Twaalf Heilige Nachten

sneeuwengel

“De vensters van de geestelijke wereld staan open en de engelen kunnen naar beneden kijken”.

De twaalf nachten tussen Kerst en Driekoningen worden de heilige nachten genoemd en zijn in de dromenwereld een begrip. De eerste nacht is die van de eerste naar de tweede kerstdag.

De laatste is de nacht van 5 naar 6 januari. We wijzen elkaar erop om goed op onze dromen te letten en ze vooral te noteren. Maar waarom? De dromen die je dan droomt hebben speciale betekenis.

Winterzonnewende
joel-wiel

Wanneer je naar de tijd van het jaar kijkt heeft net de winterzonnewende plaatsgevonden. De Germanen vierden vroeger in deze landstreken het Joelfeest, het belangrijkste feest waar vreugde en vrede centraal stonden. Traditioneel duurde de Joeltijd dertien nachten, beginnende met de langste en duisterste nacht van het jaar: Midwinter. Het oude jaar was voorbij en men wachtte 12 duistere dagen af, totdat het Wiel weer begon te draaien en er een nieuw jaar begon. En in die tijd kon er van alles gebeuren, doordat de negen werelden van de Germaanse hemel bij elkaar kwamen. Alle niet-aardse wezens dwaalden ’s nachts rond. In deze donkere tijd waren mensen kwetsbaar. Ze kwamen bij elkaar en zetten alles op alles om in deze dagen in vrede met elkaar te leven. Alle strijdbijlen werden begraven. Er werd gevierd met groenblijvende takken als teken van het doordragen van leven en het brandend houden van een groot houtblok, het Joelblok, zodat het het licht meegedragen werd het nieuwe jaar in.

Een ‘luisterend leven’ leiden

Deze tijd waarin de geestenwereld en de materiële wereld zo dicht bij elkaar liggen is bij uitstek een tijd om stil te worden en naar binnen te keren. In het prachtige boek van Jaap Voigt ‘Leven en werken in het ritme van de seizoenen’ staat: ‘De beleving van de winterzonnewende is essentieel, omdat je dan stil staat bij het feit dat het licht weer terugkeert. Daarna, tussen Kerst en Driekoningen, volgt een periode van stilte en bezinning. Het is onverstandig om allerlei dingen tussen Kerst en Nieuwjaar te plannen, omdat blijkt dat van al die voornemens weinig of niets terechtkomt. Het gaat in deze tijd om het ervaren van het autonome proces van het leven. In deze tijd rust je in het niet-weten.’

Het is een gunstige tijd om een ‘luisterend leven te leiden’: innerlijk stil en ontvankelijk en nieuwsgierig naar wat deze tijd van de heilige nachten je te bieden heeft.

In de dromen in deze Heilige Nachten is de focus gericht op het nieuwe jaar. Er wordt ons een blik gegund op de komende tijd. Soms wordt gezegd dat de dromen uit de eerste nacht je iets zegt over de komende maand januari, de tweede nacht over februari enz.

Houd je dromen bij

Zelf houd ik al jaren juist in deze dagen mijn dromen bij. En terugblikkend op de afgelopen drie jaren kan ik zelf dat directe verband tussen de eerste dromen en bijvoorbeeld de ontwikkelingen in januari niet vinden. Wel zie ik duidelijk droombeelden die een heel jaar met me ‘mee hebben gelopen’. Beelden die staan voor de ontwikkelingen die zich zo in de loop van het jaar hebben voltrokken. De sfeer en de energie van de afgelopen jaren komen weer boven. Misschien vind je het leuk ook zo’n onderzoekje te doen. Ik vind het steeds weer verheugend om te merken dat mijn eigen ervaringen zo in overeenstemming zijn met die grondtonen die zich voordoen in de wereld en de natuur om ons heen.

Een hele fijne stille tijd gewenst met prachtige dromen in de Heilige Nachten!

Door: Nanske Kuiken

6 gedachten over “Twaalf Heilige Nachten”

 1. Pingback: Yasmin de Graaf

 2. Pingback: Dream it forward… de tweede editie gaat van start! | droomblog

 3. bert lintmeijer

  Goed idee zo’n dromen dagboek.
  ZONDAG 9 DECEMBER 2012
  Wil en ik zijn in de tuin bezig en zien onder de heg twee wezels. Ze zijn niet bang en lopen niet weg. Integendeel een springt er bij Wil op de schouder en een bij mij. We stellen dat vast en einde droom. Ik zocht op het net naar de symbolische betekenis van de wezel. Zie hierna.

  Wezel

  De wezel kijkt achter maskers en onderscheidt de vele kleinigheden die tot een grote gebeurtenis leiden. Daarom was het vroeger gebruikelijk dat koningen mantels van hermelijn- of wezelbont droegen. Mensen met wezelkracht worden vaak onderschat, omdat hun discretie hun gebiedt hun kennis te verbergen. In het zakenleven zijn ze meestal niet te verslaan, omdat ze door hun scherpe waarnemingsvermogen altijd weten wat de concurrent van plan is.
  Desondanks is de wezel een moeilijke machtstotem. Vaak voelen mensen met wezelenergie zich medeverantwoordelijk voor dingen die ze bij anderen waarnemen. Velen willen ook gewoon met rust worden gelaten of ze komen in een isolement terecht. Want te veel weten kan een mens eenzaam maken en belasten.
  Men kan de wezelkracht aanroepen om de achtergronden van een probleem te weten te komen.

 4. In de overgang van 2010 naar 2011 droomde ik tijdens de Heilige Nachten achtereenvolgens 3 dromen, die bij elkaar horen. De eerste: ‘Als je kijkt onder waar het mee bedekt is, dan zie je wat het is’. De tweede: ‘Je moet nog dieper kijken.’ De derde: ‘Je moet het doen, zoals het goed is.’ Drie korte dromen, die op veel momenten gedurende 2011 een richtsnoer voor me waren. Soms oefende ik bewust. Eerst de buitenkant zien, daaronder het motief/de beweegreden/de oorzaak en nog dieper de zielebeweging, die vorm wil krijgen. Als ik me daarop oriënteerde, zo naar mensen keek en naar mezelf, wist ik hoe te handelen. Het maakte me mededogener, milder.
  Dank je Nanske voor je mooie uitleg, Herma Meulenkamp

 5. ik heb vorig jaar ook in deze nachten mijn dromen opgeschreven. Ik werd getrakteerd op elke nacht een intense droom. Na 12 nachten was ik er wel een beetje klaar mee, het was zoveel!
  Afgelopen week las ik het nog eens terug. In de 11e nacht (die dan mogelijk over november zou gaan) was ik op een kunst-tentoonstelling waarin we abstract werk mochten exposeren. Ik voelde me rot, want ik had helemaal geen abstract werk!
  Dit is toch wel verrassend om terug te lezen, want juist in die maand ben ik spontaan met een schilder-project waarin ik de hexagrammen van de I Tjing verbeeld. En, inderdaad, op een abstracte manier, dus niet figuratief.
  Wonderlijk! Ik word er wel opgetogen van. En het klopt wel dat het voelt als een stroom die mee meeneemt- als ik aan het schilderen ben dan ben ‘ik’ helemaal in het werk opgenomen.
  lieve groet, Mirjam Torenbeek

 6. Mooie gedachten over vroeger en nu en ons leven, ik ga zeker proberen om mij open te stellen voor dromen en leg een notitieboekje op mijn nachtkastje klaar. 2012 Is al een speciaal jaar voor mij geworden, wie weet sluit ik het ook speicaal af. Dank je wel Nanske, licht en warmte gewenst in deze dagen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *