De Nachtelijke Reis

De Nachtelijke Reis

Vorige week zaterdag presenteerde Bas Klinkhamer zijn nieuwe boek ‘De Nachtelijke Reis’ in het bijzijn van 150 mensen. We zijn trots op dit prachtige boek waarin je wordt meegenomen op reis door de nacht en de dromenwereld. Aan de boekpresentatie was de conferentie ‘Beelden van de ziel’ gekoppeld. Een inspirerende middag met leuke workshops rond allerlei thema’s die te maken hebben met de directe toegang tot ons innerlijke rijk van de beelden.

Een doorlopende lijn in het boek is de classificering van soorten dromen en hoe je daarmee werkt. Daarbij wordt een hoofdonderscheid gemaakt tussen dromen uit drie dimensies:

  • dromen uit de psychologische dimensie;
  • dromen vanuit het innerlijk weten;
  • dromen die vanuit de spirituele dimensie tot je spreken.

Daarbinnen worden soorten dromen toegelicht als karmadromen, nachtmerries, archetypische dromen, dromen over gidsen ed.

Het voert nu te ver om hier op in te gaan, maar we zullen zeker af en toe een blog schrijven over hoe je met verschillende dromen werkt. En natuurlijk als tip voor de zomer: koop het boek en laat je inspireren!

De zomer

Dat brengt ons bij de andere tip voor de zomer: weet dat de dromen die je in het midden van de zomer droomt van grote waarde zijn.

In de zomer gaat de druk van de ketel. Je gaat op vakantie, op het werk staan er niet allerlei projecten en overleggen op stapel. En thuis ben je vaak ook meer ontspannen. Lekker buiten, natafelen, een beetje mijmeren in de zon. De rijdende trein van activiteiten en contacten komt tot stilstand of gaat langzamer rijden.

Juist in deze tijd, waarin je in de dag ontspant, ontspan je ook in de nacht dieper en kun je in contact komen met diepere lagen van bewustzijn. Het is als kijken in een put. Wanneer het water tot stilstand komt en het bezinksel in het water neerdaalt, kun je dieper en dieper in het water kijken en soms zelfs zien wat er op de bodem ligt.

Innerlijke beelden die in deze tijd tot je komen via de dromen, zijn heel helder en hebben grote betekenis en reikwijdte. Ze kunnen je helpen om – voordat je je weer begeeft in allerlei activiteiten – je koers te bepalen of te besluiten wat belangrijk is om je op te richten.

We wensen je een heerlijke zomer!

Door Nanske Kuiken en Mirjam Tirion

0 gedachten over “De Nachtelijke Reis”

  1. Ik droom bijna nooit, hoewel ik al langere tijd in rustiger vaarwater ben. Heb je tips hoe je meer of helder kan dromen?

    1. Beste Claudia,
      Zeker in de vakantietijd als je niet hup hup op hoeft, heeft het zin om even lekker te blijven liggen en te doezelen. Wanneer je de overgang van slapen naar waken rustig maakt doemen de droombeelden vaak op. Blijf in dezelfde houding liggen en probeer niet te ‘grijpen’ naar de beelden. Een stemming of een gevoel waarmee je wakker wordt is ook een ervaring die je uit de nacht meeneemt. Dit kun je behandelen als een droom. Zie ook onze blog over Onthouden van dromen van vorige maand. Veel succes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *