Alles is trilling

Alles is trilling

Op 14 april gaf Bas Klinkhamer een lezing op het congres van de VSD. Deze blog gaat in op een deel van wat hij daar vertelde en is de eerste van een reeks van drie.

Hoezeer ons ego ook deel uitmaakt van het dagelijks leven: in wezen is alles trilling, vrijheid, leegte, ruimte. In de Joodse mystiek wordt die trilling omschreven als vonken van het oorspronkelijk Licht. Alles wat wij waarnemen bevat een vonk van dat oorspronkelijke licht en is omhuld door een schil van materie. Van de kleinste zandkorrel tot het broodje kaas dat we eten. De roos die bloeit. Onze liefde voor een ander. Ons lichaam. Ons werk is het, zegt deze traditie, om deze vonken te bevrijden uit de schil van materie die hen omhult.

Daden van liefde. Eten met aandacht. Levensvreugde en verdriet toelaten. Echt naar een ander luisteren zonder een oordeel of advies klaar te hebben. Het zijn allemaal manieren om die vonken te bevrijden.

Ook een droom kun je zien als beelden, waarin een vonk van het oorspronkelijke scheppingslicht zit verborgen. Je zou het ook een vonk van je diepste weten kunnen noemen, je ziel, je natuurlijke expressie. Door te luisteren naar wat een droom je in wezen te zeggen heeft bevrijd je de vonk die in de vorm verborgen zit.

Door: Mirjam Tirion-Ietswaart

5 gedachten over “Alles is trilling”

  1. Mirjam, wat heb je dat prachtig verwoord. Heb toch nog een rare ‘technische’ vraag; zie jij de verborgen vonken van het oorspronkelijke Licht, als trilling (titel), omdat ze de potentie hebben bevrijd te kunnen worden? Of zie jij het anders? Ben benieuwd. Groetjes, Martha

    1. De vonken zijn trilling, omdat alles trilling is.
      Als de vonken bevrijd worden komen ze vrij en geeft het licht. En de vonken gaan dan terug naar het oorspronkelijke levensvuur, wat trilling oplevert.

      dag, dag, Bas

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *