12 Heilige Nachten

Dream it forward…

Ben je benieuwd naar wat jouw Heilige Nacht droom betekent?

Omdat we zo van dromen houden bieden we in de week van 6-10 januari de mogelijkheid aan wie dat wil, je Heilige Nacht droom te bespreken met een van onze droomspecialisten.

We vragen hier geen geld voor, maar zouden het geweldig vinden als jij op jouw beurt iemand anders een gratis dienst bewijst of een goed doel steunt.  

Zoals velen van jullie weten werken we bij het ITIP graag met dromen. Vaak begint de dag in de opleidingen met de vraag wie er die nacht heeft gedroomd en daar gaan we mee aan het werk. Daarmee worden de onbewuste zaken die spelen, bewust gemaakt. De ervaringen hiermee zijn vaak indrukwekkend, niet alleen voor de persoon zelf, maar ook voor de begeleiders en de overige deelnemers. “Wanneer ik een deelnemer jaren later tegenkom, ben ik soms zijn of haar naam vergeten, maar ik herinner me altijd direct weer de droom die ik samen met diegene heb uitgespeeld en opengevouwen”, vertelde een van onze begeleiders laatst.

De kersttijd komt er aan en daarmee de 12 Heilige Nachten: de periode tussen Kerst en Driekoningen (6 jan), waarin je dromen een bijzonder karakter hebben. Nu is het zeker met je eigen dromen zo, dat de betekenis zich vaak maar moeilijk laat raden. Zelf hebben we bij het ITIP de luxe dat we een collega kunnen bellen, die helpt om dat wat je geneigd bent over het hoofd te zien, zichtbaar te maken.

Maar wat te doen als je niet omringd bent met droomspecialisten en toch heel benieuwd bent naar je dromen van de Heilige Nachten?

In de week van 6 tot 10 januari zit een “dreamteam” klaar; 10 droomspecialisten die veel met dromen werken en het geweldig vinden om samen met jou de droom open te vouwen. Mocht je een droom hebben in de 12 nachten waar je benieuwd naar bent, dan kun je bellen of skypen naar het dreamteam. Zij gaan dan samen met jou op zoek naar de betekenis van jouw droom.

We vragen hier geen geld voor. Maar we zouden het wel fantastisch vinden als je in ruil daarvoor:

 • Een of meerdere mensen uit jouw omgeving een gratis dienst verleent. Dat kan een coachingssessie zijn, hulp bij de boekhouding of het maken van een website of nieuwsbrief, een tuinklus voor iemand doen, iets moois haken, interieuradvies. Noem maar op. Er is altijd wel iets waar je goed in bent en waar anderen weer heel blij mee zijn. Als tegenprestatie verlenen zij ook weer een gratis dienst aan iemand anders uit hun omgeving. Zo ontstaat er een olievlek aan diensten en gunsten waar mensen blij en geholpen mee zijn en wat ook toegankelijk is voor mensen met weinig geld hiervoor.

OF

 • Een donatie wilt doen voor Stichting Toetssteen, een geweldige stichting die zich inzet voor het bestaan van mensen in Cambodja door het bouwen van huizen, scholen, ziekenhuizen en het aanleggen van waterreservoirs. Meer informatie over hun werk op www.stichtingtoetssteen.nl. Maak jouw donatie over op Raborekening NL15 RABO 0364 3059 83, t.n.v. ITIP school voor leven en werk BV, o.v.v. Dream it forward.
Hoe gaat het praktisch in zijn werk?

Mocht je een droom hebben in de 12 nachten (25 dec-6 jan), en je wil er met een van ons naar kijken, kijk dan in deze lijst welke tijd je schikt. Stuur vervolgens vanaf maandag 6 januari 2014 8.30 uur een email naar die persoon om een telefonische afspraak te maken. Het is niet nodig om voorafgaand aan de afspraak je droom te mailen (het mag natuurlijk wel). Wie het eerst komt, het eerst maalt.

Afspraak maken? Klik hier.

Wij wensen jullie fijne feestdagen en mooie dromen!

Hartelijke groeten van het dreamteam.

PS. Schroom niet om een telefonische afspraak te maken, een flard, een woord of een kleur is al voldoende om mee aan de slag te gaan. En of je wel of geen ervaring hebt met het interpreteren van dromen is ook niet van belang. Iedereen is welkom om te bellen, zie het als een cadeau aan jezelf!

18 gedachten over “Dream it forward…”

 1. Beste Bea,

  Bedankt voor het luisteren naar mijn droom! Zoals jezelf al bijna zei was het bijna een film. Ik had er zelf al wel iets uit gehaald (niet slecht voor iemand die zich tot voor kort hooguit 1 of 2 dromen per jaar wist te herinneren), maar jouw vragen en aanwijzingen hebben nog meer duidelijk gemaakt. Heel erg bedankt daarvoor, het geeft nog meer de richting aan die ik moet gaan. Deze richting ben ik sinds een paar maanden aan het ontdekken in het eerste jaar van de driejarige opleiding.
  Als tegenprestatie heb ik al een vriendin geholpen met de kennis die ik tot nu toe heb opgedaan in de eerste twee blokken. Zij heeft dit ook al gebruikt en er is een last van haar schouders gevallen. Net als ik, is zij er nog niet, en daarom blijf ik haar ook in de toekomst helpen.

  Wat een fantastisch concept trouwens, anderen helpen als tegenprestatie voor hulp die je zelf hebt gekregen. Ik hoop dat nog veel mensen hiervan gebruik zullen maken, en de olievlek zich inderdaad verder uit zal breiden.

  Hartelijke groet, Fred.

 2. Terugblik vanuit het ITIP:
  Dit is een actie die iedereen goeds heeft gebracht, en die verder rimpelt door de mensen die hun aanbod weer ‘forwarden’.

  Door de enthousiaste reacties hebben we besloten de actie volgend jaar januari weer te houden.

  Zeer veel dank aan alle dromers en hun bijdragen en aan Nanske, Mirjam, Tsjitske, Judith, Gert, Sandra, Esther, Marjolein, Bea en natuurlijk aan Mitzi voor haar pracht initiatief!

 3. Eeline Leenstra

  Beste mens die dit leest,

  Op 7 jan. jongstleden heb ik samen met Marjolein naar mijn droom geluisterd. De daarop volgende 3 dagen voelde het licht en blij in mij, alsof ik op vleugels liep.
  Voor mij had dit te maken met het besef dat mijn instrument (in de droom een stevige en solide auto die ik bestuur) dwars door “obstakels ”kan gaan, zonder zelfs schade op te lopen.

  In mijn droom heb ik inmiddels geen controle meer over de auto, deze gaat nu zijn eigen weg. Plotseling doemt er een dikke betonnen paal voor mij op. Ik kan niets doen en vrees het ergste.
  Maar er gebeurt iets wonderlijks. Mijn auto rijdt dwars door de paal en gaat gewoon verder.
  Later, bij nader onderzoek, zie ik dat de auto zelfs geen schade heeft opgelopen!!!!

  Het geeft mij zoveel vertrouwen dat ik door situaties heen kan, zonder zelfs schade op te lopen.

  Nu, 24 januari, zou ik kunnen zeggen dat het gaat over aanvaarden wat is, er door heen gaan, het aan te zien.
  Zodat heling kan plaatsvinden.
  Deze groei wens ik een ieder toe.

  Mijn gave aan de “wereld” is dat ik nu instrument kan zijn waardoor de goddelijke liefde zichtbaar kan worden.
  Zodat via die liefde anderen uitgenodigd worden hun hart te openen, hun werkelijke verlangen bewust te worden.

 4. Désirée Harmsen

  Lieve Gert,
  Hartelijk dank voor je luisterend oor en het helpen ontvouwen van mijn droom. Een droom die zich, nadat ik uit het ziekenhuis ontslagen ben, afspeelt in een sportschool. Een droom waarvan ik dacht, wat moet ik hier nu mee ?
  Doordat jij precies de juiste vragen aan mij stelde, rustmomenten inbouwde, er met volle aandacht bij was, is er heel veel uit de droom naar boven gekomen.
  De boosheid die er bij mij was, die lang bleef hangen, het goed voor mijzelf zorgen, afscheid nemen van iets dat er niet meer is, echt iets begraven uit een andere tijd.
  Ook heel belangrijk dat de droom mij vertelde dat ik weer beter ben, bezig ben met het opbouwen van mijn krachten, met het vinden van mijn juiste voeding.
  Dat boosheid ook langer mag blijven bestaan, dit kende ik niet. Ik stapte in het verleden over mijn boosheid heen. Met lang boos zijn kwetste ik toch anderen, dat wilde ik niet.
  Door jouw uitleg ben ik nieuwsgierig geworden naar mijn boosheid en het mag er nu zijn van mijzelf, zonder oordeel, in liefde. Fantastisch, heel hartelijk dank Gert, je bent een kanjer.
  Ik ga voor mijn schoondochter, op haar nieuwe slaapkamer, een levensboom schilderen. Aan de takken van deze boom wil zij heel graag fotolijstjes hangen met foto’s van mensen die haar dierbaar zijn, Ik heb haar gevraagd na te denken over welke tegenprestatie zij hiervoor in gedachten heeft. Zij vond dit een heel mooi idee en gaat hier zeker iets mee doen. Tevens doneer ik Stichting Toetssteen.

  Lieve, warme groet,

  Désirée

 5. Alma Pereboom

  Dankzij een paar vragen van Judith werd de samenhang tussen al mijn Heilige Nacht-dromen opeens helder. Het werd tijd om een situatie met mijn kinderen onder ogen te zien en de pijn ervan te gaan voelen in plaats ervan vluchten door steeds in de actie te blijven en te “redderen”. Zo mooi, dat op het moment van inzicht het gevoel er dan ook direct is; zich bijna aanbiedt om gevoeld te worden. De verwevenheid met de situatie is er nog, maar er lijkt nu lucht te zijn ontstaan in het patroon, waardoor ik meer afstand kan nemen. De spanning die ik steeds in mijzelf voelde, verdween toen ik eenmaal wist wat mij te doen staat. Nogmaals dank, Judith!

  Het mooiste wat ik een ander aan kan bieden is iets vanuit mijzelf. Bijvoorbeeld een coaching met het paard als spiegel – ook en heel graag n.a.v. een droom! Sowieso ga ik een van de dressuurgerichte paardeneigenaren in onze pensionstal overtuigen van de spiegelende kracht van het paard door met haar een energetische dromensessie te gaan doen – met paard!

  Alma.

 6. Beste Tsjitske, erg bedankt voor jouw steun om helderheid te krijgen over mijn droom. Ik had een lange droom met veel “scènes” uitgekozen, je hielp me om deze in een kader te plaatsen. De droom had het karakter van een reis langs allerlei situaties uit mijn verleden. We richtten ons nader op de laatste scène, die van het verrassingsfeestje dat mijn moeder en twee ex-collega’s voor me hadden georganiseerd. Het was gezellig, er was groen, versiering, hapjes en muziek; toch ging ik weg om nog iets te halen. “Alles is er al, waarom ga ik nou weg?”, verzuchtte ik tegen jou aan de telefoon. Gaandeweg realiseerde ik me dat het feestje een gevoel van geliefd zijn en erbij horen weerspiegelde dat ik in mijn oude werk had. Een gevoel van zelfvertrouwen dat ik nog vaak mis in mijn nieuwe werk, hoewel ik ook duidelijk voel dat de wisseling van banen goed is geweest in mijn ontwikkeling. Je gaf als suggestie dat ik het symbool van de ex-collega’s, “de fanclub” zoals je ze noemde, zou meenemen in mijn huidige werkende leven. Dat heb ik gedaan: ik ben een ring die ik van een van hen heb gekregen opnieuw gaan dragen. Iedere keer als ik hem zie, voel ik dat veilige en vertrouwde gevoel van geliefd zijn om wie ik van nature ben. Een prachtige start van het jaar. Heel erg bedankt.
  Bij wijze van Pay-it-forward heb ik me opgegeven als vrijwilliger voor Sasa, een hulpdienst voor en door buren in mijn wijk. Ik ga klusjes doen voor buurtgenoten die wat hulp nodig hebben (bijv. de hond uitlaten, een praatje maken, boodschappen doen etc). Ik heb er zin in!

  1. Hoi Femke, ik lees nu pas je reactie op ons gesprek en je ‘betaling’. Wat prachtig om te lezen hoe je je zelf herinnert aan wie je van nature bent! Dan zit je niet meer in de wachtkamer (zoals in het begon van de droom)!
   En veel plezier met je vrijwlligerswerk. Boffen zij even dat jij erbij komt!

   Hartelijke groet, Tsjitske

 7. Lieve Esther, dank je wel voor het samen kijken naar mijn droom. Ik kan zo voelen dat het klopt en ook dat ik er zelf nooit zo uitgekomen zou zijn. Ik ga ervoor: meer kleur en meer gevoel.
  Ik ga aan de ouders van een jongetje uit mijn klas een sessie kindercoach aanbieden. Ik denk dat dat mannetje( en daarmee juist ook zijn ouders) er iets aan gaat hebben, het is aan hun of ze mijn aanbod aannemen.Maar ik denk dat het aanbod alleen al een heleboel los gaat maken.

 8. Met Gert een paar ‘achtervolgingsdromen’ bekeken, waaronder die van de vlucht in de witte bruidsjurk. Na een jaar van soortgelijke dromen nu eindelijk meer zicht op waar ik telkens voor wegvlucht; maar ook dat een nieuwe start niet alleen een verlangen is maar eigenlijk ook al realiteit. En dat ik meer stuur in handen heb dan ik overdag denk. Eyeopener om te zien dat ik zelf ook de andere mensen in mijn droom ben. En dat er een diep innerlijk weten in mij is. Eigenlijk dus heel bemoedigend! Dank je wel Gert, voor je goede vragen, voor je tijd en aandacht! Ik ga nu op mijn beurt tijd en aandacht geven aan iemand die het nodig heeft in onze straat.

 9. Dankjewel Mitzi voor een doeltreffende uiteenzetting van mijn droom. Door een paar rake vragen en benadering van symbolen kreeg de droom een hele mooie invulling aan een toch al goed gevoel! Als tegenprestatie geef ik een dag extra voor de programma weken die ik organiseer om jongeren actief te laten kennismaken met de wereld om hen heen: we gaan bijv. dineren met dakloze mensen, voetballen met asielzoekers, gehandicapten een leuke spelletjesmiddag bezorgen. Door zo’n week wordt de wereldblik van deze jonge helden groter en leren zij ook meer over zichzelf en wat ze willen doen later. Zie meer op http://www.hieros.nl. Mooi ook dat mijn droom alles te maken hoe met Hiero’s te groeien!

 10. Lieve Mitzi, dankjewel voor het mooie onderzoek en de duiding van mijn droom, heel bijzonder! Ik geef komende week lichtpuntjes door in navolging van de wensboom van Altrecht, maar dan dichtbij op de afdeling waar ik werkzaam ben door kleine wensen in vervulling te laten gaan van mensen die de middelen hiertoe niet hebben. Hartelijke groeten en veel dank!

 11. Rineke van Schaik

  Ik heb een hele mooie uitwisseling van een droom gehad met Nanske. Het was zo duidelijk wat de droom mij te zeggen had en ik verwelkom “mijn zeemeeuw” en veeg de muizenissen de deur uit.
  Mijn lieve nichtje van zes jaar oud, lijdt aan het Rettsyndroom en ik zal naast mijn maandelijkse donatiee een extra bijdrage gaan storten t.b.v. het broodnodige onderzoek naar deze ziekte.
  BEDANKT!♡

 12. Hallo Bea, wat fijn dat ik zo welkom was met mijn droom en wat heb je door in aandacht voor mij te zijn geholpen deze voor mij te verduidelijken. Ik ben dankbaar. Het is helder geworden wat de droom mij wil vertellen, door welke brillen ik kan kijken, ook als ik in de spiegel kijk, hoe ik onderweg ben. Fijn om de liefde voor het droomwerk te kunnen delen in diep respect. Overal waar ik ga vertel ik over mijn dromen en wat ze mij vertellen. Dit jaar zal ik in december in de groepen die bij mij komen vertellen over de heilige nachten. De ervaringen delen die naar mij zijn toegekomen en een ieder uitnodigen om ook deze weg te gaan. Als mijn reactie voor iemand aanleiding is om een afspraak met mij te willen maken om samen met mij een droom te duiden dan is dat waarin ik graag van betekenis wil zijn. Met een hartelijke groet, Rita ter Braack

  1. Beste Mirjam,
   Dank je voor het heldere licht op mijn droom. Ik ontdekte vandaag dat een droom ook een bemoediging in zich kan hebben. Blijkbaar zocht ik het toch vaak in obstakels/weerstand etc.
   De bemoediging die zich uit mijn droom ontvouwde, neem ik graag ter harte: Ik heb ontzettend zin in dit jaar gekregen!
   Graag geef ik jullie initiatief door: Ik ga een uur lang naar iemand in mijn omgeving luisteren (en dan bedoel ik ook echt luisteren) die het momenteel niet makkelijk heeft in ‘t leven.
   Hartelijke groet,
   Mirjam

  2. Heel graag gedaan, Rita, het stemt mij ook telkens weer dankbaar en blij om hier instrument in te zijn. Via mijn website ga ik graag door met dit initiatief van ‘dream it forward’. Zo groeit het droomsterrenstelsel een mooie toekomst in.

 13. Beste Nanske, dank je wel voor het fijne gesprek en je kijk op mijn droom. Een mooie manier om zo naar je droom te kijken en daardoor je eigen ‘dromen’ waar te maken. Heel verhelderend en duidelijk 🙂 . Het initiatief om iets voor een ander te betekenen ben ik aangegaan. Ik heb een mevrouw met een spierziekte ontmoet en ben haar gaan helpen met haar schilderij . De details lukken niet meer vanwege de beperkingen. Inmiddels alweer een nieuwe afspraak met haar gemaakt. Vanuit mijn ervaringen met het maken van schilderijen heb ik haar en haar echtgenoot ideeën aangereikt om het voor deze mevrouw misschien wat gemakkelijker te maken en dat ze nog langer kan genieten van haar hobby. Ze zit al jaren in een rolstoel. Zij wil graag andere mensen advies geven als ze bij de gemeente aan moeten kloppen voor hulp en aanpassingen. Margriet Buijsman

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *