Vliegen in dromen

Vliegen in dromen

De zomervakantie komt eraan. Tijd om er tussenuit te vliegen. Soms letterlijk met het vliegtuig, maar soms ook figuurlijk door los te komen van de dagelijkse beslommeringen van school of werk. En heel soms door te vliegen in je dromen. Zo vrij als een vogel.

Ik vlieg prachtig en vrij rond en terwijl ik vlieg zing ik zelf gecomponeerde liedjes over de liefde. Om mij heen is er van alles aan de hand, maar dat wordt buiten mij om opgelost. Ik ben er vrij van. Ik doorklief de lucht en vlieg en zing als vanzelf.
Vliegen als een vogel

Vliegen in dromen verbeeldt veelal een ultiem gevoel van vrijheid. Je bent los van de aarde, licht als een veertje en vliegt als vanzelf, zoals in bovenstaande droom. Onze dromer zingt er ook nog bij. Hij is zowel schepper als creatie. Vrij van alles wat er om hem heen gebeurt.

Als je op eigen kracht vliegt in je droom, is het goed te kijken waar je van weg vliegt en waar je dus vrij van bent. Ook al besef je dat nog niet in je wakkere leven. Zo zit bovenstaande dromer voor zijn gevoel verstrikt in allerlei gedoe, maar is dat zo? Of wordt het zonder zijn bemoeienis ook wel opgelost?

De manier waarop je jezelf vrij vliegt in de droom, geeft tevens een aanwijzing over hoe je je vrij kunt maken in het dagelijks leven. Onze dromer zingt zijn eigen lied over de liefde. Voor hem is het belangrijk dat hij expressie geeft aan wat er leeft in zijn hart. Dat is zijn weg naar bevrijding.

Vliegen met hulp

Vliegen zonder toestel symboliseert in dromen je eigen vrijheid, kracht en controle. Maar je kunt in je droom natuurlijk ook vliegen in een vliegtuig, met een parachute of een ander hulpmiddel. Dan vlieg je met ‘hulp van buiten’. Niet geheel op eigen kracht dus, maar wel los van de zwaartekracht en met het perspectief van een vogel.

Ik vlieg in een zweefvliegtuig over zee. De zee is erg onstuimig met wilde, hoge golven. Steeds denk ik dat de volgende golf over het vliegtuig zal slaan en mij zal wegvagen. Maar ik blijf er elke keer nét boven vliegen. Uiteindelijk maak ik een veilige landing op een uitstekende rotspunt.

Nadat ik heb gehoord dat ik ernstig ziek ben en me daarover grote zorgen maak, krijg ik deze droom over een zweefvliegtuig. Een toestel dat bij het vliegen gebruik maakt van thermiek en dus min of meer is overgeleverd aan de elementen. Precies zoals ik me overgeleverd voel aan de doctoren en hun medische ingrepen. Steeds denk ik te worden overspoeld door angst en emotie; het woeste water in de droom. Maar ik blijf overeind. De droom helpt mij me over te geven aan het behandeltraject en geeft me het vertrouwen in mijn lijf en mijn uiteindelijke herstel.

Vliegen in dromen
Vliegen in dromen: vrijheid of vluchten?

Bovenstaande dromen over vliegen gaan over vrijheid, over jezelf ergens vrij van maken. Maar er is ook een variant op de vliegdroom, waarbij het vliegen een manier is om weg te vluchten en zo je verantwoordelijkheid te ontlopen.

Ik moet een teamopdracht leiden op mijn werk, maar vind geen aansluiting bij de andere teamleiders. Het team zelf ziet me weliswaar staan, maar haalt me er niet bij. Als leider moet ik het nu zelf doen. Dan word ik opgetild door de wind, zo de lucht in. Het stormt en ik vlieg door de lucht. Ik heb geen controle en de wind blaast me van hier naar daar. Het is een beetje eng, maar ook spannend en opwindend. Ik kan alles van boven ook veel beter bekijken.

Onze dromer staat klaar voor een grote taak op het werk als leider en verdwijnt dan zomaar in het luchtledige. Sommige lezers zullen zich hierin wellicht herkennen. Dat een situatie zó spannend wordt, dat je als het ware verdwijnt. Dat je afhaakt. Liever toeschouwer dan deelnemer. Dit geldt ook voor onze dromer. Ze herkent hoe lastig ze het vindt om zich echt te verbinden, verantwoordelijkheid op zich te nemen en aanspreekbaar te zijn op wat ze doet; om haar plek als leider in te nemen.

Jouw vliegdroom

Heb jij dromen over vliegen? Kijk dan eens naar de elementen in je droom en waar deze symbool voor kunnen staan in je dagelijks leven. Stel jezelf deze vragen:

  • Waar vlieg je van weg? Ofwel in welke situatie zit je schijnbaar vast of waar lijd je aan?
  • Hoe vlieg je? Dat geeft een aanwijzing op welke wijze je vrijer kunt worden.
  • Vlieg je of vlucht je? Gaat jouw droom over het vrij wegvliegen van iets waar je in vast zit of vlucht je eigenlijk weg van iets waar je je mee dient te verbinden of toe te verhouden?

Vliegen in dromen tenslotte is het onmogelijke doen. Het laat ons zien dat we veel vrijer zijn dan we denken te zijn. Ik hoop dat de zomer jou de kans biedt er ook eens lekker uit te vliegen. Al is het maar in je dromen.

Door: Esther van Nieuwburg

P.S. Dromen zijn een waardevolle tool voor je persoonlijke ontwikkeling. Voor echte verdieping in het werken met dromen, meld je je aan bij Dromengroep Vleuten olv Ilse van der Jagt of Dromengroep Leiden olv Mariëlle Borst.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *