Dromen zijn bedrog…of toch niet?

Dromen zijn bedrog…of toch niet?

Neem een symbool uit je droom en stel jezelf de volgende vier vragen:

Vraag 1: Welke gedachteassociaties komen er bij me op?

Vraag 2: Welke gevoelsassociaties komen er bij me op?

Vraag 3: Welke taalassociaties zijn er?

Vraag 4: Welke archetypische associaties zijn er?

De eerste twee vragen gaan over de persoonlijke betekenis van je droomsymbool en vraag drie en vier geven meer inzicht in de algemene betekenis ervan.

Gedachteassociaties

Dromen over een herdershond

Hoe gaat dit in de praktijk nu in zijn werk? Stel dat je droomt over een herdershond. Dan is de eerste vraag: Welke gedachten komen bij me op als ik denk aan een herdershond? Dat is voor iedereen persoonlijk. Iemand die vroeger een herdershond had waarmee hij elke dag wandelde en speelde zal vertellen hoe lief, sterk en trouw een herdershond is. Ben jij echter als kind gebeten door zo’n hond, dan heb je waarschijnlijk hele andere associaties. Groot, gemeen en eng bijvoorbeeld. Dit laat meteen ook zien hoe belangrijk het is dat je zelf de symbolen uit je droom verklaart en niet af gaat op algemene omschrijvingen uit een droomwoordenboek. 

Gevoelsassociaties

Vervolgens de tweede vraag over je gevoel. Welk gevoel geeft een bepaald droomsymbool je en hoe voelt de droom aan als geheel? Met welk gevoel werd je wakker uit je droom? Ook dat zegt iets over de interpretatie ervan. Om maar even bij onze herdershond te blijven: Hoe voelt die hond aan voor jou? Als een trouwe viervoeter? Of jaagt hij je juist angst aan? Misschien moet je er wel om glimlachen, omdat herdershonden voor jou het gevoel van spelen oproepen. Sluit je ogen en voel even goed waar de droom of het droomsymbool over gaat voor jou.

Taalassociaties

Dan vraag drie over associaties met de taal. Een tip hierbij is om een stuk papier te pakken en gewoon op te schrijven wat er in je op komt aan taalassociaties. Zet het woord of de gebeurtenis uit je droom bovenaan en schrijf zinnen op waar ze in voorkomen. Vergeet niet om speekwoorden en gezegden te benoemen waar je symbool in voor komt. Ik droomde ooit dat ik een rode draad moest volgen. De taalassociatie bij die droom ligt erg voor de hand natuurlijk, maar zo letterlijk kunnen dromen zijn.

Archetypische associaties

Tenslotte kijk je naar de archetypische associaties bij je droomsymbool. Dan heb ik het over sprookjes van vroeger of de verhalen uit grote wijsheidsboeken, maar ook over belangrijke gebeurtenissen van nu die je bijvoorbeeld op televisie hebt gezien. Het gaat hier over symbolen uit ons collectief geheugen. Denk aan het kruis van Jezus uit de Bijbel, het glazen muiltje uit het sprookje van Assepoester of het instorten van de Twin Towers in New York. Allemaal beelden die iedereen (her)kent en waar we een betekenis aan toedichten. Schiet er bij jouw droombeeld zo snel niets te binnen? Google!

Google

Ik nodig je van harte uit om deze methode eens toe te passen op een droom of droomsymbool waar je benieuwd naar bent. Kijk maar wat het je brengt.

Door: Esther van Nieuwburg

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.