Dromen over tuinen

Dromen over tuinen

Middenin mijn border stond een gekke, gekleurde paddenstoel
Plotseling sprong iemand over de schutting, mijn tuin in
Er zat een groot gat in onze haag, waar een tijger in lag

Terwijl ik met het voorjaarszonnetje op mijn gezicht in de tuin werk, besef ik opeens dat tuinen in dromen een onderwerp is waar we – voor we het weten – zomaar overheen kijken. Dan gaat het in bovenstaande fragmenten al snel over de paddenstoel, de springer of de tijger. Toch geven tuinen in dromen veel informatie. Waar onze persoonlijkheid in een droom wordt gerepresenteerd door een huis, kun je een tuin zien als de eerste ‘natuurlijke’ ring daaromheen.

Het is het gebied waar we contact maken met de buitenwereld en tegelijk nog dicht bij onszelf blijven. Dat grotendeels is ingericht en begrensd zoals wij dat zelf willen, maar waar we ook met buren te maken hebben als het gaat om bv schuttingen, geluidsoverlast, sociale uitwisseling, schaduw of zon. Waar kun je op letten als er in jouw droom een tuin verschijnt?

Ik zag in de hoek van onze moestuin een compostvat, er lagen witte wormen omheen
Onze tuin was vol met vlinders, het was oogverblindend

Wat betekent jouw tuin voor jou

Hoe zie je jouw tuin? Is dit de plek waar je ontspant en je hoofd leegmaakt, of vind je het juist gedoe om een tuin te onderhouden? De dromer met het oogverblindende beeld van de vlinders, ziet haar tuin op het moment van de droom als een soort verlengde werkplek: zij zit al wekenlang met haar pc in de achtertuin te werken. De vlinders tonen haar een nieuwe fase waarin werk en ontspanning hand in hand gaan. In voorgaande jaren had zij haar lange dagen bij een groot kantoor al wat teruggebracht. Nu werkt zij nog meer vanuit rust, op haar geheel eigen wijze. In contact met de buitenwereld en tegelijk letterlijk dicht bij zichzelf (in haar tuin). Zoals zij zelf zegt: “heel effectief”.

Naast onze persoonlijke associatie, geeft ook de functie van de tuin informatie. Een recreatieve tuin kan wijzen op ontspanning, terwijl een moestuin meer zal zeggen over wat je zaait of oogst, wat ‘vrucht draagt’. Een droom over een volkstuin kan gaan over delen of gemeenschappelijkheid, een botanische tuin over jouw (natuurlijke) expertise. Een achtertuin is vaak meer privé, en heeft een andere sfeer, dan een voortuin.

Welke stijl hanteer je?

De hagen waren messcherp gesnoeid, behalve dat ene takje dat eigenwijs naar buiten stak

Het leek een soort perfecte Japanse tuin, waar een serene stilte heerste
Ik zag geen enkele bloem, alleen maar winterharde planten

Zoals een wilde tuin verschilt van een strak aangelegde Franse tuin (denk aan Versailles), zo verschillend tonen wij ons aan de buitenwereld. Kom jij losjes over of toon je je juist meer strak en perfectionistisch? Welke stijl hanteer je? Hoe goed is de tuin in jouw droom onderhouden? In mijn eigen droomtuinen komt altijd wel een grasveldje voor. Mijn eerste gevoel daarbij is een beeld uit mijn kindertijd: liggend op mijn rug naar de wolken kijken.

Steeds weer geeft onze eigen associatie informatie. Waar winterharde planten voor de één gaan over gehardheid (tegen de vorst), gaat het voor de dromer van bovenstaand fragment over continuïteit en stabiliteit voor zijn gezin. Waarbij hij erkent dat hij iets meer kleur (bloemen) zou mogen aanbrengen.

Begrenzing van de tuin

De tuin is lang en grenst aan het strand en de zee, alles is hier vrij en open

Als we om de hoek komen, zie ik kasteeltuinen. Ze zijn omringd door dichte, hoge hagen

Twee korte droomfragmenten, die heel verschillende beelden oproepen. In het algemeen zal een lichte, vrije open tuin staan voor licht, vrij en open contact. Maar dit beeld kan veranderen als er in jouw droom bv constant mensen in en uit de tuin lopen, waarbij het wellicht té open wordt. Dichte, hoge hagen kunnen gaan over de noodzaak om duidelijke grenzen te trekken tussen jou en de buitenwereld, maar vaker nog over een geneigdheid om ‘muren op te trekken’. Ook hier is dus de vraag: kun je meer of minder van dit element uit je droom gebruiken? Kijk hierbij ook naar specifieke droomdetails, zoals het materiaal waar de begrenzing uit bestaat. Is deze gemaakt van natuurlijke begroeiing, doorzichtig gaas of juist dichtgetimmerd met dikke planken? Hoe correspondeert dit met hoe jij in het dagelijkse leven grenzen trekt?

Nieuwe delen in jezelf ontdekken

In het achterste deel van de tuin ontdekte ik een iets lager liggend deel, met kleine groene plantjes

Deze dromer krijgt de droom op het moment dat hij een opleiding volgt, waarbij hij leert zich kwetsbaarder op te stellen. Hij beseft dat zijn droom hem letterlijk een nieuw gebied laat zien, dat dicht bij zijn ware natuur staat. Een nog niet eerder ontdekte, voldoening gevende wijze van in contact staan met anderen. De jonge plantjes tonen dat dit gebied nog pril en kwetsbaar, maar tegelijk vol van belofte en potentieel is.   

Tot slot

Welke tuinen kom jij in jouw droom tegen? En wat zeggen die jou? Laat het ons in reactie op deze blog weten, we onderzoeken het graag met je!

Door: Anita van der Kooi

P.S. Ook dichter bij jouw eigen natuur komen? Op 18 april organiseert het ITIP een informatieavond over het Persoonlijk Traject ( https://itip.nl/agenda/informatieavond-persoonlijk-traject/ )

6 gedachten over “Dromen over tuinen”

 1. Ik heb steeds dezelfde droom.ik sta bij een boerderijtje,naast mij een zwart/witte hond.en in het korenveld voor me een man aan t werk.ik voel me daar gelukkig.het geeft me t gevoel eerder geleeft te hebben.hsp.er.ik heb meerdere voorspellende dromen gehad.vaak komt de natuur hier ook in voor.

  1. Hall Mary,

   In je droom sta je bij een boerderijtje, met een zwart witte hond naast je en is er voor je een korenveld, waar een man aan het werk is. Jij voelt je gelukkig. Dat roept bij mij een een gevoel van een verlangen daarnaar op. Kan het gaan over iets waar jij in je dagelijks leven naar verlangt? Van koren wordt het graan tot voedsel verbouwd. Hoeveel ‘voeding’ haal jij symbolisch uit je werk? Waar staat voor jou een korenveld voor? Ben jij in je dagelijkse leven ook omringd door een ‘korenveld’ of juist niet? Mogelijk wil de droom je daar iets over vertellen. Herken je daar iets in?

   Warme groet,
   Mayke

   1. Hallo mayke. Nee ik heb geen korenvelden in de buurt.ik heb bij deze droom het gevoel dat ik daar sta.ik heb m’n hele leven naar rust verlangt.iets wat ik nu wel meer heb,maar niet meer genoeg is.ik verlang soms heel erg naar het einde.ik ben inmiddels een gebroken mens.(63). Leef alleen binnen 4 muren..met mijn 2 katten..ik heb veel voorspellende dromen.voel ook dingen sterk aan.zoals bv.de hartaanval van een goede vriend die op vakantie was.en ik heb dingen die in mijn leven zijn gebeurt.van te voren gezien.zit in the familie.mijn oma kon dingen voorspellen. Ik heb nooit geleerd met mijn gave om te gaan.ik zit met heel veel verdriet,pijn .en heel veel vragen waar ik nooit geen antwoord meer op zal krijgen..

    1. Hallo Mary- Ann,

     De ‘korenvelden’ uit jouw droom zie ik symbolisch, niet letterlijk. Ik vind het een heel mooi beeld, wat jij in je droom ziet: het boerderijtje en het korenveld waar jij je gelukkig voelt. Nu jij dit zo schrijft over je gave en je verdriet, roept het korenveld bij mij op het beeld van een gouden veld. In je droom ligt dat voor je. Je schrijft dat je een gave hebt maar nooit geleerd hebt om mee om te gaan. Zou jouw gave jouw goud kunnen zijn, jouw ‘korenveld’, waar je net als de man mee aan het werk gaat? In je droom ben je dan gelukkig. Ik lees een verlangen in je reactie om iets met je gave te gaan doen. Misschien gaat jou dat in figuurlijke zin ‘voeding’ (symbolisch: koren, tarwe, graan, brood) aan wie je werkelijk bent. Ik hoop dat ik je hiermee iets heb kunnen helpen.

     Heel veel sterkte!
     Liefs,
     Mayke

     1. Dat zou goed kunnen..nog nooit zo bekeken.Nu ik de laatste tyd meer rust heb gevonden .komt er ook meer boven.soms is het moeilijk voor mij om dingen te zien,dat wat t me wil zeggen.de eeuwige twee strijd in mezelf.omdat ik naast mijn gave een zelfbeeld stoornis heb.een psygiater die mij afwees voor een assertieviteits cursus vertelde mij .dat dat voor mij zo zwaar was.dat beide niet samen gaan.ik heel goed weet wat er met mij is.maar soms geen raad weet met beide.omdat ze elkaar verstoren..djw voor je reacties

     2. Veel sterkte daarmee, Mary-Ann.
      Ik wens je van harte jouw geluk in jouw ‘korenveld’ toe.
      Liefs, Mayke

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *