Je hoeft een droom niet te snappen

Je hoeft een droom niet te begrijpen

Deze blog is de tweede van drie naar aanleiding van de workshop die Bas Klinkhamer gaf voor de VSD (Vereniging Studie van Dromen)

Ons verstand wil de dromen die we krijgen graag precies begrijpen. We willen weten wat elk symbool betekent, wat  betekenis is van de droom. Dromen spreken deels in psychologische taal, die te duiden en te ontleden is, maar deels ook in ‘engelentaal’. In symbolen zo rijk, dat het aan ons analytisch en duidend verstand ontsnapt. Het duiden van je droom in psychologische taal is hulp. Het geeft je inzicht.

Maar het is niet nodig een droom te begrijpen om toch de vonk van licht, de wijsheid die erin verborgen zit er uit te bevrijden. Luister naar de droom, vertel hem aan iemand, besteed er in de dag aandacht aan, teken elementen uit de droom. Laat de trilling ervan door je lichaam gaan, laat de beelden op je inwerken. Duid niet met je verstand, maar ervaar wat het doet.  Als je zo bewust in de droom terug gaat en de trilling ervan toelaat tot in je vezels, laat je de droom rijpen en doet het zijn werk.

Je kunt van daaruit ook ‘doordromen’. De droom liet je een situatie zien. In je dagbewustzijn kun je terug in de droom – niet alleen met je verstand, maar ook met je gevoel –  en opnieuw antwoord geven. Soms zie je dan ineens dat er wel degelijk een uitweg is uit die benauwde droomsituatie. Je kunt om hulp vragen. Je kunt nee zeggen. Je kunt je omdraaien en je achtervolger aankijken. Je kunt je laten vallen. Zo is de droom een beginpunt van een nieuwe manier van kijken.

En kijk dan wat de nachten erna je brengen!

Door: Mirjam Tirion-Ietswaart

0 gedachten over “Je hoeft een droom niet te begrijpen”

  1. ik zie mijn eigen bijdrage en volgens de tijd is die om 7.11 gepost. dat klopt niet. er is iets met jullie tijdsaanduiding aan de hand. misschien goed de juiste tijd aan te geven of helemaal geen tijd?

  2. ik ervaar het als lastig om niet met mijn droom aan de haal te gaan. ik wil het liefst analyseren en fileren totdat ik er bij neerval.
    ik droom, dat ik bij een rotonde sta en daar komt een auto aan (lichtgrijze stationcar). ik denk een vrouw achter het stuur te zien zitten. volgens mijn gezelschap rijdt zij veel te hard. ik verdedig haar en zeg: nee hoor, ze rijdt voorzichtig, want ze heeft een dochtertje in haar auto. ik heb een blond koppie gezien. op dat moment hort de auto en schudt over de rotonde om vervolgens vol gas verder te willen gaan en dan abrubt tot stilstand te komen. er komt rook uit de uitlaat. ik schrik. ik zie een man uit de auto stappen en in paniek schreeuwen. daar achteraan komt het kleine meisje en zij roept naar haar vader, dat hij niet meer in de auto moet stappen. op dat moment kom ik in actie. ik moet dat meisje helpen, omdat die vader stomdronken is en zeker niet meer in die auto moet stappen. (het valt me op, dat ik geen veroordeling naar die man voel, slechts medeleven. het valt me op, omdat ik een groot oordeel heb naar dronkelappen). ik neem de vader bij de arm en breng hem aan de kant van de weg, terwijl ik het meisje comlimenten geef over het feit, dat zij het voor elkaar heeft gekregen, dat haar vader uit de auto is gestapt en er niet meer in stapt. vader zit verslagen aan de kant van de weg. ik bedenk, dat het meisje helemaal niet op de passagiersstoel zat, maar aan haar vaders’ voeten (om wat te doen?). ik zie de auto midden op de weg staan en denk, dat ik die aan de kant van de weg moet zetten. maar ik ben bang, dat die man denkt, dat ik de auto wil stelen. ik weet niet hoe ik het aan moet pakken.
    daar eindigt de droom.
    ik weet, dat het iets te maken heeft met mijn kleine meisje en de verantwoordelijkheid die ik voel en die ik heb. ik zal er geen analyses op loslaten, maar de droom zo nu en dan in mijn herinnering doen opleven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *