De Dromenopleiding

De Dromenopleiding

Een dromenopleiding in gaan is net zoiets als het betreden van een groot festival. Je weet niet wat er gaat gebeuren, maar je voelt dat het magisch zal zijn. Mijn mede-dromers bevestigen mijn voorpret. Ze hebben er allemaal zo’n zin in. Maar waarin nu precies? Dat is het wonderlijke niet-weten.

Nooit uitgeleerd

Begin september ben ik gestart met de ITIP dromenopleiding. Ja, ik weet al veel van dromen, heb er heel wat boeken over verslonden en kan je er van alles over vertellen. Maar zoals bij veel onderwerpen is het ook bij dromen zo dat, hoe meer je er van weet, des te groter het wordt. Er lijkt altijd nog veel meer te leren en te ontdekken dan je al weet. De dromenwereld is nu eenmaal oneindig.

Gelukkig weet onze droomleraar echt álles van dromen. Toch? “Nou, er is vaak een eerste moment als ik een droom hoor of lees dat ik zelf ook denk: Waar gáát dit over?” Dat is het mysterie, het ongrijpbare van dromen. Dat is ook de kracht ervan en de reden waarom het zo spannend is ermee te werken. Het is geen wiskunde, waarbij je na een gedegen berekening de exacte uitkomst kunt vinden. Het is kennis en onderzoek ja, maar ook intuïtie, vertrouwen, je ne sais quoi en…”je moet er een beetje gek voor zijn, een beetje een rare,” Ah, dát ben ik!

Droom ervaren

Hoe magisch dromen ook mogen zijn, toch kun je er op verschillende manieren mee werken om hun betekenis te doorgronden. Soms wordt een droom dan kraakhelder. “O, dus dáár gaat het over. Dat is gaande in mijn leven of dat vraagt om aandacht.” Even zo vaak blijft de droom gehuld in nevelen en proef je slechts aan de betekenis ervan of heb je een bijzondere ervaring die je met je mee draagt.

Zo’n ervaring met een droom krijg je door er bijvoorbeeld energetisch mee te werken. Dat is één van de werkvormen die bij het ITIP worden toegepast. Wat betekent dat nou, energetisch? Wel, de dromer vertelt zijn droom en de droomwerker luistert zorgvuldig en vol aandacht. Je luistert dan naar de inhoud, maar even zozeer naar de manier van vertellen en je kijkt naar de gezichtsexpressie en de bewegingen van het lichaam. Waar klinkt de dromer krachtig of juist benepen? Vlak of vol enthousiasme? Waar trekt zijn mond en lijf of waar ontspant het juist? Deze energie hoor je en zie je, maar voel je ook. Als je als luisteraar door een deel van de droom geraakt wordt, dan is dat een aanknopingspunt. Daar in dat stuk van de droom gebeurt iets met de dromer. Daar kun je mee werken. Ook kun je de dromer zelf vragen naar welk deel van de droom hij het meest benieuwd is.

Vervolgens ga je spelen met de droom. Letterlijk de droom verbeelden of die spanning in het lijf opzoeken en uitvergroten. En daarna laat je los en laat je je meevoeren door de energie van de droom. Over dat deel, dat werken met je lijf, met de energie van de droom, kan ik je weinig vertellen in een blog. Dat moet je echt ervaren. Bijvoorbeeld in een workshop, intensive of opleiding van het ITIP.

Droomsymbolen

Natuurlijk leer je in de dromenopleiding ook de meer praktische aanpak van droomduiding. Een voorbeeld is het werken met symbolen in je dromen. Een mes, een boek, een kast of een boom. Elk van deze voorwerpen heeft naast zijn letterlijke, ook een symbolische betekenis. Een mes snijdt of steekt, een boek bevat kennis en een kast kan iets verbergen. Ook figuren, plaatsen of gebeurtenissen in dromen kunnen symbolisch zijn. Om de symbolen uit je eigen dromen verder te onderzoeken beschrijft Bas Klinkhamer in ‘Dromen en Nachtmerries’ de volgende eenvoudige methode:

1) Welke gedachteassociaties komen er bij je op?
2) Welke gevoels-associaties komen er bij je op?
3) Welke taalassociaties of spreekwoorden zijn er?
4) Welke archetypische of figuurlijke associaties zijn er? Denk ook aan mythen, sprookjes of Bijbelverhalen.

Door deze vragen te beantwoorden krijg je meer grip op de betekenis van een symbool in jouw droom, waarbij de eerste twee vragen iets zeggen over de persoonlijke betekenis van dat symbool en de laatste twee over de meer algemene betekenis ervan.

Samen aan de slag

Leren over dromen is vooral ook heel veel doen. Dromen lezen, dromen duiden, je dromen opschrijven en delen. In een klein droomgroepje wissel ik wekelijks mijn dromen uit en gaan we ermee aan de slag. Het is echt verrassend hoeveel we samen uit onze dromen halen. Soms valt het kwartje direct en soms ook draag je de woorden en vragen van de anderen een tijdje met je mee, zodat deze langzaam hun licht kunnen laten schijnen.

Wil jij ook met dromen werken? Schrijf ze op en bewaar ze. Lees ze regelmatig door. Vertel ze hardop en deel ze met anderen. Breng je dromenwereld tot leven.

Door: Esther van Nieuwburg

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *