Op reis zijn in dromen

Op reis zijn in dromen

Op reis zijn in dromen. De trein missen. Verdwalen. De aansluiting missen. Steeds maar in een rondje rijden en nergens aankomen. Het zijn voorbeelden van vaak voorkomende nachtelijke avonturen.

Ik stap in de bus en wil mijn kaartje laten zien aan de chauffeur, maar ik kan het kaartje niet vinden. Toen ik bij de halte zat te wachten had ik het kaartje nog, dus ik weet zeker dat het in mijn tas zit. De chauffeur (een oude man) zit uiterst relaxed te wachten en zegt: ‘Koop maar een nieuw kaartje bij mij’, maar dat wil ik niet. Ik heb er al voor betaald en wil niet nog eens betalen.

Ik blijf in mijn tas zoeken. Dan zegt hij weer: ‘Koop maar een nieuw kaartje, dan is het opgelost’, maar weer weiger ik en blijf graaien in mijn tas. Ik zeg tegen de chauffeur dat hij maar vast moet gaan rijden, dan zoek ik ondertussen verder. Ik word wakker terwijl ik nog aan het zoeken ben.

De droomster schrijft nog het volgende: “Ik vind dit een mooie droom om het jaar mee af te sluiten en het nieuwe jaar te beginnen. Waar in mijn leven is het nodig om een punt te zetten, mijn verlies te nemen en een nieuw kaartje te kopen?’

Op de website reageerde iemand hierop door te schrijven: ‘Het kan toch ook zijn dat je geen nieuw kaartje meer hoeft te kopen, want dat heb je immers al gekocht, dus waarom toch een nieuw kaartje kopen?’ Deze zienswijze zou ook kunnen kloppen, dus laten we verder kijken.

Hoe ga jij je levenspad?

Dromen over een reis gaan in het algemeen vaak over hoe jij je levenspad bewandelt, over hoe jij door het leven gaat. Als we kijken naar deze specifieke droom, speelt de buschauffeur een cruciale rol. Hij bepaalt. Hij had ook kunnen zeggen: ‘Je had al een kaartje, ik vertrouw je, dus stap maar in.’

Vraag het de droom(st)er
Politieagent

Wat hier nu belangrijk is dat je de dromer vragen stelt: Wat voor man is de chauffeur, welke energie heeft hij? Is het de energie van wijsheid, weten hoe het zit, betrouwbaarheid? Dan is deze man een soort gids die zegt: ‘Neem nou je verlies, blijf niet hangen in het oude dat je kent.’ Of is het de energie van een strenge ‘politieagent’? Een criticus die je verhindert je (levens)pad te vervolgen, die je geen vertrouwen geeft?

Je kunt de droomster ook de vraag stellen: Ken je het in je dagelijks leven dat je soms ‘dubbel moet betalen’ om iets voor elkaar te krijgen of ken je het juist dat je blijft hangen in het oude, je verlies niet kunt nemen? Dan maakt deze droom je dus duidelijk, dat je verder komt als je inderdaad je verlies neemt en opnieuw investeert.

Alleen de droomster kan hier een antwoord op geven. Als luisteraar kun je jouw beeld er tegenover zetten ter inspiratie, een andere kijk toevoegen. Maar alleen de droomster kan voelen wat voor haar klopt.

Door: Nanske Kuiken

13 gedachten over “Op reis zijn in dromen”

 1. Ik droom regelmatig dat ik de weg kwijt ben.
  Bijvoorbeeld in een groot treinstation.
  Ik kom er dan niet weg of kan de trein niet vinden en verdwaal
  Vaak kan ik mijn mobiele telefoon dan ook niet vinden.
  Ik wordt dan wakker en voel me niet prettig …..

  1. Esther van Nieuwburg

   Hallo Hans,

   Herken je ook in je wakkere leven dat je de weg kwijt bent? Of niet zo goed weet waar je het moet zoeken? Of waar je met je leven heen wilt? Reizen of vervoersmiddelen in dromen tonen ons vaak hoe we ons door het leven begeven. Jij bent in je dromen steeds de weg kwijt of verdwaalt. Kijk eens naar je huidige leven en waar jij je naartoe beweegt in je leven en vraag je dan het volgende eens af:
   Streef je een doel na dat niet (meer) bij je past?
   Of streef je een doel na dat wel degelijk bij je past, maar waarbij je je (onbewust) steeds laat afleiden onderweg?

   Lees over dit onderwerp ook eens het blog over te laat komen in dromen.

   Esther

  2. Ik heb een psychiatrische zoon die me af en toe bedreigt
   Ik wil geen contact met hem.
   Die bedreigingen hakken er steeds in ,ik ben dan soms de weg kwijt ga dan doorhollen of krijg lich klachten.
   Ik heb er regelmatig last van, kan het niet goed loslaten ondanks dat het me niks brengt
   Ik denk dat dit de betekenis is van die dromen

   1. Esther van Nieuwburg

    Hallo Hans,

    Ja, dat zou de betekenis kunnen zijn. Het lijkt me erg angstig om dit steeds opnieuw te moeten ervaren. Onvoorspelbaar en ook verdrietig, omdat deze persoon zo dicht bij je staat. Geen wonder dat je je soms verloren voelt of verdwaalt in je gevoelens en gedachten.

    Heb je er hulp bij of contact met lotgenoten? Lijkt me goed dit met anderen te delen en te zoeken naar een anker. Een beeld, woord of handeling. Iets dat je helpt centreren, ook in je dromen.

    Ik wens je veel sterkte toe 🙏
    Esther

 2. Hai Marielle,

  Ja, ik hoop dat het sleuteltje groter zal worden en makkelijker in bereik komt te liggen.

  Dank je wel voor het gedicht, het past er mooi bij!

  lieve groet,
  Rinske

 3. Hoi Marielle,
  Dank je wel voor je antwoord! Het is herkenbaar wat je schrijft. Ik kom bij de noodzaak om uit de trein te stappen omdat ik dreig de verkeerde kant op te gaan. Ik kies ervoor om uit te stappen, maar hoe dan verder…De zoektocht die dan ontstaat. Ik ben al een tijdje aan het onderzoeken hoe ik in mijn werk verder wil, hoe ik invulling wil geven aan mijn werk en hoe ik mezelf voldoende kan voeden. Of dat wat ik doe nog bij me past, of ik het op een andere manier kan doen zodat het wel bij me past en wat het dan precies is waar het knelt. Ik denk dat de weg die ik bewandel wel de juiste is, maar dat er iets aan het veranderen is (ik ben ergens uitgestapt) en hoe dan verder.
  Je vertaling van het sleuteltje vind ik mooi en raakte me. Een mooie boodschap. Contact maken met ‘thuis’ en dan komt het wel in orde. En de weg naar het contact maken met thuis is blijkbaar geen heel eenvoudige weg, maar hij is er wel! Zo voelt het ook wel, het is niet makkelijk, het gaat allemaal niet vanzelf op het moment. Het voelt een beetje verdwaald, maar niet hopeloos.
  Dank je wel voor het meedenken!

  groetjes
  Rinske

  1. Marielle Borst

   Heel graag gedaan Rinske!
   Ik krijg kippenvel van je reactie, omdat het me het gevoel geeft dat jouw kleine sleuteltje stap voor stap een steeds groter sleuteltje zal worden.
   🔑
   Alle goeds,
   Marielle

   “Ongestoorde ontwikkeling

   Men moet de dingen
   de eigen stille
   ongestoorde ontwikkeling laten
   die diep van binnen komt.
   Die door niets gedwongen of versneld
   kan worden.

   Alles in het leven is groeien
   en vormt zich,
   rijpt zoals de boom,
   die zijn sapstroom niet stuwt
   en rustig in de lentestormen staat,
   zonder de angst
   dat er straks geen zomer zal komen.

   Die zomer komt toch!
   Maar slechts voor de geduldigen
   die leven alsof de eeuwigheid voor hen ligt,
   zorgeloos,
   stil en weids.

   Men moet geduld hebben
   met onopgeloste zaken in het hart
   en proberen de vragen zelf te koesteren
   als gesloten kamers
   en als boeken
   die in een zeer vreemde taal geschreven zijn.

   Het komt erop aan alles te leven.
   Want als je de vragen leeft,
   leef je misschien langzaam maar zeker,
   zonder het te merken,
   op een goede dag
   het antwoord in.”

   Naar Rainer Maria Rilke

 4. Hallo,
  Ik droom regelmatig dat ik op reis ben, afgelopen week ook weer. Een terugkerend thema is dat ik ergens moet overstappen en dat ik daar het overzicht kwijt ben. Een in het echte leven bekend station is plotseling heel groot geworden, of bestaat uit meerdere lagen en weet ik niet naar welke laag ik moet. Het is vaak een hele zoektocht om te komen waar ik naartoe moet.
  Mijn laatste reisdroom:
  Ik zit in de trein naar huis en stop in Utrecht. Ik ben in de veronderstelling dat ik niet hoef over te stappen, maar kom er op het laatste moment achter dat de trein waar ik in zit naar Eindhoven doorreist en ik moet de trein richting Amsterdam hebben. Ik stap uit, loop het perron af en kom tot de ontdekking dat ik mijn tas ben vergeten. Ik ren terug naar de trein, de coupé in waar ik ben uitgestapt maar daar ligt mijn tas niet. Ik ren nog even door naar een andere coupé, waar ik mijn tas ook niet zie, maar ik weet ook zeker dat ik in de coupé zat waar ik net instapte. De trein vertrekt bijna en ik sta voor de keuze: verder zoeken naar mijn tas (terwijl hij niet ligt waar ik zat) en in een trein zitten die de verkeerde kant uit gaat, of de trein uitstappen en geen tas hebben. Ik kies voor de laatste, ik heb geen zin om helemaal naar Eindhoven te reizen. Ik moet mijn man bellen, maar kom dan tot de ontdekking dat ik geen telefoon heb, want die zit in mijn tas. Ik heb niks meer van mijn persoonlijke bezittingen; geen portomonnee, geen sleutels. Heel kort ben ik in paniek, maar dan bedenk ik me dat ze me hier op het station vast wel verder kunnen helpen. Maar het station is enorm groot en het is een zoektocht naar de balie voor gevonden/verloren voorwerpen. Ik kom onderweg 3 oud-studiegenoten tegen die me vertellen dat ze al die tijd dat we bij elkaar in de klas zaten maar deden alsof ze me aardig vonden en ik word woest hiervan, ik voel me verraden. Het is lastig uitdrukking te geven aan de woede die ik voel. Ik voel een schreeuw, die ik er half uit geperst krijg en sta op een gegeven moment wel hard te schelden tegen 1 van mijn studiegenoten. Ik roep iets van ‘zo voelt het! Voel je hoe het is?!’ en ik ben woest, mijn gezicht is vlak bij het hare.
  Dan ben ik weer op zoek naar de balie en kom ik weer een oud-studiegenoot tegen, die me dezelfde boodschap geeft (zonder woorden) als mijn andere studiegenoten. Deze keer doe ik er niets mee, voel ik alleen maar afkeer en loop verder. Ik kom bij de balie en ik vertel mijn verhaal en zeg dat ik een telefoon nodig heb om naar huis te bellen. De vrouw daar is vriendelijk en behulpzaam. Ze geeft me een miniscuul klein sleuteltje, voor een kamertje waar een telefoon staat, speciaal voor dit soort gevallen. Ik stop de sleutel in mijn zak, ben bang hem kwijt te raken en ga op zoek naar het kamertje. Weer een hele zoektocht…Het voelt alsof de perrons in het centrum van het station liggen, de balie ver daar vanaf en het kamertje nóg verder. Nu kom ik het 11-jarige nichtje van mijn man tegen samen met haar moeder die een kinderfeestje heeft gehad. Ik bedenk (of zeg?) dat als ik het kamertje weet te vinden voor zij hun overstap moeten halen, we misschien wel samen kunnen reizen.
  Ik moet nog een tunnel door waar ik niet kan lopen, maar moet kruipen, zo laag is het. Nat en vochtig. Maar dan vind ik het kamertje! Ik heb moeite de sleutel te vinden in mijn jaszak, hij is zo klein en even ben ik bang dat ik hem verloren heb. Ik blijk hem toch nog in mijn zak te hebben, bel naar huis om te vertellen wat er aan de hand is en loop weer terug naar het centrum van het station. En terwijl ik terugloop merk ik dat ik mijn tas weer om heb 🙂 Ik voel een lichte verbazing, maar ook opluchting

  1. Marielle Borst

   Hallo Rinske,

   Dank je wel voor je droom! Wat een beproevingen heb jij moeten doorstaan op deze nachtelijke reis zeg. Zo te lezen ben jij iemand met veel doorzettingsvermogen. Goed dat je schrijft dat je vaker dit soort dromen hebt, want terugkerende dromen zijn van belang. Vaak houden ze pas op als de boodschap die ze voor je hebben volledig in je bewustzijn is doorgedrongen.

   De betekenis van dromen waarin je op reis bent en onderweg allerlei obstakels moet overwinnen kan twee kanten opgaan:
   1) Het kan zijn dat je in het dagelijkse leven doelen nastreeft die niet of onvoldoende bij je (ziel) passen. De obstakels in je droom doen zich dan voor om je te behoeden voor het gaan van een pad dat niet bij je hoort. Je ziel nodigt je zo eigenlijk uit om te reflecteren op de vraag: volg ik momenteel mijn roeping of ben ik op de een of andere manier van dat pad afgeraakt? Als je dit herkent zeggen de obstakels in de droom vaak iets over de dingen die jou van je pad houden/ de manier waarop jij je van je eigen pad afhoudt.

   2) Het kan echter ook zijn dat de weg die je momenteel in het leven gaat wel helemaal bij je past, maar dat er nog wel heel wat obstakels te overwinnen zijn alvorens je je bestemming bereikt. In dat geval bevatten de obstakels die je in de droom tegenkomt informatie over welke obstakels je nog te overwinnen hebt.

   Heb jij er als dromer gevoel bij welke uitleg op jou van toepassing zou kunnen zijn? Volg hierbij je intuïtie en niet je ratio: Vaak is het eerste gevoel dat in je opkomt het juiste.

   Wat me in je droom het meeste raakt is trouwens dat kleine sleuteltje, dat je krijgt van die vriendelijke en behulpzame vrouw. Het geeft je toegang tot een kamertje speciaal voor dit soort gevallen. Je kunt er contact maken met waar jij werkelijk thuis bent. Als je contact hebt gemaakt met thuis is opeens ook je tas weer bij je. Heel hoopvol en ontroerend!

   Helpt dit je verder? Ik zou het leuk vinden van je te horen!
   Hartelijke groet,
   Marielle

 5. Hallo droomhelpers,
  Deze wonderlijke droom wil ik graag delen, ook om te zien of er meer dromers zijn die astraal reizen!

  27 januari 2020.
  Astraal reizen met goede vriendin J.
  Ik ben op een plek die niet op aarde lijkt, maar de astrale wereld. Ik ben met mijn vriendin J en samen lopen we zomaar wat te wandelen op deze plek. We bepraten veel over de aarde en astrale sferen/wereld. We staan dan stil bij een soort ruimte waar je iets kunt leren of doen. Er hangen allerlei lijstje met afbeeldingen aan de muur. Joyce wil graag iets doen en we lopen naar binnen. Er komt een jongeman aan met een baardje en vriendelijk gezicht. In de ruimte kunnen we zien door verschillende voorbeelden van wat je kunt leren. De jongeman geeft uitleg. Hij zegt ook alles wat je hier doet heb je verder niks aan als je teruggaat. Joyce wil graag iets doen. Ik besluit verder te wandelen en ben dan ineens in een groot hoog gebouw. Het lijkt op een kerk, maar dan anders, nog veel mooier. Zoiets heb ik nog niet eerder gezien. Het is een gebouw waar veel licht naar binnenkomt. Maar alles, de muren en het dak zijn aan de binnenkant bekleed met uitgesneden hout. Het ziet er prachtig uit en ik draai rond en kijk rond en omhoog. Ik besluit om te kijken of ik iets mee kan nemen van het uitgesneden hout en pak dan de bovenkant van een ronde pilaar, want ik heb dan een soort schijf/moot in mijn handen. Het is een mooie plak besneden hout en ik kon het ook wat dubbelvouwen. Ik dacht, ik neem het mee naar de aarde, kijken of het dan nog steeds er is in deze vorm en niet opgelost is.

  Lieve droomgroet,
  Dory

  1. Marielle Borst

   Hallo Dory,
   Ik heb zelf geen ervaring met astraal reizen, maar jouw droom bevat wel veel elementen die ik me daar bij voorstel. 1) De verhouding tussen hemel en aarde in een groter verband kunnen zien (en bespreken) 2) Kiezen wat je wilt leren (met behulp van iemand die uitleg geeft) 3) Wonderlijk mooie gebouwen met veel licht en 4) Trachten om de vormen die zich in de astrale wereld bevinden naar de aarde te brengen. Het lijkt me heerlijk om creatieve expressie te geven aan deze droom, bijvoorbeeld door hem te tekenen, hout te bewerken of…… hem met woorden te beschrijven en te delen 😍
   Ben benieuwd of er meer dromers zijn die astraal reizen!
   Alle goeds,
   Marielle

   1. Hallo Marielle,

    Dank voor je mooie puntenlijstje. Het astraal reizen droom ik vaker en die dromen zijn altijd wonderlijk vredig en mooi in het licht. Zo was mijn droom ook bij de Raad van Karma in het astrale en ondertussen kan ik me invoelen wat ze daarover mij bespraken. Ook heb ik in diverse oudere dromen gehad en les gekregen om astraal te leren vliegen dit onder andere door Loes van Loon die met haar gids Hebenes 8 boeken heeft geschreven over de astrale wereld.

    Ik koos ervoor om verder alleen op onderzoek uit te gaan. Het is als het ware een soort Alice in Wonderland gevoel/droom. Mijn benieuwd zijn om te zien of de schijf hout zich zou houden terug naar aarde was groot.

    Er expressie aan geven is zeker mooi idee om te doen alleen zijn die beelden vaak snel vervaagd dat je alleen de contouren van de droom weet, ik althans. Sommige details laten zich niet meenemen naar aarde terug.

    Lieve droomgroet en alle goeds,
    Dory

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *