Dromenspreekuur

Ben je benieuwd naar een specifieke droom die je hebt gehad? Ons ‘Dreamteam’ staat voor je klaar!

Begeleiders of oud leerlingen van de ITIP Dromenopleiding staan je te woord.

Deze periode zijn dat:

Olivia Somer | dromenuitleg@oliviasomer.nl

Anita van der Kooi | info@droomgesprek.nl 

Mayke Mars | arttobeyou@gmail.com

Hilde Kroes | hilde@hildekroes.nl

Ze helpen je om contact te maken met de symbolen en de energie in de droom. Zo kom je zelf tot inzicht over wat jouw droom betekent.

Heb je over een specifiek onderwerp gedroomd, bijvoorbeeld over een huis, een auto of iets anders waar we op deze site blogs over geschreven hebben? Dan kan je onderaan het blog in kwestie je droom posten. Wij zorgen dat je een reactie krijgt van één van de droomexperts van het ITIP ‘Dreamteam’.

299 reacties op “Dromenspreekuur”

 1. Hallo Dreamteam,
  Ik had gisteren een droom die me bezig houdt:
  Het was dag en ik liep door een soort bostuin met mijn (oude) kat. Het is een stralende dag. Ik kijk omhoog. Op een heuveltje onder wat bomen kijk ik naar de wortels. De grond beweegt daar, alsof iemand eruit probeert te klauwen. Mijn oude kat wacht op me tot ik klaar ben met kijken. Als ik weer naar de bewegende aarde kijk, zie ik klauwende pootjes te voorschijn komen. En uiteindelijk een hele kat. Zwart met witte vlekken. Net als ‘mijn’ oude kat. Maar dan een jeugdiger versie. ‘Jeugd’ ziet me niet, springt vrolijk weg. Haar vacht glanst, een en al gezondheid. Als ik naar mijn eigen oude kat kijk, bedenk ik me dat ik heb gekeken naar de ‘herboorte’.

  Toen ik wakker werd, voelde ik me alsof ik iets heel bijzonders had meegemaakt.
  Hoe zouden jullie deze droom duiden?
  In het echte leven komt er ook een nieuw begin aan, we gaan over een tijdje verhuizen. De kat is 16, ziet weinig en loopt (net als ik trouwens) een beetje moeilijk. De laatste tijd eet ze bij vlagen niet. En gaat ze bijna alleen naar buiten als ik ook ga.

  Alvast bedankt voor het lezen. Heel mooi dat jullie dit doen.
  Hartelijke groetjes van Christine

  1. Hallo Christine,

   Je droom voelt voor mij aan als een Droomreis (zie mijn blog ‘droomreizen’ voor meer info). Een droomervaring waarbij er middels een sterke verbinding met/vanuit de aarde een transformatie plaats vindt. Wat je zelf al aan geeft; een wedergeboorte. In de droom is het je kat die herboren wordt. Is het zo dat jij momenteel in je huidige leven ook een wedergeboorte ervaart?

   Wie of wat betekent je kat voor jou? Hoe zou je haar/hem omschrijven? Welke eigenschappen draagt je kat in zich, die je ook in je zelf herkent? En staan deze wellicht op het punt om zich te vernieuwen of te versterken? Om te transformeren?

   In de droom transformeert de kat ook echt fysiek. Sterk en met een glanzende vacht. Kun je deze verandering ook ervaren in je eigen lijf? Voel je ook meer (innerlijke) kracht? Geef je meer glans? ‘Shine’ je meer?

   Tenslotte: Wat mooi hoe jij en je kat zo verbonden zijn. In dit leven én blijkbaar in de droomwereld.

   Esther

 2. Wauw Marielle….. hier ben ik echt even stil van en het raakt me enorm….. enorm veel dank voor de spiegel en inzicht…. weer een verdieping van op zich bekende puzzelstukjes…. Verklaart veel. Ook de beschrijving van de karakterstructuur raakt me….. pittige spiegel én het verklaart veel en brengt veel bij elkaar….

  Ongelooflijk veel dank voor de tijd en energie die je hierin hebt gestopt. Ik aanvaaard je hulp in dankbaarheid 😉

  1. Marielle Borst

   HEEL ERG GRAAG gedaan lieve Martine! PS In het tweede jaar van de ITIP opleiding zit een blok over karakterstructuren. Ik zeg het je, dat wordt jouw blok!!

   💚

 3. Hi,
  weer een meer dan levendige droom vannacht. Ik ben ergens met ITIP en we gaan dansen. Ik heb net in mijn laatste blok een blokkade op ‘being out there’ overwonnen, dus neem me voor om echt gewoon lekker los te gaan en te gaan dansen en nergens over na te denken. Er wordt een fout nederlands levenslied gedraaid, wat ik heerlijk vind. Er is één man die net als ik los gaat en dat voelt spannend, maar goed. Samen dansen en zingen we. Al heel snel vormt de hele groep zich om ons heen om aan te moedigen, dat voelt echt heel slecht…. té zichtbaar, er wordt teveel een ding van gemaakt ofzo. En achter mij staan 3 dames uit mijn eigen groep die heel specifiek mij aanmoedigen en ook fysiek aanhalen en daar gaat het mis. Ik verkramp en verschrompel als de klokkeluider van de notre dame, kan niet meer normaal praten of lopen, roep nog 3 keer tegen de dames: waarom doen jullie dat nou! En ren dan zo goed en zo kwaad als het gaat weg. De ‘baas van het ITIP (onbekend gezicht overigens, zoals alle gezichten) loopt met me mee en wil met me praten, die wijs ik af en stuur ik weg. De begeleider van onze groep komt ook achter me aan, ook hem stuur ik weg, evenals 2 groepsgenoten die het nog proberen. Ik stuur iedereen woest weg en wil maar één ding en dat is naar mijn kamer, alleen zijn en wegkruipen onder mijn dekbed.

  Vervolgens kan ik echter mijn kamer niet meer terugvinden. Ik ben volledig gedesorienteerd en op een aantal plekken waar ik denk dat ik een trap op moet oid, stroomt veel water. Al zoekend kom ik uiteindelijk weer iemand van de groep tegen tegen wie ik zeg dat ik mijn kamer niet kan vinden. Hij zegt: gewoon de trap op en rechtsaf, dan herken je het wel en vind je het wel.

  Dat is het moment dat ik wakker wordt….

  Kunnen jullie hier soep van koken?

  Liefs, Martine

  1. Marielle Borst

   Hallo Martine,

   Wat leuk dat je een ‘ITIP droom’ deelt, dank je!

   In de droom heb je in je laatste ITIP blok net een blokkade op ‘being out there’ overwonnen. Na zo’n kersverse overwinning is het nieuw veroverde gebied eigenlijk nog heel pril. Logisch dat wat er daarna gebeurt al snel te veel kan worden voor je systeem. Je systeem stond tot voor kort immers nog ingesteld op het vermijden van ‘being out there’ lijkt me.

   Het samen met die man dansen en zingen is spannend, maar voelt nog goed. Zodra de groep zich om jullie heen begint te verzamelen en jullie een het middelpunt terecht komen gaat het eigenlijk fout. Zeker als die groep dan ook nog specifiek jou gaat aanmoedigen en aanraken. Het wordt dan echt te veel van het goede. Wat in deze serie gebeurtenissen uit de droom herken je in je dagelijkse leven?

   En herken je ook wat je in de droom doet met de hulp die je aangeboden wordt door de baas van het ITIP, de begeleider en twee groepsgenoten (toch niet de minste)? Hoe zou het zijn om je als het je ergens in het leven te veel wordt je niet terug te trekken, maar in verbinding te blijven met je omgeving en proberen te uiten wat je op zo’n moment voelt? Hoe moeilijk dat ook is? Het feit dat je in de droom je kamer niet kunt vinden, doet mij namelijk vermoeden dat je daar niet moet zijn om verder te kunnen groeien c.q. om werkelijk tot rust te kunnen komen.

   Het feit dat er veel water stroomt zegt denk ik dat dit alles bij jou gepaard gaat met veel gevoelens en dat kan ik me ook echt voorstellen als ik je droom zo lees. Het is ook heel wat om een blokkade op being out there te overwinnen en dan zo vol in het midden te komen staan.

   Het verhaal in de droom komt voor mijn gevoel wat tot rust als je hulp aanneemt van een groepsgenoot die je zegt ‘gewoon de trap op en rechtsaf, dan herken je het wel en vind je het wel’. Nog een aanwijzing dat anderen je kunnen helpen als het een keer teveel voor je wordt en dat je jezelf dat eigenlijk ontzegt als je je terugtrekt.

   Helpt dit? Laat het me weten als je vragen hebt, want dit lijkt me een hele wezenlijke droom voor je.
   Harte-groet,
   Marielle

   1. Hi Marielle,

    Je uitleg is een feest van herkenning én ook iets waar ik al essentiële stappen in aan het zetten ben/heb gezet. Inderdaad is mijn copingstrategie om me terug te trekken en het zelf te doen, me vooral niet te laten helpen. Je laten helpen maakt kwetsbaar, dan kan iemand je ook weer laten vallen. Dit patroon is me pijnlijk bekend en ‘under construction’. Ik ben dat dit jaar (jaar 1 itip opleiding) écht voorzichtig anders gaan doen.

    Op dit moment lig ik erg ziek met covid in bed, al 2 weken. Mijn zoon doet zijn stinkende best om te helpen en dit is ook voor hem erg veel. Ik ben dus vrienden om hulp aan het vragen: wat boodschappen doen, wat prakkies of soepies om de hoek drukken. Dat is nieuw gedrag en vind ik nog best spannend.

    Ik denk dat je analyse dus wel klopt, alleen verbaast de timing van deze droom me. Juist dit patroon van me is enorm in beweging…. Dus waarom nu?

    Én de paniek als mensen me gaan toejuichen en zelfs gaan aanraken en het dan echt fysiek verkrampen en in elkaar schrompelen vind ik heftig. Alsof de aandacht, het toejuichen me klein en kwetsbaar maken en daar word ik woest van: maak mij niet klein! Of neem het niet over… maak niet iets van mij dat ik niet ben….. ergens in die hoek zit het gevoel…..

    Weet niet of je hier iets mee kan… maar dit kwam er op na jouw duiding 🙂

    Liefs, Martine

    1. Marielle Borst

     Lieve Martine,
     Allereerst heel veel beterschap gewenst. Ik vond covid vorige maand ook niet meevallen, dus ik snap wat je doormaakt.

     Om antwoord te geven over je vraag over de timing van de droom. Als een patroon enorm in beweging is, raakt je verlangen om het in bepaalde situaties anders te doen van binnen in strijd met oude beschermingsmechanismen. Je ziel wil zich verbinden en verder groeien en je persoonlijkheid wil je beschermen tegen oude pijn.

     Degene die meer zorgeloos ‘out there’ wil kunnen zijn strijdt met degene die absoluut niet in een positie wil zitten waarin mensen je kunnen laten vallen en die zich al helemaal niet kwetsbaar en klein gemaakt wil voelen. Het is nogal een strijd, want de één wordt razend (en onder die boosheid zit wellicht een diep gevoel van onveiligheid) als de ander voorstelt om zorgeloos out there te gaan staan. In je bewustzijn is het momenteel dus een roerige boel. Hoe mooi, dat je onderbewustzijn juist nu komt met hulp van binnenuit in de vorm van een droom?! Ik zeg: uitstekende timing! Aannemen dat geschenk van binnenuit en actief toe gaan passen wat je er uit mee kunt nemen!

     En over wat je schrijft over die heftigheid: Wat ik je wens is dat de pijn, die hoort bij ervaringen waarin jij je kwetsbaar en klein gemaakt hebt gevoeld, naar buiten mag komen en dat er dan een ander bij je is waarbij jij je volledig veilig voelt en bij wie je kunt ervaren dat geholpen worden je sterker kan maken en niet kleiner. Als je oude pijn verwerkt speelt het namelijk niet meer zo op als blokkade tussen jou en je verlangens en kan het weer stromen. Kortom: gaaf dat je de ITIP opleiding aan het doen bent, want als je ergens dit soort dingen kunt uitzoeken en ervaren is het daar wel!

     Harte-groet,
     Marielle

     P.S. Misschien vind je dit een fijn artikel om te lezen. Het sluit volgens mij namelijk aan bij de thema’s die je schetst:
     https://www.oerpad.com/psychopathische-karakterstructuur/

 4. Hallo,

  Vannacht een korte droom gehad maar hij deed me wel wat.

  Het is ochtend en ik sta op uit mijn bed.
  Ik gooi de dekens opzij om mijn bed op te maken en zie ineens het schildpadje wat ik de avond ervoor in bed had gelegd liggen.
  Helemaal vergeten dat die hier ligt. Hij heeft kleertjes aan en een mutsje op, de kleur zachtroze.
  Ik haal hem vlug uit bed, hij zal wel dorst hebben. Ik geef hem vlug water en hij drinkt een klein beetje (ik dacht dat zijn dorst groter zou zijn). Ik leg hem neer en hij gaat op zijn rug liggen. In mijn droom ben ik bezorgd om het schildpadje, ik heb het gevoel dat ik er niet goed voor gezorgd heb……(omdat ik hem vergeten was).

  Hoop dat iemand deze droom wil verklaren.
  Bedankt, groetjes Nina.

  1. Marielle Borst

   Hallo Nina,
   Wat een mooie droom! Schildpadden zijn bijzondere dieren. Met het schild op hun rug beschermen ze zichzelf tegen gevaren in de buitenwereld en op hun buik zijn ze zacht en kwetsbaar. Herken jij daar wat in als je dit op jezelf betrekt?

   Ik denk namelijk dat het schildpadje in deze droom staat voor een deel van jouzelf. Een lief, zacht en gevoelig deel dat jouw zorg nodig heeft. De roze kleur van de kleertjes die het schildpadje aan heeft past hierbij. En ook het feit dat het schildpadje in de droom op haar rug gaat liggen en jou haar buik (en zo haar gevoelige, kwetsbare kant toont) vind ik symbolisch.

   Zou het kunnen dat jij in de drukte van het dagelijks leven wel eens vergeet om zorg te dragen voor jouw lieve en kwetsbare kanten? Het feit dat het in de droom ochtend is kan betekenen dat je niet alleen letterlijk, maar ook in figuurlijke zin ‘wakker’ aan het worden bent. Dat je steeds meer beseft, dat je niet moet vergeten om aandacht te besteden aan je eigen kwetsbare kanten.

   Lijkt me iets om vanaf nu bewust in de praktijk te gaan brengen, want uit zorg voor zachtheid kunnen wat mij betreft alleen maar mooie dingen voortkomen!
   Harte-groet 🐢💚🐢
   Marielle

   1. Hoi Marielle,

    Heel erg bedankt weer voor het uitleggen van mijn droom.
    Het eerste stuk wat je schrijft, daar herken ik mezelf wel in, dat past zeker bij mij.

    Altijd maar bezig zijn met van alles en nog wat zorgt er wel voor dat ik inderdaad mezelf daarin weleens vergeet.
    Mooi dat m’n droom me hierop wijst, lief zijn voor jezelf is natuurlijk ook belangrijk.

    Dat geloof ik ook dat uit zachtheid mooie dingen voortkomen, dat heb je heel mooi omschreven.

    Bedankt, weer een stapje verder.
    Groetjes Nina.

 5. Halo dames! Omdat jullie me eerder van mooie vragen/ antwoorden hebben voorzien vraag ik opnieuw jullie reactie op mijn droom.
  Vannacht droomde ik dat ik een bloedneus had. Opeens, alsof het me overkwam… En eigenlijk was het geen bloedneus maar een oprisping uit mijn neus met best grote stukken uit mijn lichaam: aders en ander weefsel.. Ik was met een vriendin en later mijn partner erbij. We gingen naar iemand toe die zou kunnen onderzoeken wat dit was.
  Ook droom ik (net als regelmatig) nog over een van de plekken waar ik lang heb gewoond als jong volwassene… Deze plek en buurt blijft maar terugkomen (als een soort anker? )

  Veel dank alvast!

  1. Marielle Borst

   Hi Alexandra,

   Bedankt voor het delen van je droom! Wat in me opkomt is de uitdrukking “het komt me mijn neusgaten uit”. Speelt er wellicht iets in je leven dat je goed zat bent? En hoe kijken jouw vriendin en partner hier naar? De droom nodigt je wat mij betreft uit om nader onderzoek te doen naar waar dit voor jou over gaat, want jullie gaan in de droom immers naar iemand toe om te onderzoeken wat dit is.

   Dromen over plekken waar je vroeger hebt gewoond verwijzen bijna altijd naar hoe je was in de periode dat je daadwerkelijk op die plek woonde. Als je dit droomt zijn de volgende vragen vaak helpend:
   – wat speelde er in die periode in je leven?
   – hoe is dat verbonden met hoe het nu met je gaat?
   – welke eigenschappen zou je je jongere zelf toeschrijven en zou je in het nu wel wat minder of juist wat meer van die eigenschappen kunnen gebruiken?

   Hoop dat dit je weer verder helpt, ben benieuwd hoe dit voor je is!
   Harte-groet,
   Marielle

 6. Ik droom dat ik lig te slapen in mijn bed als ik een geluid hoor. Ik ben op mijn hoede en zie onder de slaapkamerdeur al een streepje licht, heeft iemand het licht aan gedaan? Wie is er in mijn huis? Ik ga direct uit bed en kijk in de verschillende kamers. (dit doe ik in het levende leven ook altijd als ik wakker ben geworden en het gevoel heb dat er iemand in mijn huis aanwezig is, ik check dan alle kamers zodat ik daarna weer rustig kan slapen. Overigens had ik dit voor deze droom daadwerkelijk ook gedaan omdat ik eerder écht wakker was geworden van 3 kloppen op een deur die ik niet kon thuisbrengen).
  De droom vervolgt: ik doe de badkamerdeur open maar ik durf niet om het hoekje te kijken (vind ik normaal ook altijd spannend). Dan hoor ik stemmen iets verderop en ik loop naar het balkon. Hoewel alles tot nu toe exact het huis is waar ik nu woon is het balkon toch anders, veel groter, meer als een terras. En daar zijn mijn ouders en ik meen ook mijn zus die aan een tafeltje zitten te kletsen en wat te drinken. Ze kijken me aan en zeggen dat er nog iemand ligt te slapen boven. Ik zeg dat ik geen boven heb, en dat het dus niet kan kloppen dat er nog iemand slaapt boven omdat mijn appartement gelijkvloers is (wat in het echt ook zo is).
  Dan opeens schiet er in een flits een beeld binnen van iemand die boven op een ruime vliering ligt te slapen. Ik ben gespannen, ik moet er direct heen en loop terug naar binnen waar (nu wel) een trap is. Eenmaal boven sta ik op de zolder, het is niet donker want de zon schijnt vis een groot raam naar binnen. Je ziet heel mooi het skelet van het puntdak door de natuurlijke houten balken in een lichte eikenkleur. Ondanks de punt van het huis, en de schuine wanden is het een hele ruime zolder (in mijn ouderlijk huis sliep ik altijd op zolder, maar dat was donker en klein, heel anders dan nu, dit lijkt eerder een boerderij). Aan de linkerkant ligt een groot matras onder het raam en ik zie iemand slapen op de buik. Ik ben heel nieuwsgierig en een gevoel bekruipt me dat ik weet wie het is. Ik kijk heel gedetailleerd naar de kleding: een shirtje met lange mouwen rood met blauw gestreept en een donkerblauwe spijkerbroek waarvan ik het merklabeltje lees. De kleren komen me bekend voor. Het zijn mijn eigen kleren zie ik! (en inderdaad deze kleding heb ik al enige tijd, niet mijn mooiste kleding maar het shirtje zit altijd erg lekker, maar is wat oud en ik vraag me steeds af of ik hem weg wil doen maar bewaar hem toch; de broek zit niet lekker en heeft nooit lekker gezeten maar toch bewaar ik hem steeds).
  Dan buig ik me voorover en kijk naar het gezicht dat op de rechterwang op het kussen ligt en zie dat ik het zelf ben. Mijn gezicht is een beetje bruin van de zon, ik ben in een diepe slaap. Er gaat een golf van kalmte door me heen, en ook het gevoel dat ik gelijk had, dat ik een sterk vermoeden had dat ik het zelf zou zijn. Zo blijf ik een aantal minuten rustig naar mezelf kijken terwijl ik mezelf vredig zie slapen. Hier eindigt mijn droom.
  Zodra ik écht wakker word en herinner ik me alle details zo levendig. Ik heb mezelf nooit eerder in mijn droom gezien, normaal droom ik vanuit mezelf, maar nu droomde ik vanuit mezelf terwijl ik naar mezelf keek en hier was ik me ook nog eens bewust van tijdens de droom.

  1. Marielle Borst

   Hallo Esther,
   Wat een wonderschone droom: dank je wel voor het delen!

   Als je droomt dat er iemand in je huis is, maar je weet in eerste instantie niet zo goed wie, kan het in dromen twee kanten opgaan. Of er dringt iets uit de buitenwereld jouw privédomein binnen en dat maakt dat het aan de orde is om te kijken of je beter grenzen moet stellen. Of datgene dat je huis binnenkomt hoort bij jou en dan is het aan de orde om te kijken of jij dat deel van jezelf wel of niet toelaat in je dagelijkse leven. In deze droom is duidelijk dat laatste aan de hand, want jij treft jezelf slapend aan.

   Relevante droomdetails zijn wat mij betreft: het feit dat dit deel van jezelf slaapt. Dit kan er op duiden dat er een deel van jezelf nog onbewust is, nog niet ‘wakker’ is of dat bepaalde eigenschappen die je vroeger had in je huidige leven wat naar de achtergrond zijn geschoven.

   Een volgend relevant droomdetail is wat mij betreft dat je bij je ouders ook op zolder sliep en dat de kleren die je aan hebt oude kleren zijn, die je om een of andere reden maar niet weg kunt gooien.

   Dit alles roept bij mij de volgende vragen op: welke eigenschappen zou jij jezelf toeschrijven in de periode dat jij nog bij je ouders woonde en/of toen jij de kleren die je in de droom aanhebt nog dagelijks droeg? En zou je in je huidige leven wel wat meer of juist wat minder van deze eigenschappen kunnen gebruiken? Wat aan dat slapende meisje zou jou nu heel erg helpen?

   Wat het antwoord op deze vragen ook is, ik denk dat dit een belangrijke droom voor je is. Er gaat wat mij betreft een enorme rust uit van de manier waarop jij in de droom vredig naast een slapend deel van jezelf zit. Vind het ook een mooi detail dat jouw slapende zelf een beetje bruin is. Die broek die nooit lekker zat hoeft wat mij betreft nu niet meer aan, maar dat lekkere t-shirtje en een zonnig gezicht lijken me heerlijk!
   Ben heel benieuwd hoe dit voor je is!
   Liefs!
   Marielle

   1. Beste Marielle,
    Ontzettend bedankt voor je verhelderende antwoord! Het is inderdaad waar dat eigenschappen van vroeger op dit moment wat op de achtergrond zijn geschoven. Ik ben mezelf weer terug aan het vinden na de afgelopen maanden een moeilijke periode doorgemaakt te hebben, zowel in mijn relatie met mijn vriend als mijn ouders. Ik ben nog onderweg, maar ik voel dat ik de goede kant op ga. Ik probeer daarom ook op te letten of mijn dromen me kunnen helpen op bepaalde punten die misschien nog te moeilijk zijn om heel direct te voelen of aan te kijken. Gek genoeg heb ik vannacht een geheel andere droom gehad. Ik merk dat het allemaal met elkaar te maken heeft, maar zo vredig als deze droom, zoveel onrust zat er in de droom van vannacht. Mag ik deze misschien ook aan jou voorleggen?

    1. Marielle Borst

     Hoi Esther,
     Wat mooi dat je in deze periode op je dromen aan het letten bent voor hulp van binnenuit.
     Ik help je daar graag bij, dus voel je vrij om je volgende droom ook te delen, dan kijk ik er maandag naar!
     Harte-groet en voor nu een fijn weekend,
     Marielle

 7. Goeiemorgen,

  Ik word net verschrikt en met een emotioneel overstuur gevoel wakker. Ik droomde dat ons gezin van vroeger (moeder stiefvader zusje) ons huis uit moeten en ergens anders bij iemand in moesten gaan wonen. De reden waarom kan ik niet meer echt bij. Ik heb toen geprobeerd het huis in de brand te steken, maar was eigenlijk net te laat. (Ook opvallend was, dat ik de kachel op 23 graden had gezet en het al erg warm in huis was). Ik had een heel klein beginnend vuurtje en toen kwamen er mensen om ons huis te ontruimen. Een klein deel van onze spullen mochten we houden en die werden in een kleine opslagcontainer geplaatst. Ik was compleet in paniek. Iemand zei: ‘ik doe de meeste spullen wel van jou.. ik heb je verhaal gelezen..’ Er was inmiddels een grote bult waar de rest van alle spullen op lagen, en daar ging ik doorheen en zag en vond van alles. Mijn moeder stond een stukje verderop. Ik raakte totaal overstuur en moest heel heftig huilen (van dat oer-huilen). Ze kwam naar me toe en toen werd ik wakker.

 8. Goedemiddag,
  Ik had een heel vreemde droom waar ik niets van begrijp. Ik stond te kijken uit het raam en opeens merkte ik dat er een wesp bij mijn trui zat. Toen ik goed keek zaten er meerdere wespen die zich in en door mijn trui aan het knagen waren op de plaats van mijn hart. De vliegende wesp wilde daar ook naartoe. Ik dacht: o Hemel, ze moeten echt niet door de trui heen gaan want dan word ik gestoken. Ik wilde dus heel voorzichtig mijn trui oprollen zodat ik hem over mijn hoofd snel uit kon trekken met de wespen ertussen. Toen ik mijn trui naar buiten om opstroopte zag ik dat een wesp er al bijna door was. Nu moest ik dapper zijn en de trui over mijn hoofd trekken. Ik werd toen wakker…
  Best een gekke, enge droom vind ik..

  1. Esther van Nieuwburg

   Hallo Marianne,

   Wat een intrigerende droom. Ik heb er even op zitten broeden. Je droomt over wespen; kleine beestjes die flink kunnen steken. Als zo’n diertje door je trui wil, snap ik dat het een lichte paniek veroorzaakt. Maar wat hier opvalt is dat de wesp zich een weg naar je hart knaagt. Daar wil hij toeslaan. Dan komt de vraag op: wie of wat in je leven probeert je pijn te doen in je hart, in het gebied van de liefde? Het is blijkbaar klein, maar behoorlijk venijnig en vasthoudend.

   Dan trek je heel voorzichtig je trui uit over je hoofd. Ook dit is een interessant detail. Klopt het dat je je hart probeert te beschermen door het hoofd? Door te denken en te beredeneren? Moet je misschien (in de situatie in je leven waarin dit van toepassing is), ook heel delicaat en rationeel te werk gaan om het niet verder te laten escaleren? En vraagt dat om moed?

   Ik ben benieuwd naar je verhaal.
   Esther

   1. Bedankt voor je antwoord Esther 😊 dat mijn hoofd mijn hart probeert te beschermen is wel zo denk ik. Alleen wat het venijnige nou zou zijn dat mijn hart wil raken….dat kan ik nog niet plaatsen. Ik merk wel dat het me erg bezighoud.
    Liefs, Marianne