Dromen over vliegen

Dromen over vliegen

Dromen over vliegen geeft een gevoel van vrijheid: je bent vrij. Alles is mogelijk, moeiteloos ga je op pad.

‘Ik droomde dat ik kon vliegen en dat ik boven het strand vloog. Precies op de scheidslijn van land en water. Ik vloog helemaal naar het zuidpuntje van Spanje. Ik kon zo door naar Afrika.’

Bij dromen over vliegen is het de vraag of je in je dagelijks leven te veel of te weinig ‘vliegt’. Het zou kunnen zijn dat je je beperkt en beknot voelt en dat deze droom je laat zien dat je veel vrijer bent dan je denkt, dat je je veel vrijer kunt bewegen. Dat je meer durft te zeggen, bijvoorbeeld in contact met anderen, of dat je overtuigingen die je hebt veel minder strikt zijn dan dat jij denkt.

Maar het kan ook zijn, dat je gewend bent van hot naar her te vliegen, van de hak op de tak te springen. En dat als het spannend wordt je het liefst de situatie wilt ontlopen. Dan is het zaak dat spannende contact of dat wat je van je stuk brengt werkelijk in de ogen te kijken en juist te blijven staan om werkelijk in ogenschouw te nemen wat er is.

Zo kun je je door je droom te verbinden met je dagelijkse bestaan tot een hele persoonlijke duiding van je droom komen.

Door: Nanske Kuiken

6 gedachten over “Dromen over vliegen”

 1. Ik droomde dat ik in een vliegtuig zat op weg naar huis van een verre vlucht. De vlucht zelf heb ik niets van meegekregen omdat ik pas “wakker” werd toen het vliegtuig bijna geland was in Londen waar we een tussenstop maakte. Een norse en vervelende vliegveldmedewerker zorgde ervoor dat het verblijf tussentijds niet echt fijn werd. Ook moest ik dringend naar het toilet en was er alleen maar een vies en smerig toilet dat ook nog eens open en bloot in een ruimte stond. Later zat ik in het vliegtuig voor het laatste korte stukje naar huis. We moesten opstijgen ergens op een drukke verkeersweg midden in Londen met aan beide zijden flatgebouwen en een heleboel obstakels. Ik vond dit heel vreemd en opstijgen leek ook onmogelijk. Mijn moeder zat aan de stuurknuppel, heel vreemd omdat zij uiteraard geen piloot is, later kwam de echte piloot en nam het toch maar over omdat het een moeilijke start zou worden. Na een lange aanloop en zelfs met de bovenkant van het vliegtuig nog een obstakel geraakt te hebben leek het even alsof het toch gelukt was en we los in de lucht hingen. Me afvragend of dit wel goed kon gaan omdat het vliegtuig hoogst waarschijnlijk beschadigd zou zijn door de aanvaring met iets. Niet veel later reden we met het vliegtuig inderdaad weer over de grond. Hoe we daar kwamen heb ik gemist, was ik hier zelfs verbaasd over en vroeg aan mij moeder hoe het kon dat we weer op de grond waren omdat we even ervoor toch echt gevlogen hadden. Daarna “reed” het vliegtuig gewoon over de weg door het drukke verkeer in hartje Londen. Zich een weg zoekende om alsnog goed op te kunnen stijgen, iets wat ik heel vreemd vond. De droom eindigde met de waarneming dat ik ineens uit het vliegtuig was en dit nu zelfs geen vliegtuig meer was maar een oude verroeste motor!
  Ik kan zelf wel enigszins invullen wat dit betekent wat maar als iemand hier meer uitleg over kan geven dan graag. Dankjewel alvast!

  1. Marielle Borst

   Hallo Pascalle,

   Je droom leest voor mij als “een nachtelijke hervertelling” van een innerlijk proces, dus ik raad je aan om actief op zoek te gaan naar verbanden tussen de elementen in deze droom en wat jij in de afgelopen jaren op persoonlijk vlak allemaal hebt meegemaakt en ook nog aan het meemaken bent.

   Om je op weg te helpen in wat ik bedoel: Je droom vertelt allereerst over een verre reis richting huis: het nam veel tijd in beslag om ‘huiswaarts’ te keren en je hebt al heel wat kilometers afgelegd. Je beweegt richting huis, dus je komt steeds dichter bij jezelf (wat mooi!). Het feit dat je van het eerste deel van de vlucht niet zoveel hebt meegekregen, kan betekenen dat je je van dit deel van jouw innerlijke reis gewoon niet zo bewust bent geweest.

   Het feit dat je pas ‘wakker’ wordt in Londen kan betekenen dat dit punt in de droom overeenkomt met iets dat je vrij recent achter de rug hebt of met waar je nu staat in je eigen proces. Wat betekent Londen voor jou? Voor mij symboliseert Londen het werkend leven, maar dat kan voor jou anders zijn. Welke persoon uit jouw dagelijks leven zou de rol van die vervelende vliegveldmedewerker echt perfect kunnen spelen? Vieze en smerige WC’s zonder privacy verwijzen in dromen vaak naar de moeite die het in het echte leven kan kosten om aan je eigen behoeften toe te komen en ‘je eigen shit los te laten’.

   En dan het laatste, nog maar korte(!) stukje naar huis waar volgens de droom vragen spelen als: hoe overwin ik de obstakels die ik tegenkom, krijgen we dit wel van de grond, komen we wel ‘los’, zijn we niet beschadigd geraakt, zit mijn moeder nog achter het stuur, moet daar niet een professional zitten, oh gelukkig die komt er ook, etc.

   Naast het bezig zijn met deze vragen wordt er ondertussen dwars door een hele drukke stad heen gelaveerd, dus wie weet kan er meer dan jij in het dagelijkse leven wel eens denkt. Wie weet wordt ‘opstijgen’ en ‘thuiskomen’ makkelijker als je dat zelf ook echt zo kunt voelen.

   En dan het einde: Zijn bepaalde normen, waarden, overtuigingen, patronen, etc die heel lang de motor voor jouw persoonlijke proces zijn geweest wellicht aan vervanging toe, omdat ze inmiddels wat roestig zijn geworden en je anders ‘uit’ het vliegtuig raakt wat je dat laatste stukje ‘naar huis’ gaat brengen?

   Ik zeg: succes met het laatste stukje naar huis, vergeet niet van de reis zelf te genieten en wel thuis!
   Marielle

 2. Alma Pereboom

  Ik droom regelmatig over vliegen. Een keer vloog ik in mijn droom onzichtbaar boven mezelf, kon mezelf zien. Het voelde alsof ik mijn ziel was die naar beneden, naar mezelf keek – ik werd dan ook met een heel bijzonder gevoel wakker. De laatste droom over vliegen, was dat ik zittend op een heeeel klein matrasje (meer een kussentje) van een hoge berg naar beneden moest vliegen. In mijn droom voelde ik hoe krampachtig ik stil probeerde te zitten, zodat de wind er niet onder zou komen en mij omkieperen. In het begin voelde ik duidelijk angst, maar toen ik eenmaal op de wind kon vertrouwen, de zon, de blauwe lucht en het dal kon zien en ervan genieten, werd het fijn om me over te kunnen geven. De droom kwam in een onzekere periode, waarin ik mijn baan was verloren en worstelde met het dilemma veiligheid (weer een zelfde baan) versus inspiratie en creativiteit (een nieuwe koers). Het was en is nog steeds echt een anker.

 3. Vroeger droomde ik vaak over vliegen, ik had het erg druk en wilde inderdaad weg vliegen. Het was me allemaal te veel. Nu zo 10 jaar later, is mijn leven veel stabieler en veel rustiger en ik droom het niet meer. Wel ben ik met vliegen bezig in mijn werk als kunstenaar maar zie het vliegen nu als afstand nemen van de drukte, relativeren, het in proporties zien. Het vliegen heeft een andere betekenis gekregen.

 4. Nanske Kuiken

  Over vliegen droom ik niet vaak, wel dat ik veel in bootjes zit, water, sluizen dat soort zaken. Dit herhaalt zich ook vaak. Wat heeft dit te zeggen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *