Slapen en dromen

Slapen en dromen

Op de dagdromers onder ons na, is iedereen die aan het dromen is per definitie ook aan het slapen. Onze nachtelijke reis begint dus eigenlijk op het moment dat we in slaap vallen. Misschien zelfs al iets daarvoor.

Uit ervaring blijkt namelijk dat mensen die bewust de overgang van de dag naar de nacht maken, beter in staat zijn om hun dromen te onthouden dan mensen die dit niet doen.

Van waken naar slapen

Een manier om bewust de overgang van de dag naar de nacht te maken, is om bewustzijnsveranderende middelen (alcohol, sigaretten, koffie, etc) te laten staan en minimaal anderhalf uur voordat je gaat slapen alle schermgerelateerde activiteiten (tv, pc, iPad, telefoon) te staken. Een boek lezen is (over het algemeen) veel rustgevender.

Vervolgens ga je als je eenmaal gaat slapen:

 • ontspannen in bed liggen,
 • laat je de hoogtepunten van de dag nog even voorbij komen,
 • en laat je deze vervolgens heel bewust los.

Daarna geef je jezelf toestemming om in slaap te gaan vallen en verschuif je je aandacht naar de nacht. Je kunt je alvast voornemen om eventuele dromen te onthouden. Als je nog een stap verder wilt gaan, kan je zelfs vragen om een droom over een specifiek thema of een specifieke vraag.

Tenslotte verschuif je je aandacht naar de lichamelijke sensaties die horen bij het in bed liggen:

 • lig je lekker?
 • hoe voelt het dekbed op je huid?
 • hoe voelt het contact tussen je lijf en je matras?
 • ervaar je de weldaad van de warmte van je bed, etc.

Mocht je het einde van deze oefening niet halen, omdat je voortijdig in slaap valt, dan is deze manier van de nacht in gaan voor jou waarschijnlijk bijzonder geschikt om ‘droomvriendelijk’ in slaap te vallen.

In slaap vallen

Zelf ervaar ik vaak dat de droom uit de voorgaande nacht in een flits weer tot me komt, zodra ik mijn hoofd weer op mijn hoofdkussen leg. Alsof ik, zodra ik mijn nachtbewustzijn weer binnenga, me kan herinneren wat ik gisteren heb gedroomd op een manier waarop ik in mijn dagbewustzijn ook nog weet wat ik gisteren overdag heb gedaan.

Slapen

Eenmaal slapend verkeer je als volwassene, verspreid over de nacht, gemiddeld 15% van de tijd dat je slaapt in zo’n 4 á 5 ‘Rapid Eye Movement (R.E.M.) fasen’. Dit zijn de perioden waarin de meeste dromen zich voordoen. De R.E.M. fasen aan het einde van de nacht duren vaak langer dan die aan het begin van de nacht. De dromen die zich vroeg in de ochtend voordoen zijn daarom vaak ook het heftigste.

Dit is, samen met feit dat je brein ‘s ochtends ook weer meer richting je dagbewustzijn aan het bewegen is en je laatste droom simpelweg het meest recent in je geheugen ligt, de reden dat mensen de dromen die ze aan het einde van de nacht hebben vaak beter kunnen onthouden dan die aan het begin van de nacht.

Een simpele truc om de dromen die je aan het begin van de nacht hebt beter te kunnen reproduceren, is door vlak voor je gaat slapen een groot glas water te drinken. Geheid dat dit midden in de nacht je dagbewustzijn dichterbij brengt voor een bezoek aan de badkamer.

Neem voor je gaat slapen een groot glas water

Heb je ‘s nachts geen zin om een hele droom uit te schrijven of ben je bang dat je daarna niet meer in slaap valt? Noteer dan alleen de belangrijkste steekwoorden. Vaak is dat genoeg om ‘s ochtends de rest van de droom ook weer naar boven te kunnen halen.

Van slapen naar (ont)waken

Soms ben je als je net wakker wordt gevoelsmatig nog helemaal in de sfeer van een droom. Als je op dit moment je aandacht direct weer op de wereld buiten je richt door bijvoorbeeld:

 • op je telefoon te kijken,
 • zo vlug mogelijk op te staan,
 • na te denken over de dingen die je moet doen,

dan schuift je dagbewustzijn al gauw weer over je nachtbewustzijn heen. Dit maakt de kans dat je droom definitief vervliegt een stuk groter. Prima als je haast hebt, maar jammer als je actief met je eigen dromen aan de slag wilt.

Mocht je de voorkeur geven aan het onthouden van je dromen, dan helpt het om na het ontwaken allereerst nog even bewust te blijven liggen in de houding waarin je wakker werd en je aandacht bij je eigen gewaarwordingen te houden. Vaak komen er dan (net als later tijdens het opschrijven) nog meer wonderlijke en waardevolle details uit de droom naar boven. Het helpt ook als je ‘s ochtends niet eerst naar een pen en papier (of je pc) hoeft te zoeken, dus leg deze voordat je gaat slapen alvast naast je bed.

Rustig je droom opschrijven

Merk je dat de droom je ontglipt, probeer dan niet krampachtig naar de droom te ‘grijpen’, want daar kan een droom in de regel heel slecht tegen. Probeer dus niet al te veel na te denken en te gaan bewegen, maar volg in plaats daarvan aandachtig de fysieke sensaties, gevoelens en beelden die met de droom mee uit de nacht zijn gekomen.

Als je je hierin oefent wordt de kans groter dat je je dromen beter gaat onthouden. Dat is mooi, want groei in je nachtbewustzijn doet je ook groeien in je dagbewustzijn. Zo geef je jezelf de kans om zowel ‘s nachts als overdag ‘wakkerder’ in het leven te staan!

Door: Mariëlle Borst

5 gedachten over “Slapen en dromen”

 1. 1 januari 2021.

  Uitgaan, rode sportauto, groot wit laken en rechthoekige rotonde.

  Ik ben met Alwin en vrienden uit en we verblijven in een hotel. We besluiten als we onze spullen hebben opgeborgen in het hotel erop uit te gaan. We komen later op de avond in een soort nachtclub terecht waar ik een zilveren slierten gordijn zie hangen. Er staat ook een man bij de deur. Daarna word ik plots wakker en zag dat ik in de middenberm had geslapen van de weg vlakbij het hotel en ben verbaasd wat ik daar doe op een heel groot laken een rechthoek ca. 2 x 5 meter. Het is een landelijke omgeving dus rustig. Waar zijn de anderen gebleven vraag ik mij af. Terwijl ik opsta kijk ik verdwaasd om mij heen dat ik daar gelegen heb en er komt meteen langzaam een rode sportwagen voorbij. Ik voel dat dit niet pluis is. Hij loert wat naar mij. Ik bedenk me geen seconde en pak gauw dat grote laken en vouw het snel op. Ik zie links aan de overkant van de weg naar een weiland het hotel en wil gauw daarheen. Terwijl ik met het laken die richting uitloop rijdt de rode sportwagen een rondje het is geen rotonde, maar een rechthoekige vorm. Hij rijdt weer langs en kijkt. Ik kijk niet terug en wil gauw weg van de plek. Gelukkig rijdt de wagen daarna weg. Ik loop dan naar het hotel en vraag me de hele tijd af waar de anderen zijn gebleven. Ik zie iemand van het personeel die ik de avond daarvoor had leren kennen. Ik doe net of er niets aan de hand is en moffel gauw dat laken weg. Op die manier kan ik naar binnen toe zonder argwaan te wekken. Ik had helemaal niets bij me. Geen tas, geen mobiel. Ik loop door de gang en het is er rommelig druk. Ik zie een man in een lange winterjas staan praten en ik wil naar de telefoon die daar aan de muur hangt. Die houdt hij bezet. Verderop in de gang is er nog een telefoon en denk dan probeer ik daar naar Alwin te bellen en te vragen wat er gebeurd is na het bezoek aan de nachtclub. Maar eerst denk ik gauw naar onze kamer misschien kan ik zonder sleutel er gewoon in en mijn spullen pakken. Maar bij de kamer aangekomen staat er een jongeman en die zegt: je kunt niet naar binnen er is een vrouw met een kind binnen. Dus ik denk dan heb ik helemaal niets en ook geen geld om te bellen. Ik loop terug naar de gang en wil naar de telefoon aan de muur. Het is een telefoon van vroeger een grijze met draaischijf. Ik voel me niet prettig dat ze mij zo hebben achtergelaten zonder iets te zeggen. Ik denk dat doe je toch niet.

  Voor mij een uitgebreide droom met veel boodschappen heb ik gemerkt.

  Heel leuk om wat nieuwe invallen te lezen. Dank!!

  Droomgroet,

  Dory

  1. Marielle Borst

   Hallo Dory,

   Wat grappig dat je in deze droom ‘wakker’ wordt. Wat deze droom betekent weet jij alleen, maar dit is wat er in mij opkomt:
   De belangrijkste overgang in deze droom is de overgang van het samenzijn met Alwin en jullie vrienden naar plots alleen komen te staan. Hoe komt het dat jij in deze droom opeens alleen komt te staan is dan ook de grote ham-vraag wat mij betreft. Jij gaat er zo te lezen van uit dat zij jou achter gelaten hebben, maar zou het ook zo kunnen zijn dat jij hen hebt achtergelaten? Ben jij voorbij de man (een wachter?) bij de deur en het zilveren gordijn gegaan en zij niet bijvoorbeeld? Wat zijn jouw associaties bij dat zilveren gordijn?

   Het feit dat jij alleen wakker wordt geeft aan dat je er (nog) geen bewustzijn op hebt hoe het gekomen is dat je de groep kwijt bent geraakt. Het deel dat dit verhaal vertelt ontbreekt dan ook in de droom. Het feit dat je in de droom op zoek gaat naar het antwoord onderstreept nog eens dat dit klopt.

   Als mensen dromen dat ze in het begin van de droom afgesplitst raken van de groep of van een dierbare lopen ze in de rest van de droom vaak tegen allerlei obstakels aan. Dit is in jouw droom ook het geval. Die obstakels in de droom geven in het algemeen gesproken óf informatie over hoe het komt dat je afgesplitst bent geraakt óf ze onderstrepen dat afsplitsen tot problemen leidt en dat het dus verstandig is om je niet af te splitsen. Vaak is het trouwens niet óf óf, maar zijn beide opties in een droom tegelijkertijd waar. Een droom is immers een wonderlijk stukje meerlagig bewustzijn.

   Kijk met deze blik maar eens naar wat er in de droom gebeurt nadat je Alwin en jullie vrienden kwijt bent geraakt. Ben benieuwd wat er naar boven komt.

   Harte-groet,
   Marielle

   P.S. Je kan het thema ‘plots alleen komen te staan zonder te weten waarom’ trouwens ook verder onderzoeken door de komende tijd in je waakbestaan alert te zijn op momenten dat je je plots alleen gaat voelen, terwijl je je kort daarvoor juist nog zo samen met iemand/ anderen voelde.

   1. Hallo Marielle,

    Dankjewel voor je heldere uitleg en gevoel.

    Na het wakker worden waren ze weg inderdaad. Maar ik dacht meteen praktisch ga ze zoeken en hoe nu verder handelen. Je zegt het treffend van het zilveren slierten gordijn en voorbij een wachter. De associaties bij het gordijn doet me denken aan de oude droom de zilveren windspiralen 1 spiraal die voor het tijdelijke leven op aarde stond en de andere die groter was voor het andere eeuwige leven na de dood. De zilveren slierten doet me dan denken aan de kerstversiering en je loopt makkelijk verder door dit gordijn heen.

    Onbewust zijn van iets in mijn leven zal zeker zo zijn. Het ‘wakker’ geestelijk worden gaat vaak niet over nacht ijs. Op zoek zijn antwoorden en eigen waarheid.

    Afgesplitst raken kan zeker nadelig zijn. Wat het oproept is dat het saamhorigheidsgevoel op de tocht staat. Het meerlagig bewustzijn heeft het dan zeker moeilijk.

    Wanneer ik wakker ben geworden in de berm buiten voel ik mij meteen belaagd en dat voelt niet pluis want dit soort figuren hebben vaak niets goed in de zin. Veilig stellen, dus terug naar het hotel. Ik zal zeker alert zijn de komende tijd want om wakker te worden daardoor is een mooie beloning van de droom.

    Lieve Hartegroet,

    Dory

    1. Marielle Borst

     Dank je wel voor de toelichting Dory, ik kan me die droom over die windspiralen ook nog herinneren!

     Wat ik nog kan aanvullen zijn de volgende suggesties ter overweging voor jou als dromer.
     Als ik de droom heel letterlijk volg zou het kunnen dat jij de neiging krijgt om af te splitsen als:
     – de situatie diffuus of tegenstrijdig is (je wordt immers wakker op een middenberm, met wellicht aan de ene kant van de berm een weg die in een andere richting gaat dan de weg aan de andere kant van deze berm)
     – je je belaagd/ niet veilig voelt (in de droom de scene met de rode sportauto)
     – als er iets met jou aan de hand is, maar jij dat zelf wegmoffelt (zoals in de droom dat laken)
     – als je je buitengesloten voelt (in de droom word je gezegd: “je kunt niet naar binnen er is een vrouw met een kind binnen”)
     – als je het gevoel hebt dat je met lege handen staat, terwijl je tegelijkertijd ook het gevoel hebt dat er iets moet gebeuren (in de droom: “Dus ik denk dan heb ik helemaal niets en ook geen geld om te bellen”.)

     Het feit dat je in de droom tegen een oude telefoon aan loopt zou er op kunnen duiden dat de redenen voor afsplitsing zijn ontstaan in de tijd dat dit nog de gangbare telefoon was.

     Wellicht helpt dit nog in het verder uitpakken van de droom!
     Harte-groet!
     Marielle

     1. Dank voor je heldere bericht en denk momentjes Mariëlle.

      Het afsplitsen bij duistere zaakjes en lage energie trilling kies ik niet voor. Het leven gaat altijd een richting op en welke is soms een verrassing. Het belaagt voelen door zo’n louche figuur wat mijn veiligheid in gevaar brengt zal ik voor weglopen.

      Het wegmoffelen is iets wat ik niet snel zal doen omdat het je dan blijft achtervolgen. Dat grote laken gaf mij veiligheid blijkbaar omdat ik in de buitenlucht heb geslapen en bewaakt werd was alleen raar. Wat naar boven komt nu ik schrijf is dat het ook een wade zou kunnen voorstellen, een baarkleed.

      Buitengesloten worden denk ik aan vroeger dat dit weleens gebeurde in mijn jonge jeugd. Wanneer iemand een persoon buitensluit zegt dit meer iets over de persoon als mij.

      De vrouw en kind staan symbool voor moeder en kind relatie maar blijft onzichtbaar! Dat zet me aan het denken wie zouden dit zijn? De man bij de deur bewaakt de ingang een bescherming is nodig. Het hotel leek nu meer op hostel alias herberg. Dat is het gevoel van op jezelf teruggeworpen worden steeds weer opstaan en doorgaan omdat alles in ‘dit’ leven mijn verantwoording is dus zal ik proberen goed te handelen en vertrouwen moeten hebben dat het goedkomt.

      De oude grijze wandtelefoon dateert uit de jaren 60, 70 en 80 ik heb deze telefoon elders hangen als relikwie. En deze tijd is voor mij een ingrijpende tijd geweest waarin ik mijzelf zeker heb afgesplitst letterlijk en figuurlijk van normwaarde opvoeding en jeugd. Grote reddingsactie voor mijzelf in die tijd.

      Deze overpeinzingen en droom uitpakken maken het boeiend omdat ik in bewustzijnslagen aan het spitten ben. Blijkbaar is nog niet alles zichtbaar want de droom slaat een stuk over van de nacht.

      Dank en Hartegroet,

      Dory

      P.s. Ik wil een ander email adres gaan gebruiken is dit makkelijk te vervangen voor alle thema’s waar ik op geabonneerd ben?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *