Voorspellende dromen

Voorspellende dromen

Ben jij benieuwd naar wat het nieuwe jaar je gaat brengen? En heb je je weleens afgevraagd of de dromen die je tijdens de Heilige Nachten hebt gehad hier iets over kunnen zeggen? Ik krijg in deze periode in ieder geval regelmatig de vraag of voorspellende dromen bestaan. Inmiddels weet ik dat dit negen van de tien keer betekent dat de vraagsteller in het verleden wel eens een droom heeft gehad die op de een of andere manier is uitgekomen. De meeste mensen weten vervolgens niet goed wat ze hier mee aan moeten. Vaak is dit ook de achterliggende reden van hun vraag. Het helpt om dit te beseffen bij het zorgvuldig reageren op zo’n vraag.

Voorspellende dromen leiden tot een mix van gevoelens*

Een voorspellende droom roept fascinatie op. Je hebt iets meegemaakt dat beslist niet alledaags is. Tegelijkertijd kan zo’n droom ervoor zorgen dat je je verantwoordelijk voelt voor iets waar je helemaal geen verantwoordelijkheid voor kúnt of wilt nemen. Dit roept angst en verzet op, want wat moet je nou als deze en/of een volgende droom óók uitkomt? Jij kunt er toch niets aan doen dat je dit hebt gedroomd? En hoe is het überhaupt mogelijk dat jij iets droomt dat vervolgens uitkomt? Allemaal vragen die we als mens maar wat graag beantwoord zien.

Drie categorieën voorspellende dromen*

Ondanks het feit dat we niet weten HOE het kan dat mensen dingen dromen die vervolgens uitkomen, hebben dwars door de geschiedenis van de mensheid heen inmiddels talloze mensen ervaren DAT het kan. 

Binnen het ITIP onderscheiden we drie verschillende soorten voorspellende dromen:

 • Dromen die een logisch vervolg zijn van het verleden,
 • Dromen die het gevolg zijn van iets dat je onbewust hebt waargenomen,
 • Dromen waar we geen enkele rationele verklaring voor hebben.
Voorspellende dromen die een logisch vervolg zijn van het verleden

De eerste categorie bestaat uit voorspellende dromen die een logisch vervolg zijn van het verleden. Stel, je hebt het al een hele tijd niet naar je zin in je relatie of op je werk. Dan is het helemaal niet zo gek dat je op een nacht droomt dat je van baan of van partner wisselt. En het is ook helemaal niet zo gek als zo’n droom op een dag werkelijkheid wordt. Een man die al jaren heel slecht voor zichzelf zorgde droomde bijvoorbeeld dat hij ‘opeens’ naar het ziekenhuis moest. Onbewust wist hij dat zijn manier van leven vroeger of later tot ziekte zou leiden en dat gebeurde uiteindelijk ook.

Voorspellende dromen die het gevolg zijn van iets dat je onbewust hebt waargenomen

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de menselijke geest waarnemingen kan doen die te subtiel zijn om bewust opgemerkt te worden door onze geest. Wetenschappers hebben dit aangetoond door plaatjes zo vlug over het beeldscherm te laten vliegen, dat je onmogelijk kunt zien wat er nou precies op dat plaatje staat. Vervolgens blijkt een groot deel van de proefpersonen echter wel in staat om woorden aan te klikken die corresponderen met de niet bewust waargenomen plaatjes. Kortom: We weten dus meer dan we weten. Ook dit kan (deels) een verklaring zijn voor het feit dat we voorspellend kunnen dromen. 

De dromen die tot de eerste twee categorieën dromen behoren noemen we in plaats van voorspellende dromen ook wel voorzeggende dromen. 

Voorspellende dromen waar we geen enkele rationele verklaring voor hebben

Natuurlijk blijft er ook een categorie voorspellende dromen over waar onze rationele geest geen enkele verklaring voor kan vinden. Zo droomde ik vorig jaar zomer het volgende:

Ik droom dat ik samen met een vriendin op bezoek ga bij haar oudste zus in Zeeland. Onderweg krijgen we een dodelijk ongeluk.

De trip naar Zeeland stond de volgende dag daadwerkelijk op het programma. Het leek me een beetje vreemd om dit lang van tevoren zorgvuldig geplande bezoek af te zeggen op basis van een droom, maar onderweg raakten we inderdaad verzeild in een verkeersituatie waarin het een wonder was dat we de dans ontsprongen. Tot op de dag van vandaag wijt ik dit nog steeds aan het feit dat ik door die droom extra alert was achter het stuur.

Soms vangen we als mens een glimp op van het Mysterie 

Wat betreft die laatste categorie dromen hou ik het er voor mezelf maar op dat we als mens heel soms een glimp opvangen van iets dat ons tegelijkertijd draagt en overstijgt en dat het goed met ons voor heeft. Of in één woord: van het Mysterie met een grote M. Het is niet voor niets dat in alle grote geloofstradities verhalen voorkomen van mensen die iets dromen dat een voorspellende waarde blijkt te hebben. 

In de Thora staat bijvoorbeeld dat een droom één zestigste deel van een Profetie is. Deze visie past bij de eerder genoemde droomtraditie waarin mensen onderzoeken of de dromen die ze tijdens de twaalf Heilige Nachten (de nachten tussen Kerst en Driekoningen) hebben gehad op de een of andere manier corresponderen met gebeurtenissen in de twaalf maanden van het komende jaar.

Wat wel en niet te doen als je voorspellend hebt gedroomd

Het is in onze optiek niet belangrijk of een droom wel of niet uitkomt. Al gauw komt er om dit type dromen namelijk een zweem van vermeende spiritualiteit en ‘interessantdoenerij’ te hangen. Dit leidt eerder af dan dat het waarde toevoegt. In plaats van je af te vragen waarom je deze droom hebt gehad, kun je je veel beter afvragen: Waartoe heb ik deze droom gehad? In mijn voorbeeld maakte mijn droom me bijvoorbeeld alert voor mijn reis naar Zeeland. Dat was heel helpend. Meer helpend dan als ik mezelf achter het stuur op de borst geklopt had over het feit dat ik een voorspellende droom kan hebben. Wie weet waar we dan die dag geëindigd waren…

Mocht je dromen dat iemand ziek wordt of doodgaat, dan kun je jezelf de volgende vragen stellen: Mocht dit uitkomen, waar helpt deze droom me dan bij in het hier en nu? Waar zet deze droom me toe aan? Is het aan de orde dat ik nog zaken bespreek of iemand bezoek? Op deze manier laat je de droom voor je werken in plaats van dat je ego er mee aan de haal gaat.

Ons advies is om je droom in ieder geval niet te vertellen aan de persoon waar je over gedroomd hebt. Je hebt immers geen garantie dat je droom daadwerkelijk uitkomt en je wilt de ander niet onnodig angst, stress en verdriet bezorgen. Het is en blijft tenslotte ook jouw droom en in die zin is hij dus ook voor jou bedoeld en niet voor iemand anders.

Tenslotte

Heb jij een voorzeggende of een voorspellende droom gehad of wil je dat we meekijken met de dromen die je tijdens de 12 Heilige Nachten hebt gehad? Laat het ons weten, want dromen en vragen van dromers fascineren ons nou eenmaal meer dan al het andere!

Door: Mariëlle Borst

P.S. Zin om je te verdiepen in dromen en tegelijkertijd een stap te zetten in je eigen ontwikkeling? Geef je dan hier op voor één van de ITIP Dromengroepen. In februari start er één in Zutphen en één in Leiden.

*Bron: De Nachtelijke Reis, Bas Klinkhamer

3 gedachten over “Voorspellende dromen”

 1. Ja vroeger vaak gehad. Denk dat ik zelf heb uitgeschakeld omdat ik het eng vond worden. Begon met verliezen van een lens in de klas of winnen van een knuffel op de kermis maar later helaas ook de dood. Droomde precies hoe het ging, vaak week ervoor maar was altijd iemand anders dan diegene wie overleed. Zoals mijn tante die van haar fiets viel op vakantie, droomde van een jongen met blauwe ogen die van fiets viel met hoofd op rand. Daarvoor van een vriend precies hoe we daarna het nieuws kregen en door vertelde maar was iemand anders, bleek zker te kloppen. Klein greep van de verhalen van toen. Er is echt meer dan we denken en ik geloof dat je ondebewuste meer kan…en dat er meer is dan wij weten….

  1. Marielle Borst

   Dank je wel voor je reactie Margo. Ik kan me voorstellen dat het overweldigend voor je is geweest om als kind dingen te dromen die later precies (of bijna) zo uitkwamen. Volgens wetenschappers is de verdeling tussen ons bewuste en ons onderbewuste 10%/ 90%. Dit geeft al wel aan dat, als wij onze waarnemingen aanvullen met de kracht van ons onderbewuste, we vele malen ruimer naar de werkelijkheid kunnen kijken.

   Het feit dat er veel meer is dan wij (bewust) weten heeft ook wel een bepaalde schoonheid vind ik. Alsof we middels onze dromen een glimp kunnen opvangen van het mysterie van ons mens-zijn. Persoonlijk vind ik het een hoopvolle gedachte dat er een groter geheel is dat ons draagt en overstijgt. Het heeft iets moois dat we dat grotere geheel soms een beetje beter kunnen leren kennen via onze dromen.

   Hoe zou het voor je zijn om dat gene dat je vroeger uitgeschakeld hebt weer stap voor stap te openen en te onderzoeken of je het nu anders beleeft dan vroeger?

   Alle goeds,
   Marielle

 2. JA,VOORSPELLENDE DROMEN bestaan.heb ze zelf m’n hele leven al.en er zijn er ook uitgekomen. Ik ben hooggevoelig en ook ik heb er evengoed soms moeite mee.dan weet ik dat ze me iets willen zeggen.maar weet niet wat.levert soms wat verwarring op.ik ben er inmiddels ook achter dat ik soms aan foto,s zie of mensen nog in leven zijn of niet. Zie en voel dingen heel sterk aan ‘snachts.ben soms ook heel onrustig ‘snachts.maar weet vaak ook in de ochtend waar ik mee bezig geweest ben.(niet altyd)vind het soms moeilijk dat ik ze niet verklaren kan.dingen die ik zie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *