Droomwerk (2) Samen door de poort

Droomwerk (2) Samen door de poort

Soms komen mensen naar mij toe op een receptie of een bijeenkomst en vragen me: ‘Jij weet toch veel van dromen? Ik heb laatst toch zo apart gedroomd…’ en dan beginnen ze te vertellen. Voor mij is het vaak een heel ongemakkelijke situatie. Een stroom van allerlei ideeën komt bij me boven waar de droom mogelijk over gaat. En dat is vaak veel ingrijpender en diepgaander dan de dromer denkt!

Zelf zul je dat misschien ook wel eens ervaren als je laat merken dat je interesse hebt in dromen, en zeker als je zelf werkt met dromen of in een dromengroep zit. Dromen leven. Natuurlijk is er een vaste categorie mensen die zeggen dat ze nooit dromen (wat niet zo is, ze herinneren zich dromen alleen niet), maar daarnaast kan iedereen zich wel een droom herinneren. Voor je het weet ligt hij met veel verve op tafel en kijkt de dromer je vol verwachting aan.

Wat maakt dat ik me dan vaak zo ongemakkelijk voel?

Dat heeft te maken met de situatie: de manier van samen zijn komt niet overeen met hoe ik samen wil zijn rond een droom. Ten eerste rijst de vraag: wil de dromer echt weten wat de droom betekent? Wil hij zich laten raken door de beelden en associaties? De dromer heeft vaak geen idee van de diepgang en de wijsheid die in zijn dromen besloten liggen. Ten tweede: zelf ben ik op zo’n moment vaak ook niet afgestemd genoeg, open genoeg, om de droom echt op me te laten inwerken.

Een droom als een bijzondere brief aan jezelf

Het onderzoeken van een droom is als een handgeschreven brief die je ontvangt. Het is geen kattebelletje of een email die je vluchtig leest en weer wegklikt. Nee, het is als een persoonlijke brief aan jezelf, met mooie handgeschreven krulletters, een exotische postzegel en een watermerk aan de achterkant. Je gaat er echt voor zitten, vouwt de brief open en je leest een prachtig verhaal. 

Het is dus belangrijk dat je een aandachtige sfeer van ontspannen samen zijn creëert waar in je op verkenning gaat. Het is een  persoonlijk verhaal dat vraagt dat je je naar binnen keert en je opent  voor die speciale energie die dromen eigen is.

Door de poort

Bij het onderzoeken van dromen ga je samen door een poort. Je verlaat het dagbewustzijn en betreedt samen een nieuw ‘land’. Je gaat samen op avontuur. Je weet niet wat je gaat ervaren en waar je uitkomt: welke gevoelens en associaties de droomelementen zullen brengen, welk inzicht tevoorschijn komt. Als luisteraar is het belangrijk dat je je vrij maakt van je eigen roerselen. Zo kun je  contact maken met de dromer en de droom.

De dromer vertelt zijn droom

Wat is nu dat openstellen? Ten eerste: dat je letterlijk ontspannen gaat zitten en dat je al je zintuigen openzet. Zo kun je niet alleen denkend luisteren, maar met je hele systeem en voel je wat er bij jou van binnen gebeurt tijdens het verhaal. Daarbij kun je op de volgende dingen letten:

 • Hoe vertelt iemand de droom?
 • Wat vindt iemand spannend om te vertellen?
 • Waar hapert iemand of vertelt hij of zij juist met verve?
 • Wat komt er plotseling als extra herinnering boven tijdens het vertellen?
 • Wat raakt jou als luisteraar en waar ervaar je dat in je lichaam?
 • Welke vraag rijst in je op of welke impuls krijg je?

Ten tweede is openstellen, dat je ondanks alle informatie van woorden en beelden nog geen enkele interpretatie geeft aan de droom. Er kunnen misschien al allerlei ideeën boven komen tijdens het vertellen, maar laat ze voor wat ze zijn. Het beperkt je blikveld. Je weet niet wat er tijdens het verdere verloop van het werken met de droom weer zal gaan gebeuren. En het kan je verkrampen: ‘Ik moet straks een antwoord hebben’, waardoor je juist niet meer ontvankelijk bent.

Samen stil zijn

Nadat de dromer is uitverteld is het belangrijk om samen even stil te zijn. De droom ligt als een geschenk in het midden. Soms zit er nog een verpakking omheen met een mooie strik, soms is het cadeau al zichtbaar. Maar ook al weet je nog niet wat de droom je te zeggen heeft: van zo’n mooi geschenk kan je nu al samen genieten. Je kunt je verheugen: er valt nog veel te ontdekken!

Dromen samenstil

Wordt vervolgd.

Door: Nanske Kuiken en Mirjam Tirion-Ietswaart

0 gedachten over “Droomwerk (2) Samen door de poort”

 1. Mirjam van Onna

  Zó herkenbaar! Vanmorgen nog fietste ik met een andere moeder vanaf school terug naar huis. Het onderwerp kwam op dromen. Haar nieuwsgierigheid was gewekt. Oh! Riep ze blij uit. Dan ga ik me zeker bij je melden! Oeps… daar gaan we weer. Ik voorzie binnenkort het eerste terloopse verzoek of ik even op het schoolplein uit mijn mouw schud wat de droom van afgelopen nacht heeft betekent… Uiteindelijk vind ik er altijd wel weer mijn weg in om me niet daartoe te laten verleiden. Tegelijkertijd is het zo fijn als mensen over hun dromen praten! Wat fijn dat jullie hierover schrijven. Het past precies bij waar ik vandaag ben.
  En… zo meteen komt een bekende speciaal voor een droom bij me langs. Afspraak gemaakt. Kijk, da’s fijn. Tijd en rust nemen om samen op onderzoek te gaan. Ik ben er klaar voor.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *