Familiekarma in Dromen

Familiekarma in Dromen

 ‘Ik ben met mijn gezin van herkomst op onze zeilboot. We moeten van de ene naar de andere rivier. Er is een soort tussenkanaaltje, daarmee kunnen we een omweg afsnijden. Het tussenkanaaltje blijkt geen water te bevatten. Mijn broer en zus en ik duwen de boot over het natte zand, mijn vader zit erop. Mijn moeder is ook ergens. Het gaat eigenlijk best gemakkelijk.’

Wanneer je droomt over je gezin van herkomst, is het interessant om te kijken naar het familiekarma. Familiekarma is die set van gedragspatronen en vaste manieren van naar het leven kijken, die van generatie op generatie worden doorgegeven. Dit gedrag houdt patronen in stand van actie en reactie en creëert zo een eigen werkelijkheid.

Familiekarma kan bijvoorbeeld zijn, dat conflicten met zwijgen worden opgelost, dat er geheimen zijn  – de vuile was mag niet naar buiten -, dat je je niet laat kennen of dat de buitenwereld als sterker of bedreigend wordt gezien. Het gaat om de manier waarop je familie omgaat met pijn, verdriet en conflicten, met geld, eten, vrijheid of verantwoordelijkheid. Vaak kan je het karma afleiden uit de typische zinnetjes die in een gezin worden gebruikt.

Uit het gesprek dat ik met de droomster had, bleek dat ze uit een ondernemersgezin komt, waarin gold: “Recht op het doel af, niet piepen, even met elkaar de schouders eronder dan komt het goed. Gaat het niet? Dan doen we er een schepje bovenop.”

De zonzijde van dit karma is, dat er veel bereikt wordt, er wordt veel in de wereld gezet. Als schaduwkant ervaart de droomster, dat de gevoelswereld ondergesneeuwd kan raken, dat het kaal wordt, (er is geen water in de droom) en dat ze kan ‘vergeten’ om echt stil te staan bij iets dat pijnlijk of verdrietig is: een oplossing is snel bedacht. De ratio komt boven het gevoel te staan en het is moeilijk om zich over te geven aan wat er is.

De vader van de droomster is heel ziek. De voortbeweging is overgenomen door de kinderen. De droomster herinnert zich door deze droom, dat het omgaan met deze verdrietige situatie niet op kracht hoeft of via de kortste, meest praktische route, maar dat ze zich kan laten dragen door het water, laten voortbewegen door de wind, het natuurlijke. Zij realiseert zich, dat ze stil wil staan bij wat de ziekte van haar vader met haar en haar familie doet. In de verzachting die daardoor ontstaat, is er ruimte voor echt contact, met of zonder woorden. Waar praktische oplossingen nodig zijn, zullen die zich vanuit dat contact voordoen.

Wanneer je zelf over je familie droomt, kijk dan eens: Welkeboot op zand 2 onuitgesproken en vanzelfsprekende gewoontes en houdingen spreken uit de droom?

Wanneer je je daarvan bewust wordt, krijg je de mogelijkheid zelf keuzes te maken: het patroon te volgen of een nieuwe weg in te slaan.

Door: Mirjam Tirion-Ietswaart

2 reacties op “Familiekarma in Dromen”

  1. pieter overduin

    hallo Miriam, wat een mooi beeld. hoewel het in eerste instantie niet over mijzelf of mijn familie lijkt te gaan, raakt het wel degelijk aan iets in me. ik zelf droom de laatst tijd veel over het gezin van mijn oom en tante waar ik woonde tussen mijn 16e en 19e. deze post geeft me daar weer een handvat voor. Want welke (on)geschreven regels leerde ik van deze familieleden in deze fase van mijn leven? bedankt daarvoor, alvast weer benieuwd naar het volgende blog!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *