Tijd in dromen

Tijd in dromen

‘We stappen met ons gezin in een bootje. Net boven het water steekt een tafel uit, met een grote zwarte klok erop. Wij moeten die meenemen in het bootje en ook als we uitstappen moet de klok mee. Zelfs als we de lift in gaan om te gaan eten.’

Een paar dagen nadat ik deze droom had, vloog plotseling het scherm van mijn pc op zwart. Direct voelde ik stress opkomen. ‘Niet nu, met nog zoveel te doen!’ schoot door mijn hoofd. Toen de rust eenmaal was teruggekeerd, dacht ik terug aan de droom. Het trof mij hoe dwingend deze was. En deed me beseffen hoe prominent de factor tijd in ons leven aanwezig is. Ook binnen ons gezin, waar ik vaak het gevoel heb dat ik tijd tekort kom. Soms lukt het me om helemaal in een moment op te gaan, afgestemd en in het hier-en-nu. Totdat ik op de klok kijk en zie hoe laat het is. En voor ik het weet schiet ik in de doe-stand en in het slechtste geval jaag ik ook nog mijn kinderen aan. Alsof we steeds de grote zwarte klok uit de droom bij ons aan boord dragen. Tijd 😉 voor een blog over tijd in dromen.

Tijd is aandacht

Tijd is altijd aanwezig in ons leven, dus ook in en rondom dromen. Zo is bij het onthouden van mijn dromen ‘tijd nemen’ een enorme hulp. Tijd om mij voor het slapen gaan te richten op het willen onthouden van mijn droom. En tijd nemen om in de ochtend mijn dromen op te schrijven. Omdat ik weet dat dit mij goed doet. We spreken immers niet voor niets letterlijk over leeftijd: hoe ouder je wordt, hoe minder tijd resteert. Dat geeft druk, maar juist deze beperking geeft ook zin aan ons leven. Want het doet ons beseffen: tijd is aandacht. Tijd voor iets nemen kan het verschil maken tussen iets met volle aanwezigheid doen, nuance aanbrengen of juist enkel ‘iets afvinken’. Leuk om je eens af te vragen wat jij voorrang en aandacht geeft in jouw dagen, weken of maanden.

Afleiding

Zelf ken ik maar al te goed dat ik mijn tijd ergens in wil steken en mij dan laat afleiden. Toch eerst mail wegwerken, iets te snel inspringen op een vraag…  Ieder heeft zo zijn eigen patronen hierin.

‘Ik was helemaal klaar en wilde vertrekken, maar er waren veel obstakels. Alles zat tegen, de tijd ging wel drie keer zo snel in mijn droom.’

Het kan goed zijn, dat de dromer die dit fragment instuurde het gevoel heeft dat de tijd door haar vingers glipt. Zij kan zich afvragen ‘wat zijn in mijn dagelijks leven de obstakels die mij tegenhouden? Wat maakt dat ik er niet toe kom om te vertrekken, terwijl ik het gevoel heb daar helemaal klaar voor te zijn? Het maakt benieuwd hoe de obstakels in de droom eruitzagen, dit geeft vaak een indicatie  voor de obstakels in de dag.

Tijd in dromen, best helder

Dromen over tijd laten vaak vrij helder zien hoe je je tot tijd verhoudt. Als je droomt dat je te weinig tijd hebt, is de eerste vraag die je jezelf kunt stellen ‘waar in mijn dagelijks leven ervaar ik dat ik te weinig tijd heb?’ Kijk dan hoe de droom verder gaat. Het kan zomaar zijn, dat je daar een oplossingsrichting krijgt aangereikt. En als je droomt over je vroegste jeugd of jouw studententijd, vraag je dan eens af waar die tijd voor jou voor staat. Welke eigenschappen kwamen volop tot hun recht? En hoe staat het daar nu mee? Kun je deze eigenschappen weer ergens inzetten in jouw huidige leven? Laatst vertelde een dromer dat hij in de droom ‘in slaap valt en een stuk verder in de tijd wakker wordt’. Hij realiseerde zich, dat hij een tijd van zijn leven niet vol aanwezig is geweest, dat hij als het ware in slaap was gevallen.

Verhalen en associaties

Tot slot, dromen over tijd nodigen uit om te associëren. Om in sprookjes, mythen of oude verhalen te duiken. Denk aan Doornroosje die in slaap valt en 100 jaar slaapt, of aan de discipelen die op een belangrijk moment in slaap vallen. In de Griekse mythologie heeft tijd twee gezichten: Chronos (chronologische tijd) en Kairos (innerlijke tijdsbeleving: een zelfde tijdsbestek kan ‘uren duren’ of juist ‘voorbij vliegen’). En natuurlijk zijn er ook nog associaties of uitdrukkingen rondom tijd zoals: ‘komt tijd komt raad’, ‘de tijd zal het leren’, ‘zij is bij de tijd’ of ‘er is een tijd van komen en een tijd van gaan’.

Hoe ga jij met tijd om?

Voor mij was de droom over de zwarte klok een aanleiding om weer eens te gaan zitten om een blog te schrijven. Iets dat ik, door alles wat in een dag op mijn pad komt, makkelijk uitstel.

Leuk om je af te vragen: hoe groot is de factor ‘tijd’ in jouw leven aanwezig? Hoe verhoud je je ertoe? Wat zou jij graag meer tijd en aandacht geven? En waardoor laat je je afleiden?

We zijn benieuwd, laat je ons weten?

Door: Anita van der Kooi

4 gedachten over “Tijd in dromen”

 1. Damien Genefaas

  Ik werd wakker met een droom zo helder tot in detail dat het me vragen opwekten. Ik droomde over het vinden van verschillende polshorloges, en allemaal dure horloges van Cartier to and andere merken. Ze waren allemaal goud maar sommige hadden geen polsbanden en sommige deden het niet. Dus had er eigenlijk weinig aan. En toen vond ik er 1 die compleet leek te zijn en letterlijk doormidden brak toen ik hem vast hield.

  1. Hallo Damien,

   Een horloge heeft als functie dat je kunt zien hoe laat het is. Alleen, de horloges die jij vindt in je droom doen het niet of zijn onbruikbaar, omdat ze geen polsbanden hebben. Wel zijn ze van dure merken en van goud. Eigenlijk had je er maar weinig aan schrijf je. En als je er dan één vindt die compleet lijkt te zijn, breekt het als je het vasthoudt. Wat doet dit met je als je dit zo leest? Herken je het in je dagelijkse leven dat je dure spullen om je heen hebt of dat het veel om uiterlijk gaat, maar dat waar het werkelijk om gaat – in dit geval in je droom de functie van een horloge de tijd kunnen zien – dat dat er niet is, of stuk is? Wat mij betreft kun je de tijd hier als een dubbele betekenis lezen in je droom: de eigenlijke waarde van een horloge (functie hoe laat het is) doet het niet meer, en ook: dat het tijd is om hiernaar te gaan kijken. En wat betekent dit dan voor je leven nu? Kan het zijn dat je eigenlijk, diep van binnen, verlangt naar meer diepgang, naar wat echt van waarde is?

   Ik ben benieuwd wat het bij je oproept.

   Lieve groet,
   Mayke

 2. Ik droom niet zo vaak over klokken en horloges, maar ervaar wel vaak een tijdsverschuiving in mijn dromen. Op één nacht droom ik regelmatig over belevingen die zich over meerdere dagen of zelfs weken spreiden. Ik ervaar het vaak als dromen in loops. Ik heb me al vaak afgevraagd waarom dit gebeurt. Het voelt als dat ik op één nacht de tijd krijg om iets van vele kanten te bekijken en ervaren, alsof ik multiple kan evolueren en groeien… Soms lijkt het ook alsof de tijd stil staat en de beleving multidimensionaal wordt… Dergelijke dromen laten zich soms moeilijk onder woorden vatten, laat staan ze chronologisch weer te geven. Ik noem het magisch-surrealistisch. Wat denk jij?

  1. Hoi Kune,

   ik herken dat deze beleving van tijd moeilijk in woorden te vatten is. Het past ook wel bij dromen dat de gewone belevingsbegrenzingen wegvallen. Het woord ‘groeien’ resoneert bij mij, alsof de tijdverschuiving ook een (mogelijke) ontwikkeling laat zien.
   Mooi hoe je dat noemt, magisch-surrealistisch..

   lieve groet,
   Anita

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *