Slaap, Matthew Walker

College van Matthew Walker, deel 1

Dit blog staat in het teken van het werk van Matthew Walker, Professor in de Psychologie en in de Neurowetenschappen aan de Universiteit van Californië, Berkeley. In 2018 verscheen de Nederlandse vertaling van zijn internationale bestseller “Why we sleep”. Een absolute aanrader als je wilt weten wat de nieuwste inzichten zijn in het wetenschappelijke onderzoek naar de werking van de hersenen tijdens onze slaap en dromen.

Slaap, Matthew Walker ISBN 9789044540345

Wij vinden dit als dreamteam zo’n vernieuwend en inspirerend boek, dat we een deel van de inhoud omgetoverd hebben tot twee blogs. Zo kan je als lezer als het ware voor even aanschuiven in de collegebanken van Matthew Walker. Iets dat we eerlijk gezegd zelf maar al te graag zouden willen…

We beginnen met een wat lichtvoetig introductiecollege. Ideaal om kennis te maken met Matthews humoristische en enigszins ontregelende stijl van college geven. Ik zou zeggen: haal in gedachten je favoriete Starbucks koffie op de campus van Berkeley en schuif aan, want Matthew is klaar voor de openingszin van zijn college:

“Jullie zijn afgelopen nacht allemaal psychotisch geweest en vannacht gebeurt dat weer”

Zo, die opening komt binnen. Je zou je bijna gaan afvragen of je nog aan het dromen bent, maar waarschijnlijk ben je nu in één klap klaarwakker en hang je, net als wij, volledig aan de lippen van Matthew Walker. Razend benieuwd naar zijn toelichting op deze onverwachte en op het eerste oog ietwat bizarre diagnose (waar wij her en der zelf nog wat droomvoorbeelden aan toe hebben gevoegd) :

Argument 1: Je lijdt aan hallucinaties

Allereerst begin je, zodra je aan het dromen slaat, dingen te zien die op dat moment niet werkelijk in je slaapkamer aan het gebeuren zijn. Jij ligt namelijk gewoon in je eigen bed te slapen, terwijl je tegelijkertijd in je dromen misschien wel voor de zoveelste keer bij Willem Alexander en Maxima op bezoek bent, met een Ninja aan het strijden bent of uit een rijdende trein aan het springen bent. Hallucinaties eerste klas dus.

Argument 2: Je lijdt aan waanvoorstellingen

Naast het feit dat je in je dromen dingen ziet die er helemaal niet zijn, lijd je tegelijkertijd ook aan waanvoorstellingen, want in je dromen slik je dingen, die in het echt volstrekt onmogelijk zijn, volledig voor zoete koek. Je huis verandert om de haverklap van vorm. Je hebt een levendig gesprek met een overleden voorouder. Of je vliegt geheel op eigen kracht van A naar B. Dit alles alsof het de normaalste zaak van de wereld is.

Argument 3: Je lijdt aan verwarring en verlies van oriëntatie

Doordat in dromen zowel de tijd, de plaats als de personen die erin voorkomen continu aan allerlei bizarre veranderingen onderhevig zijn, raak je als dromer regelmatig gedesoriënteerd en verward. Waarom moet ik in hemelsnaam opnieuw eindexamen doen, ik ben toch allang geslaagd? Hoezo woon ik weer in het huis van mijn ouders? Waarom heb ik nou opeens weer wat met mijn ex? Ik ben toch allang gelukkig getrouwd met iemand anders?

Argument 4: Je lijdt aan emotionele instabiliteit

Bovenop deze op zich toch al verontrustende symptomen, schiet je in dromen vaak ook nog eens van de ene in de andere emotie. Daar waar je eerst nog rustig in die niet bestaande jungle aan het wandelen bent, zit er plots een brullende leeuw op je hielen. Of waar je eerst nog extreem blij bent om je kat terug te zien, realiseer je je plotseling dat je haar al maanden geen eten meer hebt gegeven. Een gesprek met één van je collega’s slaat plotseling om in een gewelddadig gevecht. Kortom: het gaat er in dromenland regelmatig behoorlijk labiel aan toe.

Argument 5: Je lijdt aan geheugenverlies

Alsof de voorgaande symptomen nog niet ernstig genoeg zijn, treedt er in de ochtend bij de meesten van jullie ook nog eens een acute vorm van geheugenverlies op. Want wat je die nacht als dromer ook allemaal aan schokkende ervaringen meegemaakt hebt, of je nou een bank beroofd hebt, al je tanden spontaan verloren hebt of op je werk opeens naakt voor een groep stond: bij het ontwaken rest van dit alles vaak niet meer dan een vage flard of zelfs helemaal niets meer.

Diagnose bevestigd

Indien je al deze symptomen niet ’s nachts, maar in de loop van één dag zou ervaren, dan zou een bezoek aan een psychiater geen overbodige luxe zijn. En inderdaad: tien tegen één dat je dan de diagnose psychotisch zou krijgen…

Ik hoop dat jullie van dit ‘introductiecollege’ genoten hebben. De volgende keer vragen we aan Matthew of hij uit wil leggen wat er allemaal in onze hersenen gebeurt als we dromen.

Nabeschouwing

Wat ons betreft geeft Matthew Walker met dit ‘college’ op een humoristische manier weer wat er gebeurt als we de rationele blik waarmee we onze dagelijkse werkelijkheid beoordelen inzetten om de irrationele werkelijkheid van de nacht te beoordelen.

Gelukkig gelden er in de nacht hele andere wetten dan overdag en krijgen we als mens iedere nacht opnieuw de kans om van binnenuit een geheel andere werkelijkheid te beleven. Door de ogen van de dag bezien wellicht wat zorgelijk, maar door de ogen van de nacht bezien o zo wonderbaarlijk!

Door: Mariëlle Borst

P.S. In mei start er weer een ITIP Dromenopleiding.

Bron: “Why we sleep”, Matthew Walker Phd, pagina 193. Uitgever: Penguin Books UK. De Nederlandse vertaling is te bestellen via deze link.

2 gedachten over “College van Matthew Walker, deel 1”

  1. Dory de Joode

    Hallo Mariëlle,

    Dank voor je mooie toelichting over Matthew Walker en zijn boek Slaap en concludeer dat e.e.a. een waarheid is als een koe over Slaap en slaap tekort. Slaapstoornissen o.a. kan voor veel problemen en/of ziek-zijn zorgen wat ingrijpend je leven op zijn kop zet.

    De openingszin: “Jullie zijn vannacht allemaal psychotisch geweest en vannacht gebeurt dat weer” is echt super goed gevat 😊 en schrijf hieronder waarom.

    Het is mij in 2009 overkomen door slaapstoornissen dat ik ernstig ziek werd en in een zware psychoses ben terecht gekomen en ook catatonisch werd. Dit gaat niet zonder slag of stoot en tekenen naar de buitenwereld zijn moeilijk te ondervangen soms. Door te weinig slaap (stress, druk op je uitgeoefend etc.) raakt alles (bio ritme) in de war. Ook kom je flink wat melatonine en andere stofjes tekort waardoor het erin sluipt, het gevaar slaaptekort. Ik heb een boekje geschreven hierover met mijn verhaal (titel: Ik Leef, 2014). Schaamtegevoel ervaar ik niet en soms kun je iemand helpen met dezelfde kwesties.

    De auteur zegt dat we iedere nacht psychotisch zijn en ik vind dit een verfrissende oneliner. Ook denk ik dat we middels onze dromen in veel gekrochten van ons ziele-onderbewuste komen. Ik heb dit zelf ervaren tijdens mijn ziek-zijn en dat heeft ervoor gezorgd dat ik door deze beelden en dromen zowel s ‘nachts als in het psychotische gedeelte er veel naar boven is komen drijven waar ik nu nog altijd een leermoment uit put. Nu 11 jaar later kan ik wel zeggen dat er veel in mij veranderd is. Een heftig kantelpunt, crisis in je leven dat is nodig en niet voor niets weet ik nu. Mijn bewustzijn heeft zich verdiept/verruimd en ben er intuïtiever door geworden, dichter bij mijzelf gekomen. Mijn planeten stonden in dat tijdbestek op botsingen en blijkbaar nodig om een doorbraak te forceren voor een nieuwe fase in mijn leven en dit alles behalve zachtaardig maar een met een keiharde duw zo de afgrond in. Ik heb er zeker iets heel bijzonders voor teruggekregen en heb dat in mijn boekje beschreven. Het dromen is zo heel anders geworden o.a. voorspellende dromen voor mijzelf of andere mensen. Daarom zal ik het boek zeker gaan lezen met name het droom gedeelte zal een mooie nieuwe invalshoek worden.

    Het is toch geweldig dat we in nachtelijke uren gratis een mooie droom kunnen ontvangen/krijgen die tot je verbeelding spreekt tijdens je reis door het Universum.

    Lieve Droomgroet,

    Dory

    1. Marielle Borst

      Hallo Dory,

      Dank je wel voor je uitgebreide reactie op mijn blog: leuk dat je zo met aandacht met ons meeleest! De crisis die je beschrijft klinkt als een moeilijke, ingrijpende periode. Ik ben blij voor je dat je vanaf de plek waar je nu staat in je leven ervaart dat het je ook heel veel heeft gebracht. Ik sluit me helemaal aan bij je slotzin: ik ervaar dromen ook altijd als een wonderlijk cadeau dat iedere nacht weer helemaal gratis en voor niets voor verrassingen, inzichten, vragen (of juist voor antwoorden 😀) , ontroering en verwondering zorgt. Kortom: Ik wens je mooie dromen!
      Lieve groeten,
      Marielle

      P.S. In zijn boek schrijft Matthew Walker trouwens maar een heel klein deel over dromen. Het grootste deel gaat over slapen en waarom dat zo belangrijk is voor je welzijn, dan weet je dat. In een volgend blog besteden wij aandacht aan wat hij schrijft over wat er allemaal in de hersenen gebeurt als je droomt. Fijne dag daar in Deventer!
      P.S. 2 Heb je het boek De Nachtelijke reis van Bas Klinkhamer al gelezen? Denk dat jij dat ook een heel mooi boek zult vinden!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *