Seks in dromen

Seks in dromen

Dromen over Obama

In mijn droom loop ik naast Obama. We doen niets, lopen alleen maar naast elkaar, maar het is zo erotisch. De hele dag erna voel ik me krachtig en licht tegelijk, levend en sexy.

De meesten van ons dromen wel eens over erotiek of seks. Maar het blijft vaak een verborgen wereld, waar we niet over praten.

In het nadenken over en schrijven van dit blog werd me ook weer duidelijk, wat een teer onderwerp het is, maar ook: hoeveel rijkdom en levenskracht er in deze dromen schuilt. In dit korte blog kunnen we maar een klein beginnetje maken, een paar lijnen schetsen, in de hoop dat dit de inspiratie biedt om eens met frisse blik naar deze dromen van jou te kijken.

Variaties

Er zijn zoveel variaties bij dromen over erotiek en seks: dat je vreemdgaat, dat je seks hebt met een familielid, met iemand van hetzelfde geslacht terwijl je hetero bent of van het andere geslacht terwijl je homo bent, dat je vrijt met een collega of met de vrouw van je beste vriend, de variaties zijn eindeloos. *

Ons onbewuste spreekt in beeldtaal, in symbolen. Dus waar je droom zich bedient van het beeld van seks, gaat het vaak niet letterlijk over seks, maar is het een symbool voor aspecten als levenslust, intimiteit en contact. Het gaat over je wensen en verlangens in het contact met jezelf en anderen. Seks symboliseert ook de oerenergie in jezelf, het driftmatige, de levenskracht die in je bekken begint.

Om te kijken hoe dat bij jouw dromen zit, kunnen onderstaande twee vragen je verder op weg helpen.

Hoe ben je in de droom?

Kijk naar de energie van de droom. Veel informatie zit in de sfeer van de droom, de manier waarop jij in de droom bent. Misschien doe je ‘perverse’ dingen, of ben je heel speels en vrolijk. Welke kracht, levenslust, verlangens, sensualiteit en driften zie je terug in de droom? Hoeveel erkenning en ruimte heeft deze manier van zijn in je dagbestaan?

Ik ga op bezoek bij een vriendin. Een schaars geklede vrouw in mooie lingerie doet de deur open, en duwt me lachend een speelgoeddiertje in mijn handen. Binnen is een vrolijke orgie aan de gang. Ik stap naar binnen.

De vrouw die dit droomde heeft de neiging om alles serieus en verantwoord aan te pakken. Deze droom herinnerde haar er aan, dat het allemaal wel wat lichter mag, speelser en wat minder braaf. Als ze dat doet, krijgt ze zoveel meer plezier. Door de energie van de droom in de dag in te zetten, heft ze een deel van haar gespletenheid op en wordt ze meer heel, levend en sprankelend.

Met wie?

Ik droomde dat ik seks had met een collega. Toen ik wakker werd dacht ik: bah, ik vind hem niet eens aantrekkelijk. Ik voelde me ongemakkelijk de volgende dag op mijn werk en durfde hem niet aan te kijken. Waarom droom ik dit?

Als je droomt dat je vrijt met een bekende, kan je twee wegen onderzoeken:

De ene weg is dat je je afvraagt welke associaties je hebt bij die persoon. Als je aan die persoon denkt, welke eigenschappen komen als eerste in je op? Dat kunnen kwaliteiten zijn of juist heel onaangename trekjes. Welke verbinding heb jij met die eigenschappen in jouzelf?

De vrouw die hierboven vertelde over de droom waarin ze seks had met een collega, vindt hem in het dagelijks leven dominant en daarmee irritant. Ze realiseerde zich, dat zij zelf in haar werk meestal meegaand is. Haar droom maakte gebruik van het beeld van de collega en liet haar zien, dat ze verbinding moest zoeken en, zoals de Engelsen zo mooi zeggen, ‘to make love’ met haar eigen meer dominante kant. Zo bezien is het geen nare of rare, maar een helende droom.

De andere weg is, dat je kijkt naar de persoon zelf over wie je droomt, en de manier waarop je normaal contact met hem of haar hebt. Dan kan je gaan onderzoeken: Ben je daar tevreden over? Klopt de mate van nabijheid en openheid naar deze persoon? De mate waarin jij de leiding neemt of de ander? Welke verlangens laat de droom je zien? Kijk daar weer symbolisch: het kan zijn dat je verlangt naar een andere manier van contact, waarin er meer overgave of intimiteit is, of dat juist meer begrenzing of initiatief van jou nodig is.

Iemand van een andere kant zien

Ik droomde dat ik zoende met Carla. In het echte leven heb ik een langslepend conflict met haar.

Deze droom maakte de dromer duidelijk dat hij er genoeg van had om op deze manier met Carla om te gaan: hij zag haar met andere ogen. Het gaf hem net het duwtje dat hij nodig had om uit de loopgraven te klimmen en uit te reiken in een poging tot herstel van het contact.

Dromen over seks kunnen schokkend zijn of leuk, maar kijk eens; welke mogelijkheid laat de droom jou zien om meer levenslust en contact in je leven overdag te brengen?

Door: Mirjam Tirion-Ietswaart

*Deze blog gaat niet over dromen van verkrachting; daar gaat het niet over verbinding, maar over grensoverschrijding, vernedering en geweld. Wanneer je droomt over verkrachting, terwijl dat ook in jouw leven heeft plaatsgevonden, kan het goed zijn hulp te zoeken.

3 gedachten over “Seks in dromen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *