Dromen als merksteen

Dromen als merksteen

Een aantal dromen is echt keerpunt geweest in mijn leven. Ze staan als merkstenen langs mijn levensweg. Vlak na die merksteen maakt de weg een bocht. De inzichten uit deze dromen hebben mijn levenshouding veranderd: andere prioriteiten, een meer respectvolle verhouding met mijzelf, een opener en meer liefdevol contact met de mensen die ik ontmoet.

Vertel je droom aan dierbaren

De impact van deze dromen was mede zo groot door de mensen aan wie ik de dromen vertelde: een begeleider bij het ITIP, een coach die ik had, collega-vriendinnen, mijn geestelijk leraar. Zij keken met mij mee, wilden alles zien tot in het lichtste licht en het zwartste zwart.

Merksteen droom

Eén zo’n ‘merksteen-droom’ komt uit mijn eerste jaar van de ITIP opleiding. Een heftige droom, die mij wakker schudde. Altijd als ik nu in De Poort ben, waar de meeste blokken van de opleiding ook toen al waren, loop ik langs die plek en denk ik aan dat keerpunt. Het is inmiddels twaalf jaar geleden, maar hij staat nog steeds als een superscherpe film in mijn geheugen gegrift.

 Ik droom dat ik op de helling van een heuvel lig. Er komen drie mannen aan, die met messen op mij in beginnen te steken.

In het werken met de droom vroeg mijn helper eerst, om op mijn rug te gaan liggen en het beeld te voelen, dat er met messen op me ingestoken werd. Dat deed ik. Ik werd rustig en gelaten, en zei: ‘dit ken ik heel goed.’ Toen vroeg de helper me de rol van een van de messenstekers in te nemen. Ik nam de bewegingen van het steken over. Er ging een schok van besef door me heen en ik begon te huilen. Ineens zag, vóelde ik hoe zelfdestructief ik was, dat ik ook dit eigenlijk heel goed kende. Ik had nooit zo diep beseft, hoezeer ik mijzelf continu aan het ‘vermoorden’ was met lelijke gedachten en zelfveroordeling.

Op die dag stopte ik met roken en begon ik wat vaker met liefde te kijken naar mezelf. Ik kan je zeggen, daar knapte mijn innerlijke wereld zeer van op: die werd lichter, vaker momenten van geluk of gewoon tevredenheid. De verhouding met anderen werd meer ontspannen.

Ik ben heel benieuwd, ken jij dromen, heftige of wat vriendelijkere, die zo belangrijk zijn geweest voor jou, dat ze je hebben wakker geschud?

Door: Mirjam Tirion-Ietswaart

1 gedachte over “Dromen als merksteen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *