Toeschouwer zijn in dromen

Toeschouwer zijn in dromen

Heb jij dat ook:

 • Dat je vlak voordat je in slaap valt razend benieuwd bent naar wat je allemaal gaat dromen?
 • Dat je het gevoel hebt dat je twee keer zoveel meemaakt, omdat je ‘s nachts ook van alles beleeft?
 • Dat het lijkt alsof je iedere nacht helemaal gratis en voor niets getrakteerd wordt op een bizarre film over je eigen leven?

Ongetwijfeld heb jij ’s nachts ook je eigen voorkeuren qua genre, maar of het nou een thriller, een psychologische, een romantische, een komische of een spirituele film is, die je in je dromen voorgeschoteld krijgt, het blijft intrigerend, vind je niet?

De droom als film
Vanuit welke positie beleef je de droom?

Om nog maar even bij die film-metafoor te blijven: Is het je wel eens opgevallen dat de positie van waaruit je naar je eigen ‘nachtelijke films’ kijkt van droom tot droom verschilt?

Verreweg de meeste dromen beleef je zoals je overdag ook je dag beleeft: je staat fysiek midden in het verhaal dat je droomt. In een specifiek soort dromen ben je echter veel meer zoals een bioscoopbezoeker: vanuit de positie van toeschouwer kijk je naar het verhaal dat zich in de droom afspeelt. Hier zijn twee verschillende vormen in:

1. Je bent toeschouwer van een droom waar je verder zelf helemaal niet in voorkomt.
2. Je bent toeschouwer van een droom waarin je jezelf allerlei dingen ziet doen.

Het gezichtspunt dat je in een droom hebt, zegt vaak iets over de manier waarop je in het dagelijks leven met een bepaalde situatie of een bepaald thema omgaat.

Positie 1: Toeschouwer, maar geen speler

Dromen waarin je toeschouwer bent zonder dat je verder zelf in het verhaal van de droom voorkomt, geven meestal aan dat je in het dagelijks leven, om wat voor reden dan ook, flink wat afstand bewaart ten opzichte van de situatie of het thema dat zich in de droom laat zien. Bijvoorbeeld, omdat je het gevoel hebt dat je in de situatie waar het om gaat geen enkele controle uit kunt oefenen.

Een man droomt dat hij zijn moeder en zijn beste vriend met elkaar ziet vechten. Hij is doodsbenauwd dat ze elkaar heftig verwonden, maar hij kan op geen enkele manier ingrijpen.

In het werken met de droom bleek, dat de dromer de confrontatie met zijn moeder aan wil gaan, maar dit niet durft, omdat hij bang is voor haar reactie en het in zijn jeugd strikt verboden was om boos op zijn moeder te worden. Zijn onderbewuste loste dit innerlijke verbod op door in de droom zijn beste vriend dit gevecht te laten voeren.

Varianten op de ‘Toeschouwer, maar geen speler’ positie

Varianten op deze positie zijn dat je ziet wat er met de spelers in de droom gebeurt:
– Vanuit een raam in je eigen huis,
– Van achter een glasplaat,
– Via een spiegel,
– Van bovenaf,
– Met een bril op,
– Door een camera,
– Alsof je het op TV ziet.

Ieder perspectief geeft specifieke aanwijzingen over de manier waarop jij naar iets of iemand kijkt, dus het is de moeite waard om daar eens op te letten.

Positie 2: Toeschouwer en speler

Dromen waarin je jezelf vanuit de positie van toeschouwer allerlei dingen ziet doen hebben wel iets weg van de manier waarop je bewustzijn de getuige-functie vervult in alles wat je meemaakt. Dit soort dromen zorgen er dan ook vaak voor dat je (meer) bewustzijn krijgt op iets dat je in het dagelijks leven doet zonder dat je dat zelf goed door hebt.

Ik zie in een droom, dat ik een vrouw waar ik een grondige hekel aan heb aan het bedienen ben op het tuinterras van mijn ouders. Tot mijn verbazing breng ik haar alles wat ze maar wil.

Door deze droom zag ik opeens in dat ik anderen aan het ‘bedienen’ was zonder daarin nog verbonden te zijn met mijn eigen wensen en verlangens en dat dit iets van vroeger was.

Het kan ook zijn dat een droom, waarin je jezelf van enige afstand iets ziet doen, je laat zien wat er mogelijk is als je over een bepaalde (innerlijke) barrière heenstapt. Alsof het, doordat je het in een droom al een keer gezien en gedaan hebt, makkelijker wordt om het in het echt ook te doen.

perspectiefdroom

Ik zie, dat ik in een gang loop waar opeens (letterlijk) de muren op me af komen. Ik ben nogal claustrofobisch, dus ik zou in het echt allang omgedraaid zijn, maar tot mijn verbazing zie ik dat ik besluit om door te lopen en dat dit nog lukt ook!

Positiewijzigingen

Tenslotte komt het ook voor dat je positie gedurende een droom verandert. Let in dat geval goed op de overgangsmomenten, want die geven vaak weer welke beweging je in je dagelijks leven aan het maken bent!

Door: Mariëlle Borst

P.S. Van vrijdag 21 juni t/m dinsdag 25 juni organiseert de International Association for the Study of Dreams de 36e Internationale Droomconferentie in Abdij Rolduc te Kerkrade. Meer informatie vind je via onderstaande link op de site van de Vereniging voor de studie van Dromen: https://www.droomvereniging.nl/internationaal

P.S.2. Zin om meer dromenblogs te lezen? Kijk dan eens op onze homepage naar blogs over veelvoorkomende dromen.

19 gedachten over “Toeschouwer zijn in dromen”

 1. Hai,

  Ik kom aan op een heel groot dakterras, het is het terras van een horecainstelling in een enorm toeristische trekpleister. Ik begin daar om te beginnen te zoenen met een jongen. Vervolgens blijkt dat er daar allemaal ‘toneelspelers’ zijn die een rol spelen als ‘gids’ of ‘natuurredder’ of iets anders. Ze worden door degene die dit orkestreert naar allerlei plekken gestuurd om hun facade neer te zetten voor de toeristen (beetje zoals het ‘nomadengezin’ in de woestijn ion egypte, die daar in het toeristenseizoen wordt neergezet, maar daarbuiten gewoon in Caïro woont). Ik zit aan een tafel met een vrouw en die laat me een voor een allerlei situaties/uitjes/facades zien (op een scherm) die dus niet echt zijn, maar worden gespeeld door toneelspelers. Ze laat me zien welke er zijn, hoe deze werken en hoe eea wordt georkestreerd. Het is een gekke gewaarwording… we gaan van de ene naar de andere werkelijkheid…die dus allemaal geen werkelijkheden zijn, maar facades. Ik zit er met verwondering naar te kijken, beetje alsof ik ingewijd word in een ‘geheim’.
  Even later zit ik op dit terras en ontmoet ik haar weer en vertelt ze dat ze naar één van de schijnwerkelijkheden is gestuurd om daar een rol te spelen. Een ander bevestigt dat en vertelt waar hij naartoe moet en voor welke rol. Ik ga met hem mee om het mee te maken. De energie die er onder het geheel ligt is alsof het allemaal bedreigd wordt/dreigt te verdwijnen/moet worden beschermd.

  Vervolgens ben ik met de ‘gids’ in het water aan het lopen in een ondergelopen gebied, het lijkt ondergelopen boerenland ofzo. We komen langs een sloot of kanaal waar een groep eco toeristen netten van de bodem aan het halen is, omdat deze zo slecht zouden zijn voor de natuur. Mijn gids vertelt me dat die netten er al 100 jaar liggen, geen vlieg kwaad doen, maar ja ‘het betaalt’.

  Ik ben ondertussen aan het opletten waar ik mijn voeten neerzet en zorg dat ik niet in zeewier of andere zut op de grond stap, omdat ik in Afrika heb geleerd dat daar stekende beesten in kunnen zitten. De gids geeft aan dat dat klopt en start een uitleg wat zich allemaal in de zooi op de bodem kan verstoppen.

  Kunnen jullie hier soep van koken?

  Liefs, Martine

  1. He Martine,

   Wat leuk om jou hier weer eens te treffen en wat gaaf dat je net je tweedejaars retraite hebt gehad! Het klopt dat we onze site hebben aangepast en dus ook de route naar het plaatsen van een droom.

   Het kernbegrip in jouw droom is wat mij betreft het begrip façade. In de droom worden die façades gemaakt, om het in de buitenwereld te kunnen overleven. Er moeten immers toeristen getrokken worden, want er moet geld verdiend worden. De onderliggende energie lijkt te zijn dat er iets beschermd moet worden dat bedreigd wordt of anders dreigt te verdwijnen. Het einde van de droom laat zien, dat als je eerder in je leven hebt geleerd dat er stekende beesten in de bodem zitten, je de rest van je leven blijft opletten als je door de smurrie loopt.

   Bij mij komt de associatie met het begrip masker op. Maskers ontstaan immers ook, omdat we ons willen beschermen tegen de buitenwereld en er tegelijkertijd in moeten overleven. Als we een bepaald masker lang dragen, gaan we ons er steeds meer mee identificeren en vergeten we dat we een masker dragen. Het gebied achter het masker en alle bijbehorende gevoelens zijn dan als het ware onder water gelopen (in ons onderbewustzijn terecht gekomen), net als in de droom in dat boerenland (de oorspronkelijke grond?) het geval is. Ook hebben we vaak een ‘gids’ nodig die ons helpt ons dit weer bewust te worden en te onderzoeken wat er achter onze maskers zit.

   Het lijkt er wat mij betreft dus op, dat de droom je uitnodigt om je eigen façades (maskers) onder de loep te nemen en eens te kijken wat er zich in het gebied achter je eigen façades bevindt. Heb jij een masker dat wellicht te maken heeft met het idee dat je nou eenmaal geld moet verdienen? Heb je een masker dat te maken heeft met het gevoel dat er iets beschermd moet worden dat anders wellicht verdwijnt? Op deze manier kan je deze droom dieper onderzoeken.

   Mooi dat het in de droom voelt alsof je ingewijd wordt in een geheim. Wie zicht heeft op zijn eigen maskers en zich weer kan verbinden met het gebied dat daar achter ligt, wordt wat mij betreft namelijk inderdaad ingewijd in een van de geheimen van het leven!

   Kan je hier iets mee?

   Harte-groet,
   Marielle

   1. Wauw Marielle, ik heb je reactie de afgelopen dagen en aantal keer gelezen en zal dat nog wel een aantal keer doen vermoed ik…. het thema van de retraite en de laatste maanden is: ten volle mezelf zijn en kunnen en durven laten zien…. wat weerhoudt me en wat heb ik daarvoor nodig. In de retraite werd deze heel fundamenteel en kreeg ik zicht op een hele zachte breekbare kern in mij die ‘zachter dan zacht’ nodig heeft. De vraag hoe ik mezelf, mijn intuïtie etc mee kan nemen in mijn werk, wat er qua werkinvulling bij me past… hoort daarbij… en ook het ego dat zegt: er moet gewoon geld verdiend worden, hypotheek moet betaald etc. En het niet laten zien van wie ik echt ben komt uiteraard van hele oude ‘stekende beesten’…. ik dobber er nog even op verder…. maar ik zie iets gloren dat me vertelt dat ik de oude angst en het ‘geld moeten verdienen’ meer los mag laten en ik dan mezelf meer kan laten zien…ofzo….

   2. Wauw Marielle, hier word ik/ werd ik weer even stil van. Heb je uitleg al een aantal keer gelezen de afgelopen dagen en zal dat nog wel een aantal keer doen.

    Dit raakt inderdaad enorm aan wat er de afgelopen tijd aanklopt en ook door de retraite heen pulseerde: Kan en mag ik ruimte innnemen, Laten zien wie ik écht ben, durf ik dat? Wat heb ik daarvoor nodig? Wat me weerhoudt is de angst voor hele oude stekende beesten, de angst daarvoor, terwijl dat niet meer van het nu is. Dit vraagstuk vertaalt zich ook al een tijd door naar werk: ben ik de dingen aan het doen die écht bij me passen, mag ik de keuzes maken die écht bij me passen? En mijn ego/angst vertelt me dan uiteraard ook: er moet geld verdiend worden, de hypotheek moet betaald. En wat er verloren dreigt te gaan…. waarschijnlijk ik, mijn licht en energie…. als ik dit pad/proces niet volg….

    Onwijs dank weer voor je uitleg…. weer wat puzzelstukjes om mee te nemen en op te dobberen.

    Liefs, Martine

    1. Lieve Martine,

     Jouw reactie onderstreept voor mij nog maar eens hoe bijzonder en waardevol dromen wel niet zijn en waarom ik dit zulk geweldig werk vind.
     Kortom: Heel graag gedaan!

     Harte-groet,
     Marielle

     P.S. Het is aan jou om antwoord te gaan geven op de vragen waar je over schrijft, maar één ding weet ik, gezien deze droom en de droom die je vorig jaar deelde, zeker: in jouw dromen ligt een enorme hulp-kracht voor het gaan van je eigen pad besloten!

 2. Dory de Joode

  Hallo Mariëlle,

  Dank voor je zo mooie uitleg en je lieve woorden over mijn droomleven.

  Je begint over Boeddhisten en daar ben ik op subtiele wijze al een paar jaar mee bezig. Mijn altaar of dagelijkse overpeinzingen maken mij vertrouwd met hun leer maar weet nog maar een fractie van deze wijsheid 🙂 Ik pik eruit wat mij triggert en heb er veel aan!

  Bijzonder jou aanvulling over de meditatie en mediteren over de dood, het is zeker een waarheid dat als je deze angst overboord zet je het leven veel dieper/intenser zult beleven en meer los kunt laten. Minder, of beter gezegd geen zorgen maken of andere emoties die je zullen blokkeren maken een bewuster mens van je. Ik blijf mijn eigen gevoel volgen en pak overal een graantje van mee om tot mijn eigen besef en inzichten te komen.

  Leuke kruisbestuiving Rotterdam/Deventer………
  Ik zal een oude droom plaatsen die mij intrigeerde en nog altijd na zoveel jaar aan het indalen is alhoewel ik het diep van binnen ook wel weet eigenlijk!

  Lieve droomgroet,
  Dory

 3. Dory de Joode

  8 februari 2017.

  Windspinner zilverkleurig met dik kabelkoord in spiraalvorm naar beneden en in cirkelvorm met 3 of 4 zilveren slierten met wat kleine dingen eraan.

  Ik zie een zilverkleurige windmobiel draaien. De een is licht van gewicht en ziet er fragiel uit en heeft 4 dunne slierten met kleine versiersels eraan. De andere is zwaarder van gewicht en model en ook anders om te zien dan de lichtere versie, die heeft meer slierten eraan hangen en draait zachtjes. De zwaardere heeft een dik kabelkoord en heeft een spiraalvorm. Er is een vrouw in een witte jas als een zuster die zegt (of dit alleen tegen mij is weet ik niet) als de ene draait de lichtere versie dan leef je nog en als de andere grote zwaardere ophoudt met draaien ben je er niet meer, houdt het leven op. Terwijl zij dit zegt en ernaar wijst, hangen ze in de lucht aan iets, maar wat weet ik niet. Ik zie de ene zachtjes, maar toch met wat meer snelheid draaien dan de grote zware met het dikke koord. Die gaat veel langzamer en deze hangt ook links ten aanzien van de fragiele fijne windspinner.
  Einde droom.

  Deze droom op de 8ste gedroomd heeft veel betekenissen. De 8 als je deze neerlegt is het een Lemniscaat en dat betekend (Egyptische) het eeuwige leven.

  Omdat deze droom mij zo fascineerde ben ik er plaatjes bij gaan zoeken die op de spiraalvormige windvangers leken. Ik heb toen iets gevonden om zo meer helderheid in mijn droom te krijgen.

  Ook dit is wat tot mij kwam toen! Als de lichte fragiele windspinner draaide leefde ik en de grote zware met kabeltouw moest ook draaien, maar die draaide langzaam als een tijdwiel. De windspinner met het zilveren touw in lichte spiraalvorm gedraaid en langzaam draaiend naar beneden staat voor het fluïdekoord of anders gezegd het levenskoord wat ieder mens heeft. De grote en die langzaam draaide staat symbool voor het eeuwige leven aan de andere kant als we het aardse leven verlaten. De kleine die sneller draaide stond en staat symbool voor het aardse leven wat tijdelijk is. Na mijn ziek-zijn 2009 heb ik zoveel dromen en of andere wijze boodschappen of via helderziendheid, helderhorendheid gezien of gehoord, dat ik nu denk ik in een soort transformerend proces ben gekomen om een trilling hoger te komen, want mijn dromen zijn heel erg veranderd en ik houd daarom al jarenlang een droomboek bij. Een crisis in je leven kan alles overhoop gooien zoals planeten in de astrologie kunnen aantonen, maar uit een crisis ontstaat op den duur dan toch iets heel anders waar je misschien wel altijd naar verlangde onbewust. Ik heb zo mijn momenten die heel liefdevol en waardevol voor mij zijn vanuit de astrale wereld, Universum.

  Tot zover mij relaas over deze droom.

  Dank voor het lezen en je leuke bijdrage aan mijn droomontwikkelingen 🙂

  Lieve droomgroet,
  Dory

  1. Marielle Borst

   Wat heb jij toch een rijk en bijzonder droomleven Dory! Ik vind dit een hele spirituele droom en zie er ook het eeuwige en het tijdelijke in. Het in je blikveld houden van de grote zware windspinner, die ophoudt met bewegen als je sterft doet me denken aan Boeddhisten, die stellen dat je als mens eigenlijk iedere dag over de dood zou moeten mediteren, omdat bewustzijn dat dit leven eindig is maakt dat je voller in het leven kunt staan. Wat je schrijft over een crisis (dat daar op den duur toch iets heel anders uit kan ontstaan waar je onbewust misschien wel altijd naar verlangde) raakt me: herkenbaar en mooi omschreven.

   Dag Rotterdamse Deventerse, dat je maar meer van deze mooie dromen mag krijgen!
   Marielle

 4. Dory de Joode

  Hallo Marielle,

  Dank voor je snelle reactie en ook een bijzonder uitgangspunt, weer anders.

  Wat grappig trouwens dat je uit Deventer komt en ik zo pontificaal op de Brink zit in een bed in mijn droom, de Waag was dichtbij. Ik woon hier nu ruim 20 jaar en ben opgegroeid in Rotterdam. De keus om naar Deventer te gaan is ook niet zomaar en was geen toeval!
  Ik voelde me op mijn gemak en in rustpose. In een bed kun je veel overdenken en het onderbewuste kan actief worden. Zeker in de nacht ook kan het een als toevluchtsoord dienen. Maar dat voelde voor mij niet zo aan. Relaxt en geen schaamte. Dat het als een ziekenhuisbed eruit ziet deed me niets, het was ook schoon en ik heb vaker in een ziekenhuis gelegen.

  Op het moment is er wel van alles in beweging in mijn hoofd aan ideeën die er al een tijd liggen (10 jaar), maar klaarblijkelijk geeft de droom aan dat ik nu de zaadjes mag laten groeien. De voortdurende beweging van een spiraal die omhoog gaat is ook dat mijn trilling zich verhoogt. Ik ervaar dat duidelijk de laatste maanden. Ook heb ik hier wel herkenning in: de draaiende lijn, welke zich om een vaste kern heen windt, symboliseert het van ‘AL DAT IS’ (goddelijke) afkomstige, niet-manifestatie bewustzijn, dat zich kristalliseert, vaste vorm aanneemt, bewuste ervaring opdoet en al groeiende in opwaartse richting evolueert, totdat de cyclus zich opnieuw herhaalt. Psychische dynamiek en ontwikkeling.

  De winter is natuurlijk bij uitstek een seizoen om naar binnen te keren, in jezelf te zijn, zelfreflectie, spiegelen en naar de geleerde processen kijken en soms ook voelen qua emoties. Een nevel maakt steeds nieuwe vormen zoals wolken, mist dit ook doen. Daar lijkt het op bij mij, dat er nu nieuwe ideeën opborrelen en ik daar meer aan kan toegeven door rust, wellicht dat het bed op de rustige Brink mij een spiegel voorhoudt. Neem je rust en tijd en gebruik je creatieve talent.

  De nevelspiraal ontstaat zo’n beetje bij het begin tegenover AH waar ik dagelijks kom. Om zo door een nevelspiraal te worden beneveld die ook weer oplost vond ik in het bed wel apart. Ik wist gewoon niet wat me te wachten stond, dus lichte sensatie. De droom houdt me zeker bezig, daar ik ooit eerder over 2 spiralen heb gedroomd met een boodschap. Nu hebben dromen altijd een boodschap, maar die was toen heel helder en duidelijk over mijn leven. Dat is deze ook met de spiraal als bijzondere vorm. De materie beweegt om ons heen. Maar ik kan nog niet goed de vinger op het bed leggen, dat ik daar zo stond midden op de Brink. Wel allang de schaamte voorbij. Ik denk in het middelpunt staan, maar er was weinig publiek. Ik ben bescheiden, maar wel assertief en voordragen. Het zag er raar uit zo natuurlijk met bed en al op de Brink. Maar 2 maal zo dezelfde spiraal is dat wat we nu niet goed schouwen er toch ergens is aan de andere kant van de spiraal/sluier.
  Ik dank je hartelijk voor je duiding, het verbreedt mijn perspectief en boodschap, maar er zal nog wel meer indalen denk ik 😊😊

  Lieve droomgroet,
  Dory

  1. Marielle Borst

   Graag gedaan hoor Dory, tot een volgende droom!
   Is er trouwens nog een link te leggen tussen deze droom en de eerdere droom die je hebt gehad over spiralen?
   Associaties die nog aanvullend bij mij naar boven kwamen bij het lezen van je antwoord waren de spiraalvorm van ons DNA en het feit dat ik een aantal mensen in mijn omgeving heb horen zeggen dat er een soort nevel uit hun hoofd verdween toen ze bepaalde voedingsstoffen gingen mijden (associatie bij het feit dat de nevel in jouw droom ter hoogte van AH begint). Kijk maar of dit nog iets toevoegt bij het verder laten indalen van je droom.

   Tenslotte vind ik het nog leuk om iets persoonlijks met je te delen: ik ben in Rotterdam geboren……
   Alle goeds,
   Marielle

   1. Dory de Joode

    Marielle wat grappig ook ik ben in Rotterdam geboren in Crooswijk en de straatnaam was De Paradijslaan. Alhoewel het niet paradijselijk was onze jeugd. Maar dit terzijde….. ik heb er een keer een klein gedichtje over geschreven. Het dichterscafé in Deventer is een grote bron van inspiratie al ruim 8 jaar.

    Vannacht heb ik nog meer over mijn droom nagedacht en er kwamen toch wat nieuwe duidingen bij. Ik moest zelf ineens denken aan een soort zuivering van energie en energie van chakra’s draaien ook of links of recht al naargelang je ze open- of dichtdraait. Ooit cursus magnetisme gedaan en wel bijzondere ervaringen gehad maar heel lang geleden (30 jr).

    Het eten, ik ben al 15 jaar vegetarisch, sinds 10 jaar glutenvrij en lactose mijden of vegan. Ik ben intolerant maar door een nieuwe leefregel in te lassen in mijn levensbestaan merk ik zoveel verbetering en fijne energie ook meer energie daardoor. Ook veel lopen heeft mij een soort bevrijding gegeven. En dat merk ik aan alles. Het is zeker een feit dat er een soort mist uit je lichaam trekt als je het op een andere levensboeg gooit qua eten en levensstijl. Een sterke uitdrukking van Hippocrates is dat je 2 dokters bij je hebt, je linker- en rechterbeen. Dit is een cliffhanger geworden voor mij naar anderen toe soms. AH daar voelde ik niet zozeer iets mee alleen dat ik er dagelijks kom want veelal haal ik ook eten bij de natuurwinkel.

    De andere droom gevonden over de spiralen maar deze heeft toch nog een wat andere strekking. Ik zal hem plaatsen.

    Lieve droomgroet,
    Dory

 5. Goedemiddag dromers,

  Ik sta midden op de Brink, maar zit tegen een kussen aan in bed (ziekenhuisbed model) en het ziet er schoon uit. Ik kijk richting Korte Bisschopstraat (winkelstraat) die is ca. 200 meter afstand en zie dan plotseling een spiraal van lichte nevel ontstaan. Ik zeg tegen iemand: kijk daar is iets vreemds aan de hand een spiraal van nevel is bezig groter te worden. Het begint als een kleine spiraal en wordt steeds een beetje groter. Het begint dan licht te draaien, maar niet zo hoog en snel dat hij boven de winkels en bovenwoningen uitkomt. Dan gaat de spiraal de straat uit naar de Brink op en komt richting mijn bed.

  Ik zeg: kijk, hij komt deze kant op. Ik ben ineens heel even verneveld door de nevelspiraal en dan trekt de spiraalnevel weer snel weg. We praten erover (ik weet niet wie bij me zijn) en dan kijk ik weer naar Korte Bisschopstraat en zie dat er nog een keer een spiraalnevel ontstaat en aan komt drijven, weer mijn richting op. Ook nu is het er snel en even voel ik me beneveld en het zicht ontnomen, maar dat trekt dan weer snel weg. Ik vind het apart en zit in het bed en denk erover na. Het is een tweede keer!

  Dank en lieve droomgroet,

  Dory

  1. Marielle Borst

   Hallo Dory,

   Zo te lezen delen wij naast een voorliefde voor dromen ook nog een stad, want de stad die je beschrijft is volgens mij Deventer en daar ben ik opgegroeid, maar dit terzijde, want het gaat natuurlijk over jouw droom!

   Wat betreft je droom komen de volgende vragen in me op:
   – Je bevindt je in deze droom in een bed dat er uit ziet als een ziekenhuisbed model: Welke betekenis geef jij daar als dromer aan?
   – Er ontstaat een nevelspiraal die in de droom tot twee keer toe jouw kant opkomt en die jou even ver/benevelt, je tijdelijk het zicht ontneemt en dan weer wegtrekt. Is er een link te leggen tussen wat er gaande is in jouw persoonlijke leven en dit droombeeld? Speelt er bijvoorbeeld iets waar je van binnen zo mee bezig bent dat je even wat minder zicht hebt op de rest of is het iets anders? Wie of wat ‘benevelt’ jou in het dagelijkse leven, ontneemt je even het zicht en trekt dan weer weg zou ook een vraag kunnen zijn die ingang geeft tot de diepere laag van je droom.

   Aanvullende vragen zouden nog kunnen zijn of er in de Korte Bisschopstraat een specifieke plek is waar deze nevelspiraal ontstaat? En hoe voelde het voor jou in de droom om beneveld te worden door deze nevelspiraal?

   Jou kennende heb je daar vast al goed over nagedacht!

   Hartelijke groet,
   Marielle

 6. Marielle dank voor je bericht en antwoord. Dromen kunnen vaak nog een langere tijd in beslag nemen voordat een boodschap duidelijk wordt heb ik gemerkt.
  Het is zeker een mooie Eye opener of aha moment. Met mijn droomdagboek is het altijd makkelijk terug te vinden. Op naar de volgende droom en bij meer nieuw inzicht van deze droom zal ik het plaatsen.
  Lieve droomgroetjes,
  Dory

  1. Marielle Borst

   Graag gedaan hoor Dory,
   Leuk dat je zo diepgaand met je dromen bezig bent en dat met ons deelt: tot de volgende keer!
   Harte-groet,
   Marielle

 7. Hallo dromen duiders ik ben benieuwd naar jullie interpretatie.

  Deze droom van 10 mei 2019 was op vrijdag en ik voelde mij een toeschouwer en speler.

  Ik ben in een vergader/feestzaal en met een paar mensen ruimen we troep op van de grond. Anderen hebben dit laten liggen en ik ben dus bezig de troep van anderen op te ruimen. Terwijl ik opruim en buk om iets op rapen (ik zie wit papier en karton etc. liggen) en weer overeind kom zie ik buiten een goede vriendin lopen. Ze ziet mij niet, want ze lijkt het druk te hebben met zaken en loopt ergens heen, daarom roep ik haar waardoor ze omkijkt en me groet. Ik vraag meteen aan haar wanneer ga je weg? Ze zegt vrijdag en loopt verder. Ondertussen zijn we nog steeds bezig met opruimen van de rotzooi en ik heb er geen goed gevoel over. Even later sta ik buiten bij een pad met bomen en zie ik de goede vriendin weer lopen. Er staan mensen met fietsen op het pad klaar voor een fietstocht en de goede vriendin praat even met een vrouw. Ze ziet er slank en sportief uit met lang bruin haar. Ze heeft fietskleding aan en een helm op en ze gaat bijna weg. Ook is er een man bij en jongere mensen (gezin?) die meegaan en ook aanstalten maken om te gaan fietsen. Ik zie dat de vriendin er mooi uit ziet, ze heeft een prachtig zalmroze broekpak aan. Dan vraag ik nog een keer aan haar wanneer ga je weg en ze zegt vrijdag.

  Lieve droomgroet,
  Dory

  1. Marielle Borst

   Hallo Dory,

   Wat leuk dat je n.a.v. het blog gelijk met een voorbeeld droom komt, dank je!

   Soms laat de eerste zin van een droom direct zien waar het over gaat, zou dat hier het geval kunnen zijn? In jouw geval gaat de eerste zin over een ruimte waar óf in vergaderd wordt óf in gefeest. Sommige mensen kiezen deze ruimte blijkbaar uit om in te feesten en anderen, waaronder jij, gaan aan het werk en ruimen er de troep (van anderen) op. Herken je dat wellicht in je dagelijks leven; dat jij aan het werk gaat, terwijl anderen feesten of de kantjes eraf lopen? En heb je in het dagelijks leven ook wel eens het gevoel dat jij de troep van anderen staat op te ruimen en dat dit een beetje “liefdewerk oud papier” (gezien het feit dat je papier en karton opruimt in de droom) is? In dit geval wil de droom je misschien laten zien dat dit is wat je doet.

   Dan het contact met die andere vrouw. Ze ziet je niet gelijk, maar als jij haar roept ziet ze jou. Zou zij voor een deel van jou kunnen staan dat jou laat zien hoe het ook kan? Dat het soms heel prima, heel mooi en heel gezond kan zijn om samen met de mensen waar jij van houdt voor ‘het feest’ te kiezen en niet voor ‘het werk’. Het lijkt erop dat dit deel binnen jouw bereik komt als jij dat deel van jezelf roept en bij de naam noemt (zoals in de droom).

   Kortom: Als jij een equivalent van dat mooie zalmroze broekpak in de kast hebt hangen zou ik dat binnenkort (liefst op een vrij-dag gezien de droom) lekker eens aantrekken, want het staat jou vast ook prachtig!

   Harte groet,
   Marielle

   1. Dank voor je snelle reactie Marielle.

    Ik herken dit niet het opruimen voor anderen die de kantjes ervan aflopen omdat ik er voor pas om de rommel van andere gemakzuchtige mensen op te ruimen. Ik zie het opruimen van andermans troep in de droom als gemakzucht omdat mensen met onhebbelijke vervelende trekken altijd manipuleren in het leven om in hun narcistische gevoel en recht te blijven en kijk mij eens belangrijk zijn! Dat het zich laat zien als rommel zoals het karton en papier is misschien omdat ik al jaren bezig ben met ontspullen en steeds meer paperassen weggooi soms van partner! Dat is een oud stuk verleden maar het kan ook zijn dat een collectief onbewuste bewaardrang van anderen dit verbeeld in mijn droom en ik denk weg ermee waarom bewaren!

    De zaal staat symbool voor gemeenschapsgevoel en het is een toegankelijke ruimte voor publiek en verschillende activiteiten en functie of doel en wat zich daar bevindt. Voor mij is de zaal een belangrijke plek waar je meedeelt en je dus naar buiten toe opent ik schrijf gedichten en in openbare ruimtes draag ik die voor. Er kan volop gecommuniceerd worden en handelen in een zaal, veel openheid is mogelijk. Voor mij heeft het te maken met het deel in mezelf dat meer ruimte nodig heeft in mijn hoofd (stille plek schrijven) met zijn geestelijke en persoonlijke bevattingscapaciteit. Ik zie dat opruimen voor orde op zaken stellen in het waakbestaan. Wat ruim ik op karton en wit leeg papier (dat eigenlijk beschreven moet worden door mij) o.a. wat belangrijk is voor mij in waakbestaan en verleden, weg ermee. Rommel opruimen van anderen dan stoor ik me aan het rommelige karakter van anderen. Vandaar toch rommel opruimen maar bij hoge uitzondering want ik kan me de tijd niet heugen.

    De vrouw staat symbool voor een krachtige persoonlijke sterke vrouw. Maar haar omstandigheden zijn verre van rooskleurig. Ik vond haar gedrag ook ontwijkend en praten met de fietsers leek voor haar wel de richting vragen naar een bepaalde weg want ze leek zoekende. Het broekpak een dameskostuum heeft een mannelijk uitstraling maar door de kleur wordt het vrouwelijk. Ik heb ooit een zachtroze broekpak gehad en vaak gedragen totdat het niet meer bij mijn ontwikkeling paste dus opgeruimd en tijd voor andere kleding.

    De kleur (zalm)roze wordt meestal geassocieerd met liefde, vooral onvoorwaardelijke liefde en staat ook in verband met geneeskrachten van de ziel of het chakra van het hart het centrum van de psyche of de spirituele energie. Roze staat dus vaak voor liefde, plezier, zachtheid, geluk, affectie, vriendelijkheid en compassie de hoogste rang en waardigheid. Ik slaap al jaren met een rosekwarts onder mijn kussen en is tijdens mijn slaap mijn steun en toeverlaat en te helen. Wat de kleur mij laat zien is de helende kracht ervan en roze in dromen helpt helen van bijvoorbeeld pijn door afwijzing of de neiging niet voldoende voor eigen behoeftes op te komen en dat kan met verleden te maken hebben. Het voor mijzelf opkomen gaat liefdevoller naarmate ik ouder wordt en werd (60) (mijn ervaring) als dat je amper 20 jaar bent.

    Voor het feest kiezen dat valt mij de laatste jaren steeds meer ten deel en genieten en me geestelijk vrijer voelen. Thank God it’s Fryday! De vrijdag en 10 mei viel op vrijdag het triggerde mij enorm. Dat er iets staat te gebeuren op een vrijdag is duidelijk maar de tijd laat het zien. Het is een weekdag (en zondag heeft ook een betekenis zoals het zondagskind o.a.) en vrij(dag) staat wellicht voor Vrij het is een krachtig woord en heb mij hier verder in verdiept. Ik stuitte op stabiliteit, macht, hulp en kracht en weerspiegeld door de mannelijke energie de vrouw in kwestie is zeer mannelijk en had een vriendin. Bij het zien van haar en ontwijkend gedrag en kleur broekpak is ze duidelijk aan het zoeken naar de mannelijke en vrouwelijke energie in balans te krijgen en de weg naar haar hart. Er is een nieuwe situatie op komst wellicht voor haar en mij op een vrijdag. Vaker een (voorspellende) droom gehad die mij op dezelfde dag zeer van nut was en dat was ook op een vrijdag nu ik dit tik en mij realiseer maar dat was jaren geleden. Er zullen stappen gezet moeten worden door de vrijdagdroom weet ik nu die belangrijk is voor een nieuwe situatie. Vrijdag staat voor macht en autoriteit, de regels en verplichtingen volgen waar je niet onderuit komt.

    Ik ga er maar aan staan want de flow van je leven kunt je niet tegenin zwemmen en plannen maken vaak ook niet want leven trekt zijn eigen plan.

    Lieve droomgroet,
    Dory

    1. Marielle Borst

     Hallo Dory, Dat is nog eens een uitgebreide droomanalyse die je daar schrijft! Voor mij geldt dat de dromer het beste weet waar een droom over gaat en jouw verhaal is daar een heel duidelijk voorbeeld van, dus ik heb verder niets meer aan je verhaal toe te voegen, dan je heel veel succes te wensen bij het met je meenemen van deze droom! Hartelijke groet, Marielle

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *