Het wonder van Pasen in je dromen

Het wonder van Pasen in je dromen

Geen enkel mensenleven is vrij van lijden. Daarom is het Paasverhaal, dat ons vertelt over de kruisiging en wederopstanding van Jezus, bij uitstek een verhaal waar we ons allemaal toe kunnen verhouden. Of we dat nou doen vanuit een religieus standpunt of niet.

Allemaal kennen we immers wel een periode waarin ons leven ingrijpend veranderde en het misschien zelfs wel voelde alsof alles dat werkelijk van waarde was plotseling ophield te bestaan.

In dit soort tijden van wanhoop geeft het Paasverhaal hoop, omdat het ons laat zien, dat zelfs als alles reddeloos verloren lijkt, het leven uiteindelijk toch weer nieuwe wegen weet te vinden. Net als in de natuur, waar de winter omstreeks Pasen plaatsmaakt voor de lente en er overal weer volop nieuw leven ontstaat.

In onze dromen is het regelmatig ‘Pasen’

Als we vanuit deze essentie naar dromen kijken, verschijnt er een opmerkelijke parallel tussen het Paasverhaal en de gemiddelde verhaallijn van een droom. Als er één type verhaal is waarin regelmatig alles verloren lijkt, terwijl het leven daarna toch weer doorgaat, dan is het namelijk wel in het soort verhalen dat we ’s nachts in onze dromen voorgeschoteld krijgen.

In de donkere uurtjes van de nacht:

  • Val je bijvoorbeeld van grote hoogte naar beneden,
  • Zit je in een rijdende auto waar niemand achter het stuur zit,
  • Dringt er een uitermate onguur type je woning binnen,
  • Gaan jij of je partner vreemd bij het leven,
  • Of verschijn je voor de verandering eens naakt op je werk.
Terwijl je nog geen half uur later gewoon weer…

Al deze toch wel schokkende belevenissen ten spijt, zit je de volgende ochtend gewoon weer aan het ontbijt, waarbij je grootste zorg waarschijnlijk is of jijzelf en/of de andere leden van je gezin wel op tijd (en vooral ook aangekleed) naar werk, studie, school of andere verplichtingen vertrekken. Kortom: Als je eigen leven, je gevoel van veiligheid, je relatie en je waardigheid in de nacht aan een zijden draadje hebben gehangen is er overdag helemaal niets aan de hand. Of toch wel?

Want wat zou er eigenlijk gebeuren als je:

  • De droom nog eens rustig voor je eigen geestesoog af zou spelen?
  • Het beeld stil zou zetten op het moment dat alles verloren dreigt te gaan?
  • Helemaal tot je door zou laten dringen hoe jij je precies op dát moment voelt?
Waar je struikelt ligt je schat

Iemand die zich innerlijk even helemaal verplaatst in het moment waarop hij in de droom van grote hoogte te pletter valt, ziet vlak voor hij de grond raakt misschien opeens in dat het gewoon niet meer vol te houden is om overdag zoveel ballen tegelijk in de lucht te houden en benut dit inzicht om een aantal activiteiten te delegeren of te stoppen.

Iemand die in gedachten weer in een auto gaat zitten waar niemand aan het stuur zit, voelt waarschijnlijk in zijn hele lichaam de impuls om het stuur in eigen hand te nemen, omdat er anders in ‘no time’ ongelukken gaan gebeuren. Vanuit het doorleefde contact met deze impuls ga je overdag ‘als vanzelf’ ook weer meer het heft in eigen hand nemen.

Iemand die weer in een droom stapt waar er ingebroken wordt, realiseert zich opeens van top tot teen dat hij overdag veel scherper moet zijn in het stellen van zijn eigen grenzen, omdat er anders voortdurend andere mensen zijn ruimte ‘binnendringen’, etc.

Zo schuilt er in iedere schijnbaar ‘fatale’ droomscène een geheel eigen handreiking naar de kracht van het leven.

Wat ‘sterft’ er in jouw droom ‘aan het kruis’?
Wat sterft er in jouw droom aan het kruis?

In de metafoor van Pasen bezien, zijn dit de momenten in de droom waar iets waar je in het dagelijks leven aan hecht ‘aan het kruis’ dreigt te ‘sterven’ en misschien ook wel móet ‘sterven’ om gezond te blijven of door te groeien.

Het is de moeite waard om te onderzoeken wat dit soort momenten in een droom je te vertellen hebben, want als je er vol met je aandacht bijblijft, bieden ze je vaak een sleutel voor het hervinden van je eigen levenskracht en van daaruit nieuwe wegen in te slaan.

Het eindigt dus niet met de steen die voor het graf rolt

Veel Bijbelteksten (en ook de regels van Benedictus) beginnen dan ook niet voor niets met het woord “Luister”. Naar binnen keren en met aandacht luisteren naar wat zich aandient als voorwaarde voor het steeds weer doen hervatten van de stroom van het leven.

Als je zo naar de nachtelijke momenten waarop alles verloren dreigt te gaan leert kijken, eindigt Pasen, ook in je dromen, niet met de steen die voor het graf geschoven wordt, maar nodig je vanuit de nacht actief het wonder van Pasen uit in je eigen leven.

Vrolijk Pasen!Zalig dan wel Vrolijk Pasen!

Door: Mariëlle Borst 

P.S. Lijkt het je leuk om een dromenopleiding bij het ITIP te volgen?

P.S.2. Meer droomblogs lezen? Kijk op onze homepage voor blogs over veelvoorkomende dromen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *