Sprookjes en dromen, alice in wonderland

Sprookjes en dromen

“Sprookjes zijn de lucht van God”

Deze wonderlijke uitspraak van mijn toen 4-jarige dochter schreef ik op in mijn dromenschrift. Omdat het zo’n heerlijk voorbeeld is van het magisch denken van kinderen, maar ook omdat het iets raakte in mij. Ergens wist ik dat deze woorden een versluierde waarheid onthulden. Dat sprookjes creatief en authentiek zijn en hun oorsprong daarom verwant is aan de droomwereld of aan de hemel. Door mijn kleintje zo mooi omschreven als ‘de lucht van God’. Zo althans heb ik dat ervaren.

De kracht van magie en symboliek

Net als dromen staan sprookjes bol vanmagische elementen en symboliek. Ze zijn een bron van ongedwongen vermaak. Lekker luisteren naar het verhaal. Griezelen als de reus, heks of draak de boel dreigt te vernietigen. Juichen als, na alle tegenslag en strijd, de held alsnog lang en gelukkig leeft.

Naast het pure plezier van een goed verhaal, komen in sprookjes figuren en elementen voor die wij herkennen als archetypen en symbolen. Denk eens aan de prinses, de koning, de gouden bal of het glazen muiltje. Deze beelden spreken direct en ongefilterd tot ons innerlijk weten en kunnen iets verduidelijken wat met honderd woorden nog niet kan worden samengevat.

Collectief bewustzijn

We krijgen sprookjes als kind met de paplepel ingegoten en daardoor vormen ze een onlosmakelijk deel van onze psyche. Omdat iedereen om ons heen ook die sprookjes kent, zijn ze als vanzelf een onderdeel geworden van ons collectief bewustzijn: de opvattingen en ideeën die wij als samenleving delen. Sprookjes horen zo bij ons, bij wie wij zijn, dat het niet zo vreemd is dat sprookjes of elementen uit sprookjes terugkeren in onze dromen. Zoals in deze droom:

Alice in Wonderland

Ik kijk naar de release van de tekenfilm Alice in Wonderland in 3d en ineens zit ik zelf in de film. Ik ga van kamer naar kamer en van ruimte naar steeds vreemder wordende ruimte. Ik ga zelf of word geduwd door vreemde snuiters. Uiteindelijk beland ik in een grote kamer die afgesloten lijkt. Ik rommel daar rond, op zoek naar de uitgang en raak er ook nog even in gevecht met een stripachtige figuur…
Dan ineens zie ik een kast, die niet echt is. Ik ga aan de slag en ontmantel de hele kast. Daarachter bevindt zich een doorgang in de muur naar een plek waar licht is. Vlak voor ik daar doorheen kruip hoor ik een stem die zegt: “Alice, Alice, dat is de ingang naar de wereld.” Ik vraag de
stem: “Hoe komt ie daar?” De stem antwoordt: “Die is er altijd al geweest.”

 

Voorbij het denken

Zelfs nu, na al die jaren sinds ik deze droom ontving, raken die woorden me diep. Ze raken me voordat ik maar begin hun betekenis te duiden. Net als de symboliek uit sprookjes, komt de betekenis van deze woorden direct bij mij binnen. Op een niveau, voorbij het denken, wéét ik wat de woorden betekenen. Ik weet het in mijn hart, mijn lijf en mijn ziel. Als je me vraagt waar deze droom over gaat en ik ga nadenken en interpreteren, dan schuift er eigenlijk iets voor.

Natuurlijk kan ik er wel woorden aan geven. Ik kan je vertellen dat ik, net als Alice in mijn droom, verdwaald was in die periode van mijn leven. Dat de droom laat zien dat ik het zelf ben, die zich afsluit van de wereld en dat ik anderen, vreemde snuiters, mijn richting laat bepalen, waarbij ik me soms halfslachtig verzet. Ik begrijp dat ik uiteindelijk zelf mijn gevangenis kan doorzien (de kast die niet echt is) en die weg vrij dien te maken. De weg naar het licht. Tot hier is de droom nog gewoon een verhaal.

Vertrouwen op een dieper weten

De magie van het sprookje begint daarna. Met de stem uit het niets. De stem die antwoordt dat de doorgang in de muur de ingang naar de wereld is en dat die er altijd al is geweest.
Waar komt die stem vandaan? Ben ik dat? Of is het ouder, wijzer dan ik? Komt het voort uit diep weten, uit een oude bron? Is het een geheim? Mijn dochter noemt het ‘de lucht van God’. Wie ben ik om dat tegen te spreken? Want hoe sprookjesachtig en van alle tijden is dit antwoord: dat de ingang naar de wereld gevonden moet worden, maar er eigenlijk altijd al was.

Door: Esther van Nieuwburg

P.S. In de Happinez van de maand november (nr 7) vind je op pagina 90 een leuk artikel over dromen met Bas Klinkhamer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.