees worden gedroomd. Deze dromen hebben natuurlijk geen letterlijke betekenis, net als alle andere dromen. In plaats daarvan symboliseren ze het overbruggen van grote afstanden, van boven naar beneden.

Het perspectief dat je daarboven hebt

Voor je naar beneden kijkt en klimt, kun je stilstaan bij de volgende vraag: Gaat het er bij jou om, dat je geniet van het prachtige uitzicht daarboven? Want dat is de bonus natuurlijk. Als je op grote hoogte bent, ben je verheven boven het dagelijkse gewoel dat zich beneden je afspeelt. Je ziet alles vanuit een ander perspectief, bijna goddelijk. Je kunt verder kijken, hebt meer overzicht. Het is eng, maar het is ook geweldig. Nodigt de droom je uit, de dingen vanuit een ander, groter perspectief te zien, hoe spannend dat ook mag zijn?

Of ken je dat perspectief eigenlijk maar al te goed? Dan is de volgende alinea wellicht meer voor jou.

De afstand die je moet overbruggen

Welke afstand, van boven naar beneden, zie jij in je leven? Waar zit je op (te) grote hoogte? Misschien geef je teveel geld uit, spendeer je meer energie dan je hebt, of wil je bepaalde aardse praktische dingen niet onder ogen zien, omdat je daar geen zin in hebt. De droom kan je ook vertellen dat jij geneigd bent te veel vanuit je ivoren toren te kijken, zonder dat jij zelf deelneemt aan het leven.

Dat je veel in je hoofd zit, vooral analytisch en abstract naar de dingen kijkt. Dan is jouw ontwikkeling juist gebaat bij de afdaling, zodat je je meer gaat bewegen in het leven daar beneden, van vlees en bloed, pijn en vreugde, moeite en zweet, verwarring, ruzie, liefde, lachen en verwondering.

Al schrijvend moet ik nu denken aan het prachtige lied “Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder” van Ramses Shaffy, dat zo bij dit thema past. Die gaat als mijn goede wens met jou mee, lezer van deze blog en medereiziger in de wereld van de dromen.

[…]

Voor degene met z’n mateloze trots
op z’n risicoloze hoge toren 
Op z’n risicoloze hoge rots 
Moet nu weten, zo zijn we niet geboren 

Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder 
Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder 
Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder 
Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder 
Niet zonder ons 

Voor degene met z’n open gezicht 
Voor degene met ‘t naakte lichaam 
Voor degene in ‘t witte licht 
Voor degene die weet, we komen samen 

Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder 
Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder 
Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder 
Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder 
Niet zonder ons 

Bekijk de betekenis van jouw droom. Bekijk ook ons aanbod.

Door: Mirjam Tirion

5 gedachten over “Dromen over hoogtevrees”

 1. Ha Marielle, dank voor je reactie!

  En ja, al langere tijd verlang ik naar de vrijheid dat te doen wat ik zelf wil en kan, maar ik weet niet hoe deze stap te zetten of wat mijn 1e stap is. Ik heb veel overbodige ballast uit mijn rugzak gehaald en wil nu in de toekomst ‘iets’ gaan doen vanuit én met authentieke vrijheid. Maar ik ben ook bang (als ik eerlijk ben)…ik vertrouw nog niet zo op de zachte landing…:-)

  1. Marielle Borst

   Hoi Marco,
   Wat een (h)eerlijke reactie, dank je. Zo te lezen heb je de beweging die je wilt gaan maken allang in gang gezet, dus wie weet ben je veel dichter bij die eerste stap dan je zelf denkt. In je droom zette je de eerste stap door je over te geven aan je verlangen en van de flat af te stappen. Misschien helpt het daarom om je primair op je verlangen te richten en niet op je angst, want je verlangen is uiteindelijk wat maakt dat je gaat “vliegen”. Verder kan je de komende tijd alert zijn op situaties waarin je een eerste stap (hoe klein wellicht ook, dat maakt niet uit) richting je verlangen kunt zetten. Bedenk dat, als je nieuwe dingen wilt gaan doen, het belangrijker is dat je moedig bent, dan dat het allemaal gelijk perfect en zonder angst gaat. Tegen de tijd dat het allemaal perfect en vanzelf gaat ben je trouwens naar alle waarschijnlijkheid toe aan je volgende sprong in het onbekende, maar dit terzijde 😀. Angst is niet prettig om te ervaren, maar het is (voor ons allemaal) een heel natuurlijk onderdeel van het leven, dus je hoeft niet te wachten totdat je helemaal geen angst meer ervaart, want dan spring je waarschijnlijk pas als het ‘vliegfeest’ alweer voorbij is. Tenslotte laat de droom zien dat jij prima weet wat je moet doen op het moment dat de angst onverhoopt toch intreedt: Je richt je verticaal op en je staat vervolgens, na een veel zachtere landing dan je dacht, weer stevig met twee benen op de grond.

   Alle goeds!!
   Marielle

 2. Als kind (ca 6 jaar) droomde ik regelmatig dat ik op de rand van een flat stond en er vanaf sprong/stapte. Mijn vlucht – in horizontale positie en met armen breed als een parachutist die nog net niet zijn parachute heeft geopend – naar beneden ervoer ik als een heerlijke vrije val, waarbij ik toch wel enige angst had te pletter te vallen. 1 meter voordat ik de grond zou raken, richtte ik me verticaal op en landde wonderbaarlijk zacht op de grond.
  Graag jullie inzichten. Dank!

  1. Marielle Borst

   Hallo Marco,
   Wat een geweldige droom, bedankt voor het delen! Grappig dat je erbij schrijft dat je 6 was toen je dit droomde, want rond die leeftijd komen dit soort vliegdromen heel veel voor. Dat heeft er mee te maken dat je op die leeftijd allemaal nieuwe dingen aan het leren bent en zo ook je eigen krachten leert kennen. Het is heerlijk om als kind te ontdekken wat je allemaal kan (zoals je in de droom ervaart hoe heerlijk het is om met je armen wijd de vrije val te ervaren, net voor het openen van je parachute), maar helemaal zeker van je krachten ben je als jong kind ook nog niet, omdat het allemaal nog zo nieuw is (vandaar dat je in de droom toch wel enige angst hebt om te pletter te vallen).

   Ik ben heel benieuwd waarom je juist nu benieuwd bent naar de betekenis van een droom die je als kind had: Verlang je naar het gevoel van vrijheid dat het vliegen je in deze droom gaf of is het iets anders? Ik zou het leuk vinden van je te horen!
   Harte groet,
   Marielle

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *