Droomwerk (1) Vragen om een droom

Droomwerk (1) Vragen om een droom

Soms weet ik niet wat wijsheid is. Ik zie de verschillende mogelijkheden rond een vraag die in me leeft en probeer te luisteren naar wat zich in mij afspeelt. Wat is ego, een redenatie waarbij behoud van controle voorop staat? Wat is de stem van mijn ziel, waar durf ik onder ogen te zien wat waar is en wat het leven dientSoms is het heel duidelijk, maar niet altijd. Dan helpt het vaak om er een nachtje over te slapen. Dat ‘nachtje slapen’ krijgt soms de vorm van piekeren, vroeg wakker worden en verder malen waar ik gebleven was voor ik in slaap viel. Ik heb eigenlijk in mijn slaap de controle niet los gelaten.

Nieuw perspectief

Om een nieuw perspectief te krijgen en door de vaste denkpatronen heen te breken, kan de droomwereld helpen. Voor ik ga slapen, concentreer ik me op de vraag die in me leeft, en vraag ik om een droom. Dan laat ik de vraag los – en dat is cruciaal. Ik laat daarmee ook de regie los, waardoor er iets nieuws kan doorbreken, iets wat ik niet had bedacht. Hieronder de lessen die ik daarbij door schade en schande heb geleerd:

 1. Focus je op de vraag: neem de vraag waarover je een droom wilt helemaal in je op en concentreer je er op. Zit met je vraag.
 2. Heb geduld: verwacht de droom niet dezelfde nacht, soms gaan er meerdere nachten overheen.
 3. Respecteer het antwoord dat je krijgt: Hoe vaak heb ik niet gedacht: ‘He, nou krijg ik een droom maar dit is geen antwoord!’ Of: ‘Het was maar een flard, dat kan het antwoord niet zijn voor zo’n belangrijke vraag …’ Ga er maar van uit dat de droom over jouw vraag gaat, en dat het aan jou is de boodschap te horen.
 4. Vertel de droom aan iemand anders en kijk er samen naar: Het is moeilijk uit je eigen denkpatroon te stappen. Voor je het weet zie je een bevestiging van wat je toch al dacht. Je dromen compenseren: ze geven weer, wat je je overdag niet of onvoldoende bewust bent. Laat je verrassen! Het is net als bij het bijgevoegde plaatje: je moet soms een tijdje kijken voor je wat gaat zien…

Langer kijken naar een droomWe nodigen je van harte uit de komende tijd om dromen te vragen en te luisteren naar wat het licht van de nacht je brengt. Leuk als je die ervaringen, of andere die je hebt opgedaan met het vragen naar dromen, hier wilt delen.

Door: Mirjam Tirion-Ietswaart

11 reacties op “Droomwerk (1) Vragen om een droom”

 1. Goedenavond,

  Ik zou graag hulp krijgen bij het achterhalen wat mijn droom betekent. Ik droomde dat mijn beide handen geamputeerd waren, ik was heel erg verdrietig en in paniek. Ik was de hele tijd bij mijn ouders voor steun, eigenlijk kon ik niets meer zo verdrietig was ik. Mijn ex stuurde filmpjes om me op te vrolijken (heb in het echt geen contact met hem). Ik maak zelf kunst en was in paniek dat ik niets meer kon maken.

  Weet u dit misschien? Het heeft m’n hele dag al beïnvloed.

  Groetjes,
  Marie

  1. Hallo Marie,

   Wat een vervelende droom. De vraag die direct in mij opkomt is ‘waar in jouw leven voel je je onthand?’. Is er een situatie waarin je niet bij machte bent om te handelen? Of dat er niets meer uit jouw handen komt? Als je dit herkent dan zou je kunnen kijken hoe jouw ouders en jouw ex tot hulp kunnen zijn. Dit kun je letterlijk nemen, maar vaker gaat het in een droom om de figuurlijke betekenis, zoals het gevoel dat je krijgt als je bij jouw ouders bent of bv een eigenschap van jouw ex die jou nu tot hulp kan zijn.

   Ik hoop dat dit je verder helpt, ik ben benieuwd.

   Lieve groet,
   Anita

 2. Hallo wat betekent het als je droom over dat je huis word beschoten( zonder geluid) je kijk uit het raam en ziet dat er 3 mannen random op vanalles staan te schieten ..je gaat beneden kijken ziet gaten in t glas en de voordeur. De voordeur staat n
  Beetje open je wilt m sluiten maar dit lukt niet omdat de is kapot geschoten. De deur sluit niet meer en de deur op een haak zetten lukt ook niet.Daarna riep ik mijn vrouw dat ze me even moest komen helpen.
  Ik hoor graag wat dit kan betekenen mvg D

  1. Hallo Dennis,
   Dromen communiceren met ons in beeldtaal. Als je droomt dat je huis wordt beschoten, zou je je dus af kunnen vragen of je ergens in je leven het gevoel hebt onder vuur te liggen. De droom laat zien dat jouw eerste reactie is om dit hele gebeuren buiten de deur te willen houden. Pas als je merkt dat dit niet lukt, vraag je je vrouw om hulp. Dit soort droomdetails kunnen aanwijzingen zijn voor hoe jij in het dagelijks leven omgaat met dingen zelf willen oplossen versus hulp vragen. Kan je hier iets mee??
   Harte-groet,
   Marielle

 3. Hoi, ik zou graag een uitleg willen van een deel van mn droom. Ik herrinner me niet veel, maar wel dat ik in de spiegel keek en mezelf zag. Op een gegeven moment kwam er een soort gemene of slecht kant van mij in de spiegel. Ik kon met die kant praten. Ik vind het raar, want als je googelt zeggen mensen dat je niet je eigen spiegelbeeld kan zien…

  1. Hoi Kyara,

   Dank je voor het delen van jouw droom. Een spiegel gaat vaak over een deel van jezelf aankijken. We kennen allemaal een kant van onszelf die we graag aan de buitenwereld laten zien en een kant die we liever voor onszelf houden, of minder goed kennen. Iedereen heeft heel veel kanten in zich. Het deel van onszelf dat niet aan bod mag komen, komt vaak in dromen – in sterkere/vervormde beelden – naar voren. Ik vind zelf bijvoorbeeld dat ik heel aardig ben, en in het verleden droomde ik wel over een heks. Het lijkt of deze droom jou ook een andere kant van jezelf wil laten zien. Wat je zou kunnen doen is eens goed naar die ‘gemene’ of slechte kant kijken in jezelf. In die gemene kant schuilt namelijk óók een kwaliteit en een (heimelijk) plezier. Bij mijn voorbeeld gaat het er dan niet om om letterlijk een heks te worden, maar in een heks schuilt wel een wijze vrouw. Als ik mijzelf niet uitspreek omdat ik aardig wil blijven, komt de wijsheid niet naar buiten. Zo kun jij je afvragen welke ‘slechtere’ gedachten je hebt en wat voor waarheid of kwaliteit daarin zit. Of wellicht heb je iets te zeggen aan iemand. Wat ik heel positief vindt aan jouw droom is dat je kunt praten met jouw spiegelbeeld. Je hebt dus al contact, komt in gesprek met dit deel van jou.

   Ik ben heel benieuwd of je dit herkent, laat je ons nog even weten?

   Lieve groet, Anita

 4. Ik heb een droom waarvan ik graag een betekenis wil hebben. Ik droomde dat mijn mond vol liep van vlees. Het zat aan de zijkanten van mijn tong gedeeltelijk vast. Met mijn hand probeerde ik het vlees eruit te halen en gooide het in de wc. Het vlees ( dat leek op rauwe lever) wilde de wc niet in en viel ervoor. Het bewoog ook . Een aantal keer bleef het doorgroeien in mijn mond. Ben benieuwd wat voor betekenis deze droom heeft.
  Graag terugkoppeling.

  1. Esther van Nieuwburg

   Hallo Nancy,

   Allereerst excuses voor de late reactie. Vanwege vakanties heeft de redactie even stil gelegen.
   Ik heb je droom gelezen en vind hem intrigerend. Ik voel het vlees bijna in mijn eigen mond als ik de droom lees en ervaar dan toch wel een soort walging, alsof dat vlezige me in de mond loopt of mijn mond snoert. Iets dat ‘vleesgeworden’ is of met andere woorden: Iets dat zich zo aan je opdringt dat het tastbaar wordt. Wat zou dat kunnen zijn Nancy? Wat is hier de vleesgeworden waarheid die jou belet te spreken of zelfs maar vrij te ademen?

   Esther 🌱

 5. Ik heb dezelfde droom al een paar keer gehad, ik kan opstijgen als een vogel. Ik weet dat ik vlieg, kan overal naar toe waar ik wil, het is leuk en levensecht.
  Soms kost het mij moeite om op te stijgen, maar meestal niet. Ik vlieg boven de wolken of over een stad, als ik wakker word kan ik alles herinneren.

 6. Naar aanleiding van dit droomblog heb ik de afgelopen 2 weken de vraag/het probleem m.b.t. mijn relatie (moet ik er mee door gaan of niet) waar ik al een hele tijd mee bezig ben meegenomen de nacht in, in de hoop in mijn dromen een antwoord op mijn vraag te krijgen. Afgelopen nacht had ik een droom die hier volgens mijn gevoel duidelijk mee te maken heeft, maar die ik ook eigenlijk helemaal niet goed kan duiden. Hoe kan ik hier mee omgaan?

  Ik ben met mijn man en onze 3 jonge kinderen ergens buiten aan het wandelen en spelen. Er zijn allerlei weggetjes die we lopen en bij sommige van die weggetjes moeten we door de plassen lopen. De kinderen vinden het leuk en ik vind het ook niet erg want het water loopt niet in mijn schoenen. Dan komen we bij een groot zwart water en ook hier lopen de kinderen vrolijk in. Ik aarzel want het water is zo zwart waardoor ik me afvraag of het niet veel te diep is. Ik ga er voorzichtig in en het water komt al tot mijn enkels. Dan zie ik een man in het water staan en ik vraag aan hem ” het is hier wel erg diep toch?”. Hij kijkt mij aan en zegt dan ” het ligt er maar aan hoe je het bekijkt”. Ik weet niet zo goed wat ik hier mee moet en zie dan dat mijn kinderen (die nu plotseling volwassen zijn) hun kleren hebben uitgedaan en helemaal naakt door het water rennen en dansen. Ze hebben heel veel plezier en ik kijk naar mijn dochter en denk “hoe kan je zo zonder gene in je blootje rondrennen, iedereen ziet je”. Ik weet niet of ik zelf verder het water in ga en mijn man is er überhaupt al een tijdje niet meer bij. Dan ben ik plotseling in een soort pretpark en loop daar met mijn dochtertje. Mijn man en onze 2 zoontjes zijn ook ergens maar niet dicht bij ons. Dan eindigt de weg, waar ik samen met mijn dochtertje op loop, plotseling in een smalle balk (een soort evenwichtsbalk) die over een afgrond hangt. Ik durf er niet overheen omdat ik dan mijn dochtertje voor me moet laten lopen en daar is ze nog veel te klein voor, ze zou er zo van afvallen. Naast de balk staat een vrouw en ik vraag aan haar of ze mijn dochtertje even aan wil pakken omdat ik het veel te gevaarlijk voor haar vind. De vrouw reageert überhaupt niet en ze loopt weg zonder naar ons opgekeken te hebben. Dan neem ikzelf mijn dochtertje op de arm en stap van de balk af, die nog wel hoog maar plotseling niet meer zo heel hoog boven de grond uitsteekt. Ik loop een heel klein stukje verder en kom dan plotseling bij een afgrond. Het is de bedoeling dat we daar in een soort stoeltjeslift stappen om verder te gaan over het water. Er is geen hek als bescherming voor de afgrond en ik houd mijn dochtertje heel goed vast. Als de stoeltjeslift voor ons hangt is het een gevaarlijke onderneming om samen in te stappen, maar uiteindelijk zitten we en ik sla een arm om mijn dochtertje heen om te voorkomen dat ze er onder uit valt. We gaan laag over het water en ik wijs naar de andere kant van het water waar mijn man en onze 2 zoontjes zijn en zeg “kijk daar zijn ze”. En terwijl we nog over het water gaan, word ik wakker.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *