Dromen over naakt zijn

Dromen over naakt zijn

Dromen over naaktheid kennen allerlei varianten. Bijvoorbeeld:

 • Ik sta in mijn blootje in de kou, de andere mensen dragen kleren.
 • Ik ben in een groep, plotseling besef ik dat ik bloot ben.
 • De ander is bloot, ik kleed me ook uit.
 • Ik wil me uitkleden, eindeloze lagen komen te voorschijn, het lukt me niet om me uit te kleden.

Jezelf blootgeven

Dromen dat je naakt bent, gaan vaak over het spanningsveld in contact met anderen: Wat laat je van jezelf zien? In hoeverre geef je je bloot of houd je achter?

Kijk maar eens naar gezegden over naakt zijn:

 • ‘De naakte waarheid’,
 • ‘Met je billen bloot’,
 • ‘Je bloot geven’,
 • ‘Bloot staan aan gevaar’.

Denk verder ook maar aan het sprookje ‘De nieuwe kleren van de keizer’. Dromen over naaktheid gaan over geen schijn ophouden, maar gewoon zijn, zoals je bent. De beweging is van binnen naar buiten: naakt zijn, betekent dat je je laat kennen. Dat jij niets meer wilt verbergen. Je laat je kwaliteiten zien, maar ook dat, waar je het lastig mee hebt. Omgekeerd is het zo, dat de buitenwereld jou, door je naaktheid, beter kan bereiken. Het betekent ook, dat jij je durft te laten raken.

Een vrouw vertelde deze droom:

Ik droomde dat ik naakt was, terwijl ik naar de training liep die ik zou gaan geven. Ik was me daarvan bewust, maar liep gewoon verder naast mijn collega. Ik voelde me vrolijk en licht. Speels als een kind.”

Kijkend naar haar droom realiseerde de droomster zich, dat ze steeds meer was gaan ontspannen in haar werk. Ze had voldoende vertrouwen verworven in zichzelf, om gewoon, zoals ze was, naar haar werk te gaan. Ze hoefde zich niet meer groot te houden of zich te pantseren in het contact met anderen. Ze was sterk genoeg geworden om ‘naakt’ te gaan.

Schaamte

Aan naaktheid is soms schaamte verbonden. Dat iets aan het licht komt wat je graag verborgen had willen houden. Misschien wil je niet dat iemand je op een bepaalde manier kent. Bijvoorbeeld dat je best kritisch en oordelend kan zijn, of dat je je veel onzekerder voelt dan je laat zien, of dat je wel doet alsof je weet hoe je de dingen moet aanpakken, maar dat je soms eigenlijk onthand bent.

Schaamte in dromen

Kijk dan eens: waar schaam je je voor in de droom? En hoe ken jij dat van jezelf in je leven overdag? Het kan heel bevrijdend zijn om meer te laten zien wat er in je omgaat. Het bevordert echt contact.

Te naakt

Zoals regelmatige lezers van deze blog weten, zijn er altijd twee kanten die je kunt onderzoeken in een droom. Want je kunt jezelf ook te naakt opstellen. Voor alles is een tijd en plaats. Naakt zijn in een droom kan ook aangeven, dat je je naakt opstelt, waar het niet past. Dat had ook de boodschap van de voorbeeld-droom hierboven kunnen zijn, als het op een ander moment, of door een andere persoon was gedroomd.

Te naakt, dat wil zeggen dat je teveel van jezelf weggeeft op een moment dat daar geen contact door tot stand komt. Ter illustratie: stel je voor dat de kennis die je tegenkomt in de supermarkt jou vraagt hoe het met je is en dat jij alle details over je ziekte uit de doeken gaat doen, of de meest intieme dingen over je huwelijk gaat vertellen. Dat is te naakt op het verkeerde moment. Er treedt eerder vervreemding op dan contact.

Kijken naar je eigen droom

Wat de naaktheid in jouw droom wil zeggen, kun je onderzoeken door jezelf de volgende vragen te stellen:

 • Waar speelt de droom zich af: op het werk, thuis of nog ergens anders? Dat geeft aan, in welke omgeving, in welk levensgebied de kwestie speelt.
 • Hoe ken jij jezelf: kan jij te open zijn naar anderen, of ga jij – extreem gezegd – eerder gepantserd door het leven? Wat is spannender voor jou: je meer blootgeven, of niet alles te zeggen wat je voor de mond komt, maar dingen wat meer bij je houden? Heb jij het gevoel dat je hard moet werken, of iets moet ophouden, om het ‘goed’ te doen? Vaak biedt een droom een tegenwicht van hoe jij geneigd bent overdag te leven. De droom laat je een andere mogelijkheid zien, of laat je zien wat jij al doet, maar waarvan je je niet bewust bent.
 • Wat je ook ontdekt over jezelf: oordeel niet, want veroordeling stopt het onderzoek. Blijf benieuwd: beter geen antwoord, dan een antwoord dat verdere groei stopt.

Wezenlijk contact vraagt ‘naaktheid’, en tegelijkertijd afstemming op jezelf, de ander, de situatie. De balans daarin te vinden, dat is de kunst!

Door Mirjam Tirion-Ietswaart

8 gedachten over “Dromen over naakt zijn”

 1. ik droomde dat ik in de kerk op de herdenking van een vermoorde collega was ( echt gebeurd). En even later dwaalde ik alleen door de kerk en opeens was daar een collega die me een ‘t shirt gaf en realiseerde ik me dat ik alleen een bh aan had. Er was iets gebeurd bij de andere collega’s, maar ze reageerden niet en zelf had ik geen flauw idee wat er gebeurd was.

  1. Hallo Petra,

   Aangezien je droomt over collega’s gaat de droom hoogstwaarschijnlijk over je werk, (ook al speelt het zich ergens anders af).

   Heb jij op je werk weleens het gevoel dat je ‘in je hemd’ staat of ‘in je hemd wordt gezet’ (de bh in je droom)? Nemen ze weleens een loopje met je en dat jij niet weet waar het over gaat? Voel jij je er vaak alleen?
   In de droom geeft een collega je een shirt, dus er is wel hulp/steun. Ervaar jij dat ook? Aanvaard je die?

   Ik hoop dat deze uitleg resoneert en ben benieuwd naar je antwoorden.

   Esther

 2. Heb heel veel aan deze uitleg, ik liep al dagen naakt rond overal en altijd. Op drukke plaatsen zoals een winkelwandelstraat, en wist niet waarom, nu na dit gelezen te hebben ga ik nog beter opletten, bedankt zeer nuttig voor mij!

 3. Wat een prachtige blog Mirjam. Dank voor zoveel inzicht over bloot in een droom en hoe je soms jezelf kunt tegenkomen daardoor.

  Met het kopje: ‘Kijken naar je eigen droom” kwam ik erachter hoe e.e.a. veranderd is in mij de laatste jaren en nu lees ik wat ik vaker zeg of denk: niet oordelen en /of teveel zeggen. Juist met sommige mensen die dit doen is het zo’n lawine van informatie over hunzelf dat ik afstand neem en bemerk dat inderdaad een vervreemding ontstaat daardoor. Ik wil het gewoon niet allemaal weten en zeker niet in een supermarkt!

  20 november 2020.

  Ik ben bij Aad en Els, vrienden van mij die weggaan met de auto. We gaan naar buiten en lopen naar de auto. Ik kan meereizen, maar onderweg moeten ze dan nog 4 deurtjes ergens ophangen. Twee wat grotere vierkante en twee kleinere rechthoekige paneeldeurtjes zie ik. Wanneer ik in de auto stap voorin naast Aad is zijn bovenlijf ineens bloot, ik ben wat verbaasd en denk: “dat is ook niet lekker, krijg je het koud van”. Als ik zit in de bijrijderstoel en me omdraai, zie ik Els helemaal bloot op haar zij liggen languit. Ik zie geen achterbank en denk “wat naakt” en “heeft ze het niet koud!?” Er liggen wat rommeltjes in de auto waar Els ligt. Ondertussen praten we met elkaar en rijdt Aad naar de plek waar de deurtjes moeten komen. Het is langs de kant van een weiland met een geul, er is onkruid en het is beetje blubberig. De deurtjes hebben als set van 4 bij elkaar gezeten op die plek blijkt en moeten weer teruggehangen worden. Het is een beetje vreemd vind ik allemaal. Ik help Aad en Els die ook uit de auto zijn gekomen, beide nog steeds naakt, en ik denk: met mijn kleren aan kan ik het beter doen die deurtjes terughangen. Het is eenvoudig om te doen met de ophangbeugels die midden in de lucht zitten, maar een deurtje lukt al niet, de kleine en de andere hangen ook beetje scheef of hangen naar beneden. Uiteindelijk zijn de deurtjes niet goed op te hangen op eentje na een grotere die onderaan hangt en beetje scheef. Ik vind het nog steeds vreemd deze deuren midden bij een weiland waar deurtjes helemaal niet nodig zijn. Er is ook nog prikkeldraad langs de kant van het weiland en moet ervoor uitkijken. Aad en Els hebben zoiets van laat maar zitten. Aad zegt “we gaan verder.” En we gaan alle drie de auto weer in en rijden weg.

  Een droom is vaak doldwaas en surrealistisch van aard dat vind ik ook van mijn droom. De naaktheid en deurtjes op vreemde plek laten zien dat de setting een beetje absurdistisch is. Feit dat ik niet naakt loop en praktisch denk over koud hebben o.a. en mijn hulp aanbiedt. De vier deurtjes komen op mij over als Het Zelf, De deurtjes staan symbool voor een archetype. De vier functies van de persoonlijkheid met veel interacties. Het Zelf kan zich op vele manieren laten zien als symbool. Door Jung destijds werd mij meer duidelijk over de droom met boodschap.

  Dank voor moeite alvast.

  Lieve droomgroet,

  Dory

  1. Marielle Borst

   Hallo Dory,
   Mirjam werkt helaas niet meer voor het ITIP, maar ik zal je complimenten aan haar doorgeven!
   Als aanvulling op jouw eigen duiding van deze droom vroeg ik me nog af wat er in de context van de vriendschap met Aad en Els
   ‘opgehangen’ moet worden? In de droom geeft Aad zich half bloot en Els geeft zich helemaal bloot, inclusief de rommeltjes om haar heen. Jij houdt echter liever je kleren aan en geeft je in die zin in hun nabijheid dus niet bloot. Hoe is dat in het ‘echte’ leven? En is het feit dat jullie in de droom met zijn drieën zijn en er vier deuren zijn nog van betekenis? Waren jullie ooit ook met zijn vieren? Tenslotte het prikkeldraad waar jij voor uit moet kijken, waar zou dat volgens jou voor kunnen staan? Ben benieuwd!
   Hartelijke groet,
   Marielle
   P.S. Leuk dat je je ook in Jung hebt verdiept. Ik heb vorig jaar zijn huis in Zurich bezocht en dat was HEEL ERG bijzonder. Met name zijn werkkamer, waar alles nog is zoals het was.

   1. Hallo Mariëlle,

    Dank voor je bericht. Ach jammer maar lief dat je het haar nog wilt zeggen. Echt een mooie uitleg!

    De droom en je vragen heb ik over nagedacht.
    Het is wel grappig om hierover na te denken dus. Half en helemaal bloot geven en ik in de kleren. Ik was wel praktisch aan het denken in de droom, koud krijgen etc. Ik heb vaker gedroomd over mijzelf dat ik bloot over straat liep, dus dat is me niet vreemd. Nu kan het wel zo zijn dat hij zich niet helemaal bloot kan geven en zij wel naarmate de vriendschap groeit heb ik gemerkt (Frankrijk vrienden). Zij kan niet spulletjes loslaten vindt ze nog moeilijk terwijl ik veel wegdoe/ontspullen. Het is mijn nieuwe bezigheid geworden de laatste tijden. Tegenwoordig kijk ik meer uit bij wie en wat ik zeg. Ook is de behoefte om meteen alles te vertellen er niet zo. Het is voor een ander soms ook lastig als het moment niet goed is. Precies zoals Mirjam omschrijft, elkaar zien in de supermarkt en iemand gooit alles eruit bij de vraag hoe gaat het met je. Iets vertellen over mijzelf is voor mij geen probleem, maar op gepaste wijze en gedoseerd, ook doe ik dit alleen bij mensen die ik kan vertrouwen. Soms is het toch aftasten bij wie je wat zegt ook al ken je elkaar wat langer.

    Ja, 4 deurtjes en met zijn drieën, terwijl we in het waakleven we met vieren zijn, de vriendschap. Dus inderdaad iemand ontbreekt en vier deurtjes die niet goed kunnen hangen in de buitenlucht. Prikkeldraad staat voor mij als moeilijk ergens bijkomen. Het wordt bemoeilijkt in ieder geval om er te komen, gehinderd worden. Sowieso wilde ik mij geen pijn doen per ongeluk door die deurtjes op te hangen.

    Wat geweldig dat je Jung zijn huis hebt kunnen zien. Jung zijn symboliek is zeer treffend en Het Zelf kwam bij mij meteen naar boven. Goh, er is nog werk aan de winkel met deze droom.

    Binnenkort zie ik onze lieve vrienden en kan ik eens heerlijk mijn droom vertellen en wat zij ervan vinden. Het bloot van anderen mensen zien in een droom is mij opgevallen dat ik dan de personen nooit echt helemaal bloot zie, de schaamdelen zijn niet te zien. Dat zal niet voor niets denk ik en valt mij op in dromen over naakt zien van anderen.

    Merci en lieve droomgroet,

    Dory

    1. Marielle Borst

     Hallo Dory,
     Leuk om je reactie op mijn vragen te lezen: dank je! Al lezend schoot me nog te binnen dat deuren voorwerpen zijn die dicht en open kunnen en waar je dus mee kunt doseren wat er wel en niet naar binnen (of naar buiten) komt. Past eigenlijk ook wel bij het thema “je blootgeven of niet”. Leuk dat je droom met je Frankrijk vrienden gaat delen, daar komt vast een mooi gesprek uit voort!
     Harte-groet,
     Marielle

     1. Dory de Joode

      Hallo Mariëlle,

      Dank voor je nieuwe kijk nog op de deurtjes. Een deur staat symbool voor oude dingen achter je laten en nieuwe dingen op je pad te krijgen als je deur dicht- of open doet. Maar mijn deurtjes leken in de buitenlucht in het luchtledige te hangen en wat niet lukte op 1 na die scheef hing. Het doseren van wel of niet (blootgeven) in de buitenlucht en weiland zet me aan het denken qua boodschap voor mijzelf.

      De droom delen met de vrienden is er niet meer van gekomen omdat we druk waren met praten, wandelen en humor. Door jouw bericht dacht ik: o, jee vergeten te bespreken. Volgende keer dus!!

      Lieve hartegroet,
      Dory

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *