Iets van waarde vinden in dromen

Iets van waarde vinden in dromen

De zomer is het ideale moment om de drukte van het dagelijks leven even achter ons te laten. We trekken erop uit, gaan op vakantie en komen tot rust. In deze periode hebben we vaak ook meer oog voor onze omgeving en laten we ons raken door de schoonheid om ons heen. Of het nu gaat om een adembenemend uitzicht, een kunstwerk, een oud kerkje op een heuvel of een onverwacht mooi liedje, we zien en horen het en worden er door geïnspireerd. Soms vinden we, tijdens een strand- of natuurwandeling of bij het verkennen van een charmant stadje, zelfs letterlijk iets van waarde dat we als souvenir of cadeau meenemen. Het is dan ook niet verrassend dat we in de zomer vaker dromen over het vinden van iets van waarde. 

In mijn tas vind ik een ring in een plastic zakje met afval. Verbaasd haal ik de ring eruit. Op de bovenkant zie ik kleiner wordende diamanten cirkels, met in het midden drie steentjes waarvan één rood. Aan de binnenkant staat iets gegraveerd. Ik zoek naar de eigenaar. Een vrouw reageert op mijn oproep. Ik laat haar de ring zien, maar houd hem vast. Ik vraag of ze de inscriptie kan beschrijven. Zij moet daarvoor eerst haar moeder raadplegen. Ik doe de ring om, zodat ik hem niet kwijtraak, en ga zelf op zoek naar de moeder. Ik vind een portretfoto van een oudere vrouw met donker haar en een krantenfoto waarop ze omringd is door een groep lachende mensen. Ze lijkt me bijzonder.

Wanneer ik wakker word, voel ik de ring nog steeds om mijn vinger zitten. Nieuwsgierig naar de betekenis, besluit ik deze droom te onderzoeken. 

Iets van waarde vinden

Wanneer je iets moois of van waarde vindt in je dromen, zoals juwelen, een verborgen schat, geld of antiek, kan dit je helpen iets waardevols over jezelf of een situatie in je leven te ontdekken. Het gevonden voorwerp kan je in contact brengen met je innerlijke rijkdom: een nieuw inzicht, verborgen talent of gevoel. Het kan ook wijzen op nieuwe kansen of mogelijkheden in je leven, of een bevestiging zijn van iets wat je diep van binnen misschien al wist over jezelf, maar nog niet volledig hebt erkend. Vaak geven deze dromen aan dat er iets waardevols binnen handbereik is dat nog aandacht en zorg nodig heeft om volledig begrepen of benut te worden. Ze helpen je op je levenspad door je bewust te maken van deze potentiële rijkdom. 

Verbinding met een (ziels)verlangen

Mijn droom over de ring blijkt een vervolg op twee eerdere dromen. In de eerste ontdek ik dat er ondanks mijn onvervulde kinderwens, een Oermoeder in mij schuilgaat die op een andere manier vorm wil krijgen; een echt (ziels)verlangen. De tweede droom biedt inzicht in deze vorm. Ik word opgeroepen om anderen te helpen met mijn hart, liefde en mededogen. Hierdoor besef ik dat ik vervulling kan vinden in mijn onvervulde verlangen en start ik mijn coachpraktijk voor mensen met vragen over leven en werk. Het vinden van de ring in mijn droom en het om mijn vinger doen, voelt net als bij een huwelijk, als een bevestiging en verbinding met deze roeping en de bijbehorende boodschappen.

Het krijgen van een boodschap

Een andere dromer vindt een donkerpaars kristal. Zij krijgt hiermee de boodschap dat zowel de donkere als de lichte delen van haar leven er mogen zijn. 

Ik droom over een flink stuk donkerpaars kristal dat op de stortbak van de WC ligt. Ik houd het in het licht, draai, bewonder en bekijk het. Ik zie licht erin weerspiegelt, zodat lichte en donkere stukken te zien zijn. Dan komt er ineens verdriet en sta ik te huilen in het wc-kamertje. Het is oud verdriet, dat ik alweer een tijdje goed had weggestopt.

De ochtend na deze droom valt het haar op dat ze weer beter in contact is met haar gevoelens. 

Steun in donkere tijden

In bovenstaande dromen wordt het waardevolle voorwerp op een plek gevonden waarvan je niet direct verwacht dat daar iets waardevols te vinden is: tussen het afval en bovenop de WC.  Vaak is in dit soort dromen het voorwerp van waarde ook niet altijd direct zichtbaar. Zo ontdekte ik zes jaar geleden in een droom pas een totempaal nadat ik een rammelende kastdeur, omgeven door wit licht, had geopend.

Het is een kleurrijke, bewerkte paal met vier gezichten. Iets zegt me dat deze paal voor mij is, een cadeau van degenen die voor mij waren.

Samen met mijn ITIP-begeleider onderzoek ik de kracht en rijkdom van de totem, inclusief de kleuren, de dierenogen en het hart erin. Ze adviseert me om de energie en kracht van de totem te ervaren en in mijn leven en lijf toe te laten. Deze opdracht neem ik ter harte. Kort daarna vind ik een vacature, solliciteer en doorloop een procedure die heel natuurlijk en vanzelfsprekend aanvoelt. De kracht en energie van de totempaal ervaar ik als steunend daarin. Sindsdien werk ik er met veel plezier.

Zelf een droom duiden waarin je iets van waarde vindt

In bovenstaande dromen brengt het gevonden voorwerp de dromer telkens een andere boodschap. Ben je benieuwd naar de boodschap van jouw gevonden voorwerp? Volg dan deze stappen: 

  1. Visualiseer het voorwerp. Welke gedachten, gevoelens en spreekwoorden komen dan op? Bij mijn ring kwamen bijvoorbeeld op: trouw beloven, een levenslange verbinding aangaan, verlovingsring en ‘een ring om je vinger hebben’. 
  2. Welke verhalen ken je waarin het gevonden voorwerp een belangrijke rol speelt? Bij een ring dacht ik aan de Ene Ring uit Lord of the Rings. Deze confronteert Frodo met verleiding en corruptie en dwingt hem om zijn moed en innerlijke kracht te omarmen. Bij kristallen dacht ik aan Aphrodite’s tranen die vermengd met het bloed van Adonis, rozenkwarts creëerden. Een steen die tegenwoordig symbool staat voor liefde en heling.
  3. Kijk naar de context waarin je het waardevolle voorwerp vindt. Waar bevindt het zich? Hoe voelde je je tijdens de ontdekking, en hoe zou het voorwerp je kunnen helpen in je dagelijks leven? De kracht en energie van mijn totem, kon ik bijvoorbeeld goed gebruiken tijdens mijn zoektocht naar een nieuwe baan.
Dromen delen

Wij zijn heel benieuwd welke voorwerpen van waarde jullie allemaal vinden in je dromen. Deel je ze met ons? Het ITIP Dreamteam helpt je graag bij het vinden van de betekenis. 

Wil je liever live je dromen onderzoeken? We nodigen je van harte uit voor de dromengroep Leiden onder leiding van Mariëlle Borst of de dromengroep Vleuten onder leiding van ondergetekende.  

Door: Ilse van der Jagt

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *