Obstakels in dromen

Obstakels in dromen

Eind oktober startten we in de Opleiding met een trainingsblok waarin zielsverlangen en de ontdekkingstocht naar wie je bent centraal stonden. Ter sprake kwam hoe iedereen geneigd is om ‘muurtjes’ te bouwen, tussen jezelf en anderen maar ook ‘in’ jezelf, oftewel obstakels in dromen.

Muren bouwen in een droom

Dat je jezelf hebt vastgezet met beelden over jezelf en je slechts daarmee identificeert. Daarover had deelnemer Arjen een prachtige droom:

Ik sta voor een hoog hek met mijn eendje in mijn handen. Achter me en naast me, aan mijn kant van het hek, is het erg druk. Er zijn grote eenden, kleine eenden en kuikentjes in een kleine vijver. Er is veel gesnater. Aan de andere kant van het hek is het stil. Ik gooi mijn eendje over het hek en ben even heel trots dat het me gelukt is zo hoog te gooien. Ik wil naar het eendje toe en zie dat het mogelijk is om door het hek heen te gaan.

Aan de andere kant is het inderdaad rustig. Dit is een plek met oude rustige eendjes en er is veel meer ruimte in het water. Een oppasser zegt dat hij al een fijne partner voor mijn eendje op het oog heeft en wijst op een vrouwtjeseend die net onder het bruggetje vandaan zwemt.’

Als ik zo’n droom hoor, geniet ik eerst volop van de beelden. En ik word nieuwsgierig, eendjes, zo’n hoog hek, de oppasser: waar gaat deze droom over?

Archetypische laag van dromen

Vanuit de archetypische laag van dromen kun je zeggen dat hekken of andere obstakels veelal een denkbeeldige grens aangeven. Twee gebieden die gescheiden zijn. De dromer identificeert zich met één deel, maar de droom zegt: je bent veel meer dan dat, er is nog een land.

In het contact met Arjen wordt de persoonlijke laag duidelijk. Hij vertelt dat er vaak ‘gesnater’ in zijn hoofd is door drukke gedachten en dat zijn kracht vaak versnipperd is. Je kunt zeggen: dit is hoe Arjen zichzelf kent. Dat is in de droom het gebied aan de ene kant van het hek. En dan gebeurt er iets interessants: hij zet zich vol in om het eendje naar de andere kant te gooien. Hij richt zijn kracht en is trots dat hij zo hoog gooit. En, net als in een sprookje, opeens kan hij nu ook door het hek heen, er blijkt een opening te zijn.

In het werken met de droom bleek dat de rustige kant staat voor een leven waar meer ruimte en stroming is, waar Arjen meer afgestemd kan zijn op zijn innerlijke kracht (de oude eenden) en de oppasser (een wijs deel van Arjen). Het is een goede plek waar zijn eendje tot bloei kan komen.

Soms is er heldenmoed nodig, soms geduld en aandacht en in dit geval is er gefocuste inzet nodig om nieuw land te betreden. Wanneer je dat nieuwe land betreedt en je eigen maakt, word je vrijer, meer zoals je echt bent. Prachtig hoe dit oerthema van onze ontwikkelingsweg in deze unieke beeldtaal van Arjen tot uitdrukking komt.

Door: Nanske Kuiken

Noot: Komende week begint de ITIP dromenopleiding weer. Ben je liefhebber van dromen en wil je geïnspireerd worden en vrijer worden in het werken met dromen? Je bent van harte welkom.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *