Droomreizen

Droomreizen

Een vorm van dromen waarbij je niet slapend, maar juist wakker en bewust de droomstaat in gaat heet droomreizen. Het wordt ook wel trancereizen of sjamanistisch dromen genoemd, maar droomreizen vind ik persoonlijk een eenvoudige en passende term.

Droomreizen lijkt op lucide dromen, omdat je je in beide gevallen volledig bewust bent van je ervaring, maar de twee vormen zijn verschillend. Bij lucide dromen val je eerst in slaap om vervolgens vanuit je bewustzijn je dromen te gaan sturen, terwijl je bij droomreizen juist wakker de droomstaat in gaat. Op de klank van een monotone drum, die lijkt op het kloppen van je hart, wordt je lichaam in een staat van totale ontspanning gebracht en je geest in een diepere staat van bewustzijn.

De oorsprong van droomreizen

Bij traditionele natuurvolken worden droomreizen van oudsher door de sjamaan, de wijze of de medicijnman van de stam gebruikt om op zoek te gaan naar een medicijn voor een zieke, richting voor de toekomst of wijze raad van voorouders. Jij zelf kunt het inzetten om dromen waar je benieuwd naar bent verder te dromen of een eigen vraag te onderzoeken.

In deze uitdagende tijd waarin je je verward, vervreemd of angstig kan voelen, kan een droomreis inzicht geven en richting bieden. Je kunt starten met een intentie, maar ook geheel zonder plan aan de slag gaan.

Gevoed door nieuwsgierigheid

Als kind al ben ik nieuwsgierig naar de ongeziene wereld en onderzoek die als jongere door te experimenteren met diverse geestverruimende middelen. Later word ik juist benieuwd hoe ik daar op natuurlijke wijze contact mee kan maken. Mijn zoektocht brengt me via een reeks van boeken en toevalligheden bij het droomreizen. Door mijn droomreizen krijg ik veel meer contact met mijn lijf en de wereld. Het ongeziene is tastbaarder geworden.

Een droomreis
Ik visualiseer een boom. Hij is groot, groen, vol dik gebladerte. Ik raak de stam aan en voel de structuur van de schors. Dan zak ik in de aarde tot bij de wortels van de boom en lig er languit onder. De boomwortels houden me vast en veranderen in de klauwen van een vogel. Ik zit vast in haar greep als prooi. Ik weet niet wat voor vogel het is. De veren zijn bruin met witte spikkels. De vogel spreidt haar vleugels uit voor de vlucht en dan ineens ben ik zelf de vogel. Ik spring op en vlieg weg. Voor me zie ik de witte kop van de vogel en dan weet ik dat het een adelaar is. Ik vlieg met de adelaar hoog in de lucht en zie de wereld beneden met mijn scherpe blik. Ik deel zelfs haar prooi door stukjes rauw vlees af te scheuren met mijn snavel.

Droomreizen met een adelaar

Deze droomreis brengt me samen met de adelaar, een dier dat mij in mijn gewone dromen nooit heeft bezocht. De adelaar toont me de wereld vanuit een ander, hoger perspectief en laat het aan mij om deze ervaring mee terug te nemen in het dagelijkse. Ik ervaar deze droomreis als een geweldige gift.

Zelf op reis: de voorbereiding

Om een droomreis te maken hoef je geen koffers te pakken. Alles wat je nodig hebt is een rustige plek en de klank van een drum. YouTube biedt je wat dat betreft vele opties. Typ in: “shamanic drumming with callback” en je krijgt een aardig keuzemenu. Beluister ze en voel welke het beste bij je past qua ritme en klank. Let op dat er een ‘callback’ in zit, wat betekent dat de drum aan het eind van ritme verandert om je op rustige wijze terug te brengen in het hier en nu.

Als beginner zou ik starten met een korte reis van bijvoorbeeld 10 of 15 minuten. Let op dat het een monotone drum is. Er zijn ook opties met space-geluiden en thetagolven en weet ik wat al niet meer, maar daar zou ik me voorlopig verre van houden. Juist de eenvoud van de monotone drum biedt je de rust en focus voor je eigen droomreis.

Ga ontspannen op reis. Wat ik daarmee bedoel is dat je er echt de tijd voor neemt. Ga bijvoorbeeld eerst even douchen, neem een kop thee of luister wat muziek. Een goede gewoonte voordat je start is te verstillen via een korte meditatie of gebed. Stem je af op je reis en vraag om bescherming en een behouden vaart.

Daar gaan we dan

Begin met een visualisatie (zoals bijvoorbeeld mijn boom) of start met een intentie als je een idee of gedachte wil onderzoeken. Je kunt ook starten door eerst naar een lied te luisteren, een verhaal of een gedicht te lezen of eenvoudigweg door je blik te laten rusten op een mooi schilderij. Zelfs een enkele kleur visualiseren heeft al werking. Door er zelf een begin aan te geven vorm je mede je reisdoel.

Ga lekker liggen op een zachte, veilige plek met je armen naast je lijf. Zorg ervoor dat je benen niet gekruist zijn. Zet je koptelefoon op, start de drum en sluit je ogen. Ontspan en laat je meevoeren op de klank van de drum.

Er bij blijven door los te laten

En daarna…hoef je niets anders te doen dan je gedachten los te laten en je geest de vrije loop te laten. Zo eenvoudig als ik het hier schrijf, zo moeilijk kan dat voor sommigen zijn. Dan is het een kwestie van jezelf toestaan dat het zo met jou is gesteld, dat jouw geest niet zo makkelijk de controle los laat. Oefen, luister vaker naar de drum en geef het tijd. Het komt wel.

Weer anderen zijn binnen een seconde in dromenland en beleven avonturen die vaak heerlijk zijn, maar soms ook uitdagen of confronteren. Mijn advies is erbij te blijven. Niet forceren of terugtrekken, maar rustig verder dromen. De ‘callback’ van de drum brengt je weer veilig thuis.

Ik wens je een verrassende en verrijkende droomreis toe en lees graag over jouw ervaring.

Door: Esther van Nieuwburg

6 gedachten over “Droomreizen”

 1. Kune Thysen

  Haha, dit is dagelijkse kost voor mij 🙂 Zelf drummen en reizen op een andere drum, af en toe lukt het me om te reizen op mijn eigen drum. Zeker anders dan het gewone slaapdromen, maar heerlijk om doen, en je kan er op dezelfde manier mee aan de slag als gewone nachtdromen. Fijn dat jullie dit nu ook opnemen 🙂

  1. Esther van Nieuwburg

   Hee Kune,
   Dank voor je reactie.
   Enne…reizen op je eigen drum? Dat ga ik ook proberen!
   Esther

 2. Mooi Esther je verhaal, dankjewel en ondertussen luister ik wat Shamanic drum mij te vertellen heeft. Een beetje proef-luisteren wat mij een keer laat reizen!

  Ik had jaren geleden eens een droom met tromgeluid. Ik was alleen en liep in een bos/oerwoud en het was nacht. De geluiden van een donker oerwoud en de trom. Ik voelde mij niet helemaal niet op mijn gemak weet ik nog in de droom. De trom geluiden klonken niet heel dichtbij, maar toch hoorbaar genoeg met een bepaalde boodschap. Ik was op reis en verdwaald en zocht naar een terugweg. Ook de spanning voelde ik goed door mijn lijf gaan.

  Wanneer ik een keer ga reizen zal ik je zeker schrijven!
  Hartelijke tromgroet, Dory

  1. Esther van Nieuwburg

   Hoi Dory,

   De drum heeft een trilling of resonantie die letterlijk door je lijf gaat. Dat heeft dus werking op je fysiek, zoals ook in jouw droom.
   Ik ben benieuwd wat de droomreis jou gaat brengen.

   Esther

 3. philipbackx

  Dank Esther, Geweldige tip! Ben heel benieuwd: ik laat je weten wat er uit komt.
  Hartelijke groet, Philip

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *