Familiekarma in Dromen

Familiekarma in dromen

 ‘Ik ben met mijn gezin van herkomst op onze zeilboot. We moeten van de ene naar de andere rivier. Er is een soort tussenkanaaltje, daarmee kunnen we een omweg afsnijden. Het tussenkanaaltje blijkt geen water te bevatten. Mijn broer en zus en ik duwen de boot over het natte zand, mijn vader zit erop. Mijn moeder is ook ergens. Het gaat eigenlijk best gemakkelijk.’

Familiekarma

Het is interessant om te kijken naar het familiekarma wanneer je droomt over je gezin van herkomst. Generatie op generatie worden gedragspatronen en vaste manieren van naar het leven kijken doorgegeven, wat patronen van actie en reactie in stand houdt en een eigen werkelijkheid creëert.

Familiekarma uit zich bijvoorbeeld in het oplossen van conflicten door te zwijgen. Het hebben van geheimen waarbij de vuile was niet naar buiten mag komen. Het niet laten zien van kwetsbaarheid, of het zien van de buitenwereld als sterker of bedreigend. Het gaat om de manier waarop je familie omgaat met pijn, verdriet en conflicten, met geld, eten, vrijheid of verantwoordelijkheid. Typische zinnetjes die in een gezin worden gebruikt kunnen hints geven over het bestaande karma.

Tijdens het gesprek dat ik met de droomster had, werd duidelijk dat ze uit een ondernemersgezin komt waarin de mentaliteit gold van “Recht op het doel af, niet piepen, even met elkaar de schouders eronder dan komt het goed. Gaat het niet? Dan doen we er een schepje bovenop.”

Aspecten van het karma

Het positieve aspect van dit karma is dat er veel wordt bereikt en er veel wordt gerealiseerd in de wereld. Echter, de droomster ervaart ook een schaduwkant, waarbij de emotionele beleving ondergesneeuwd kan raken en er een gevoel van leegte ontstaat (geen water in de droom). Ze ‘vergeet’ om echt stil te staan bij pijnlijke of verdrietige zaken, en bedenkt snelle oplossingen. De ratio krijgt de overhand boven het gevoel, waardoor het moeilijk is om zich over te geven aan wat er werkelijk is.

De vader van de droomster is ernstig ziek, waardoor de kinderen de verantwoordelijkheid hebben overgenomen. Deze droom herinnert de droomster eraan dat het omgaan met deze verdrietige situatie niet enkel gebaseerd hoeft te zijn op kracht en praktische benaderingen. Ze kan zich laten leiden door het water, voortbewogen door de wind, het natuurlijke. Ze beseft dat ze stil wil staan bij de impact van de ziekte van haar vader op haarzelf en haar familie. In deze verzachting ontstaat ruimte voor echt contact, zowel met als zonder woorden. Praktische oplossingen zullen voortkomen uit dit contact.

Wanneer je zelf over je familie droomt, is het interessant om te kijken welke onuitgesproken en vanzelfsprekende gewoontes en houdingen uit de droom spreken. Bewustwording van deze patronen geeft je de mogelijkheid om zelf keuzes te maken: het patroon volgen of een nieuwe weg inslaan.

Door: Mirjam Tirion-Ietswaart

2 gedachten over “Familiekarma in dromen”

  1. pieter overduin

    hallo Miriam, wat een mooi beeld. hoewel het in eerste instantie niet over mijzelf of mijn familie lijkt te gaan, raakt het wel degelijk aan iets in me. ik zelf droom de laatst tijd veel over het gezin van mijn oom en tante waar ik woonde tussen mijn 16e en 19e. deze post geeft me daar weer een handvat voor. Want welke (on)geschreven regels leerde ik van deze familieleden in deze fase van mijn leven? bedankt daarvoor, alvast weer benieuwd naar het volgende blog!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *