Dromen over dieren

Dromen over dieren

Zo slim als een vos, zo sterk als een beer, zo wijs als een uil. Dieren in dromen vertegenwoordigen vaak onvermoede krachten die in ieder mens zitten. Op dromenuitleg.nl staat het volgende stukje droom:

“Samen met Sandra, mijn dochter, ben ik in een klein park. Tijdens onze wandeling ontmoeten we een jonge zwarte beer. Hij loopt met ons mee alsof ‘ie nooit anders heeft gedaan. Zappa, de hond die ik ooit had, is er ook bij en hij huppelt vrolijk mee. De wereld ziet eruit als na een regenbui, maar nu is het weer droog.“

Wat betekent dit nu?

De zwarte beer en de hond lopen mee alsof het de gewoonste zaak is. Het zijn de dieren die deze droom kleur geven. Het zijn aspecten van de droomster zelf. Zij kan gaan voelen; waar staat voor mij een zwarte beer voor, welke energie vertegenwoordigt deze beer? En ook Zappa, mijn hond van vroeger, welke energie had hij?

De antwoorden daarop geven zicht op de krachten die deze mevrouw tot haar beschikking heeft en waar ze zich misschien niet zo bewust van is. Ze vecht niet met de beer, maar ze lopen samen op. In het dagelijks leven kan zij situaties tegemoet treden met de beren- en hondenkracht. Het kan zijn, dat ze haar moed of kracht of gelijkmoedigheid kan aanspreken. Net die woorden die voor haar van toepassing zijn.

Het beeld wordt ondersteund door de mededeling: “De wereld ziet er uit als na een regenbui en nu is het droog”. De associatie die het oproept, is dat er een frisse start gemaakt kan worden. Een nieuwe frisse situatie in het dagelijks leven vangt aan met de beren- en hondenkracht ter beschikking.

Droom je zelf over dieren? Voel eens wat de energie is die dat dier representeert. Heb je, als je naar jezelf kijkt, te veel van die energie of kun je er juist wel meer van inzetten in je dagelijks leven?

Veel plezier met het onderzoek!

Door: Nanske Kuiken

32 gedachten over “Dromen over dieren”

 1. Beste Itip droomuitlegger,
  Ik heb vannacht gedroomd dat er een beer mij van wilde weerhouden om mijn pad te vervolgen. Ik loop samen met mijn beste vriendin in de natuur op weg naar onze bestemming. Zij belt iemand en we zien allebei de beer van andere kant ons naderen. Mijn vriendin slaat gewoon ander pad in en kletst door. Ik realiseer mij dat itwee ah tassen vergeten ben in een huisje in het bos. Ik liep terug, al bang dat die beer mij achterna zou komen. Dat deed hij ook en ik rende naar het huisje in de hoop dat ik sneller was maar ik wist al dat dat niet ging lukken. Hij is groot en boos. Ik wist al dat hij er voor ging zorgen dat ik in de huisje bleef en niet weer pad naar volgende bestemming zou kunnen nemen. Hij hield mij gegijzeld in dat huisje. Ik kijk in de tassen en zitten heel veel medicijnen, pillen in. Niet netjes in doosje, ook los in de tas. Ik denk waarom moet ik dit meenemen eigenlijk. Dan hoor ik iemand trap op komen en ga ik snel deur dichthouden van de slaapkamer (waar ik ben) om diegene te beschermen voor die beer. Dan staat opeens mijn vader naast mij (hij is overleden) en hij begrijpt niet waarom ik mij tegen laat houden door die beer.

  1. Anita van der Kooi

   Hallo Sabine,

   De eerste vraag die in mij opkomt is ‘waar zie jij op dit moment beren op de weg?’. De droom komt op mij over of je je ergens gegijzeld door laat houden (in het huisje) en niet jouw natuurlijke pad vervolgt. Vaak zijn het onze gedachten die ons gijzelen. Weet jij waar dit nu bij jou over kan gaan?

   Een medicijn is vaak chemisch en wordt gebruikt om te genezen. In de droom vraag je je af waarom je die eigenlijk zou moeten meenemen. Wat voelt op dit moment kunstmatig bij jou? Wat ik heel mooi vind is dat jouw vader verschijnt, alsof je een steuntje in de rug krijgt om jouw pad te vervolgen en je niet tegen te laten houden.

   Ik ben heel benieuwd wat dit bij je oproept, ik hoor graag!

   Lieve groet,
   Anita

   1. Beste Anita, dank je wel. Jouw interpretatie en vragen laat ik even op mij inwerken. Food for thought in ieder geval. Dank je wel!
    Ik zat zelf nog wel te denken over de beer en de kwaliteiten die de beer liet zien en welke betekenis die voor mij hebben (overtuigend, doelgericht, dominant, zeker van zijn zaak) en of ik daar iets meer van mag laten zien?

    Nogmaals dank! Ik ga eens nadenken over de beren op de weg die mij tegenhouden en wat er alskunstmatig bij mij voelt.

    1. Anita van der Kooi

     Heel graag gedaan Sabine,

     en volg vooral jouw eigen interpretatie ook, die is er niet voor niets!

     Lieve groet,
     Anita

 2. Goedemorgen!
  Ik heb vannacht een droom gehad over een zwarte vleermuis die niet uit mijn gedachten verdwijnt. Ik was met mijn man en onze hond in de kamer. We zagen ineens een zwarte vleermuis in de gordijnen zitten en vroegen ons af hoe die was binnengekomen. Ik open de gordijnen een stukje en zie dat de schuifdeur openstaat. Ik zeg: ‘Iemand heeft de schuifdeur open laten staan’. Ik raakt een beetje in paniek, want ik vind vleermuizen eng. Ik wilde graag de vleermuis uit de kamer hebben, want ik was bang dat hij onze hond zou aanvallen als wij naar bed zouden gaan en de vleermuis samen met de hond in de kamer zou blijven. Mijn man had het idee om de vleermuis te vangen. Toen werd ik wakker. Pas later dacht ik: ik had ook de gordijnen open kunnen doen en de deur verder open, om de vleermuis de kans te geven om weg te vliegen.

  Ik ben heel benieuwd welke betekenis jullie aan mijn droom kunnen geven. Heel erg bedankt alvast!

  Groetjes, Sandra

  1. Marielle Borst

   Hallo Sandra,

   Dromen over dieren gaan vaak over kanten van jezelf die je wel hebt, maar die je om wat voor reden dan ook niet zo toelaat in je bestaan. Bijvoorbeeld omdat je bepaalde eigenschappen aan je zelf niet zo aardig of ronduit donker vindt. Deze eigenschappen raken vervolgens in de schaduw. Je plaatst ze liever buiten jou dan in jezelf (met als gevolg dat je deze eigenschappen in de buitenwereld tegen gaat komen, maar dit terzijde). De vleermuis in je droom is zwart, dus dat sluit wel aan bij deze gedachte. Om er achter te komen om welke eigenschappen het gaat kun je voor jezelf opschrijven welke eigenschappen jij toeschrijft aan een vleermuis. Kijk vervolgens in welke eigenschappen je wel iets van jezelf herkent. Het geeft kracht en groei om je de eigenschappen die in de schaduw terecht zijn gekomen opnieuw toe te eigenen, dus ik zie dit als een ondersteunende droom voor je persoonlijke groei!

   Harte-groet,
   Marielle

 3. Ik droomde vannacht over een jong hertje dat door ‘slechte’ mensen ergens werd neergelegd als prooi voor een roofdier. Ik zag het en wilde het hertje redden. Ik liet het hertje staan, maar het hertje was heel zwak en zakte door z’n pootjes. Ik heb het toen in mijn armen gehouden en stevig vastgehouden. Het vreemde was dat ik in het huis van mijn ouders stond in de oude slaapkamer van mijn broer met het hertje in mijn armen. We zijn beiden al heel lang het huis uit. Weet iemand wat dit kan betekenen?

  1. Olivia Somer

   Lieve Bella, het hertje geeft mij een gevoel van liefde, zachtheid, kwetsbaarheid. Prachtige krachten.

   Dieren in dromen zijn vaak aspecten van jezelf. Stel je voor dat jij zelf dat hertje bent. Hoe voelt dat?

   Wie of wat kan symbool staan voor de “slechte” mensen in jouw leven? (Roofdier) Voor wie of wat ben jij, of heb jij, je “prooi” gevoeld in de tijd dat je nog bij jouw ouders woonde?
   Het speelt zich af in jouw ouderlijk huis, wat er op kan wijzen dat er in de tijd dat je bij jouw ouders woonde iets gebeurd is met de “het hertje in jou.”
   Dat je in de kamer van je broertje bent, doet mij vragen, wat is je relatie met je broer, vroeger, nu? Hoe voelt het om in zijn slaapkamer te zijn?

   Het roofdier kan overigens ook nog een aspect van jezelf zijn, maw welke roofdierkracht in jou heeft de krachten en kwaliteiten van hertje op haar pootjes doen schudden?

   Het hertje voelt als een gekwetst diertje. Herken jij dat? En kan het zijn dat er op dit moment iets in jouw leven gaande is waarbij dat gekwetste hertje in jou (het gekwetste innerlijke kind misschien) getriggerd wordt? Om aandacht en heling vraagt?
   Het maakt me blij dat Jij het hertje ziet, je houdt haar stevig vast.

   Deze mooie droom geeft je gelegenheid te onderzoeken wat om heling vraagt.
   Mijn advies: geef dat de liefde, zorg en aandacht die “het hertje in jou” nodig heeft, en dat zijn nou precies de kwaliteiten van het hertje zelf….. zodat Zij weer in jouwzelf volledig aanwezig mag zijn.

   Ik hoop van harte dat je met mijn mogelijke duiding verder kunt.
   Liefs Olivia Somer ☀️⭐️💫🌙💛

   PS. Je kan eens googelen op het ‘krachtdier hert’, of op de ‘spirituele betekenis van het hert’.

   1. Hallo Olivia!
    Wat een mooie en liefdevolle duiding van mijn droom!
    De krachten die bij het hertje passen herken ik wel. Wat betreft het een prooi voelen vroeger in mijn ouderlijk huis, ik denk dat ik een onzeker bang kind ben geweest door bepaalde gebeurtenissen. En de link met mijn broertje is denk ik dat de meeste aandacht naar hem ging. Ik voelde mij daardoor vaak alleen. Overigens is het contact goed met mijn ouders en mijn broer. Op dit moment speelt er zeker wat mezelf betreft wat aandacht nodig heeft. Je hebt mij goed op weg geholpen en ik ga er zeker mee aan de slag om het gekwetste hertje in mij (innerlijke kind) liefde en aandacht te geven. Ik ga ook eens zoeken naar het krachtdier hert en spirituele betekenis van het hert. Heel mooi! Liefs, Bella

    1. Olivia Somer

     Wat fijn Bella, te horen dat je herkenning voelt. Bijzonder hè, dat een droom zo veel inzichten kan brengen als je er naar luistert en voelt! Van mij ook een dikke knuffel voor het kwetsbare hertje, dat volgens mij eigenlijk een heel groot He💛rt is. Liefs Olivia

 4. Ik heb de laatste tijd 3 dromen gehad en elke keer met een hond erin. Bizar is dat ik elke keer wordt gebeten door de hond, de eerste 2 dromen in mijn arm (rechter volgens mij). En gister (tijdens volle maan) droomde ik weer een hond, deze beet nu in mijn hand, het deed niet echt pijn. Maar de hond wilde maar niet loslaten. In de droom zag ik de volle maan, en dan 2x, daarna volgde een soort maansverduistering. Ben benieuwd waarom deze droom, en specifiek met een hond iedere keer terugkomt?
  Groet, Ana

  1. Hallo Ana,
   Dromen waarin een dier de hoofdrol speelt nodigen je uit om te onderzoeken waar in je leven het helpend zou zijn als jij wat meer (of juist wat minder) de energie, de eigenschappen en de kwaliteiten van het dier waar je over droomt gaat inzetten. Aan het gedrag van de hond in de droom te zien is dit urgent, want hij trekt tot drie keer toe nadrukkelijk jouw aandacht door je te bijten in je arm en je hand. Wat mij betreft lichaamsdelen die bij handelen en tot actie overgaan horen.

   De hamvraag is wat mij betreft dus: waar in je leven is het urgent dat jij tot actie overgaat door wat meer (of juist wat minder) de energie, de kwaliteiten en de eigenschappen van een hond in te zetten?

   Ben heel benieuwd!
   Mariëlle

   1. Graag gedaan Ana! De eigenschappen die je noemt (loyaal, zorgzaam) passen wat mij betreft trouwens inderdaad goed bij een hond, net als trouw en onvoorwaardelijke liefde. Mooi als je die kwaliteiten voor jezelf gaat inzetten om bepaalde dingen af te sluiten zo aan het einde van dit jaar.

    Ik wens je alvast een heel mooi 2023,
    Marielle

   2. Blaffende honden bijten niet

    Ik ben bang voor honden, zeker voor honden die blaffend op je afkomen als ik fiets of wandel door b.v. Polen of Portugal. Ik ben dan ook een paar keer gebeten door honden, een keer dwars door mijn voet al fietsend op Lesbos. Het is alsof ze mijn angstgeur ruiken, want in situaties waar alles rustig is, kan zo maar een hond, de tanden laten ziend, blaffend op mij afkomen.

    Maar nu mijn korte droom: Door een pitbull achtige hond word ik vol in mijn nek gebeten. De scherpe hoektanden zetten zich diep vast in de vezels van mijn lichaam, om niet meer los te laten.

    Dit associeer ik met mijn persoonlijkheidskenmerk: vasthoudendheid. Ik kan me voorstellen dat het niet wijs voor mij is om meer van de eigenschap die de hond hier laat zien, te gaan inzetten. Juist niet, gezien de laatste droomduiding door Esther over vallen.

    1. Hallo Siem,

     Wat mooi om te lezen hoe je deze manier om naar dromen te kijken toepast op je eigen droom en je eigen leven. Na wat jij schrijft, lijkt het mij ook niet verstandig om meer van je vasthoudendheid- energie in te zetten in je leven. De droom laat je zien dat deze vasthoudendheid, het bijten, zich letterlijk diep in de vezels van je lichaam vastzet en niet meer loslaat. Bij mij komt ook nog een andere vraag op na het lezen van je droom: wat zou er gebeuren als je alleen je tanden liet zien ipv te bijten? Doe je dat in het dagelijks leven? Of bijt je je ergens meteen in vast? Daarmee bedoel ik dat het voor een pitbullachtige hond vaak al genoeg is als hij zijn tanden laat zien. Denk aan het spreekwoord je tanden laten zien. is dat een energie die je goed kent of juist iets waar je meer van zou kunnen gebruiken?

     Ik ben benieuwd en hoop ik dat ik je hiermee verder geholpen heb.

     Lieve groet,
     Mayke

 5. Hoi,
  Ik denk dat de kraai beter eerst buiten tot zichzelf had kunnen komen. Hij begint te leven maar het is misschien nog te vroeg om op te vliegen. Met andere woorden. Misschien symboliseert de kraai dat deel in mezelf wat zegt dat ik pas een besluit moet nemen als ik goed bekomen.ben van alles. Dat gevoel heb ik nu sterk. Bedankt, je helpt me goed op weg om inzicht in mezelf te krijgen!

 6. Ik droomde vannacht dat ik een dagje stage liep op een school met kleuters. Ik herkende wat kindjes van een stage uit mijn verleden. Ik had een kraai in mijn hand waarvan ik dacht dat hij dood was maar ik voelde er leven in komen. Ik bracht hem naar buiten waar ik hem in de lucht gooide. Hij vloog half versuft een klein stukje weg en bleef toen in een tak hangen. Daar eindigde mijn droom.

  1. Marielle Borst

   Hoi Siska,
   Wat een bijzondere droom! Voor mij voelt het alsof de kraai je laat zien dat er nog leven zit in iets dat jij vroeger graag deed, maar dat nu (om wat voor reden dan ook) in jouw leven een beetje op de achtergrond is geraakt. Wat zou dat kunnen zijn? En heeft het iets met kleine kinderen te maken? Wat denk/ voel jij? Ben heel benieuwd!
   Harte-groet,
   Marielle

   1. Hoi, ik heb een zelfstudie onderwijsassistent een paar maanden geleden tijdelijk stopgezet wegens mijn scheiding. Ik heb nu besloten om er helemaal mee te stoppen. Ik denk dat dit er iets mee te maken heeft. Ik begrijp alleen niet wat het betekent dat de kraai nog half dood/ versuft vliegt en in de boom blijft hangen.

    1. Marielle Borst

     Goedemorgen Siska,
     Zou het kunnen dat de kraai je laat zien dat je je studie tot onderwijsassistent graag weer wilt oppakken, maar dat je eerst nog moet bijkomen van je scheiding? En als dat zo is: wat heeft de kraai uit je droom van jou nodig om weer op volle kracht te kunnen gaan vliegen? Ontroerende droom trouwens….
     Harte-groet,
     Marielle

 7. Gelukkig Nieuwjaar voor het forum gewenst!!
  Meteen raak gisteren 2 dromen die me aan het denken zetten.

  1 januari 2021.

  Spin met kleine bolle menselijke ogen.

  Ik ben in een kamer en ineens zie ik onder de vensterbank een vrij grote dikke spin zitten. Ik denk die is groot en haal Alwin erbij. We kijken er naar en praten wat en als we kijken zit de spin er nog steeds. De poten zijn ca. 4/5 cm groot in hoekige stand en behaard. Ik zeg: ik haal hem niet weg ik vind hem te groot en ga dichterbij de spin kijken en kijk in zijn ogen die zwart zijn en wat bollig, beetje groot voor een spin. Net mensenogen maar zonder wit erom heen met een menselijke uitdrukking. Ik was verbaasd om de ogen! Alwin zegt: ik doe het wel. En hij wil de spin pakken met blote handen. Ik roep: doe je het zonder handschoenen straks wordt je gebeten. Toch pakt Alwin de spin met blote handen. Terwijl hij dit doet is de spin sneller dan hij. Toch heeft hij de spin gauw te pakken en legt hem op de witte salontafel. Terwijl de spin niet meer leeft ontstaat er meteen een spoor van kleine troepjes van de spin om zijn lichaam heen in een rechthoek. Troepjes van de harige poten die uit zichzelf zo de vorm aannemen en het ziet er vrij netjes uit. Ik zegt tegen Alwin kijk nou hoe dat eruit ziet.

  Ondertussen ben ik bezig met wat de droom voor mij betekent. Wordt vervolgd.

  Dank voor het lezen.

  Droomgroet,
  Dory

  1. Hoi Dory, een indrukwekkende droom over de spin. Het basisidee bij dromen over dieren is dat de energie van de spin over jou zelf gaat. Daarbij kan het helpen in de huid van de spin te kruipen. Wat voor dier is het dan? En wat zou de spin zelf graag willen. Het is een mooie oefening om meer door te dringen richting de diepere betekenis van deze droom.

   1. Goedemiddag en dank voor de interpretatie.

    Wanneer ik in de huid van de spin zou kruipen heb ik meer overzicht over wat ik doe. Helicopterview. Een spin kan snel alle kanten opgaan met zijn 8 poten. Als je de 8 neerlegt krijg je een lemniscaat ∞. De lemniscaat heeft te maken met energie, doorstroming, kracht en staat symbool voor het begrip Oneindigheid. Een spin wil altijd graag vrijheid voor mij is dat ook belangrijk fysiek maar vooral geestelijk. Ook het dieper in contact komen met mijn wezenlijke vrouwelijkheid geeft energie en inzicht. Verder laat een spin het verstrijken van de tijd zien, het web. De rechthoekige vorm voelt voor mij als Het Zelf (archetype) wat daar op tafel snel ontstond. Eigenlijk een web maar anders geweven met het lichaam middenin, de kern van het leven.

    Intrigerend zijn de ogen die als een mens naar mij keken. Door het oog van de naald komt naar boven borrelen. Dood maken is loslaten van een facet uit mijn levensweb. Een patroon doorbreken. De witte tafel offertafel als ritueel.

    Arachnofobie – angst voor spinnen. Aan de spin hangen nogal veel betekenissen als symboliek. Een spin boezemt angst in aangezien ik vroeger angstig was. Dat is nu duidelijk minder geworden. Ik neem spinnetjes en wat grotere makkelijk weg met een doek en zet ze buiten neer. Soms maak ik ze dood als ze op een onhandig plek binnen zitten. Wat zegt het over mij deze spin en de menselijke ogen! De angst voor waarheid duw ik niet weg maar omarm ik omdat het bevrijdend werkt, zelfonderzoek naar mijn eigen waarheid en kern van het leven.

    Lieve droomgroet,

    Dory

 8. Mijn partner en ik zitten/liggen op een hoge rots aan zee. Het is avond/nacht, donker. Mijn kat (hij is zwart) loopt rond en springt tot mijn verbazing/schrik vanaf die grote hoogte ineens in het water, alsof hij dat vaker doet en gaat zwemmen, hij duikt even onder alsof hij iets wil vangen en dan hoor ik hem piepen van angst en hard naar de kust zwemmen. Onder water zie ik iets heel groots zwemmen, donker en hap mijn kat wordt onder water weggezogen/gehapt. Het is een enorme krokodil. Dan schrik ik vol adrenaline wakker…

  1. Hallo Esther,
   Wat een krachtige droom, ik kan me voorstellen dat je vol adrenaline wakker werd. Dromen over dieren gaan vaak over krachten die je tot je beschikking hebt, maar die je niet inzet en/of waar je je niet volledig van bewust bent. Naar aanleiding van jouw droom zou je dus kunnen kijken welke kracht je zowel jouw kat als die enorme krokodil toeschrijft. Vervolgens kan je in je eigen leven kijken waar je wel wat meer of minder van die kracht(en) zou kunnen gebruiken.

   In je droom springt je kat vol zelfvertrouwen, alsof het de gewoonste zaak van de wereld is, in het diepe: kan je dat koppelen aan jouw leven? Zou het je goed doen om vol zelfvertrouwen aan iets nieuws te beginnen, maar houdt een andere innerlijke kracht (in de droom wellicht verbeeld door de angst die de kat krijgt of die krokodil) je tegen? Kan je duiden wat die angst inhoudt? En waar staat die krokodil volgens jou voor, wat zijn jouw associaties bij een krokodil en hoe kan je die associaties op jezelf betrekken? Zomaar wat vragen die hopelijk helpen je droom verder te onderzoeken. Ga ook eens na of het iets met je relatie te maken kan hebben, aangezien je in de droom met je partner bent.

   Het feit dat het in je droom nacht is doet me vermoeden, dat de thematiek die de droom aanraakt zich of in jou of nog onbewust afspeelt en in ieder geval nog niet het volle daglicht heeft gezien, zou dat kunnen?

   🐱🐊
   Marielle

 9. Priscilla Treep

  Deze bijzondere droom had ik over een beer en kitten:

  Ik sta op legerkistjes (schoenen) in een vrij grote kamer waar een badkuip links in de hoek staat. Ik sta rechts van het bad. Ongeveer 2 á 3 meter rechts van mij is een deuropening en aan het eind van het bad aan de linkerkant is ook een deuropening.

  Tot mijn verbazing zie ik een zwarte beer waarvan het lijkt dat hij op zoek is naar voedsel. De beer heeft mij nog niet gezien. Ik besef meteen dat ik in gevaar ben en in een split second bedenk ik, kan ik via de deur vluchten of kan ik me beter verstoppen in bad en me stil houden.

  Op dat moment zie ik dat de beer zich enigszins begint om te draaien, waardoor ik in zijn zichtveld zal komen. En voordat ik het weet heb ik me geruisloos in het lege bad laten glijden. Mijn hart klopt in mijn keel en mijn ademhaling is snel en hoog. Ik lig plat om mijn rug en heb mijn benen omhoog in 90 graden. Zo kwam ik terecht in het bad en durfde me niet meer te verroeren, omdat ik voelde en in mijn ooghoek zag, dat de beer mijn kant op kwam.

  In dat korte ogenblik springt er een jong katje op mijn borst. De kitten nestelt zich aan de rechterkant van mijn borst en nek en begint te spinnen. Volgens mij schiet het door mijn gedachten dat de kitten ook geschrokken is van de beer en de badkuip ook als schuilplaats zag. Door het geluid van het spinnen van de kitten en de warmte die het beestje afgeeft geeft me dit een soort focus.

  Ik zeg tegen mezelf ‘blijf stil liggen, verroer je niet’. Op dit moment heb ik mijn ogen nog open. Ik durf niet over de rand van het bad te kijken, bang dat de beer een beweging opmerkt en hij me dan zal aanvallen. Wat mijn einde zou betekenen. Links van mij zie ik iets geels hangen, daar focus ik me op. Inmiddels ligt de kitten ook doodstil op mijn borst. We verroeren ons niet en liggen doodstil.

  Dan voel ik dat de beer naast ons staat, de adrenaline giert door mijn lijf. En dan voel ik heel sterk, sluit je ogen Priscilla, geef je over wat gebeurt gebeurt, het is goed zo. Ik sluit mijn ogen en dan gebeurt er iets wonderbaarlijks. Op het moment dat ik mijn ogen sluit komt er een onbeschrijfelijke rust over me heen. Alsof ik even in de hemel wordt toegelaten. Er is hier volledige kalmte en overgave, niets bestaat meer om mij heen, hier is vrede.
  En dan word ik wakker uit deze bizarre droom.

  WoW ik ben helemaal onder de indruk wat ik net in mijn droom heb meegemaakt en bedenk me: ‘dit moet ik onthouden deze droom heeft een belangrijke betekenis’. Ik kreeg het inzicht dat ik in mijn droom me in een zeer gevaarlijke situatie bevond en mijn instinct ervoor zorgde dat ik alleen door de freezestant kon overleven. Door het spinnen van de kitten wat een rustgevend effect had, kon ik in een split second toch een juiste beslissing maken. Als dit niet was gebeurd, was ik waarschijnlijk in paniek geraakt en kon ik niet bij mijn wijsheid komen en bedenken om mijn ogen te sluiten en me volledig over te geven aan het moment. Als ik het me goed herinner dacht ik, of ik nu opgegeten word of het overleef het is goed zo, geef je over.

  Voordat ik ging slapen gingen mijn gedachtes over mijn moeder. Ik had het idee om mijn moeder weer een brief te schrijven, waarin ik in liefde vertel hoe ik mijn jeugd heb ervaren zonder verwijten maar wel met volledige eerlijkheid. In mijn gedachten was ik ook al bezig wat ik er zoal in kon gaan schrijven. En toen kwam dus deze droom.

  Liefs Priscilla

  1. Marielle Borst

   Hallo Priscilla,

   Aangezien er een kitten over mijn toetsenbord loopt nu ik dit aan je typ, voel ik mij onmiddellijk geroepen om op deze droom te reageren 😺. Verder kan ik me helemaal voorstellen dat je onder de indruk bent van deze droom, want ik heb ook het gevoel dat deze droom belangrijk is. Reden te meer om er met liefdevolle aandacht naar te kijken en te onderzoeken wat je er uit kunt halen.

   Allereerst iets over de beginzin van je droom, want beginzinnen van dromen laten vaak zien waar de droom in essentie over gaat. Je droomt dat je op legerkistjes in een ruimte bent waar een badkuip staat en waar twee deuren op uit komen. Gezien jouw voornemen om je moeder een brief te schrijven over hoe je jouw jeugd hebt ervaren lijkt me dit een HELE relevante opening.

   Ik zie er het volgende in: een badkuip is een plek waar je je schoon kunt wassen. Ik kan me zo voorstellen dat de voorgenomen brief aan je moeder ook een poging is om de ruimte tussen jullie op te schonen, dus dat er vervolgens een badkuip in jouw droom verschijnt is in dat licht bezien heel passend. De droom laat zien dat je twee ingangen kunt kiezen om bij die badkuip te komen. Er zijn immers twee deuren. Wellicht laat dit zien dat jij in dit stadium nog kunt kiezen met welke intentie je de brief insteekt. Denk (en voel) hier goed over na, want de insteek van zo’n brief bepaalt in grote mate wat hierna komt en of zo’n brief openend of juist sluitend werkt.

   Het feit dat je legerkistjes draagt kan suggereren dat je onbewust op oorlogspad bent, maar het kan ook betekenen dat je behoefte hebt aan robuuste stevigheid zodra je dit pad betreedt. Het kan ook allebei waar zijn en het kan natuurlijk ook nog heel iets anders betekenen. Jouw eigen associaties bij legerkistjes vormen de meest krachtige ingang om de betekenis van dit stuk van de droom te onthullen, dus ga na welke associaties jij hebt bij die legerkistjes en kijk dan nog eens door die ogen naar de droom (en naar de voorgenomen brief aan je moeder).

   Dan nog iets over de dieren die in deze droom voorkomen. Er is een stroming die stelt dat alle elementen waar je over droomt staan voor delen van jezelf. Nou denk ik daar niet bij iedere droom aan, maar bij deze droom wel, omdat dromen over dieren vaak laten zien welke (instinctieve) energie je tot je beschikking hebt. Als we deze stroming volgen heb jij dus zowel de energie van de beer als de energie van de kitten in je (je oerkracht en je kwetsbaarheid?).

   Om die energie te onderzoeken wil ik je uitnodigen om (op een plek waar je alleen bent en zeker niet gestoord wordt) eens helemaal in de huid van de beer uit jouw droom te kruipen. Hoe voelt dat? Welke kwaliteiten heeft deze beer? Hoe kunnen deze kwaliteiten bijdragen aan een goede brief aan je moeder? En voor de kitten geldt hetzelfde: hoe voelt het om even helemaal in de huid van de kitten te kruipen en hoe kan je de kwaliteiten van de kitten gebruiken in de brief aan je moeder?

   Tenslotte: Het meest ontroerende moment vind ik het moment waarop jij je helemaal overgeeft. Als je van mediteren houdt raad ik je aan om op dit moment te mediteren en goed in je lijf op te slaan hoe het voelt om dat moment van overgave te ervaren. Echt een HEEL KRACHTIG moment dit, want door los te laten wat je niet in eigen hand hebt ontstaan er hele nieuwe mogelijkheden.

   Alle goeds gewenst,
   Marielle

   1. Lieve Marielle, bedankt voor je reactie en de duidelijke uitleg. Ik ga zeker met je tips aan de slag. Dit brengt mij weer verder in mijn proces. En vwb de legerkistjes betekent dit voor mij stevig in mijn schoenen staan 😉

    Ik voel dankbaarheid naar jou toe dat je dit hebt willen delen.

    Liefs Priscilla

 10. Marijke Rekers

  Ik heb een droom bij de categorie krachtdieren in dromen geplaatst, maar eigenlijk past de droom beter iop deze plek, dus daarom ook maar hier.

  Alhoewel mijn droom ook gaat over ‘mijn huis’ kies ik er toch voor om het hier te plaatsten i.v.m. ‘de slangen’ die mij heel bang hebben gemaakt.

  Ik heb een heel groot oud huis gekochtt met aan alle kanten lekkage. Overal liggen natte doeken om het water op te vangen en overal liggen plassen water Ik weet niet hoe ik het moet verhelpen en maak me zorgen over het feit of ik de reparatie wel kan betalen. Ik ben ook helemaal alleen en zie nergens mijn man (nu mijn ex) en kinderen.
  Dan zijn we plotseling op vakantie. Er is een groot terrein met allemaal huisjes en tenten en heel veel mensen. Er is ook een zwembad en mijn man en kinderen zijn er al naar toe.ik heb eigenlijk geen zin maar ga er dan ook naar toe, maar kan ze dan niet vinden. Het is een heel raar zwembad met allerlei onderdoorgangen waar aan de zijkant allemaal mensen zitten. Ik speur maar zie mijn man en kinderen er niet tussen zitten. Ik loop een stukje terug en dan is plotseling iedereen weg. Er loopt alleen een groepje mannen met allemaal dezelfde jassen aan die heel ernstig kijken de trap op. Ik loop door want ik wil naar mijn huisje maar kan het helemaal niet vinden. Ik pak dan mijn kleren bij elkaar en loop in mijn bikini verder. Ik kom dan de man tegen die de lekkage in mijn huis heeft bekeken en hij zegt dat het allemaal wel meevalt. Er was iets verschoven en daardoor was het overal gaan lekken. Ik loop dan door want ik ben nog steeds op zoek naar mijn man en kinderen. Dan kom ik weer een groepje mannen tegen met allemaal dezelfde jassen aan, maar nu in een andere kleur (groen). Als ik vervolgens buiten kom zitten er overal groepjes mensen op de grond. Ik word tegengehouden door een man en vrouw die bij elkaar op de grond zitten. Zij zeggen ‘wij moeten allemaal naar buiten want er zitten overal slangen’. Ik kijk om me heen en zie dan ook overal slangen kruipen. Ik begin te huilen van ‘ik wil naar mijn kinderen waar zijn ze dan?’ Dan zie ik plotseling een grote slang op mijn stapeltje kleren zitten en gooi het met een schreeuw van schrik van mij af. Overal om mij heen zie ik slangen dichterbij komen en schop ze van mij af. Ik ben heel bang en wanhopig en roep alleen maar ‘ik wil naar mijn kinderen toe, ze weten niet waar ik ben’. Iemand zegt tegen mij ‘eens in de zoveel tijd gebeurt dit. Er zitten hier altijd wel slangen, maar soms zijn het er zo veel dat ze uitgeroeid moeten worden’. Ik kan alleen maar huilen van angst en van wanhoop want ik wil naar mijn kinderen toe. Ik word dan heel bang wakker.

 11. ik heb de dromendvd met veel plezier gekeken en bij het hoofdstuk dromen over dieren, dacht ik meteen, dat ik nog nooit over een dier heb gedroomd. ik had al zin om naar bed te gaan en te dromen over tijgers of leeuwen, zodat ik die kracht lekker in de dag in kon zetten.
  ik droom over een dier: een pasgeboren lammetje, nog nat van het geboortevocht en de navelstreng nog aan haar buikje. ik lijn het lammetje aan en ga er mee wandelen. voorbijgangers wijzen mij erop, dat dit een kwestie is van dierenmishandeling. ik wil eerst niet luisteren, maar besluit toch het lammetje op een kliko te zetten om haar aan een nader onderzoek te onderwerpen. ik zie, dat ze bijna dood is door de wandeling en ik denk: dit is zo kwetsbaar. dit moet je koesteren, warmte geven, in je armen nemen en liefhebben.
  mijn eigen idee hierover is, dat ik mijn kwetsbaarheid mag beschermen. ik moet er niet mee te koop lopen, zodat het sterft. ik mag het koesteren en beminnen. ik mag het laten zien als het veilig is, maar ik mag het niet overvragen. de droom is voor mij heel kostbaar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *