Onthouden van dromen

Onthouden van dromen

Dromen doe je elke nacht, minstens drie keer. Maar we onthouden onze dromen vaak niet, veelal doordat we de overgang van de nacht naar de dag abrupt maken. De wekker gaat, de maalstroom van wat er allemaal te doen staat gaat op volle toeren draaien. In het sluimergebied tussen slapen en waken zijn de dromen te vangen. Het sleutelwoord daarbij is aandacht.

Wanneer je overdag aandacht besteedt aan dromen, er over leest en praat, er mee bezig bent en voordat je gaat slapen jezelf de opdracht geeft om te gaan dromen, dan komen de dromen meer naar je toe. Dat wat je aandacht geeft groeit.

De tips

Koop een schriftje en leg dit naast je bed. Schrijf voor je gaat slapen in je schriftje: ‘De droom van vannacht:’ Daarmee geef je jezelf het signaal: vannacht ga ik dromen. (Je kunt ook je mobiel naast je bed leggen en met de dictafoon je dromen inspreken.)

Wanneer je wakker wordt, blijf liggen zoals je ligt. Dit is misschien wel het allerbelangrijkste. Blijf ontspannen liggen en probeer daarbij niet koortsachtig de droom terug te halen. Ervaar het gevoel waarmee je wakker wordt. Ben je benauwd of voel je je vrij? Misschien blijft het bij een gevoel en als er beelden zijn, zie ze voor je maar ga niet grijpen. De energie van een droom is subtiel en vluchtig.

Neem midden in de nacht de moeite om de droom die je hebt even te herhalen in jezelf en hem dan op te schrijven. Denk niet dat je hem nog weet de volgende dag. Dat is namelijk bijna nooit zo.

Wees blij met alles wat je je nog herinnert. Vaak is er het gevoel dat er nog veel meer was. Zie het als een schep water die je uit een rivier haalt. Je weet dat er nog meer was, maar wees blij met wat je hebt onthouden.

Schrijf je dromen op

Wanneer je de droom opschrijft, schrijf het op alsof je het nu mee maakt. Dat verlevendigt je ervaring. Vaak komen er tijdens het schrijven weer nieuwe beelden boven. Die doemen op, omdat je het aandacht geeft en komen uit nog diepere onbewuste lagen.

Mijmer over je droom, laat de droom weerklinken in jezelf. Geef het bijvoorbeeld een samenvattende titel die symbool staat voor het kernthema van je droom. Teken een beeld of sta bij een bepaalde passage stil. Ook hier geldt weer: aandacht geven maakt dat je meer verbinding krijgt met de droom.

Vertel een goede vriend of naaste familie over je droom. Je brengt zo de droom buiten jouw eigen belevingswereld. Ook hier kan het voorkomen dat er weer meer beelden boven komen drijven. Daarnaast krijg je associaties terug van mensen die het beste met je voor hebben en je goed kennen.

En dit alles nog voor dat je er enige duiding aan geeft!

Nog een hele praktische tip: drink veel water, dan moet je in de nacht plassen en wordt je vanzelf een aantal keer wakker :).

We staan natuurlijk altijd open voor meer tips en trucs. Deel ze met ons, dan gaan we meer dromen onthouden met elkaar en meer genieten van wat de nacht ons brengt. De wereld van dromen is er namelijk altijd.

Het artikel ‘Onthouden van dromen‘ over hoe je je dromen goed kunt onthouden kun je ook als pdf downloaden.

Door: Nanske Kuiken

4 gedachten over “Onthouden van dromen”

 1. Beste Nanske, Mirjam,
  Had vannacht weer een droom, die me bij is gebleven. Het leek of ik me tijdens de droom heel bewust was wat ik waarnam. Ik droom altijd als ik heel nodig naar de wc moet.
  Ik heb een paar maanden geleden stage gelopen. Ik zag mensen uit de stage voorbijgaan. Ze leken me niet te zien. Ze liepen van de ene ruimte naar de andere ruimte, van het ene gebouw naar het andere gebouw. Ik weet nog dat ik dacht: wat enorm is dit gebouw. Het deed me denken aan mijn vroeger middelbare school, vooral aan het moment dat ik voor het eerst mijn intrede deed in dat gebouw destijds. Het was overweldigend. Dat ervaarde ik nu ook, maar dan zonder de beklemmende emotie. Toen zag ik opeens mijn oud buurmeisje (al jaren niet gezien) zitten; een altijd al zeer gebekt en bijdehand type. Zij zat op een bevallige manier te glimlachen. Plotseling verscheen er een verre ex-collega van mij (manspersoon), die naar haar toeliep en haar op de mond kuste. Ik keek verbaasd toe en nam waar wat er gebeurde. De glimlach op het gezicht van mijn oud buurmeisje verbreedde en ik weet nog dat ik dacht: huh, zij samen? Toen vervaagde het beeld en kwam ik terug in het hier en nu, om vervolgens hard naar de wc te rennen.
  Wat zou dit alles kunnen betekenen?

  1. Hallo Esther,

   Dank voor je reactie. Hieronder mijn gedachten en vragen bij je droom. De beginsituatie schets dat je op een plek bent om te leren. Het deed je ook denken aan je middelbare school, overweldigend maar nu niet (meer) beklemmend. Een stage is ook weer een stap verder in je leerweg. Een leerplek met heel veel ruimte (en mogelijkheden).
   Dan zie je dat buurmeisje. Hoe is het met jou en goed gebekt en bij de hand zijn? Ken jij dat in jezelf, of juist helemaal niet? En wat voor type was die ex-collega?
   Zoenen of seks in dromen betekent vaak, dat twee elementen zich verbinden. Dus die kus, wat brengen zij daar samen? In een omgeving waarin jij bent, om al oefenend te leren?
   Ik ben benieuwd naar je reactie, die je hier op de blog kunt geven, of, als je dat prettiger vindt, sturen naar mirjam.itip.nl.

   hartelijke groet,

   Mirjam

   1. Hallo Mirjam,
    Wat fijn dat je weer met me mee wilt denken.
    Ik heb de laatste jaren veel puin opgeruimd, dat nodig was om ruimte voor mezelf te creëren, meer tot mezelf, mijn kern, en in balans te komen.
    Die stage betekende een andere richting inslaan, maar heeft me echter aan de ene kant niet gebracht wat ik hoopte nl perspectief op een baan in die richting, aan de andere kant is het me in deze tijd wel gelukt om een stage te bemachtigen. Dat me dat is gelukt, in een tijd waarin zelfs het zoeken en vinden van stages moeilijk is, daar ben ik best trots op. Ik kan mezelf dus “verkopen”, ik weet mezelf te profileren, ook al is het voor een stage in een nieuwe setting. Dat geeft kracht en energie, biedt nieuw perspectief.
    Het gebouw waarin ik in werkelijkheid stage liep was echter klein en niet groot.
    Ik kan zeggen dat ik assertief ben, bits, gebekt, bijdehand kan zijn als een situatie daarom vraagt of als ik in mijn allergie kom. Ik heb veel geleerd (maar ben nog lang niet uitgeleerd). Het betreffende buurmeisje uit mijn droom is al meer dan 20 jaar gelukkig getrouwd. De man uit de droom is was destijds een rustig, bevlogen en sympathiek type, die voor zijn collega’s klaar stond. Ik was van hem gecharmeerd.
    Zou het kunnen zijn dat ik nu op het punt ben aangekomen aan het einde van een serie cruciale leermomenten en dat dat beloond wordt met een in balans komen van mijn vrouwelijke en mannelijke kant, als ook met een relatie?

 2. Als ik wakker word en ik weet nog een flard, herhaal ik hardop voor mezelf het stukje wat ik nog weet, al is het een woord. Meestal komt de rest dan ook in mijn bewustzijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *